Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η φυλετική ιστορία της Μέσης Ανατολής κατά Lundman

Μια μελέτη για την φυλετική ιστορία της Μέσης Ανατολής παρουσίασε ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman στο περιοδικό Mankind Quarterly, σε άρθρο με τίτλο "The racial history of the Near East". Παρά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή, γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την φυσική ανθρωπολογία της Μέσης Ανατολής στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, καθώς πολλές φορές στις ανασκαφές δεν δίνεται σημασία στα οστεολογικά ευρήματα. Ωστόσο, για την πρόσφατη προϊστορική περίοδο τα ευρήματα είναι περισσότερα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την φυλετική ιστορία της περιοχής.

Ο Lundman μας πληροφορεί ότι στην δυτική Ευρώπη και στην βόρεια Αφρική εκείνη την προϊστορική εποχή κατοικούσαν...
δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς. Την ίδια στιγμή, στην Μέση Ανατολή από τον ίδιο Κρομανοειδή κλάδο, προέκυψαν πιο δολιχοκέφαλοι και με λιγότερες γωνίες πληθυσμοί που απλώθηκαν μέχρι την Αραβική χερσόνησο, την Περσία και βαθύτερα. Τα προϊστορικά κρανιακά ευρήματα δείχνουν ότι η Μέση Ανατολή κατοικούνταν από δολιχοκέφαλους, οι οποίοι ορισμένες φορές είχαν γωνιώδη γνωρίσματα.

Στην Μικρά Ασία εντοπίζονται ήδη από την εποχή του χαλκού βραχυκέφαλα κρανία ενός πρωτο-Αλπικού τύπου. Φαίνεται ότι εισήλθαν από τον Ευρωπαϊκό χώρο. Ευρήματα βαθύτερα στην Μικρά Ασία και στην Αρμενία δείχνουν την μεταγενέστερη ύπαρξη υψίκρανων βραχυκέφαλων Αρμενοειδών κρανίων, ενώ και η τέχνη τους απεικονίζει με τον ίδιο τρόπο, μαζί με κυρτές σαρκώδεις μύτες. Πράγμα που σημαίνει ότι από ένα πρωταρχικό Αλπικό υπόστρωμα, προέκυψαν Αρμενοειδείς στην εν λόγω περιοχή.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας θεωρεί ότι λαοί όπως Μήδες, Πέρσες και αυτοί της Συρίας, ανήκαν στον Ιρανικό τύπο (τον αναφέρει ως East Mediterranean), με κάποια Αρμενοειδή στοιχεία. Οι Φρύγες προήλθαν από τα Βαλκάνια. Στην Μικρά Ασία βρέθηκαν Έλληνες και Γαλάτες, ενώ στα Μεσαιωνικά χρόνια ήλθαν μογγόλοι με τους Σελτζούκους και τους Οθωμανούς, οι οποίοι όμως αρχικοί Τουρκικοί λαοί αποτελούν πλέον ισχνή μειοψηφία του πληθυσμού. Οι Φιλισταίοι που εισήλθαν στην Παλαιστίνη προήλθαν από την Κρήτη ή και την Μικρά Ασία.

Στην Μικρά Ασία οι αρχικά πλειοψηφούντες προϊστορικοί δολιχοκέφαλοι έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τους βραχυκέφαλους Αλπικούς και Αρμενοειδείς, με τους δεύτερους να είναι πλειοψηφία. Αργότερα εισήλθαν Μεσογειακοί στα δυτικά, μογγόλοι, καθώς και διάφοροι άλλοι τύποι σε μικρούς αριθμούς βάσει πολυάριθμων ιστορικών γεγονότων. Στην Συρία η συμβολή Αρμενοειδών και Ιρανικών είναι παρόμοια. Όσο μπαίνουμε βαθύτερα στην Μέση Ανατολή οι Αρμενοειδείς μειώνονται και εμφανίζονται οι δολιχοκέφαλοι Ιρανικοί με επίκεντρο την Περσία και την βόρεια Μεσοποταμία. Πηγαίνοντας προς την Αραβική χερσόνησο βρίσκουμε τον δολιχοκέφαλο Αραβικό τύπο, ενώ στα νότια η χερσόνησος έχει δεχθεί νέγρικα ή και διάφορα ασιατικά στοιχεία.

Τα συμπεράσματα από την μελέτη του Lundman είναι τα εξής. Στην Μέση Ανατολή κατοικούσε προϊστορικά ένας κλάδος των Κρομανοειδών, άμεσα συγγενής αυτού που κατοικούσε σε βόρεια Αφρική και Ευρώπη. Το αρχικό αυτό δολιχοκέφαλο υπόστρωμα έχασε τα γωνιώδη γνωρίσματα και απέκτησε πιο εξωμορφική σωματοδομή, εξελισσόμενο στον Ιρανικό και στον Αραβικό φυλετικό τύπο που τους βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Από την Ευρώπη εισήλθε στην Μικρά Ασία για πρώτη φορά ένα βραχυκέφαλο πρωτο-Αλπικό στοιχείο, το οποίο εξελίχθηκε στους Αρμενοειδείς, εκτοπίζοντας πληθυσμιακά τους προηγούμενους πληθυσμούς και επεκτεινόμενο μέχρι βαθύτερα στην Μέση Ανατολή, φτάνοντας νότια μέχρι τον Λίβανο και ανατολικά μέχρι την δυτική Περσία. Ιστορικά εισήλθαν κάποιοι περιορισμένοι πληθυσμοί, όπως Μεσογειακοί από την Ελλάδα, μογγολικοί τύποι από την κεντρική Ασία, νέγροι εξ Αφρικής και άλλα ασιατικά στοιχεία, όμως τα κύρια φυλετικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής είναι ο Αρμενοειδής, ο Ιρανικός και ο Αραβικός τύπος, ο πρώτος εισήλθε αργότερα, ενώ οι δύο τελευταίοι δολιχοκέφαλοι ήταν οι προϊστορικά γηγενείς.

30 σχόλια:

  1. Στη Μικρά Ασία όντως υπήρχαν Γαλάτες και μάλιστα οι ίδιοι είχαν ονομάσει την περιοχή που διέμεναν ''Galatia''.Όμως μιας και αναφέρθηκαν οι Φιλισταίοι,βρήκαν λέει οι αρχαιολόγοι τάφο Φιλισταίων.Από τα κρανία που βρέθηκαν,λογικά μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αν είχαν όντως καταγωγή από την Κρήτη ή από άλλου,έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσεις το κείμενο, ο Λούντμαν λέει για τους Φιλισταίους πως είχαν "ινδοευρωπαικό αίμα". Οπότε ήσαν Άριοι, άρα ή Αχαιοί θα ήσαν ή άριοι της Μ. Ασίας, με πιθανότερο το πρώτο.

      Διαγραφή
    2. Απόγονοι των φιλισταίων είναι οι παλαιστίνιοι αρα ο γιασερ Αραφάτ είναι άριος?

      Διαγραφή
    3. Σιγά μην είναι απόγονοι των Φιλισταίων. Οι Φιλισταίοι έχουν χαθεί σαν παρουσία από την παλαιστινιακή ακτή ήδη από τον 9ο π.Χ. αιώνα. Πιθανόν να έχουν μείνει καποιοι απόγονοι αυτών σε ελάχιστο βαθμό, όπως και στη Συρία των Ινδοευρωπαίων Μιταννί που αναφέρει και ο Λούντμαν.
      Στις ουσία πρόκειται για εξαραβισμένους Σημίτες και το παλαιστινιακό έθνος είναι δημιούργημα του μεγάλου Γιασέρ Αραφάτ που αναζήτησε μια μυθολογία για να συγκροτήσει τον λαό του. Όπως εν πολλοίς φτιαχτό είναι και το ιρακινό ή αιγυπτιακό ή λιβανέζικο έθνος.Πριν από έναν αιώνα θεωρούνταν όλοι Άραβες και αγνοούσαν τις τεχνητές αυτές διαφορές.
      Μόνο οι Ιρανοί σε κάποιο μικρό βαθμό και οι Κούρδοι σε ακόμη μικρότερο μπορεί κάποιος να πει πως διατηρούν ακόμη κάποια άρια-ινδοευρωπαικά χαρακτηριστικά, εκτός δηλ από τη γλώσσα, στη λαογραφία αλλά και στη φυλετική τους σύσταση.

      Διαγραφή
    4. http://www.sosyaldersleri.com/template/standart/sosyal-bilgiler/resim/hitita2.jpg

      οι Μιταννί δεν νομίζω να ήταν άριοι.

      Διαγραφή
    5. Και οι Χουρίτες και οι Χεταίοι μιλούσαν ινδοευρωπαϊκή γλωσσά άλλα δεν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής φυλετικά.

      Διαγραφή
    6. http://2.bp.blogspot.com/-skprTyDsXZk/UtGM0FplxtI/AAAAAAAAAkk/VbFAJozMJxA/s1600/armenoids+kappers.jpg

      Χεταίοι και Χουρίτες κυρίως στον αρμενοειδή τύπο άνηκαν το δείχνει και η ανθρωπολογική μελέτη και κάποιοι Ασσύριοι άνηκαν στον αρμενοειδή και κάποιοι στον ιρανικό τύπο.

      Διαγραφή
    7. Οι μιταννί άριοι ήταν, και ο Λούντμαν το αναφέρει και είναι διαπιστωμένο από παντού. Οι χουρίτες δεν ήσαν άριοι και η γλώσσα τους δεν ήταν ινδοευρωπαική, αλλά συγγενής με αυτή των λαών του Καυκάσου (Γεωργιανοί κλπ). Μονάχα οι χετταίοι ήσαν ινδοευρωπαίοι και φυλετικά παρουσιάζονται πράγματι αρμενοειδείς. Όμως αυτό συμβαίνει γιατί οι άριοι Χετταίοι ήσαν μια ασήμαντη αριθμητικά φυλετική αριστοκρατία που επικράτησε πάνω σε έναν αρμενοειδή αυτόχθονα λαό και πολύ γρήγορα φυλετικά απορροφήθηκε και εξαφανίστηκε. Γι' αυτό και μετά το 1100 π.Χ. εξαφανίζονται οι Χετταίοι δίχως να αφήσουν γλωσσικά ίχνη. Όπως αντίστοιχα οι άριες κάστες της Ινδίας που μπασταρδεύτηκαν με τους δραβίδες και εξαφανίστηκαν. Παντού οι άριοι όπου πήγαν ήσαν μια ηγετική μειοψηφία από ακατανίκητους πολεμιστές-αρματηλάτες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γλώσσα, τη θρησκεία, την κοινωνική οργάνωση των κατακτημένων λαών και εδαφών.

      Διαγραφή
    8. Παπαριες λες για να νιώθεις ανώτερος εκ του πληκτρολογίου.

      Διαγραφή
    9. Εγώ ξέρω ένα ότι η Σύρια που αντιστέκεται στον σιωνισμό ανήκει στον αρμενοειδή και στον ιρανικό τύπο και οι υπέρ-άριοι της Ευρώπης σαν εσένα κάθονται στα τέσσερα στους Εβραίους εκτός κάποιων εξαιρέσεων όπως η ομάδας Hoffmann που πολέμησαν στον Λίβανο κατά του σιωνισμού.

      Διαγραφή
    10. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/King_Shalmaneser_III_Istanbul_Museum.JPG

      Ένας βασιλιάς Χετταίος σου μοιάζει για άριος ρε παπαριο αρχίδι μπορώ να σου βρω και άλλους έχεις κόμπλεξ και προσπαθείς να αποδείξεις ότι οι βασιλιάδες των χετταίων ήταν άριοι λευκοί.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο που να είναι κυρίως Τουρανική ή τουλάχιστον αυτός ο τύπος να αποτελεί ένα υπολογίσιμο ποσοστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν.

      Διαγραφή
    2. κεντρική ασία με λίγα λογία.

      Διαγραφή
  3. Από την Ευρώπη εισήλθε στην Μικρά Ασία για πρώτη φορά ένα βραχυκέφαλο πρωτο-Αλπικό στοιχείο, το οποίο εξελίχθηκε στους Αρμενοειδείς

    για αυτό βγάζουν τον Νετανιάχου αλπικό πολλά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Νετανιάχου τον βγάζουν έτσι, γιατί είναι ΚΑΙ αλπικός (με αρμενοειδή). Κατά τα άλλα, έχεις δίκιο υπό την επιρροή αυτού του "πρωτο-αλπικού" μορφοποιήθηκε ο αρμενοειδής.
      Εδώ υιός και πατήρ Νετανιάχου (πολύ γέλιο):
      http://old.post-gazette.com/pg/images/201204/netanyahu2_obit_500.jpg

      Διαγραφή
    2. Ο Νετανιάχου είναι πράγματι Αλπικός με ελάχιστη Αρμενοειδή επίδραση.

      Διαγραφή
    3. Ε τότε ο Γιάσερ Αραφάτ έχει μεγάλη αρμενοειδή επίδραση

      http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/parapolitikaold/mediadefaultimagesarafat.jpg

      Διαγραφή
    4. τι αρμενοειδη επίδραση εχει ακριβως?

      Διαγραφή
    5. Γιάσερ Αραφάτ μου κάνει για αραβικός-αρμενοειδής .

      Διαγραφή
  4. οι Φρύγες μιας που αναφερθήκανε σε ποιον φυλετικό τύπο άνηκαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.elkosmos.gr/wp-content/uploads/2016/07/120716-alvanos.jpg

    Σαν κλασσικός γεωργιανός μοιάζει ο Αλβανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα χαρακτηριστικά του είναι πιο λεπτά από έναν καυκάσιο.

      Διαγραφή
    2. https://www.google.gr/search?client=firefox-b&biw=1366&bih=659&tbm=isch&sa=1&q=%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9&oq=%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9&gs_l=img.3..0l2j0i30l4j0i5i30j0i24l3.25164.33193.0.33452.27.17.5.2.2.0.229.2173.0j11j2.13.0....0...1c.1.64.img..7.9.1272.9QbvkQVgB-s#imgrc=hjkz3hTiK-WL4M%3A

      Διαγραφή
    3. Από μια σύγκριση δεν μπορείς να διακρίνεις διαφορετικά χαρακτηριστικά;

      Ο Αλβανός έχει πιο λεπτά χαρακτηριστικά από ότι ο Γεωργιανός, όπως τα χείλη του και η μύτη του δεν είναι το ίδιο παχιά (του Αλβανού είναι πιο οστέινη). Το πηγούνι του Αλβανού δεν είναι πιο πίσω από το στόμα του όπως στον Γεωργιανό (στοιχείο που δείχνει πως έχει τον προγναθισμό των αρμενοειδών).

      Διαγραφή
  6. http://s.nbst.gr/files/1/2015/08/04aSOROZANISHVILI.jpg

    Αυτό εδώ το κλεφτρόνι σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμενοειδής μου κάνει. Τι σκατόφατσας.

      Είναι το low trust face poster boy.

      https://images.sciencedaily.com/2015/06/150618121655_1_540x360.jpg

      Διαγραφή
    2. Κλασικος γεωργιανος

      Διαγραφή
  7. Τώρα,τι κι αν ήταν οι Φιλισταίνοι Έλληνες;;...Για μένα πρέπει να εξετάζεται αν ήταν ''Άριοι''.Διότι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είχαν κάποια ελληνική συνείδηση,(δε θα είχε διαμορφωθεί τέτοια τότε),ούτε λάτρευαν Έλληνες θεούς.Και τα ονόματα τους μόνο ελληνικά-ευρωπαϊκά δεν ήταν....Η όλη συζήτηση μου θυμίζει αυτούς που υποστηρίζουν, την πράγματι ελληνική καταγωγή των Ρωμαίων,ξεχνώντας όμως ότι οι Ρωμαίοι μόνο ελληνική συνείδηση δεν είχαν,αντιθέτως μεγάλο μίσος για τους Έλληνες και σύμπλεγμα κατωτερότητος απέναντι τους.Οπότε η διαμορφωμένη συνείδηση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.''Φυλετικά'' αδέρφια των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας,μόνο κοινή συνείδηση με αυτούς δεν είχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "τα κύρια φυλετικά στοιχεία της Μέσης Ανατολής είναι ο Αρμενοειδής, ο Ιρανικός και ο Αραβικός τύπος, ο πρώτος εισήλθε αργότερα, ενώ οι δύο τελευταίοι δολιχοκέφαλοι ήταν οι προϊστορικά γηγενείς."

    Καταρχήν αρκετά ενδιαφερον το άρθρο. Δεύτερον, διαχειριστά είχες πει παλαιότερα ότι ο Μεσογειακός και ο Ιρανικός τύπος προήλθαν από τον κοινό Caucasoid. Λες τώρα ότι Αραβικός και Ιρανικος υπήρξαν αναλόγως συγγενείς. Στον παρακάτω σύνδεσμο, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα όπου φαίνεται η προγονική συγγένεια Μεσογειακού-Ιρανικού-Αραβικού, το οποίο επιβεβαιώνει τα λεγόμενά σου περί της προγονικής συγγένειας ων 3 παραπάνω φαινοτύπων.

    http://i.imgur.com/pwqttUV.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.