Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Τα ανθρωπολογικα γνωρίσματα στη Λιθουανία

Την πρώτη αναλυτική μελέτη για την ανθρωπολογία των ζώντων Λιθουανών βρίσκουμε στη διδακτορική διατριβή του ιατρού Isidor Brennsohn, με τίτλο "Zur Anthropologie der Litauer". Υπεβλήθη στο τότε Γερμανόφωνο πανεπιστήμιο του Dorpat (Ταρτού) και αποτέλεσε την αφετηρία για τη μελέτη του συγκεκριμένου λαού, τότε μέρος της Τσαρικής επικράτειας.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης δίνονται στοιχεία σχετικά με τον Λιθουανικό λαό, την καταγωγή, τη γλώσσα, τον τρόπο ζωής, κτλ δηλαδή εθνολογικά στοιχεία. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ανθρωπολογικό κομμάτι, με μετρήσεις και παρατηρήσεις σε ζώντες. Το δείγμα αποτελούνταν από 60 άνδρες και 40 γυναίκες.

Το χρώμα του δέρματος ήταν λευκό και η τριχοφυΐα ελάχιστη, πλην 7 περιπτώσεων ανδρών με αρκετή τριχοφυΐα. Μόνο το 3% είχε σγουρά μαλλιά. Ως προς την τριχοφυΐα του προσώπου το 13,3% είχε πλήρη γενειάδα, το 54,4% είχε μόνο μουστάκι, το 14% τριχοφυΐα σε όλο το πρόσωπο και το 10% δεν είχε καθόλου τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:...

ξανθά - καστανό ανοιχτό - καστανό σκούρο (λοιπά γκρι)
57% - 35% - 3%

Το σχήμα του προσώπου ήταν 82% οβάλ και 18% στρογγυλό. Η σωματοδομή είναι γενικά ισχυρή. To 4% του δείγματος είχε την οφθαλμική σχισμή υπό κλίση και ως προς το μέγεθος ήταν μέτρια στο 84%, μεγάλη στο 11% και μικρή στο 5% των κατοίκων.

Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
μπλε - μπλε-γκρι - γκρι-μπλε - καφέ - γκρι-καφέ - γκρι - γκρι-πράσινο - σκούρο καφέ
36% - 19% - 15% - 13% - 5% - 8% - 3% - 1%

Η μύτη είναι ίσια και δευτερευόντως κοντή ή πλατιά. Ο μέσος ρινικός δείκτης στους άνδρες προκύπτει 72,93 που δείχνει μεσορρινία. Τα χείλη έχουν μέτριο πάχος, με μόλις 11% λεπτά. Η διζυγωματική διάμετρος είναι αρκετά μεγάλη. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε 81,78 στους άνδρες και 82,62 στο σύνολο, κάτι που δείχνει μεσοκεφαλία προς βραχυκεφαλία, η οποία προκύπτει στατιστικά εφόσον προέρχεται από μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων.

Οι μετρήσεις είναι αναλυτικότατες και πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε κάθε εξωτερικό όργανο του σώματος. Από τις βασικές, το ανάστημα βρέθηκε μέτριο για την εποχή και ο κορμικός δείκτης στο 52,1 δηλαδή εντός της μεσοσκελίας.

Στο τρίτο μέρος της μελέτης αναφέρονται δεδομένα για την παλαιοανθρωπολογία της χώρας. Τα περισσότερα, συνήθως μεσαιωνικά, κρανία είναι βραχυκέφαλα, με μια μειοψηφία μεσοκέφαλων και δολιχοκέφαλων κρανίων. Έπειτα οι Λιθουανοί συγκρίνονται ανθρωπολογικά με τους γειτονικούς Βαλτικούς λαούς.

Από τα αποτελέσματα, ο συγγραφέας περιγράφει τον τυπικό Λιθουανό. Έχει μέτριο ανάστημα, ισχυρή σωματοδομή, λευκό χρώμα δέρματος, χαμηλή τριχοφυΐα σώματος, μέτρια τριχοφυΐα προσώπου, μαλλιά ξανθά ή ανοιχτά καστανά, μάτια μετρίου μεγέθους, χρώματος μπλε αλλά κάποιες φορές καστανά, χείλη πλήρη και μύτη ίσια ή πεπλατυσμένη.

Η περιγραφή ταιριάζει με τη φυλετική σύνθεση της χώρας. Το ξανθό χρώμα μαλλιών αντιστοιχεί σε Βαλτικούς, που έχουν ανοιχτό χρώμα ματιών, ισχυρή σωματοδομή και μεσορρινία. Στη χώρα υπάρχει μεσο-δολιχοκέφαλα στοιχεία, που λογικά είναι Βαλτο-Κρομανοειδείς ή και λίγοι Νορδικοί. Επίσης δεν αποκλείονται Αλπικοί και ελάχιστοι μογγόλοι.

2 σχόλια:

  1. https://media.npr.org/news/images/2004/nov/04/corbis/arafat_young200-ee1ae89c3df40ac018a0439d4f95c241578673f4-s400-c85.jpg

    σε πιο φυλετικο τυπο ανηκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.