Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης - Lundman


Ο χάρτης είναι του Σουηδού ανθρωπολόγου Bertil Lundman και απεικονίζει την γεωγραφική κατανομή του μέσου κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη.

Το κέντρο της Ευρώπης είναι βραχυκέφαλο λόγω πληθυσμιακής επικράτησης Αλπικών, Διναρικών και Βαλτικών. Στην βόρεια Ευρώπη,...
δηλαδή στα Βρετανικά νησιά, στη νότια Σκανδιναβία και στη βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη, εμφανίζεται δολιχοκεφαλία λόγω Νορδικών, Κρομανοειδών και Ατλαντοειδών. Στη νότια Ευρώπη, δηλαδή στην Ιβηρία, τη νότια Ιταλία και στην Ελλάδα, εμφανίζεται πάλι τάση δολιχοκεφαλίας λόγω Μεσογειακών/Κρομανοειδών. Ενδιάμεσος κεφαλικός δείκτης υποδηλώνει μίξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων.

Από Lundman B., Umriss der Rassenkunde des Menschen in geschichtlicher Zeit, 1952. Τον βρήκαμε εδώ.

38 σχόλια:

  1. Ήθελα να ρωτήσω,στη Βρετανία(εννοώ όλο το νησί) υπάρχει μεγάλο ποσοστό Αλπικών;Διότι από τη μία,και από χάρτες σαν αυτόν φαίνεται να κυριαρχεί δοχιλοκεφαλία λόγω των 3 τύπων (νορδικός,ατλαντοειδής,ΚΜ),αλλά από την άλλη,οι αλπικοί ως οι πολυπληθέστεροι στην Ευρώπη,είναι αρκετοί στο Νησί;Κι αν όχι,υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος(π.χ φιλήσυχος χαρακτήρας αλπικών,που δεν ''στέριωσαν'' με τα πολεμοχαρή βρετανικά φύλα)ή απλά έτσι έτυχε και δεν υπάρχουν αλπικοί στη Βρετανία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερή η Ισλανδία. Τα εχωσε στους Αγγλους και αντε γειά. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ίδια φυλή ανήκουν ρε βλάκα.

      Διαγραφή
    2. Πάνω κάτω ναι. Στην Ανατολική ακτή της Βρετανίας συναντάται το κύριο ποσοστό Νορδικών και Νορδοκρομανοειδών, στην υπόλοιπη κυριαρχούν οι Ατλαντοειδείς και οι Κρομανοειδείς με τις μίξεις των. Νοτίως εισχώρησαν ολίγοι Αλπικοί από την Ολλανδία και το Βέλγιο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τους Βίκινγκς και τους Αγγλοσάξωνες μάλλον εισχώρησε και ένα μικρό ποσοστό Βαλτικών. Αρκετοί Βρετανοί ηθοποιοί αλλά και μερικοί από τους λεγόμενους "Black Irish", ανήκουν στον Ατλαντομεσογειακό φαινότυπο, σαν τον Μπρόσναν, τον Κόλιν Φάρρελ και άλλους, με ξεκάθαρα Μεσογειακοφανή γνωρίσματα και χρώμα. Από την Ελλάδα ο Τζήμερος είναι Ατλαντομεσογειακός και ίσως κανείς άλλος γνωστός.

      Διαγραφή
    3. Χάσανε διότι δεν είχαν καλή ομάδα. Η φυλή δεν είναι ο μοναδικός παράγων, ο φαινότυπος δηλαδή. Πλήθος παραδειγμάτων ιστορικών δεικνύει ότι η φυλολογία δεν δύναται να δώσει απάντηση διότι δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγων. Ως μία ακόμη επιστήμη δεν είναι αυθεντία. Αλλού δίνει απαντήσεις και αλλού όχι. Είναι επιστήμη όμως διότι βασίζεται σε μία αλήθεια, τους φαινοτύπους. Σε πλήθη θηλαστικών η βραχυκεφαλία και η δολιχοκεφαλία π.χ., συνδέονται με τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά όπως στον άνθρωπο. Δες ένα μπουλτόγκ και ένα Ροντβάιλερ ή ένα Λαμπραντόρ είναι βραχυκέφαλα και μεσοκέφαλα αντίστοιχα με τις ανάλογες φαινοτυπικές και σωματικές των διαφορές αντίστοιχα.

      Διαγραφή
    4. Κωνσταντινουπολίτη, ατλαντο-μεσογειακός σημαίνει μεσογειακός με απροσδιόριστη κρομανοειδή επιρροή. Είναι εξωφρενικά γενικός όρος, καθώς οι περισσότεροι μεσογειακοί είναι επί της ουσίας... "ατλαντο-μεσογειακοί". Επομένως κάνεις λάθος εις ότι αφορά το επιχείρημα "μόνο ο Τζήμερος και κανείς άλλος" καθώς ο τύπος αυτός παρουσιάζει εξ' ορισμού ένα πάρα πολύ μεγάλο φάσμα διαφορετικών μορφών. Ο κυρίοτερος λόγος που χρησιμοποιείται είναι το σαφές γεωγραφικό πρόσημό του (εξού και "ατλαντο-") για να καταδείξει τους μεσογειακούς των δυτικών χωρών και κυρίως της Ιβηρικής. Το ότι εκείνοι έχουν κατά πλειοψηφία έντονη κρομανοειδή επιρροή -ή για να το πούμε πιο σωστά, οι περισσότεροι είναι κρομανοειδείς με μεσογειακή επιρροή- είναι αδιάφορο του όρου.

      Πέραν τούτων, οι ατλαντικοί είναι ένα βήμα πιο πέρα καθώς πρόκειται για κατ' ουσίαν κρομανοειδείς που έχουν σε κάποιο βαθμό λεπτοπροσωπία εξαιτίας της απώτερης μίξης τους με άλλους λεπτοπρόσωπους δολιχοκέφαλους, είτε μεσογειακούς είτε νορδικούς (ο λεγόμενος βόρειος ατλαντικός, συνήθως δεν είναι τίποτε άλλο από έναν μελαχρινό νορδο-κρομανοειδή). Οι "black Irish" λοιπόν, είναι ατλαντικοί σε γενικές γραμμές με ορισμένους να είναι και ατλαντο-μεσογειακοί. Εν προκειμένω όμως, ο Μπρόσναν δεν φαίνεται να έχει σχέση με τον μεσογειακό τύπο αλλά με τον νορδικό (north atlantid). Ενώ ο Φάρελ έχει σαφή μεσογειακή επίδραση κι είναι όντως, ατλαντο-μεσογειακός. Οι διαφορές τους είναι μικρές, αλλά τυπικές κι βρίσκονται κυρίως στα χείλη και τα μάτια, όπως ακριβώς διαφέρουν νορδικοί και μεσογειακοί.
      Υπάρχει κι ένας τρίτος, ο φαινότυπος του Σον Κόννερυ, του οποίου η σημαντική ρινική καθήζιση δείχνει πως είναι κυρίως παλαιο-ατλαντικός ΚΜ (μάλιστα μοιάζει αρκετά και στον τραχύ μεσογειακό/παλαιο-σαρδήνιο/berid) που φαίνεται πως υπήρχε στη Βρετανία κατά τα προϊστορικά χρόνια.

      Διαγραφή
    5. Κοίτα εδώ:

      https://fyletika.blogspot.gr/2013/06/blog-post_28.html

      Διαγραφή
    6. "Ο Ατλαντοειδής τύπος (Atlantid) από την άλλη είναι διαφορετική φυλή. Παράδειγμα ο παρακάτω εικονιζόμενος ηθοποιος Timothy Dalton. Οι Ατλαντοειδείς έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος, συχνά ανοιχτά μάτια και μαλλιά και έχουν μεγάλο ύψος. Είναι δηλαδή ένα ενδιάμεσο στάδιο μετάβασης από τον Μεσογειακό στο Νορδικό τύπο και σωματικά και ψυχικά."

      Δηλαδή θέλω να πω συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα λεγόμενά σου απλώς δεν πρόκειται για Κρομανοειδείς είς ό,τι αφορά τους Ατλαντοειδείς αλλά για ενδιάμεσο στάδιο Μεσογειακού-Νορδικού. Δικό μου το λάθος είς ό,τι αφορά τους ατλαντομεσογειακούς και τους ατλαντοειδείς. Τα μπέρδεψα, εννοώ καθώς βάφτισα Ατλαντομεσογειακούς τους Ατλαντοειδείς. Για τον Τζήμερο και τον Μπρόσναν και μερικούς Black Irish, κανονικά έπρεπε να γράψω ότι ανήκουν στον Ατλαντικό και όχι Ατλαντομεσογειακό φαινότυπο. Δηλαδή α τικατέστησε το "ατλαντομεσογειακούς" που έγραψα με το "ατλαντοειδείς". Ο Τζήμερος πράγματι ως Ατλαντοειδής είναι σπανιώταος εν Ελλάδι φαινότυπος.

      Διαγραφή
    7. "Κωνσταντινουπολίτη, ατλαντο-μεσογειακός σημαίνει μεσογειακός με απροσδιόριστη κρομανοειδή επιρροή."

      Σωστά αλλά ανάποδα. Δηλαδή Ατλαντομεσογειακός σημαίνει Κρομανοειδής που τείνει προς Μεσογειακά γνωρίσματα...

      Διαγραφή
    8. Όχι, δεν είναι καθόλου ανάποδα. Επαναλαμβάνω, δεν ενδιέφερε τους ανθρωπολόγους που έδωσαν τον ορισμό ΠΟΣΟ συμμετοχή έχουν οι δυο τύποι αλλά το ότι το κάνουν. Ο όρος όμως, χρησιμοποιήθηκε αρχικά κυρίως για να περιγράψει τους μεσογειακούς της Ιβηρικής, οι οποίοι τυγχάνει να έχουν περισσότερη κρομανοειδή επιρροή από μεσογειακή. Παρόλα αυτά, όλοι οι ανθρωπολόγοι που τον χρησιμοποιούν δεν συμμερίζονται απόλυτα αυτό τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Για παράδειγμα, οαμερικάνος CS Coon, κάνει λόγο για ατλαντο-μεσογειακούς στην Ιταλία και την Ελλάδα (οι πιο νεωτεριστές κάνουν πια λόγο για "ανατολικό μεσογειακό" που παρά το επίθετό του δεν έχει σχέση με ανατολίτικους φαινότυπους, και pontid αναφερόμενοι στον τύπο που εισήχθη από τις παρευξείνιες στέππες με την εισβολή της εποχής του Χαλκού), ενώ ο Ιταλός Biasutti στην Ιρλανδία. Ορισμένοι μάλιστα όπως ο Henry Field, αναφέρουν ως ατλαντο-μεσογειακούς και μίξεις με μη Ευρωπαϊκούς φαινότυπους όπως βερβερικούς με μικρότερη σαχαρική επίδραση, ή και ιρανικούς με σημαντική κρομανοειδή επίδραση.

      Τώρα εις ότι αφορά τους ατλαντοειδείς. Προφανώς και ο σχηματισμός του φαινότυπου, προέκυψε ως το ενδιάμεσο στάδιο μετάβασης από τον μεσογειακό στον νορδικό. Το δολιχοκέφαλο υπόστρωμα όμως που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό χώρο, δηλ οι κρομανοειδείς, αποτέλεσαν τον "καμβά" πάνω στον οποίο αυτή η μετάβαση έλαβε χώρα. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο υπάρχουν δυο υποδιαιρέσεις που τους περιγράφουν. Ο μεν atlantid οφείλει την σε κάποιο βαθμό λεπτοπροσωπία του κατά βάση στον μεσογειακό φαινότυπο. Ενώ ο "north atlantid" στον νορδικό, καθώς όπως έγραψα τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτε άλλο από έναν μελαχρινό νορδο-κρομανοειδή.
      Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαστρωμάτωση λογίζεται από τους περισσότερους ανθρωπολόγους ως "απολήξεις" της κυρίαρχης μεσογειακότητας τόσο στην παλαιολιθική όσο και την εσχάτως προϊστορική Ευρώπη. Αλλά και στα πέριξ, δηλ της Μέσης Ανατολής, Ανατολίας, Βόρειας Αφρικής και Μεσοποταμίας που κατοικούνταν από λίγο-πολύ αμιγείς (τότε) πληθυσμούς συγγενών με τους Ευρωπαίους. Σε αυτή τη μεσογειακότητα λοιπόν, συμπεριλαμβάνουν όλες τις "φάσεις" πλησίον του "proper mediterranid" δηλ τον ιρανικό (όπως υπήρχε κάποτε), τους ατλαντοειδείς και τις δυο συγγενείς πρωταρχικές κρομανοειδείς μορφές (παλαιο-ατλαντικός και παλαιο-σαρδήνιος).

      Διαγραφή
  3. Δεν υπαρχει καποια ερευνα με το ποσοστο των φυλετικων τυπων της ελλαδας??θα μπορουσε να μου πει καποιος ποσο κυμαινονται οι τυποι σημερα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_29.html

      Αλπικοί: 40%
      Μεσογειακοί: 20%
      Διναρικοί: 17%
      Αρμενοειδείς: 15%
      Κρομανοειδείς: 5%
      Λοιποί: 3%

      Διαγραφή
    2. Αρμενοειδεις 15%
      Μεσογειακοι 20%

      Καμια ελπιδα.... Οι Ελληνες ενα πενιχρο ποσοστο και και οι αρμενοδειδεις τοσοι πολλοι.... kill it with fire

      Διαγραφή
    3. πανω-κατω οι μεσογειακοι ειναι 1,5 με 2 εκατομμυρια,οποτε αρχιζει να χανεται η ελληνικοτητα του πληθυσμου...

      Διαγραφή
    4. Υπάρχει πράγματι ολοφάνερη βαλκανιοποίηση του πληθυσμού καθώς οι Διναρικοί και οι Αλπικοί αυξάνονται ενώ οι Μεσογειακοί μειώνονται.

      Διαγραφή
    5. Χάνεται δηλαδή η Μεσογειακότητα ως πληθυσμιακό γνώρισμα στην Ελλάδα. Πάντως παρατηρώ ότι στα νησιά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο υπάρχει ο κύριος όγκος των Μεσογειακών μαζί με μερικούς Σαχάριους. Στην Θεσσαλία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι μετρήσεις δείχνανε δολιχοκεφαλία. Οι Μεσογειακοί εκεί είναι ανύπαρκτοι. Αντιθέτως υπάρχει Αλπική πλειοψηφία. Γεγονός πάντως είναι ότι στην Θεσσαλία συναντά κανείς αρκετές Κρομανοειδείς μορφές, συνεπώς η δολιχοκεφαλία της Θεσσαλίας μάλλον απευθύνεται σε Κρομανοειδείς.

      Διαγραφή
    6. Υπαρχουν εκπληκτικα πολοι Μεσογειακοι στην Ανατολικη Θεσσαλια,στην περιοχη του Βολου-Πηλιου.Οι Καραγκουνηδες της κεντρικης θεσσαλιας ειναι οντως Αλπικοι. Δυτικα εμφανιζονται Καποιοι Διναρικοι.Τελος υπαρχουν θυλακες Βαλτικων φαινοτυπων στην περιοχη της ορεινης Αργηθεας(Θεσσαλικη Πινδος).Να σημειωσω τελος την εντονη διαφορα μεταξυ παραδοσιακης μουσικης Ανατολικης-Δυτικης Θεσσαλιας.

      Διαγραφή
    7. Βολιώτης είμαι και σου λέω όσοι δολιχοκέφαλοι εκεί είμαστε Κρομανοειδείς και όχι Μεσογειακοί.

      Διαγραφή
    8. Η πλειοψηφία είναι Αλπικοί.

      Διαγραφή
    9. Επίσης στην ενδοχώρα της Θεσσαλίας υπάρχει ένα κάποιο Σλαυικό γενετικό στίγμα.

      Διαγραφή
    10. Δηλαδή ναί λογικό να υπάρχουν ορισμένοι Βαλτο-Κρομανοειδείς φαινότυποι με ανοιχτές αποχρώσεις, ειδικά στην Αργιθέα που λες και γενικά σε όλη την Θεσσαλική ενδοχώρα καθώς εκεί κυρίως εγκατεστάθη ο κύριος όγκος ων Σλαύων τον 7-8ο αιώνα μ.Χ.

      Διαγραφή
    11. Μία από το Καρπενήσι που είχα δει ήταν τελείως Βαλτο-Κρομανοειδής. Φυσικά αποτελεί εξαίρεση αλλά δεν δυνάμεθα να γνωρίζουμε εάν όντως ήρθε τελείως τυχαία ως φαινότυπος εκεί ή εάν αποτελεί απόγονο Σλαύων.

      Διαγραφή
    12. Κωσταντινουπολιτη αρμενοειδης σε πρόσφυγικες περιοχές έχει κυρίως?

      Διαγραφή
    13. Βέβαια. Ο κύριος όγκος των προσφύγων από τις περιοχές της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας και του Πόντου εγκατεστάθη στην Μακεδονία και την Θράκη. Σμυρνιοί και Κωνσταντινουπολίτες πήγαν στην Αθήνα, στα νησιά και μερικοί στον Βόλο και τα Θεσσαλικά παράλια.

      Στο εξωτερικό οι περισσότεροι Έλληνες είναι Μικρασιατικής καταγωγής από Μακεδονία και συνεπώς συχνά βλέπεις Αρμενοειδείς, Mtebid, και πολλούς βραχυκέφαλους φαινότυπους οι οποίοι ανετώτατα παιρνούν για Τούρκοι.

      Διαγραφή
    14. Κωνσταντινουπολίτη δεν τα λες σωστά, υπερβάλλεις, οι Τούρκοι που μοιάζουν με Μικρασιάτες περνιούνται για Ιταλοί στην Ευρώπη, στερεότυπο φυσιογνωμίας στην Ευρώπη υπάρχει για τον Ιταλό, όχι για τον Έλληνα, ο Έλληνας στην Ευρώπη περνιέται για Ιταλός όπως και ο Τούρκος που μοιάζει με τον Μικρασιάτη. Άσε τα περί Αρμενοειδών, δεν υπάρχει Πόντιος ατόφιος Αρμενοειδής, τα Αλπικά χαρακτηριστικά με την μύτη να πηγαίνει προς τα πάνω και τα Διναρικά με το τριγωνικό κεφάλι και μαλλί και την μπόλικη τρέλα και θάρρος δεν τα βλέπεις; Eντάξει είπαμε γίναν προσμίξεις, όπως παντού δηλαδή, αλλά μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο.

      Διαγραφή
    15. Πάντως ο Γιώργος Σεφέρης που είναι μικρασιάτης είναι βραχυκέφαλος αρμενοειδης.

      Διαγραφή
    16. Γιώργο όχι. Οι αρχικοί μικρασιάτες της ενδοχώρας Καππαδόκες και Ποντιοι π.χ. ήσαν Αρμενοειδείς. Οι γονείς της γιαγιάς μου, ΚΠολίτες αμφότεροι, ο πατέρας της ήταν Anadolid(Μεσογειακος με Αρμενοειδή επίδραση) σαν αυτον εδώ(https://www.google.gr/search?q=anaeolid&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjpsqSYwN7NAhWD0RQKHemYA1gQ_AUICCgB&biw=1440&bih=859#tbm=isch&q=anadolid&imgrc=BbHxil_7QDbq9M%3A)
      ενώ η μητερα της κανονική Μεσογειακή. Η ίδια βγήκε Μεσογειακή.

      Διαγραφή
    17. Εισαι μαλακας οπως παντα, Κωνσταντινοπολιτη. Οι ποντιοι δεν εχουν να κανουν φυλετικα τιποτα με τις δειλες σκατοφαρες τις κωσταντινουπολης και των μικρασιατικων παραλιων. Δεν ειναι αρμενοιειδης αλλα taurid/mtebid συνηθως και η αρμενοιειδη επιρροη τους ειναι οπως αυτη των γεωργιανων. Αυτο τους κανει εξαιρετους μαχητες και ανταρτες. Ολοι οι μαχητες που αναδειχνει η Ελλαδα απ'το 1940 ειναι επι το πλειστον ποντιοι σε παλη, πυγμαχια κτλ. Και στο εξωτερικο που πηγανε, οπως πχ γερμανια, αμερικη, αυστραλια, το ιδιο.

      http://farm1.static.flickr.com/165/334970033_9872df3298.jpg

      Λουμπεν φλωρους μικροασιατες gracile μεσογειακους δεν θα βρεις. Μονο σκληροτραχηλους πολεμιστες με κοκκαλινα προσωπα και σκληρες πετσες. Δεν ειναι τυχαιο οτι εγινε τεραστιο ανταρτικο εκει χωρις καμια βοηθεια και οι μικρασιατες ουτε που σηκωσανε κεφαλι και ουτε καν στρατευτηκανε.

      Διαγραφή
    18. Φίλε λεν ανοησίες για τους Πόντιους, διαφωνώ με τον Κωνσταντινουπολίτη αλλά τουλάχιστον αυτός είναι ευγενής, η δεκαετία 1940-49 δείχνει καθαρά πόσο παλικάρια ήταν οι Πόντιοι είτε ως δεξιοί είτε ως αριστεροί, στον πόλεμο με τους Ιταλούς, στην εθνική αντίσταση, στον εμφύλιο, δεν συμφωνώ μαζί σου για τους Μικρασιάτες διότι παίρνεις μόνο μια στιγμή της ιστορίας, και ύστερα είναι και κάτι άλλο, δεν είναι το ίδιο να κάνεις αντίσταση στα βουνά του Πόντου ή να πολεμάς στην Πελοπόννησο με το να πάρεις τα όπλα στην καρδιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, άλλη η ισχύ του αντιπάλου και άλλες οι πληθυσμιακές αναλογίες. Η δικιά μου άποψη για τους Πόντιους είναι ότι πέρα από τις προσμίξεις με Αρμενοειδείς, είναι κυρίως Αλπικοί και Αλπικο-διναρικοί.

      Διαγραφή
  4. διαχειριστα, αληθευει οτι οι μεσογειακοι εχουν κοντο μετωπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν είμαι ο διαχειριστής θα σου απαντήσω. Γενικά οι δολιχοκέφαλοι φαινότυποι τείνουν στην λεγόμενη χαμαικρανία, δηλαδή χαμηλό-κοντό και στενό μέτωπο. Νορδικοί, Μεσογειακοί και Κρομανοειδείς εμφανίζουν χαμαικρανία αν και οι τελευταίοι λόγω μεσοκεφαλίας συχνά έχουν πιο ψηλό μέτωπο.

      Διαγραφή
    2. Οι Νορδικοί έχουν ψηλό μέτωπο

      Διαγραφή
  5. εδω ενα καταπληκτικο αρθρο για την αρωστημενη σκεψη των κομουνιστων και ειδικα της σημερινης συμοριας του καροτου και του καριερα-χολερα....

    http://www.elkosmos.gr/apo-tin-nep-tou-lenin-sto-mnimonio-tou-tsipra/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι γλύφτες της ακροδεξιάς αυτοι του ελεύθερου κόσμου πρώην κολλητήρια του Άδωνις και του Βορίδη.

      Διαγραφή
  6. Κύριε διαχειριστή, εχω μία ερώτηση. Το κενό στα μπροστινά δόντια δηλώνει αφρικανική καταγωγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.revistadonjuan.com/contenido/galerias/IMAGEN/IMAGEN-9388308-2.png

    http://www.las2orillas.co/wp-content/uploads/2014/08/neonazis-.jpg

    Για το προηγούμενο άρθρο σας για την λατινική αμερική υπάρχουν μίξεις λευκών με αυτοχθόνων ακόμα και στο κόμμα το εθνικοσοσιαλιστικό κολομβίας που στηρίζει χρυσή αυγή βεβαία υπάρχουν και λευκοί 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαρός λευκός είναι μόνο ο γερός στην πρώτη φωτογραφία άντε και ψηλός.

      Διαγραφή
  8. http://twistedsifter.com/2014/11/2200-year-old-mosaics-discovered-in-ancient-greek-city/

    Που ειναι τωρα οι νορδοπληκτοι να μας πουνε τις παπαριες τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.