Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ποιους φυλετικούς τύπους απεικονίζουν οι φιγούρες του θεάτρου σκιών;

Πρωταπριλιά σήμερα και συνηθίζουμε να κάνουμε αστεία. Με εύθυμη διάθεση, σας παρουσιάζουμε τον... φυλετικό τύπο των ηρώων του θεάτρου σκιών! Πέρα από το αστείο του θέματος, υποκρύπτονται κάποιες αλήθειες.

Φαίνεται ότι το θέατρο σκιών ξεκίνησε αρχικά στη Μικρά Ασία και εκτιμάται ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα δύο αρχικά κεντρικά πρόσωπα, Καραγκιόζη και Χατζηαβάτη, με πραγματικά πρόσωπα. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες περί της καταγωγής του θεάτρου σκιών και το πώς έφτασε να αποτελεί δημοφιλές θέαμα στον Ελλαδικό χώρο επί Τουρκοκρατίας, θα εξετάσουμε τις φυσιογνωμίες που βλέπουμε στις φιγούρες του θεάτρου σκιών. Είναι προφανές ότι οι φιγούρες δίνουν μια αίσθηση περί στερεοτύπων εμφάνισης και συμπεριφοράς για τους ανθρώπους της εποχής.

Ας δούμε τις κυριότερες φιγούρες του θεάτρου σκιών στην Ελλάδα:

Ο Καραγκιόζης έχει μεγάλη παχιά κυρτή μύτη, πολύ ανοιχτά μάτια, με έντονα σκούρα γνωρίσματα. Είναι καμπούρης και τριχωτός. Απεικονίζει έναν Αρμενοειδή φαινότυπο.

Ως προς τα ψυχικά του γνωρίσματα, παρουσιάζεται ως δουλοπρεπής στους ισχυρούς, αλλά αν βρει κάποιον πιο ήπιο τους επιτίθεται, όπως στον Χατζηαβάτη. Είναι άγαρμπος, αμόρφωτος, τεμπέλης, χωρίς τρόπους και όταν καταπιάνεται με διάφορα πράγματα δείχνει να μην είναι πραγματικά ικανός σε κάτι.

Καθόλου παράξενο η φιγούρα του Καραγκιόζη να έχει λάβει τα στοιχεία εμφάνισης και συμπεριφοράς από τυπικό Αρμενοειδή κάτοικο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία. Το όνομά του, ως γνωστόν, είναι Τουρκικό.


O Χατζηαβάτης παρουσιάζεται με λεπτή μύτη, που μπορεί να είναι ελαφρά κυρτή ή όχι, ίσως με λεπτό πρόσωπο, εμφανίσιμη εν γένει φυσιογνωμία.

Είναι ήπιων τόνων και αυλοκόλακας, όντας στην δούλεψη του σουλτάνου. Είναι μορφωμένος και ευγενικός. Μας θυμίζει τους Φαναριώτες. Ίσως απεικονίζει έναν Μεσογειακό, που ζει κάνοντας δουλειά που απαιτεί μόρφωση, για τον Σουλτάνο.








O Μπαρμπαγιώργος έχει κυρτή μύτη, μάλλον λεπτή, φορώντας φουστανέλλα, με καστανά μαλλιά και σχετικά ευπαρουσίαστη φυσιογνωμία με υψηλό ανάστημα. Προσεγγίζει τον Διναρικό τύπο, ίσως με κάτι Μεσογειακό.

Είναι ορεισίβιος, πρωτόγονος, βλάχος, με ιδιότυπη διάλεκτο, που κατεβαίνει στην πόλη. Είναι επιθετικός, δυνατός, ευερέθιστος και δεν παίρνει από πονηριές και υποκρισίες. Θα λέγαμε ότι το στερεότυπο συμπεριφοράς που παρουσιάζεται ταιριάζει με τον Διναρικό τύπο.










Ο Μορφονιός είναι κοντός, με μεγάλο κεφάλι και μάλλον πλατύ. Η μύτη του είναι κοίλη. Τα βλέφαρά του όχι ανοιχτά όπως στις άλλες φιγούρες. Ίσως πλησιάζει στον Αλπικό τύπο.

Νομίζει ότι είναι όμορφος, έχει ιδιότροπη συμπεριφορά ανθρωπάκου, αλλά με υψηλές βλέψεις, οι οποίες όμως δεν ταιριάζουν καθόλου με τις ικανότητές του. Σε αυτό προστίθεται η δειλία του, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να τον κακομεταχειρίζονται.









Ο Σολομών παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, κυρίως όμως προσιδιάζει έναν Οριενταλικό τύπο, με μακριά κυρτή μύτη, χαρακτηριστικό βλέμμα και σκούρο χρωματισμό.

Είναι πλούσιος Εβραίος έμπορος, τσιγγούνης, πονηρός και δειλός. Τον ενδιαφέρει μόνο το χρήμα και επιδίδεται στην τοκογλυφία.
Ο Σιορ Διονύσιος παρουσιάζεται συνήθως με σκούρο χρωματισμό, ίσια λεπτή ίσια μύτη, είναι εν γένει εμφανίσιμος, με περιποιημένη την τριχοφυΐα προσώπου. Πλησιάζει προς τον Μεσογειακό τύπο.

Είναι επτανήσιος, με αντίστοιχη τραγουδιστή προφορά. Είναι ευγενής και ήπιων τόνων, χαριτωμένος, του αρέσει το τραγούδι, είναι ρομαντικός, έχει κομψούς τρόπους, είναι καλοντυμένος και κουλτουριάρης.











Διαπιστώνετε ότι διαφαίνεται μια τάση σύνδεσης φυσιογνωμιών με συγκεκριμένα ψυχικά γνωρίσματα;

24 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάλυση. Πράγματι οι φιγούρες, δεν είναι τυχαίες...Και εμένα ο μπαρμπαγιώργος μου θύμιζε Διναρικό και ο Διονύσιος με την "φινέτσα" του, Μεσογειακό. Συμφωνούμε για τον Καραγκιόζη. Και οι Τούρκοι έτσι τον απεικονίζουν. Μάλιστα εκεί έχει και φρούτα στο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο άρθρο.Η φυλετική πραγματικότητα εκδηλώνεται ΠΑΝΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αν είναι δυνατόν ...εβραίος εν ονόματι Σολομών και να είναι τσιγγούνης ,δειλός,πονηρός φιλοχρήματος και τοκογλύφος...Αποκλείεται...κάποιο λάθος θα έχει γίνει.Αφού οι εβραίοι είναι ο...περιούσιος λαός που θα κυριαρχήσει στη Γη.Τους το είπε ο γιαχβέ.Δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα έχει γίνει.Ας μην είμαστε αντισημίτες και στείλει ο ιεχωβα κανέναν άγγελο (από αυτούς που έστελνε να σφάζουν παιδάκια όπως περιγράφεται στο πορνογράφημα τη παλαιάς διαθήκης) και μας καταστρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ἡ μελιτζάνα τοῦ Μπαρμπα-Γιώργου "μᾶλλον λεπτή" ῥὲ Φυλετικά; Μὴ μᾶς τρελλαίνῃς! Εἶναι σὰ μπουγατσομάχαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://thehistoryofbyzantium.files.wordpress.com/2013/08/maurice-by-emilian-stankev-from-rulers-of-the-byzantine-empire-published-by-kibea.jpg

    Σε ποιο τύπο ανήκει ο Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος Αύγουστος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://img06.deviantart.net/5a7b/i/2014/298/b/0/emperor_mauricius_tiberius_by_spatharokandidatos-d845f4o.jpg

      Διαγραφή
    2. Διναρικός με ΚΜ επιρροή.

      Διαγραφή
    3. Θα έλεγα ΚΜ με Διναρική επιρροή, βάσει του συνδέσμου από το deviantart. Βάσει του πρώτου όμως είναι ΚΜ/Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
    4. Αρκετοί σημερινοί Τούρκοι είναι ΚΜ με Αρμενοειδή επιρροή ή υβρίδια ΚΜ/Αρμενοειδή ή Μεσογειακού/Αρμενοειδούς.

      Διαγραφή
    5. Το ότι δεν υπάρχουν σωστές αναπαραστάσεις του δυσκολεύει στην ακριβή ταξινόμησή του. Όπως και να έχει πάντως, στον πρώτο πίνακα εικονίζεται σε προχωρημένη ηλικία.
      Για την καταγωγή του γνωρίζουμε από τον χρονικογράφο του Μαυρικίου, Ευάγριο τον Σχολαστικό, πως γεννήθηκε στην Αραβησσό της Καππαδοκίας αλλά η οικογένεια του ήταν πατρίκιοι (ο πατέρας Παύλος του ηγούταν της Βυζαντινής Συγκλήτου) με καταγωγή από την "παλαιά Ρώμη", γεγονός που επαληθεύει το πλήρες ονομά του. Αυτά τα στοιχεία μάλλον "δείχνουν" ΚΜ+διναρικό φαινότυπο.
      Νομίζω πως τα παρακάτω νομίσματα είναι κάποιες από τις λίγες (αν όχι οι μόνες) απεικονίσεις του.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Follis_Maurice_Constantinople.jpg/300px-Follis_Maurice_Constantinople.jpg

      http://labarum.info/lbr/t/lbr00140.jpg

      https://www.forumancientcoins.com/historia/coins/b1/b027.jpg

      Διαγραφή
    6. https://i.ytimg.com/vi/cayPnatC90w/sddefault.jpg

      Αυτός διναρικός είναι? γιατί τον είχα στείλει χθες

      Διαγραφή
    7. αλβανοφερνει ον φλαβιος

      Διαγραφή
  6. Πάντως λόγω της ανεπάρκειας της λεγόμενης βυζαντινής τέχνης ,αδυνατούμε σήμερα να ταξινομήσουμε φυλετικά τους περισσότερους αυτοκράτορες. Επί παραδείγματι , ο Ηράκλειος σε ποιον φυλετικό τύπο άνηκε; Τον λένε όλοι Αρμένιο επειδή είχε βγει ένας αρμενιος ιστορικός του 600 μΧ και είπε ''ο Ηράκλειος είναι δικός μας''.Πάντως γνωρίζουμε ότι η μητέρα του Ηρακλείου ήταν μια Ελληνίδα που ονομαζόταν Επιφανεία .Και ήταν και από τους λίγους ,ίσως ο μόνος ελληνόψυχος αυτοκράτορας...

    https://chilonas.files.wordpress.com/2012/09/cebdceb9cebaceb7cf86cebfcf81cebfcf82-cf86cf89cebaceb1cf82.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ηράκλειος ήταν μάλλον ΚΜ.
      https://1.bp.blogspot.com/-WcHK4mVoU_o/VGl5bu8onjI/AAAAAAAArUY/tKcXzdW439k/s1600/p.txt-4.jpeg

      Κατά τα άλλα, έχεις δίκιο. Η βυζαντινή τέχνη στην απεικόνιση ήταν 100% προβληματική, πρώτα από όλα γιατί από μια εποχή κι έπειτα απέφευγαν τα αγάλματα και τα κατέστρεφαν. Πέραν τούτου, πολλές εικονογραφίες επειδή γίνονταν κυρίως από ορθοδόξους ιερείς, έδειχναν σχεδόν τους πάντες εκδιναρισμένους. Χαρακτηριστικό, που πέρασε μέχρι και στην περίοδο της Αναγέννησης στην Ιταλία.

      Διαγραφή
    2. http://lh3.googleusercontent.com/-LhA-2JIyk3s/Viy__3GfVMI/AAAAAAAABKk/HrWbEHbnOsM/s1600/heraclius-by-rossen-toshev-from-rulers-of-the-byzantine-empire-published-by-kibea.jpg

      Εδώ για διναρικός κάνει η μου φαίνεται

      Διαγραφή
    3. Αυτή η απεικόνιση είναι προϊόν φαντασίας ενός σύγχρονου ζωγράφου.Οπότε μπορεί να τον κάνει να φαίνεται όπως εκείνος τον φαντάζεται και δεν αποτελεί χρήσιμη πληροφορία ως προς τον φυλετικό τύπο του Ηρακλείου.Πρέπει να επεξεργαζόμαστε τις απεικονίσεις της εποχής του ή λίγο πιο μετά έστω,αν υπάρχουν

      Διαγραφή
  7. https://www.google.gr/search?q=Vlad+Craioveanu+dinaric&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiJipP36vDLAhWDECwKHco-CdwQ_AUIBigB#imgrc=DEeVuNorZmIktM%3A

    Dinarid-med?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1927833067441726&set=pb.100006451547287.-2207520000.1459681270.&type=3&theater

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1933390210219345&set=pb.100006451547287.-2207520000.1459681270.&type=3&theater

    Σε ποιο τύπο ανήκει αλβανός τούτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα,

    μπορω καπου να στειλω φωτογραφιες μου για να μου πειτε σε ποιον φυλετικο τυπο ανηκω, καθως δυσκολευομαι να αναγνωρισω τον δικο μου.

    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να στείλεις στο mail που δίνεται κάτω δεξιά στην σελίδα, εκεί που γράφει Επικοινωνία. Εκτός από ανφάς, καλό είναι να δοθεί και φωτογραφία προφίλ.

      Διαγραφή
  10. Ειναι πλέον μαγικό,ο κάθε καλλιτέχνης(γραφίστας,λαικός,ζωγράφος,σχεδιαστης κόμικ/μάνγκα με τις ευαισθητες κεραίες του μπορεί να συλλάβει πράγματα ανθρωπολογικά με μεγάλη ακρίβεια.Κοιτάχτε εδώ! πως και οι γιαπονέζοι τα αδέρφια μας ξέρουν απο ανθρωπολογια,κοιτάχτε προφίλ για τραμπουκο
    https://i.ytimg.com/vi/mcx57ky2LBg/hqdefault.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.