Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ανθρωπολογική μελέτη των Βουλγάρων

Ο Βούλγαρος ανθρωπολόγος S. Wateff ήταν ο πρώτος που διαξήγαγε ανθρωπολογική μελέτη στην χώρα καταγωγής του. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris σε άρθρο με τίτλο "Contribution à l'étude anthropologique des bulgares".

Η Βουλγαρία καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου. Σε αυτήν την περιοχή, πολλοί λαοί έχουν βρεθεί ιστορικά, άλλοι ήταν περαστικοί και άλλοι έμειναν μόνιμα. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή κατοίκησαν Θράκες και Ιλλυριοί,...
ενώ στοιχεία Κελτικά-Γαλατικά, Ελληνικά και Ρωμαϊκά ενσωματώθηκαν αργότερα. Στην συνέχεια έρχονται Γότθοι, Σλάβοι και διάφοροι μογγόλοι, όπως Ούνοι, Άβαροι και Βούλγαροι. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι στον ντόπιο πληθυσμό της Ρωμαϊκής εποχής, προστέθηκαν Σλάβοι και (αρχικοί) Βούλαροι και προέκυψε η σύνθεση του πληθυσμού της σημερινής Βουλγαρίας, με τις υπόλοιπες επιδράσεις να ήταν ελάχιστες.

Ο Wateff διακρίνει την ετερογένεια του Βουλγαρικού πληθυσμού και χωρίζει ανθρωπογεωγραφικά την χώρα στις εξής περιοχές: Βόρεια Βουλγαρία, Νοτιοδυτική Βουλγαρία και Νοτιοανατολική Βουλγαρία, που ταυτίζεται με την Ανατολική Ρωμυλία. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα πολλών χιλιάδων ατόμων.

Οι Βούγλαροι βρέθηκαν με κυρίως μέτριο ανάστημα για την εποχή. Το χρώμα των μαλλιών κατανέμεται ως εξής:
ξανθά-καστανά-μαύρα = 29,36% - 58,67% - 11,97%.
Έχει γίνει υπερεκτίμηση του ξανθού χρώματος μαλλιών, λόγω του νεαρού της ηλικίας σε μέρος του δείγματος.
Το χρώμα των ματιών κατανέμεται ως εξής:
μπλε-ενδιάμεσα-καστανά = 17,65% - 22,59% - 59,76%

Το σχήμα της μύτης κατανέμεται ως εξής:
ίσια-κοίλη-κυρτή = 80,44% - 10,07% - 9,49%
Ο ρινικός δείκτης δίνεται μόνο σε κρανία και δείχνει μεγάλη διακύμανση. Λεπτές μύτες βρίσκουμε κυρίως στα νότια της χώρας και πιο πλατιές μύτες στα βόρεια.

Ένα ενδιαφέρον γνώρισμα που μετρήθηκε είναι αν τα μάτια παρουσιάζουν κλίση προς τα πάνω ή όχι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ευρίσκονται στα βόρεια και ειδικά στα βορειοανατολικά, κάτι που υποδηλώνει υψηλά ποσοστά έντονα Βαλτικών προς μογγολικών πληθυσμών.

Η μέτρηση του προσωπικού δείκτη δίνει το 60,9% με δείκτη κάτω από 90 και 39,1% με δείκτη κάτω από αυτήν την τιμή. Τα στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή του γνωρίσματος δείχνουν ότι οι λεπτοπρόσωποι αυξάνονται δραματικά στα νότια της χώρας, ενώ οι ευρυπρόσωποι κυριαρχούν στα βόρεια. Τα αρχαία κρανία δείχνουν υψηλότερα ποσοστά λεπτοπροσωπίας, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ευρυπρόσωποι πληθυσμοί εισήλθαν αργότερα ιστορικά.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, διαχωρίζοντας τον πληθυσμό σε δύο κατηγορίες, προκύπτει ότι οι δολιχοκέφαλοι είναι 51,95% και οι μεσο-βραχυκέφαλοι 48,02%. Στα βόρεια της χώρας το ποσοστό των μεσο-βραχυκέφαλων αυξάνεται στο 61,36%, ενώ στην Ανατολική Ρωμυλία οι δολιχοκέφαλοι είναι αυτοί που αυξάνονται στο 67,41% λόγω Μεσογειακών. Στα βορειοδυτικά η βραχυκεφαλία αυξάνεται περαιτέρω, στο 66,36% λόγω Διναρικών. Στα κρανία, ο κεφαλικός δείκτης βρέθηκε χαμηλότερος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέρος των βραχυκέφαλων εισήλθε αργότερα ιστορικά.

Οι περισσότεροι υψικέφαλοι βρίσκονται στον βορρά. Ένας ενδιαφέρον συνδυασμός που εξετάστηκε είναι αυτός κεφαλικού δείκτη και προσωπικού δείκτη. Οι περισσότεροι ευρυπρόσωποι βραχυκέφαλοι βρίσκονται στα βόρεια της χώρας και αντιστοιχούν στους Αλπικο-Βαλτικούς. Οι περισσότεροι λεπτοπρόσωποι δολιχοκέφαλοι βρίσκονται στην Ανατολική Ρωμυλία και αντιστοιχούν σε Μεσογειακούς. Οι περισσότεροι λεπτοπρόσωποι βραχυκέφαλοι βρίσκονται στην βορειοδυτική Βουλγαρία και αντιστοιχούν σε Διναρικούς.

Συμπερασματικά τα φυλετικά στοιχεία του πληθυσμού της Βουλγαρίας είναι τα εξής. Στα βόρεια της χώρας κατοικούν κυρίως Αλπικοί-Βαλτικοί ίσως και κάποιοι μογγόλοι, με υψηλά ποσοστά βραχυκεφαλίας, μεσο-ευρυπροσωπίας και πλατιάς ή και κοίλης μύτης. Κρομανοειδείς φαίνεται να υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και να συνεισφέρουν στο ποσοστό της δολιχοκεφαλίας. Στα βορειοδυτικά υπάρχει ένα εμφανές ποσοστό λεπτοπρόσωπων, βραχυκέφαλων Διναρικών, ενώ στα νοτιοδυτικά, δηλαδή στην Ανατολική Ρωμυλία υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό σχετικά λεπτοπρόσωπων, δολιχοκέφαλων με λεπτή ίσια μύτη Μεσογειακών.

30 σχόλια:

  1. Και τα μεγάλα ποσοστά των Μογγόλων βλέπουμε και των Τσιγγάνων, όπως ομοίως και το ότι οι "Μεσογειακοί" της Ανατολικής Ρωμυλίας είναι ψηλοί για Μεσογειακοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.facebook.com/sakistanimanidis/photos/a.289311494554964.1073741827.272021282950652/526275837525194/?type=3&theater

    Αυτός ο λαθρολάγνος σε ποιο τύπο ανήκει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο αρχικός σχολιαστής έχει κρομανοειδής επίδραση?

      Διαγραφή
    2. http://2.bp.blogspot.com/_Rgk1LCaY7_Y/S85PmUKIOJI/AAAAAAAAJqA/l8ru1FW-XmY/s400/49332838.jpg

      Αυτός εδώ είναι μεσογειακός+ΚΜ ???

      Διαγραφή
    3. Ο Σάκης Τανιμανίδης είναι Μεσογειακός με λίγη ίσως ΚΜ ανάμιξη. Πόντιος είναι από Θεσσαλονίκη. Το ότι είναι λαθρολάγνος δεν λέει τίποτα, όσους αφήνουν να βγουν στα media τα ίδια λένε, αλλά να αρχίσουμε να λέμε όποιον δεν γουστάρουμε ή δεν συμφωνούμε μαζί του ως μπάσταρδο δεν είναι σωστό, αν και αυτό κάνουν όλοι.

      Διαγραφή
    4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154080024804082&set=a.432705449081.217355.693389081&type=3&theater

      Ο εικονιζόμενος εκτός από μεσογειακός έχει ΚΜ επίδραση?

      Διαγραφή
    5. O Τανιμανίδης είναι κυρίως μεσογειακός ο μαυρίδης είναι διναρο-αρμενοειδές και μοίαζει σάν καραλβαναράς


      Διαγραφή
    6. Σαχαριος βρωμιαρης

      Διαγραφή
    7. Ο Μαυρίδης ειναι Ιρανικος, απόγονος Μηδων.

      Διαγραφή
    8. Μοιάζει με τον Παναγιώτη Κονέ ή είναι ιδέα μου;

      Διαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=T3USAhJAeco παιδια αυτός είναι διναρικός η ιρανονορδικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμίζει Βλαντ Τσέπες πάντως.

      Rum

      Διαγραφή
    2. Μάλλον καυκάσιος με διναρική επιρροή είναι ο Τσιτιρίδης. Μην αφήνετε το χρώμα των μαλλιών να σας ξεγελά.
      Βέβαια, δεν θα ήταν περίεργο να είναι και αλπικός με διναρική και ΚΜ επιρροή. Όμως, δεν υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες από το προφίλ του ώστε να μπορεί να ταξινομηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.

      Ο όρος "ιρανονορδικός", αφορά την ομάδα των δολιχοκέφαλων Ευρωπαϊκής καταγωγής φαινοτύπων έχοντας σαν βάση τα κοινά τους στοιχεία όπως αυτά φαίνονται σε ευρήματα (κρανία), κυρίως της μετά τον Χαλκό εποχής. Με άλλα λόγια, δεν είναι τίποτα άλλα από μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει νορδικούς, κρομανοειδείς, μεσογειακούς και κάποιους ιρανικούς, για να τους ξεχωρίζει από τους βραχυκέφαλους "(πρωτο-)ευρωπίδες". Σήμερα χρησιμοποιείται ως συνώνυμος και ο όρος "νορδο-μεσογειακός" με την ίδια περίπου σημασία.

      Διαγραφή
    3. Καυκασοποιημένος Νορδικός(ή North Pontid) με ΚΜ επιρροή.

      Διαγραφή
    4. Ρε παιδιά ,έχω μπερδευτεί.Εγώ πίστευα πως όταν λέμε ''καυκάσιοι'' εννοούμε τη λευκή φυλή.Άμα δείτε και στην αστυνομία των ΗΠΑ όταν πιάνουν κάποιον λευκό τον αναφέρουν ως καυκάσιο.Πώς έχουν τα πράγματα τελικά;Oι καυκάσιοι δεν είναι λευκοί;

      Διαγραφή
    5. Όταν κάνουμε λόγο για τον καυκάσιο φαινότυπο, αναφερόμαστε στον γνωστό κι ως mtebid (που σημαίνει ορεινός στη γλώσσα των Γεωργιανών). Είναι διαφορετικό από τον όρο "καυκάσια φυλή", στην οποία συνηθίζουν να συγκαταλέγουν τους Ευρωπαϊκούς φαινότυπους και κάποιους αρμενοειδείς, επειδή έχουν λευκό χρώμα δέρματος.
      Ο καυκάσιος ή αλλιώς mtebid, είναι μικτός φαινότυπος, με την απροσδιόριστη συμβολή των διναρικών, αλπικών και ΚΜ, στο υπόστρωμα των αρμενοειδών. Ορισμένες φορές, αφορά ακόμα και βαλτο-κρομανοειδείς.

      Τώρα, εις ότι αφορά το "καυκασιοποιημένος νορδικός" παρατηρώ ένα σύνηθες σφάλμα όσων μελετούν ανθρωπολογία όπως εμείς. Συνήθως συμβαίνει επειδή αξιολογούμε κυρίως το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος, παραγνωρίζοντας τόσο τα άλλα, πιο ουσιαστικά, χαρακτηριστικά (όπως ο κεφαλικός δείκτης, πρόσωπο, ρινικός δείκτης, σχήμα κρανίου κλπ). Είναι μεγάλο λάθος όμως, να νομίζουμε πως ο νορδικός έχει το μονοπώλιο στην ξανθότητα και να τον χρησιμοποιούμε μονίμως ως πιθανή επιρροή οποιουδήποτε έχει ανοιχτά χρώματα, ειδικότερα από τη στιγμή που κανένα άλλο στοιχείο δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.
      Για παράδειγμα, ένας διναρικός με ξανθά μαλλιά, κατά πάσα πιθανότητα έχει ΚΜ επιρροή κι όχι νορδική, για τον απλό λόγο πως διατηρεί όλα του τα μετρικά χαρακτηριστικά και δεν παρουσιάζει κανένα που να προσομοιάζει έστω στον νορδικό. Ομοίως και στην περίπτωση του εν λόγω τραγουδιστή. Έχει ανοιχτότερα χρώματα, μάλλον λόγω διναρο-ΚΜ επιρροής κι όχι εξαιτίας νορδικής επιρροής. Καθώς κάτι τέτοιο δεν υποδηλώνεται σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε!

      Διαγραφή
    7. Είπα ότι είναι και Νορδικός όχι λόγο ξανθότητος, αλλά λόγο συνδυασμού υψηλού μετώπου και ξανθότητος, αυτά τα δύο χαρακτηριστικά τα έχει ο Νορδικός τύπος. Μπορεί πάλι να είναι North Pontid και όχι Nordic η ανάμειξη.

      Εδώ μπορείτε να δείτε το μέτωπο του Νορδικού.

      http://lostinstockholm.com/wp-content/uploads/2011/10/alexander-skarsgard-5.jpg

      Διαγραφή
    8. East nordid - mtebid ειναι ο τσιτιριδης

      Διαγραφή
    9. Φίλε, θα στο ξαναγράψω. Ο Τσιτιρίδης, δεν έχει απολύτως κανένα νορδικό χαρακτηριστικό. Το μέτωπό του είναι ψηλό, γιατί είναι υψίκρανος όπως όλοι όσοι κατατάσσονται στους ταυρικούς τύπους (διναρικοί και αρμενοειδείς). Επίσης, φαίνεται πως εστίασες στο μέτωπό του, αλλά δεν πρόσεξες πως έχει πολύ μεγάλη κλίση και η γωνία του προσώπου του είναι μικρή που τείνει προς οξεία (σχήμα: >). Χαρακτηριστικά που και πάλι ταυτίζονται με τους διναρικούς και αρμενοειδείς.

      Πέρα από αυτά όμως, από που κι ως που σας έρχεται κατά νου ο νορδικός τύπος όταν βλέπετε αυτό το πρόσωπο;
      Πρώτα από όλα, είναι υπερ-βραχυκέφαλος με πολύ μεγάλο εύρος προσώπου το οποίο είναι στο σχήμα του κύβου. Η μύτη του είναι αρκετά παχιά και έχει μια σχετική κυρτότητα.
      Ενώ ο νορδικός είναι δολιχοκέφαλος, με μακρύ πρόσωπο (αλλά όχι υψικρανία), έχει λεπτή μύτη της οποίας το σχήμα είναι συνήθως ευθύ.

      Διαγραφή
    10. Το μέτωπο του σε αυτή την φωτογραφία που εστάλει θυμίζει πολύ το μέτωπο του Νορδικού τύπου και μαζί με την ξανθότητα μπορεί να υποτεθεί ότι ίσως έχει Νορδική ανάμειξη. Πάντως δεν θυμίζει το μέτωπο του ούτε αυτό των Διναρικών, ούτε των Αρμενοειδών.

      Το ότι η κλίση της γωνίας του προσώπου είναι χαρακτηριστικό μόνο των Διναρικών και των Αρμενοειδών είναι παραφιλολογία που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, όπως εδώ http://europasoberana.blogspot.gr/2013/05/the-new-racial-classification-i.html . Η κλίση της γωνίας του προσώπου υπάρχει και στους Μεσογειακούς και στους Νορδικούς και στους Αλπικούς και στους υπόλοιπους Ευρωπαϊκους τύπους, όπως επίσης και σε όλες τις φυλές, καυκάσιες και μη, για παράδειγμα ο Πελέ έχει κλίση προσώπου, τι είναι, Διναρικός ή Αρμενοειδής;

      http://www.nasljerseys.com/images/Cosmos/Cosmos%2075%20Home%20Pele%2074%20Uni.jpg

      Διαγραφή
    11. Ρε φίλε, ήμαρτον. Όλοι έχουν κάποια κλίση στο μέτωπό τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μεγάλη κλίση που σχηματίζει μικρή γωνία προσώπου!
      Για να καταλάβεις, πρόσεξε το παρακάτω παράδειγμα γωνίας προσώπου σε έναν διναρικό:
      http://i781.photobucket.com/albums/yy91/nt_1488/clasificacion/dinaric11.jpg

      Ακόμα και στον σύνδεσμο που παρέθεσες, το αναφέρει ξεκάθαρα στο πλαίσιο που γράφει για τους αρμενοειδείς. Είσαι σίγουρος πως τον διάβασες επομένως;
      "Facial angle is closed and more acute, and the vertical straight line has turned into an "aerodynamic" wedge". Δηλαδή "κλειστή γωνία προσώπου και πιο έντονη, η κάθετη ευθεία γραμμή έχει μετατραπεί σε αεροδυναμική σφήνα". Ενώ στον νορδικό γράφει: "Straight and progressive (orthognathous, straight facial angle)". Δηλαδή "μέτωπο ευθύ και προοδευτικό (ορθογνάθος, με ευθεία γωνία προσώπου)". Έχει μέχρι και φωτογραφία (http://4.bp.blogspot.com/-PheogDkmSQk/Vj5suxcix7I/AAAAAAAACGY/fo7dE6AGBXU/s1600/dinarizaci%25C3%25B3n.jpg) όπου δείχνει τη μικρή γωνία προσώπου ενός πρότυπου μεσανατολίτη αρμενοειδή. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται...
      Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να κάνω και μια παρατήρηση. Το Europa Soberana έχει πράγματι αρκετές πληροφορίες οι οποίες είναι σωστές. Είναι όμως και γεμάτο από ψευδο-επιστημονικές μπούρδες που όλες τους απορρέουν από έναν αυτιστικού τύπου νορδισμό. Παρότι είναι Ισπανικό ιστολόγιο, χρησιμοποιεί κολακευτικά επίθετα για να περιγράψει τον νορδικό τα οποία δεν σημαίνουν τίποτα από ανθρωπολογικής πλευράς, και παρουσιάζει δική του "θεωρία" για την καταγωγή των Ευρωπαίων. Δεν έχει ουδεμία παραπομπή σε κανέναν πραγματικό ανθρωπολόγο (ούτε καν στους παλιούς νορδιστές όπως ο Gunther). Για να μην πούμε το πόσο προβοκατόρικα επιχειρεί να "περάσει" τη θεωρία του. Αντί λοιπόν να καταλογίζεις σε άλλους ότι "χρησιμοποιούν παραφιλολογία που υπάρχει στο ίντερνετ" καλό θα ήταν να προσέχεις να μην πέφτεις θύμα του κάθε παπατζή.

      Διαγραφή
    12. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσες, πολλοί εδώ μέσα ποστάρουν οποιονδήποτε έχει και την παραμικρή κλίση γωνίας προσώπου και τον αποκαλούν "Αρμενοειδή". Δεν είπα ότι εσύ χρησιμοποιείς παραφιλολογιά του ίντερνετ, είπα το ότι κάποιοι λένε ότι η κλίση της γωνίας του προσώπου(εννοούσα έστω και μικρή) είναι χαρακτηριστικό μόνο των Διναρικών και των Αρμενοειδών είναι παραφιλολογία που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, εδώ παρανόησες εσύ.

      Διαγραφή
    13. Άν κρίνουμε απ'την σωματοδομή του και τα ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά του που λογίζονται ως νορδικά δεν αποκλείεται να επρόκειτο για κάποια ΚΜ επιρροή πχ borreby κάτι σαν τον Ramzan Kadyrov που'ναι borreby+mtebid.

      Διαγραφή
    14. Το ότι ταξινομούν αυτούς ως τάχα έχοντες "armenisation" δείχνει περί τίνος πρόκειται.

      http://1.bp.blogspot.com/-nws2dJZNHjw/UccPABG_XZI/AAAAAAAAAjQ/sTkt_locTzQ/s1600/Copia+de+carolina+kluft+4.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-BCF47iP8DT8/UccP8r7l81I/AAAAAAAAAj4/P4R7-mwcaNU/s1600/norte+de+frisia.jpg

      http://1.bp.blogspot.com/-BkfK8dRzwjQ/UccQCDvKwII/AAAAAAAAAkA/2Mqt-J9vutE/s1600/Copia+(4)+de+nordiddinaridanddinarid%5B1%5D.jpg

      http://2.bp.blogspot.com/-ognHWYIFOOc/UccQjmxHLnI/AAAAAAAAAkQ/O4HI3rZDqKs/s1600/Copia+(5)+de+nordiddinaridanddinarid%5B1%5D.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-KwVAgog4Qs4/UccQrCqV__I/AAAAAAAAAkY/Suyegy0jKv8/s1600/nordid+2.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-AA_5ffq_oKo/UccRcQZqlLI/AAAAAAAAAks/QzAqKuno-8M/s1600/ramelow.jpg

      http://4.bp.blogspot.com/-fIzJW57nwFA/UccRmTq7uUI/AAAAAAAAAk0/HyMlCAkljc4/s1600/ita004005+Andrea.jpg

      http://4.bp.blogspot.com/-YFG_3xQMH1s/UccUtWQjx0I/AAAAAAAAAmQ/3mJEENr3d2c/s1600/Nordic%5B1%5D.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-FziK4tF9JYU/UccUEdAJXMI/AAAAAAAAAmI/DS6p1zmHFwM/s1600/darren+marlar.jpg

      http://1.bp.blogspot.com/-nws2dJZNHjw/UccPABG_XZI/AAAAAAAAAjQ/sTkt_locTzQ/s1600/Copia+de+carolina+kluft+4.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-BCF47iP8DT8/UccP8r7l81I/AAAAAAAAAj4/P4R7-mwcaNU/s1600/norte+de+frisia.jpg

      http://1.bp.blogspot.com/-BkfK8dRzwjQ/UccQCDvKwII/AAAAAAAAAkA/2Mqt-J9vutE/s1600/Copia+(4)+de+nordiddinaridanddinarid%5B1%5D.jpg

      http://2.bp.blogspot.com/-ognHWYIFOOc/UccQjmxHLnI/AAAAAAAAAkQ/O4HI3rZDqKs/s1600/Copia+(5)+de+nordiddinaridanddinarid%5B1%5D.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-KwVAgog4Qs4/UccQrCqV__I/AAAAAAAAAkY/Suyegy0jKv8/s1600/nordid+2.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-AA_5ffq_oKo/UccRcQZqlLI/AAAAAAAAAks/QzAqKuno-8M/s1600/ramelow.jpg

      http://3.bp.blogspot.com/-FziK4tF9JYU/UccUEdAJXMI/AAAAAAAAAmI/DS6p1zmHFwM/s1600/darren+marlar.jpg

      http://4.bp.blogspot.com/-YFG_3xQMH1s/UccUtWQjx0I/AAAAAAAAAmQ/3mJEENr3d2c/s1600/Nordic%5B1%5D.jpg

      Διαγραφή
    15. *Έβαλα δύο φορές τα ίδια links, για τους 8 τελευταίους λέω.

      Διαγραφή
  4. http://eatandgreet.co.nz/sites/default/files/styles/hero/public/hero/_MG_3374.jpg?itok=9UuldPAG

    Ο ένας είναι σίγουρα αρμενοειδής ο άλλος είναι αρμενοειδής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.