Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Οι ανθρωπολογικοί τύποι της Αλβανίας

Ο ανθρωπολόγος J. Weninger μελέτησε την ανθρωπολογία των κατοίκων της Αλβανίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών του δημοσιεύτηκαν σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, σε άρθρο με τίτλο "Recherches raciologiques sur les Albanais: contribution au problème de la race dinarique". Η έρευνά του είχε εκδοθεί σε βιβλιαράκι από την Ανθρωπολογική Εταιρία της Βιέννης.

Εξετάστηκαν 95 αιχμάλωτοι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 52 Γκέγκες από την βόρεια Αλβανία, 39 Τόσκηδες από την νότια Αλβανία και 4 από άλλη τοπική φάρα. Οι ανθρωπολογικές μετρήσεις ήταν αναλυτικές και δίνονται σε μέσους όρους στον επόμενο πίνακα:...Εστιάζουμε στις κλασικές ανθρωπολογικές μετρήσεις. Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι Αλβανοί είναι έντονα βραχυκέφαλοι, με μέσο κεφαλικό δείκτη 87,8. Ο ρινικός δείκτης δείχνει ακρετή λεπτορρινία. Ο προσωπικός δείκτης δείχνει μεσοπροσωπία, κάτι που σημαίνει ότι περιλαμβάνεται ένα ποσοστό πιθανότατα ευρυπρόσωπων Αλπικών, που ρίχνει τον μέσο προσωπικό δείκτη όλου του πληθυσμού. Μάλλον οι ίδιοι ρίχουν και το μέσο ύψος, το οποίο ήταν μέτριο παρά υψηλό για την εποχή.

Ο Weninger διακρίνει τους διαφορετικούς φυλετικούς τύπους στο δείγμα του. Ο τύπος που περιλαμβάνει τα περισσότερα άτομα, έχει έντονη βραχυκεφαλία με στρογγυλό κεφάλι, μύτη μακριά και κυρτή και σκληρό σαγόνι. Είναι ο κλασικός Διναρικός, με τις μικροδιαφοροποιήσεις του. Εντοπίζεται σε λίγα άτομα μεγάλο ύψος και δολιχοκεφαλία, για την οποία ο συγγραφέας υποψιάζεται Νορδική ή Κρομανοειδή τάση, μάλλον Κρομανοειδή λέμε εμείς, καθώς δεν αναφέρει ξανθά μαλλιά. Ένας ακόμη τύπος που αναγνωρίζεται με κοντό ανάστημα και πατημένη μύτη, δηλαδή ο Αλπικός.

Συνεπώς, προκύπτει ότι οι κάτοκοι της Αλβανίας είναι κυρίως Διναρικοί, με ένα εμφανές ποσοστό Αλπικών και ένα μικρό ποσοστό Κρομανοειδών.

14 σχόλια:

 1. Είναι εξ άλλου γνωστό (και απο την εμπειρία της καθημερινότητος) ότι η Αλβανία η οποία το 1912 σήκωσε για πρώτη φορά σημαία δίπλα στην Οθωμανική, και η οποία δεν είχε καμία συμμετοχή στην επανάσταση ότι δεν έχει "καθόλου" προσωασιατικούς και τουρανικούς. Ειδικά όταν φυλές όπως οι Μιρδίτες είχαν καθιερώσει ολόκληρη πολιτική παντρέματος των γυναικών της φυλής τους με Τούρκους. Περισσότεροι μάλλον είναι οι Νορδικοί εκεί............. Εξ άλλου δεν πέρασαν ποτέ μογγολικές φυλές (όπως οι Άβαροι, οι Πετσενέγκοι, οι Κουμάνοι κλπ) απο την Αλβανία και ειδικά σε μαζικά κύματα, πήγαν σε όλη την Ευρώπη-Βαλκάνια και μερικώς και βόρεια Ελλάδα αλλά έκαναν παράκαμψη στην Αλβανία. Τώρα οι κοντόκανοι υπερβραχυκέφαλοι τηγανοκέφαλοι δύσμορφοι και ενίοτε μαυριδεροί αλβανοί μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι με το όνειρο τους... Εξ άλλου τι κι αν πας στην Διναρική/Αλπική (και Μεσογειακή) Ελλάδα, Ιταλία και Αυστρία-Νότια Γερμανία, τι στην Αλβανία, μπορείς να ξεχάσεις που βρίσκεσαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενδιαφέρον το κομμάτι για τους Μιρδίτες,έχουμε κάποια πηγή;

   Διαγραφή
  2. kanete poly megalo lathos sketika me tous katholikous mirdit-or , pou itane poly iperifanoi gia tin threiskei tous gia na pantrepsoune ta koritsia tous me (turkous) musulmanous albanous ,to antitheto simenai oi de mirdites ekanane arpages i kanonismenes gamous me kopeles apo albanon musulmanous ton gyro perioxon !

   Διαγραφή
 2. Πως εξηγείται ότι παραδοσιακά υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία, στην νότια Ιταλία και στην νότια Πελοπόννησο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό λες? Πως εξηγείται όπου πάτησαν οι Ιλλυριοί είτε ως Δωριείς στα αρχαία χρόνια στην Πελοπόννησο ή στην Κρήτη είτε ως Αρβανίτες στον Μεσαίωνα στην Σικελία αλλά και Πελοπόννησο και όπου αλλού σε μικρότερη συμμετοχή υπάρχει έντονο το φαινόμενο της βεντέτας όπως φυσικά και στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην Βόρειο?

   Διαγραφή
  2. Ιλλυριοι ως Δωριεις και κλασικες παπαρολογιες να μαλακα παρτα γαμω το χριστο σου αλβανοφιλο σκουπιδι καρκινο.

   Διαγραφή
  3. Τί αλβανόφιλο , αλβανός κανονικός είναι , που πιστεύει ότι η αλβανική φυλή βρίσκεται πίσω από το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων .......

   Διαγραφή
  4. Οι Δωριείς είναι Ελληνικότητα φύλο, όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα!

   Διαγραφή
 3. οι αλβανοι εχουν καττι που τουςδιακρινει από τους υπολοιοους διναρικους σερβουςκτλπ εχουν ελαφρα τουρανικη νατο πω καυκασια να το πωαλλακατιεχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι σύγχρονοι Αλβανοί είναι Καυκάσια φυλή, μοιάζουν με τος Γεωργιανούς, μύτη, μέτωπο!

   Διαγραφή
  2. Οι σύγχρονοι Αλβανοί είναι κατά βάση διναρικοί, και δευτερευόντως αλπικοί και κρομανοϊδείς.

   Διαγραφή
 4. Η Αλβανία ειναί κατα κυρίο ποσοστό διναρική 'ομως παραλείψατε να πείτε η μαλλον αγνοήσατε το μεγαλό ποσόστο κρομανοείδων και αλπικών στην βορεία και νότια αλβανία αντιστοιχα . Στην νότια αλβανία συνανταται πιό πολυ ο διναρο-αλπικός ενω στην βόρεια αλβανία ο διναρο-κρομανοείδεις εξου και τα εβτονα ζυγωματικά και η τετραγωνοκεφαλία επίσης σε ενα ποσοστό υπαρχεί ο μεσογειακός γυρω στο 10 % . Απο αυτο το10% οι μισοίκαι παραπάνω ειναι pontid και υπολοιποι κανονικοί μεσογειακοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πώς γίνεται να είναι Διναρικοί αλλά να είναι κοντοστούπηδες ως επί το πλείστον ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.