Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Το αποτέλεσμα της φυλετικής μίξης

Η φυλετική μίξη αποτέλεσε ένα δύσκολο πεδίο έρευνας για τους ανθρωπολόγους. Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για την φυλετική μίξη για διάφορες περιπτώσεις και όχι μόνο μεταξύ λευκών-νέγρων παρουσίασε ο J. C. Trevor σε άρθρο με τίτλο "Some anthropological characteristics of hybrid populations" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eugenics Review. Ο Trevor ήταν απόφοιτος ανθρωπολογίας της Οξφόρδης και μετέπειτα ερευνητής σε θέματα φυλετικής μίξης. Η μελέτη εξετάζει τις κυριότερες ανθρωπολογικές έρευνες που είχαν διεξαχθεί ως τότε σε μικτούς πληθυσμούς, με σκοπό να βγάλει συμπεράσματα.

Σημαντικό πρόβλημα αυτών των μελετών είναι να βρεθεί ένας μικτός πληθυσμός από δύο διακριτούς φυλετικά πληθυσμούς, ο οποίος να μην δέχτηκε νέες επιδράσεις έξωθεν. Απαιτείται αρκετά μεγάλο δείγμα ώστε να μην έχουμε παρερμηνείες ή μη αντιπροσωπευτικότητα των ατόμων που θα εξεταστούν.

Περιπτώσεις μικτών πληθυσμών που εξετάστηκαν είναι οι εξής:...

1. Νησιά Norfolk, όπου 6 Βρετανοί άνδρες του ναυτικού στασίασαν και απέδρασαν στα νησιά Norfolk στον Ειρηνικό Ωκεανό και έκαναν παιδιά με ντόπιες γυναίκες. Η μελέτη έγινε σε 119 απογόνους τους.
2. Μικτοί Sioux, μίξη μεταξύ λευκών Γάλλων-Σκωτσέζων-Άγγλων-Ιρλανδών και ιθαγενών των ΗΠΑ. Δείγμα 80 άτομα.
3. Μικτοί Ojibwa, μίξη μεταξύ λευκών Γάλλων-Σκωτσέζων και ιθαγενών των ΗΠΑ. Δείγμα 80 άτομα.
4. Μικτοί Yukatecans, μίξη μεταξύ Ισπανών και ιθαγενών του Μεξικό. Δείγμα 80 άτομα.
5. Τζαμάικα, μίξη λευκών και νέγρων. Δείγμα 165 άτομα.
6. Μικτοί νέγροι, μίξη λευκών και νέγρων στις ΗΠΑ. Δείγμα 254 άτομα, Herskovits.
7. Μπάσταρδα του Rehoboth, μίξη λευκών Μπόερς και Οτεντότων. Δείγμα 74 ατόμων, Fischer.
8. Νησί Kisar, μίξη μεταξύ Ολλανδών και ιθαγενών σε νησί της Ινδονησίας. Δείγμα 132 άτομα.
9. Καλκούτα, μίξη μεταξύ Βρετανών και Ινδών. Δείγμα 145 άτομα.

Oι μετρήσεις στον μικτό πληθυσμό συνήθως αντιπαραβάλλονται με τις μετρήσεις στους δύο αρχικούς πληθυσμούς, ώστε να εντοπιστεί η επίδραση της μίξης. Στην περίπτωση των νησιών Norfolk, οι Βρετανοί και οι Πολυνήσιοι, αντιπαραβαλλόμενοι με τον μικτό πληθυσμό, δίνουν στον παρακάτω πίνακα. Οι μετρήσεις δείχνουν μια στατιστικά ενδιάμεση εικόνα στις περισσότερες περιπτώσεις.


Στην περίπτωση της μίξης λευκών (W) και νέγρων (Ν), τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν την μεταβολή του πλάτους της μύτης, το οποίο μικραίνει όσο αυξάνεται η λευκή φυλετική συνιστώσα. Πάντοτε βέβαια υπάρχει η φυσική μεταβλητότητα και γι' αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα μια κατανομή και όχι δυο συγκεκριμένες τιμές.


Ο Trevor συμπεραίνει ότι το γεγονός πως η φυλετική μίξη δίνει ενδιάμεσο αποτέλεσμα και μάλιστα με μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τους αρχικούς πληθυσμούς, επικυρώνει την έννοια της φυλετικής ταξινόμησης που ακολουθεί η ανθρωπολογία.

Εδώ θέλει προσοχή, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις προγονικοί πληθυσμοί παρουσίασαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τον μικτό πληθυσμό, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσπαθήσουν να μειώσουν την αξία της ταξινόμησης. Το πιο σύνθες σφάλμα που γίνεται είναι να λαμβάνονται οι λευκοί σαν ενιαίος φυλετικά πληθυσμός. Και ενώ οι διάφοροι απομονωμένοι ιθαγενείς λαοί συνήθως είναι αρκετά ομοιογενείς φυλετικά, αντιθέτως οι λευκοί είναι πολλές φορές φυλετικό κράμα μεταξύ Νορδικών, Κρομανοειδών, Αλπικών, κτλ. Αυτό σημαίνει ότι ήδη οι λευκοί φέρουν αρκετή μεταβλητότητα μεταξύ τους, π.χ. η ύπαρξη μεσόρρινων Αλπικών και λεπτόρρινων Νορδικών οδηγεί σε στατιστικά μεγάλη μεταβλητότητα μεταξύ των λευκών, αν θεωρηθούν ενιαίος πληθυσμός.

Το συμπέρασμα από την μελέτη του Trevor είναι ότι η φυλετική μίξη οδηγεί στατιστικά σε ενδίαμεσο αποτέλεσμα σωματικά, προφανώς το ίδιο επεκτείνεται και ψυχικά. Η ύπαρξη υψηλότερης μεταβλητότητας στις περιπτώσεις μίξης, αποτελεί μια επιβεβαίωση της αξίας της τυπολογικής προσέγγισης στην ανθρωπολογία.

13 σχόλια:

  1. Οι Μποέρς και οι Οτεντότοι,τι είναι;
    Επίσης,αν κατάλαβα καλά,στο εσωτερικό της λευκής φυλής υπάρχουν περισσότερες διαφορές,από ότι υπάρχουν,ας πούμε στους ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής,που είναι πιο ομοιογενείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Μπόερς είναι Ολλανδοί που εγκαταστάθηκαν στην νοτιά Αφρική.

      Διαγραφή
  2. οι προοδευτικοι θα σκεφτουν οτι εφοσον ήδη οι λευκοί φέρουν αρκετή μεταβλητότητα μεταξύ τους και οτι οι λευκοι κυριαρχισαν στον κοσμο και σε ολες τις επιστημες σε σχεση με τους ομοιογενεις ιθαγενεις τοτε η φυλετικη μιξη κανει τελικα καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι οι εικονιζόμενοι της φωτογραφίας αποτελούν υπανθρώπινα φυλετικά σκουπίδια.Εάν μου δυνόταν η ευκαιρία θα τους εξολόθρευα όλους εγώ ο ίδιος,έναν προς ένα,γυναίκες και παιδιά συμπεριλαμβανομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλιους Στράιχερ ούτε έξω από το σπίτι σου δεν βγαίνει βρε πούστη.

      Διαγραφή
    2. Ποιος δεν βγαίνει ούτε έξω από το σπίτι μου;
      Η μάνα σου;Ε αφού όλο πούτσο θέλει να τρώει,δεν μπορώ να της τον βγάλω από το στόμα.Της λέω φύγε κυρά μου έχεις και σπίτι άστονα παπάριασε πια γλύψιμο τόση ώρα.Πήγαινε να ταΐσεις και τον γιο σου τον ανώνυμο 9:21 που θα έχει έρθει από την δουλειά,μου λέει "έχει φακές στο ψυγείο να φάει το μαλακισμένο, εγώ εσένα θέλω εδώ να με πάρεις ακόμα μια φορά πάνω σε όλα τα έπιπλα".Ε, τι της λες τώρα,μπορείς να της χαλάσεις χατήρι όταν επιμένει τόσο πολύ;

      Διαγραφή
    3. Στράιχερ από το υπόγειο που βρίσκεσαι δεν ακούγεσαι καλά.

      ΥΓ μιλά ποιο δυνατά ρε φίλε.

      Διαγραφή
    4. Καλλά τα λες είναι κακάσχημη και ο ψυχισμός τους περιεργοσ

      Διαγραφή
  4. Οι εικονιζόμενοι αποτελούν μίξεις λευκών με νέγρους,ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής και με Ασιάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε φίλε. Τα πάντα όλα! Τουρλού-τουρλού όλοι.

      Διαγραφή
  5. Μα καλά τόσο μαλάκες είναι οι αλπικοί γαμώ το κέρατό μου?Τόσο με την μάζα πάνε που στο τέλος κάνουν και επιμηξίες μη και χάσουν τα προνόμοια και συμπαθεια της κοινωνίας???
    Συγνώμη που βρίζω αλλά σαν μισός αλπικός συγχίζομαι που οι παραπάνω ειναι μίξη με αλπικό,και αυτο σημαίνει λιγοτερες γυναικες για μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mia aidia Kai misoi autoi oi άνθρωποι είναι κακασχημοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.