Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η αρχαία Ελληνική σκέψη για τον τρόπο απόκτησης της αρετής


"Οτιδήποτε επιδιώκει κανείς να επεξεργαστεί με βέλτιστο αποτέλεσμα, είτε είναι αυτό μια επιδεξιότητα, είτε η ανδρεία, είτε η ευγλωττία, είτε η αρετή γενικά ή ένα μέρος της, είναι δυνατόν να το κατακτήσει με τις εξής προϋποθέσεις. Πρώτον, πρέπει να διαθέτει φυσικό προικισμό κι αυτό, βέβαια, είναι ζήτημα της τύχης, ότι όμως εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο είναι τα ακόλουθα: να θέλει τα ωραία και τα καλά, να είναι εργατικός και να αρχίσει όσο γίνεται πιο νωρίς τα μαθήματα και να αφιερώσει πολύ χρόνο σ'αυτά τα πράγματα."

Ανώνυμος Ιαμβλίχου, DK 89


Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, που παραθέτει ο Ιάμβλιχος χωρίς δυστυχώς να αναφέρει το όνομά του, μας εξηγεί ποιος είναι ο τρόπος απόκτησης της αρετής. Γνωρίσματα όπως...
η ανδρεία, η ευγλωττία και πολλά ακόμη, χρειάζονται πάνω από όλα φυσικό προικισμό. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Ο φιλόσοφος θεωρεί ότι τα εκ φύσεως γνωρίσματα είναι ζήτημα τύχης. Με τις σημερινές μας γνώσεις, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στα κληρονομικά γνωρίσματα υπάρχει μεν τυχαιότητα, αλλά εντός ορισμένων πλαισίων που θέτει η ποικιλομορφία των προγόνων.

Τα κληρονομικά χαρίσματα είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν. Απαιτείται να υπάρχει θέληση, εργατικότητα και διαρκής ενασχόληση, ιδανικά από μικρή ηλικία. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης αξιοποίηση των κληρονομικών γνωρισμάτων στον δρόμο για την κατάκτηση της αρετής.

13 σχόλια:

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ. Π.Χ Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΡΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΠΙΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά, που έχει αποδειχθεί πως η κατάθλιψη βασίζεται στην έλλειψης βιταμίνης D, η οποία για να υπάρχει σε επάρκεια χρειάζεται ήλιο. Σαφώς κι υπάρχουν διάφορες πνευματικές και ψυχολογικές τάσεις στους εκάστοτε τύπους, αλλά αυτό το συγκεκριμένο έχει εξηγηθεί.

      Διαγραφή
    2. Τίποτα δεν έχει εξηγηθεί , άλλο η σχιζοφρένεια, άλλο η διπολική διαταραχή=μανιοκατάθλιψη, άλλο η σκέτη κατάθλιψη, μην τα μπλέκεις.

      Διαγραφή
    3. Καλά, αν εσύ θες να επιμένεις πως δεν έχει εξηγηθεί τίποτα κανείς δεν θα το αλλάξει. Εδώ εξίσωσες τη διπολική διαταραχή με τη μανιοκατάθλιψη.
      Από εκεί και πέρα όμως, μάθε πως οι γιατροί χορηγούν συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία είτε περιέχουν βιταμίνες ή βοηθούν στην παραγωγή τους από το ανθρώπινο σώμα. Τώρα, το αν οι ανθρωπολογικοί τύποι που αναφέρεις είναι ευκολότερο να εκτεθούν σε τέτοια προβλήματα εξαιτίας των συνηθειών τους που προκαλλούνται από τις πνευματικές τους ιδιότητες είναι άλλο ζήτημα. Πχ ο αλπικός, που είναι συντηρητικός κι επιδιώκει να έχει σταθερή καθημερινότητα σε αντίθεση με άλλους που είναι πιο τολμηροί, πιθανόν να εμφανίζει συχνότερα κάποια εμμονή. Ενώ από την άλλη, η αποτυχία να δοκιμαστεί η τόλμη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ένα δολιχοκέφαλο, ή η εσωστρέφεια των κρομανοειδών να τους κάνει ευάλωττους σε άλλες ασθένειες. Σε επιστημονικό επίπεδο όμως, οι συνθήκες που επηρεάζουν την καθημερινότητα είναι οι αιτίες πίσω από τα ψυχικά προβλήματα (όπως η έλλειψη βιταμίνης D).
      Αν μη τι άλλω, έτσι απαντάται το ερώτημα γιατί τα ψυχικά προβλήματα είναι συχνότερα στη νεότερη εποχή. Θα μπορούσε βέβαια, το ζήτημα να είχε αναλυθεί περισσότερο από ανθρωπολογική σκοπιά, γεγονός που δεν συμβαίνει για τους γνωστούς λόγους που κρατούν την ανθρωπολογία στο περιθώριο. Αλλά και πάλι, δεν θα είχε και τόση σημασία καθώς όταν το πρόβλημα είναι διαγνωσμένο όπως στην προκειμένη περίπτωση, τότε δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Οι περαιτέρω παρατηρήσεις δεν μπορούν να αφορούν επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα όπως τη συμπεριφορά των εκάστοτε τύπων.

      Διαγραφή
    4. 1)είμαι ο 11:50 και όχι ο αρχικός σχολιαστής med. Αυθαίρετα μας ταύτισες. 2) Διάβασε κάτι για την διπολική διαταραχή στο internet πριν απαντήσεις πχ wikipedia, 3) H ικανότητα πρόσληψης βιταμίνης D είναι διαφορετική ανά φυλή λόγω μελανίνης. Ένας μελαχρινός που μετακομίζει στα βορειότερα κλίματα μπορεί να επιρρεάστεί λόγω έλλειψης ήλιου περισσότερο από τον γηγενή βόρειο που έχει προσαρμοστεί στο κλίμα και είναι κατάλευκος ώστε να απορροφά όσο περισσότερο ήλιο μπορεί ώστε να δημιουργήσει βιταμίνη D το σώμα του.
      4) Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις συνδέονται με κάποιες φυλές αλλά με επιμείξιες τους και εμφανίζονται λόγω δυσκρασίας. Δεν υπάρχουν αρκετές σοβαρές έρευνες επί αυτών των θεμάτων από ότι ξέρω δυστυχώς . Για τις σοβαρές ψυχικές παθήσεις δεν γνωρίζει κανένας τις αιτίες τους άλλα έχει εντοπιστεί κληρονομικός παράγοντας στη σχιζοφρένεια και στη διπολική διαταραχή, όποτε περαιτέρω έρευνα επί φυλετικών θεμάτων είναι απαραίτητη. Τώρα η σκέτη κατάθλιψη μπορεί να μην είναι καν ψυχική ασθένεια άλλα μια βαρεία στεναχώρια που με το χαπάκωμα των γιατρών σε μετατρέπει σε ζόμπι και δεν καταφέρνεις να ξεφύγεις ποτέ από αυτήν.

      Διαγραφή
    5. Οἱ ψυχώσεις ἔχουν γενετικὰ καὶ ὄχι περιβαλλοντικὰ αἴτια.

      Διαγραφή
    6. Οι ψυχώσεις, όχι τόσο η κατάθλιψη. Κι εν πάση περιπτώσει, το γεγονός πως κάποιος μεσογειακός πχ δεν αρπάζει το ίδιο εύκολα κάποιο κρύωμα σε σύγκριση με έναν βόρειο, δεν έχει να κάνει τόσο με τον ανθρωπολογικό του τύπο αλλά με το περιβάλλον. Κάτι το αντίστοιχο είναι και με την κατάθλιψη κι εκεί εστιάζω αναφέροντας στην έλλειψη της βιταμίνης D η οποία βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το φως και τον ήλιο.

      Διαγραφή
    7. Οι ψυχώσεις ΔΕΝ συνδέονται με κάποιον συγκεκριμμένο φυλετικό τύπο. Ειδικά με τον Αλπικό, που όντας σύμφωνα με την φυλολογία πάντα με την εξουσία, αποκτά συνεπώς χρήμα και αξιώματα, ενώ γενικά οι πνευματικές ικανότητές του, τον βοηθούν ή του προσδίδουν ένα κύρος.

      Διαγραφή
    8. Οι Ψυχώσεις δεν αποτελούν γνώρισμα, για να ανήκουν σε έναν τύπο, αλλά διαταραχές, οι οποίες ΔΕΝ βοηθούν, αντιθέτως υποδαυλίζουν, την επιβίωση. Ο Αλπικός λόγω κλίματος έμαθε να χρησιμοποιεί τον έγκεφαλό του πιο πολύ, και όχι τόσο τους μύες του, δίχως να τους χάσει όμως. Λόγω κρύου δε, ανέπτυξε ένα υπόστρωμα λίπους. Όλα τα χαρακτηριστικά των φυλετικών τύπων επιτελούν μία συγκεκριμμένη λειτουργία και δεν αποτελούν αποτελέσματα τυχαίων περιστατικών.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω που αλλού να ρωτήσω γι'αυτό ρωτάω εδώ και επειδή είναι άσχετο με το θέμα ζητώ συγγνώμη ,ας μου απαντήσει κάποιος και μετά ας διαγραφεί το σχόλιο. Λοιπόν ο Αλέν Ντελόν τι φυλετικός τύπος είναι; http://www.ishow.gr/Thumbnail.ashx?url=files/archive/2013/12/5/11CF5FE9-C139-4319-9009-61099B9EB2DD.jpg&width=950&height=750&x1=21&y1=0&x2=354&y2=500

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προτιμούσα να ρωτούσες για άτομα ουσιαστικού ενδιαφέροντος και όχι θεατρίνους. Εκτός αυτού, κλασσικός Ατλαντοειδής. Κρομανοειδίζων Ατλαντοειδής.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο.Ευχαριστώ.Αυτός εδώ τι είναι ; http://nikosfilis.gr/wp-content/uploads/2015/01/%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.