Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο Karl Pearson απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα της ευγονικής: κληρονομικότητα ή περιβάλλον;

Ο Karl Pearson ήταν ένας από τους κορυφαίους στατιστικολόγους όλων των εποχών. Παράλληλα, είχε βαθιά πίστη στην ευγονική, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του έργου του στην διάδοσή της. Μία από τις σημαντικότερες μελέτες που εκπόνησε δημοσιεύτηκε με τίτλο Nature and nurture, the problem of future, στην οποία μελετά το θεμελιώδες ζήτημα της ευγονικής: Η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση και στα ψυχικά γνωρίσματα των απογόνων; Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό στον αγγλόφωνο κόσμο ως "nature vs nurture". Ο Pearson αναλαμβάνει να μελετήσει το ζήτημα αξιοποιώντας τις αξεπέραστες γνώσεις του στην στατιστική.

 Αρχικά ο Pearson κάνει λόγο για την μεγάλη σημασία της ευγονικής και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην μελέτη του ανθρώπου, της επιλογής και της κληρονομικότητας, ώστε κάθε άνθρωπος να γνωρίζει τις θεμελειώδεις αυτές έννοιες. Έπειτα, τονίζει ότι απόψεις για τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτά της ευγονικής, πρέπει να βασίζονται σε μετρήσιμα στοιχεία. Συχνά εκφράζονται απόψεις για τα αίτια προβλημάτων όπως εγκληματικότητα, αλκοολισμός, εκφυλισμός, ανέχεια, κλπ, χωρίς καθόλου στοιχεία. Τελικά ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη; Η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον;

Ο Pearson βλέπει την λανθασμένη νοοτροπία γύρω του που ενδιαφέρεται και αγωνίζεται αδιάκοπα μόνο για την βελτίωση του περιβάλλοντος. Κάτι που είναι μάταιο, καθώς δεν πετυχαίνουν τίποτα μόνιμο, σε αντίθεση  με την βελτίωση της φυλής, η οποία όμως είναι κάτι το βαθύτερο και πιο στέρεο.

Έπειτα από μερικά κληρονομικά δέντρα για να καταδείξει την κληρονομικότητα κάποιων ασθενειών, ο Pearson φτάνει στο κυρίως μέρος της μελέτης. Παρουσιάζονται δύο πίνακες, ο ένας...
με την δύναμη της κληρονομικότητας και ο δεύτερος με την δύναμη του περιβάλλοντος. Ο βαθμός συσχέτισης δείχνει την δύναμη του κάθε παράγοντα. Ο πρώτος πίνακας δείχνει την συσχέτιση μεταξύ σωματικών γνωρισμάτων των γονέων με αυτά των παιδιών. Το αποτέλεσμα προκύπτει κοντά στο 0,5 πράγμα αναμενόμενο, που δείχνει ότι το παιδί κληρονομεί κατά μέσο όρο τα μισά γνωρίσματα από κάθε γονέα.


Στην συνέχεια του ίδιου πίνακα φαίνεται η συσχέτιση μεταξύ των σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων αδερφών. Τα αποτελέσματα είναι πάλι κοντά στο 0.5 γεγονός λογικό, καθώς τα αδέρφια έχουν πάρει κατά μέσο όρο το ήμισυ των γνωρισμάτων κάθε γονέα και συνεπώς η συσχέτιση μεταξύ τους είναι επίσης 0,5. Ο συνολικός συντελεστής συσχέτισης, που δείχνει την δύναμη της κληρονομικότητας ως προς τα σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα προκύπτει 0,51.



Ο δεύτερος πίνακας δείχνει την επίδραση του περιβάλλοντος. Η συσχέτιση σε όλες τις περιπτώσεις είναι ελάχιστη και η συνολική προκύπτει +0,03 που είναι μια τιμή πρακτικά αμελητέα. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση σε όλα τα εξεταζόμενα γνωρίσματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο συντελεστής συσχέτισης είναι ακόμα και αρνητικός, δηλαδή το θεωρούμενο δυσχερές περιβάλλον οδηγεί σε βελτίωση του γνωρίσματος. Συνεπώς, η επίδραση του περιβάλλοντος είναι από ελάχιστη, έως αμελητέα.


Ο Pearson συμπεραίνει ότι η κληρονομικότητα έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη επίδραση από ότι το περιβάλλον και μάλιστα λέει αυτό είναι λογικό, καθώς ο άνθρωπος δημιουργεί το περιβάλλον του και όχι το αντίθετο. Η κληρονομικότητα, δηλαδή η φυλή, έχει τον κύριο λόγο για τα γνωρίσματα της επόμενης γενιάς. Κατά συνέπεια, έμφαση πρέπει να δοθεί στην βελτίωση της φυλής. Η ευγονική, η επιλογή και η βελτίωση της φυλής πρέπει να αναδειχθούν ως ζητήματα κορυφαίας σημασίας.

Συνεπώς στο ερώτημα, κληρονομικότητα ή περιβάλλον, ο Pearson απαντά:
Κληρονομικότητα.

3 σχόλια:

  1. Η εξελιξη δηλαδη ειναι η απλη κληρονομικοτητα;
    Μεταλαξεις μεταβιβαζονται στους απογονους μονο οταν αυτες οι μεταλαξεις γινονται στο γενετικο υλικο των γαμετων(αν δλδ αλλαξει κατι στο DNA του σπερματος και του ωαριου).

    Πως γινεται ενω ολοι οι ανθρωποι ηταν καποτε μαυροι(αφρικανοι) σημερα να εχουμε λευκους;
    Πως γινεται οι ανθρωπινες φυλες σημερα να διαφερουν τοσο μεταξυ τους και αυτες οι διαφορες να οφειλονται μονο στην κληρονομικοτητα;
    Εξ αρχης δηλαδη οι ανθρωποι ειχαν ολες τις ικανοτητες και λογω κληρονομικοτητας στις διαφορεςφυλες επικρατησαν διαφορετικες ικανοτητες(τα λεω πολυ απλα).

    Το χρωμα που ειναι κατι πολυ απλο. Τι μπορει να ειναι το γονιδιοπου οφειλεταιστο χρωμα(επικρατες;; υπολειπομενο;;κτλ.).
    Λενε οτι ο ανθρωπος επηρεαζομενος απο το περιβαλλον αλλαξε χρωμα και εξελιχθηκε διαφορετικα.

    Αυτο το 0,03 που παρατηρησε ο Pearson,μηπως επηρεαζει περισσοτερο απ οσο νομιζε;

    Δεν ειμαι ουτε ειδικος ουτε προσπαθω να το παιξω εξυπνος ή κατι τετοιο. Απλα μου δημιουργουνται πολλα ερωτηματικα.

    Η πιο λογικη εξηγηση για μενα θα ηταν να οφειλονται ολες αυτες οι διαφοροποιησεις σε μεταλλαξεις. Για να γινουνμεταλλαξεις ομως πρεπει οι ανθρωποι να εχουν εκτεθει σε ακτινοβολιες ή σε χημικα. Ακομη και τοτε ομως...
    ολοι οι ανθρωποι (πχ οι ευρωπαιοι) μεταλλαχθηκαν το ιδιο; Δηλαδη εννοω απεκτησαν το ιδιο χαρακτηριστικο;(καιπως μεταλλαχθηκαν ολοι ;;).
    Η εξηγηση της κληρονομικοτητας μου φαινεται τοσο περιεργη, επειδη ετσι οπως το φανταζομαι θα επρεπε να γινει σχεδιασμενα. Να εφαρμοστει η ευγονικη.
    Επισης το αλλο που λενε `Ο δυνατοτερος στην φυση επιβιωνει`. Ναι...λογικο ακουγεται.Αλλα γιατι το λευκο χρωμα ειναι `δυνατοτερο` στην Ευρωπη απ οτι το μαυρο;Και γιατι οι μαυροι να μην επιβιωναν στην Ευρωπη;; Ωστε τελικα να επικρατησουνοι πιο ανοιχτοχρωμοι και τελικα να φτασουν στους λευκους(με προσμιξεις κτλ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε τὰ "περί τῆς ἐξελίξεως τῶν είδῶν" & "περὶ τῆς καταγωγῆς τοῦ ἀνθρώπου" τοῦ Δαρβίνου καὶ θὰ μειωθοῦν οἱ ἀπορίες σου. Δὲν ἐπικρατεῖ ὁ δυνατότερος, ἀλλὰ ὁ πιὸ προσαρμοστικὸς. Τὸ μαῦρο χρῶμα συμβάλλει στὴν καλλίτερη προσαρμογὴ στὸ καυτὸ ἀφρικανικὸ κλίμα (μεγαλύτερη προστασία ἔναντι τῶν ἐγκαυμάτων). Στὴν Εὐρώπη δὲν ὑπῆρχε τότε ἀντίστοιχη ἀνάγκη γιὰ τόσο ὑψηλὰ ἐπίπεδα μελανίνης καὶ σταδιακὰ ἄνοιξε τὸ χρῶμα (παράλληλα μὲ τὶς λοιπὲς διαδικασίες ἀνθρωποποιήσεως κατὰ τὴν μετάβασι ἀπὸ τὸν Νέγρο (μαϊμοῦ) στὸν Λευκό.

      Οἱ μεταλλάξεις εἶναι ὁ ἕνας μόνο ἀπὸ τοὺς παράγοντες ἐξελίξεως μαζὺ μὲ τὴν φυσικὴ ἐπιλογὴ καὶ τὴν γενετικὴ παρέκκλισι. Φαντάζεσαι ὅτι ἡ κληρονομικότητα θὰ ἔπρεπε νὰ γίνῃ σχεδιασμένα;;;;; Τί σημαίνει αὐτό;

      Ἡ κληρονομικότητα ἔχει τὸν βαρύνοντα ῥόλο καὶ στὴν συμπεριφορά. Οἱ ἄνθρωποι συμπεριφέρονται βάσει τῶν γονιδίων τους. Εἶναι προγραμματισμένοι (κουρδισμένοι) νὰ δράσουν, αἰσθανθοῦν, σκεφθοῦν μὲ συγκεκριμένο τρόπο. Ἡ παιδεία καὶ τὸ περιβάλλον ἔχουν ἀμελητέα ἐπίδρασι. Γι᾽ αὐτὸ καὶ ἡ εὐγονικὴ εἶναι ἡ ὑψίστη ἀξία στὴν φύσι.

      Διαγραφή
  2. Η εξέλιξη φίλτατε δεν είναι δυνατό να συμβεί εν μία νυκτί! Είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει από την πρότερη εποχή του ανθρώπου, συμβαίνει σήμερα και θα συνεχίσει να υφίστανται για πάντα. Η εξέλιξη λοιπόν έχει να κάνει με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό και με τις μεταλλάξεις οι οποίες θα καταστήσουν έναν απόγονο δυνατό και βιώσιμο ο οποίος μέσω της λεγόμενης σεξουαλικής επιλογής θα μεταδώσει το γενετικό υλικό του στις επόμενες γενεές. Είναι δηλαδή μια διαδικασία ευγονικής του ατόμου που έχει τη τάση να προσαρμόζεται γρηγορότερα και ικανότερα από άλλους. Το χρώμα παραδείγματος χάρη που αναφέρεις είναι λογικό να διαφέρει ανάμεσα στις φυλές ύστερα από δεκάδες χιλιετίες εξέλιξης. Στην Αφρική που βρίσκεται κοντύτερα στον ισημερινό είναι λογικό οι άνθρωποι εκεί να έχουν περρίσεια ποσότητα μελανίνης για προστασία από την ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία. Ομοίως με τους ανοιχτόχρωμους λαούς τον βορείων περιοχών που απέκτησαν απαλά χρώματα για να μπορέσουν να συνθέσουν βιταμίνη d σε περιοχές με ασθενή ηλιοφάνεια. Για παρόμοιο λόγω ανέπτυξαν και οι μογγολικοί λαοί τον επίκανθο στα μάτια τους. Αυτοί που προσαρμόστηκαν γρηγορότερα λόγω τυχαίας μετάλλαξης του γενετικού τους υλικού, ήτανε και αυτοί που αναπαράχθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.