Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η φυλετική σύνθεση των δυτικών Βαλκανίων

Τα δυτικά Βαλκάνια εμφανίζουν τη δική τους ξεχωριστή εικόνα μέσα στην Ευρώπη, από ανθρωπολογικής πλευράς. Τη φυλετική σύνθεση των δυτικών Βαλκανίων μελέτησε ο Σλοβένος ανθρωπολόγος Božo Škerlj, σε άρθρο του με τίτλο "Rasna slika Jugoslavije", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geografski vestnik. Ο Σλοβένος ανθρωπολόγος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της ανθρωπολογίας των Βαλκανίων. Επηρεασμένος από την Γερμανική ανθρωπολογική σχολή, ακολουθεί πιστά την τυπολογική προσέγγιση.

Πρωτοπόρος επί του ζητήματος ήταν ο Deniker, που περιέγραψε για πρώτη φορά τον Διναρικό φυλετικό τύπο, τοποθετώντας τον γεωγραφικά στα δυτικά Βαλκάνια. Επόμενο σημαντικό βήμα ήταν οι μελέτες του Eickstedt που ανέδειξαν στην περιοχή κυρίαρχο τον Διναρικό τύπο, με Αλπικές, Νορδικές και Μεσογειακές επιρροές. Η μελέτη του Ćwirko-Godycki ήταν αρκετά αναλυτική, δίνοντας και φυλετικό χάρτη. Επιπλέον στοιχεία συγκέντρωσαν οι Valšik, Maleš, Škerlj, Czekanowski, κτλ. που είναι αρκετά για να μας δώσουν μια εικόνα για την φυλετική σύνθεση στα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή στα εδάφη της άλλοτε Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέχεια δίνεται ένας ενδιαφέρον πίνακας με τους συνδυασμούς ανθρωπολογικών γνωρισμάτων που έχει ο κάθε φυλετικός τύπος. Βέβαια, στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς υπάρχει σημαντική μίξη, κάτι που μας κάνει να μιλάμε...
για κύρια π.χ. Διναρική επίδραση σε έναν λαό, εννοώντας ότι υπάρχουν και άλλα φυλετικά στοιχεία σε διάφορους βαθμούς μίξης μεταξύ τους.

Ο χάρτης των δυτικών Βαλκανίων με τις κύριες φυλές είναι ο εξής.



Ο χάρτης των δυτικών Βαλκανίων με τις δευτερεύουσες φυλές είναι ο εξής.



Βλέπουμε ότι ο Διναρικός τύπος (1) επικρατεί, με τον (3) να είναι Διναρικός υποτύπος. Το (2) αντιστοιχεί σε Αλπικούς, που είναι πολλοί σχεδόν σε όλη την έκταση. Ο (4) αντιστοιχεί μάλλον σε Κρομανοειδείς, οι οποίοι εντοπίζονται σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Ο (5) είναι μάλλον ο Αλπικο-Βαλτικός τύπος και βρίσκεται στις κεντρικές προς βορειοανατολικές περιοχές. Ο (6) είναι ο ξανθός Διναρικός που εντοπίζεται κυρίως στη Βοσνία και στη Σλοβενία αλλά σποραδικά και αλλού. Ο (8) είναι ο Νορδικός τύπος, που εντοπίζεται σποραδικά κυρίως στις βόρειες περιοχές. Ο (9) είναι ο Μεσογειακός τύπος, που εντοπίζεται στα Αδριατικά παράλια και στα νότια, πλησιάζοντας στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας προχωρά σε ειδικότερη μελέτη, προσπαθώντας να βρει αν υπάρχει τάση συγκέντρωσης των διαφόρων φυλετικών τύπων σε ορεινές, πεδινές, παραθαλάσσιες και κεντρικές περιοχές. Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Διναρικοί έχουν υψηλότερη συγκέντρωση στις κεντρικές και ορεινές περιοχές, οι Αλπικοί στις πεδινές και κεντρικές, ενώ από τις δευτερεύουσες ξεχωρίζουν οι Μεσογειακοί που εντοπίζονται κυρίως στις παραλιακές περιοχές.

Βάσει των δεδομένων του Skerlj, μετά τις κατάλληλες συγχωνεύσεις των υποτύπων, η φυλετική σύνθεση των δυτικών Βαλκανίων εκτιμάται ως εξής:

Διναρικός (1, 3, 6) = 46,8%
Αλπικός (2, 5) = 29,3%
Κρομανοειδής (4) = 8,9%
Βαλτικός (7) = 6,3%
Νορδικός (8) = 3,6%
Μεσογειακός (9) = 4,7%

Συμπερασματικά, οι κάτοικοι των δυτικών Βαλκανίων ανήκουν κυρίως στον Διναρικό τύπο, που ορισμένες φορές διαθέτει ανοιχτά μάτια ή και μαλλιά, κάτι που έκανε κάποιους ανθρωπολόγους να θεωρήσουν υποτύπους. Ακολουθούν οι Αλπικοί, συμπληρώνοντας τη γνώριμη Αλπικο-Διναρική εικόνα των Βαλκανίων. Σε εμφανώς μικρότερα ποσοστά βρίσκονται οι Κρομανοειδείς, ενώ οι Βαλτικοί, Νορδικοί και Μεσογειακοί έπονται σε μικρές, αλλά εμφανείς μειοψηφίες.

6 σχόλια:

  1. Ποιός είναι ο τύπος του λευκού εθνικιστή Jarred Taylor;

    https://antifascismnews.files.wordpress.com/2016/08/screen-shot-2015-06-23-at-6-56-10-am.png

    http://theamericanfreedomparty.us/wp-content/uploads/Jared-Taylor-American-Renaissance-Conference-e1434433662340.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο κριτήριο ταξινόμησης που δέχομαι είναι ο μέσος δείκτης νοημοσύνης. Όλα τα άλλα (χρώμα δέρματος, μαλλιών και ματιών, ύψος, σωματική διάπλαση, χαρακτηριστικά προσώπου) έχουν σημασία όταν επιλέγουμε ερωτικό σύντροφο, αλλά δε λένε τίποτα για την αξία των ανθρώπων.
    Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο λοιπόν η ταξινόμηση έχει ως εξής:

    Α Εθνική. Λαοί που δημιουργούν ανώτερο πολιτισμό:
    Βόρειοι Ασιάτες (Κινέζοι, Ιάπωνες, Κορεάτες): 105
    Λευκοί: 100 (με αρκετές αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες χώρες)

    Β Εθνική. Λαοί που προσαρμόζονται στον ανώτερο πολιτισμό όταν τον βρίσκουν έτοιμο, αλλά δύσκολα δημιουργούν δικό τους:
    Ασιάτες (εκτός των 3 παραπάνω εθνών), Βορειοαφρικανοί, Λατινοαμερικάνοι (εκτός των αμιγώς λευκών): 90

    Γ Εθνική. Λαοί που ακόμα και αν βρεθούν μέσα σε ανώτερο πολιτισμό δεν προσαρμόζονται:
    Αφρικανοί: 70

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κινέζοι,Ιάπωνες και Κορεάτες ειναι οι λαοί με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον πλανήτη.Για εμένα επειδη τους εχω ζήσει και μεσα απο βιντεοπαιχνίδια αλλα και επειδη εχω ταξιδέψει στις χώρες τους και εχω γνωρίσει κοσμο ειναι με διαφορά οι πιο έξυπνοι,ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι στο σύμπαν.Ουτε Γερμανοί ουτε Άγγλοι ουτε αμερικανοί ουτε Εβραίοι.Οι βόρειοι Ασιάτες ειναι έτη φωτός μπροστά απο τους λευκούς.Καλά για τους μαύρους δεν κάνω κουβέντα με διαφορά η χειρότερη φυλή στην υφήλιο.

      Διαγραφή
    2. Ακόμα και αν ελέγξουμε για κάθε άλλο παράγοντα του περιβάλλοντος οι μαύροι έχουν την πιο υπάνθρωπη συμπεριφορά από όλες τις άλλες φυλές. Συγκεκριμένα γονίδια όπως αυτό της μονοαμινικής οξιδάσης Α οδηγούν σε βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά και αυτά τα γονίδια έχει αποδειχθεί ότι τα φέρουν κυρίως ή αποκλειστικά οι σκυλάραπες. Η επιστημονικά αποδεδειγμένη μικρή τους ευφυία, που οφείλεται κυρίως σε γενετικους παράγοντες (και αυτό επιστημονικά αποδεδειγμένο), τους οδηγεί σε συμπεριφορά που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μέσα σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Εγγενής η τάση αυτών των υπάνθρωπων ζώων για έγκλημα και βια.

      Μέσα σε ένα περιεκτικότατο βίντεο ο Σποκ αποκαλύπτει με γλαφυρότητα και σαφήνεια όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους υπάνθρωπους και διαλύει μια για πάντα τους αντιδαρβινικούς μαρξιστικούς μύθους που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και θάβουν την επιστήμη. Δεν νοείται ενήμερος και σοβαρός άνθρωπος να μην γνωρίζει τις βιολογικές πραγματικότητες που διέπουν τις ανθρώπινες φυλές και να διάγει τον βίο του παραβλέποντας την αλήθεια και την επιστήμη.

      Διαγραφή
    3. Πάντως και το iq των σύγχρονων Ελλήνων πρέπει να βρίσκεται στα τάρταρα!Από που να ξεκινήσεις;Από το τζάμπα μάγκας;Από το τρόπο που οδηγάει;Από την έλλειψη κοινωνικής αλλά και ιστορικής συνείδησης;Από το πως ψηφίζει συνέχεια αυτούς που τον πηδάνε για δεκαετίες;Από το πόσο εύκολα μεγαλοπιάνεται;Γάμησε τα!Πάντως στους διαγωνισμούς της PISA κάθε πρόπερσι και καλύτερα!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.