Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η ανθρωπολογία της Λευκορωσίας

Μία από τις πρώτες μελέτες για την ανθρωπολογία της Λευκορωσία ήταν αυτή του Yantchouk με τίτλο "Quelques données sur le type anthropologique des Biélorousses ou Blancs-Russiens" της οποίας τα κύρια αποτελέσματα βρίσκουμε σε παρουσίαση στο περιοδικό L'Anthropologie. Το μεγάλο γεωγραφικό πεδίο ερεύνης της Ευρωπαϊκής Ρωσίας έδωσε πολύ δουλειά στους Ρώσους Ανθρωπολόγους, στην οποία επιδόθηκαν με ζήλο.

O Yantchouk μέτρησε 134 Λευκορώσους από διάφορες επαρχίες. Οι κάτοικοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα ζυγωματικά, προτεταμένα προς τα έξω. Έχουν εμφανές ποσοστό κλίσης στα μάτια...
στο 25%.

Το κύριο χρώμα ματιών είναι το γκρι προς μπλε. Το 48% έχει μπλε μάτια και σκούρα μόλις το ένα δέκατο του πληθυσμού, με τους υπόλοιπους να έχουν ενδιάμεσο χρώμα ματιών.

Το χρώμα των μαλλιών διαχωρίζεται ως εξής:
ξανθά - ενδιάμεσα - καστανά - μαύρα - κόκκινα
22% - 24% - 48% - 4% - 2%

Όσον αφορά στον κεφαλικό δείκτη, το 57% είναι βραχυκέφαλοι, το 24% μεσοκέφαλοι και το 19% δολιχοκέφαλοι. Συνεπώς η βραχυκεφαλία αποτελεί την κυρίαρχη μορφή κεφαλιού. Ο μέσος ρινικός δείκτης βρέθηκε στο 70,9 που βρίσκεται ελαφρά εντός της μεσορρινίας, αν και αυτό δεν αποτρέπει την πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι λεπτόρρινη.

Από τα στοιχεία αυτά μπορούμε να εξάγουμε πληροφορίες για τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στην χώρα. Η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας ανήκει στον Βαλτικό τύπο, σε ποσοστό περίπου όσο και η βραχυκεφαλία στη χώρα. Μάλιστα, τα προτεταμένα ζυγωματικά που αυξάνουν το πλάτος του προσώπου, η κλίση στα μάτια, το ανοικτό χρώμα ματιών και το ανοικτό ή ενδιάμεσο χρώμα μαλλιών, ο υψηλότερος συχνά μεσόρρινος ρινικός δείκτης, είναι γνωρίσματα του τύπου αυτού. Παρά την γενικευμένη πεποίθηση που θεωρεί όλους τους σλάβους Βαλτικούς, υπάρχει σημαντικό ποσοστό δολιχοκέφαλων που φαίνεται να είναι (Βαλτο-)Κρομανοειδείς, όντας πιο σκουρόχρωμοι, ειδικά στα μαλλιά και παρουσιάζοντας διαφορετική σωματοδομή. Από κει και πέρα εντοπίζεται Αλπική επίδραση, σποραδικά Νορδική και μογγολική. Συμπερασματικά, οι Λευκορώσοι είναι κυρίως Βαλτικοί και (Βαλτο-)Κρομανοειδείς.

4 σχόλια:

  1. οι βαλτικες ειναι πολυ καλα γκομενακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι σε ολες της βαλτικες χωρες εντοπιζονται μογγολικοι πληθυσμοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως επειδή,ορισμένες βαλτικές χώρες,βρίσκονται κοντά σε ασιατικές με μογγολικούς πληθυσμούς.Να σημειώσουμε επίσης,πως οι βαλτικοί,έχουν μακρινή συγγένεια με τους μογγολικούς πληθυσμούς.

      Διαγραφή
    2. Επειδή οι διάφοροι Τουρκικοί και Μογγολικοί πληθυσμοί που εγκατεστάθησαν εκεί προσωρινά, αφήσαν γενετικό στίγμα, μικρό μεν, αλλά αφήσαν.

      Μόνον κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, υπήρχαν Σκύθες(λογίζονται ως Ιρανικοί ή/και Τουρανικοί), Ούννοι(Τουρκικο τουρανικό φθλο) και Άβαροι(Τουρκικό τουρανικό φύλο).

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.