Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ευριπίδης για την σημασία της καταγωγής

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για ένα παιδί,
από το να γεννηθεί από ευγενή και γενναίο πατέρα:
[και να παντρευτεί από τους ευγενείς· 
δεν θα επαινέσω αυτόν που νικιέται από το πάθος
και πάει με τους τιποτένιους, παίρνοντας ηδονή
για τον ίδιο, αλλά καταδικάζοντας
τα παιδιά του στην ατίμωση.]
η ευγενής καταγωγή απωθεί την δυστυχία
καλύτερα από την κακή καταγωγή."

Ευριπίδης, Ηρακλείδαι, 297-308


Ο Ευριπίδης βάζει τα παραπάνω λόγια να τα πει ο Ιόλαος, σύντροφος του Ηρακλή, ο οποίος...
εξηγεί την σημασία του να γεννηθεί κανείς από αρίστους γονείς. Εξαίρει τον ρόλο της κληρονομικότητας, θεωρώντας την μεγαλύτερη τιμή να γεννηθεί κάποιος από άριστους και ανδρείους γονείς. Επίσης, ζητά τους αρίστους να παντρεύονται μεταξύ τους και να μην παρασύρεται από τα πάθη, παίρνοντας σύντροφο από τους κακούς, κάτι που ο Ευριπίδης λογικά έβλεπε να συμβαίνει συχνά γύρω του. Και αυτό γιατί ο γόνος θα ατιμαστεί, καθότι τα ψυχικά γνωρίσματα είναι κληρονομικά και συνεπώς μια κακή καταγωγή θα σημάνει αργά η γρήγορα δυστυχία.

Ο Ευριπίδης παρουσιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ευγονικές αντιλήψεις της ελληνικής αρχαιότητας. Η ευγενής καταγωγή είναι το ανώτερο αγαθό για ένα παιδί και για να γεννώνται άριστοι απόγονοι, είναι απαραίτητο οι άριστοι να σμίγουν μεταξύ τους για να διατηρούνται βάσει κληρονομικότητας τα ψυχικά γνωρίσματα που τους καθιστούς αρίστους.

7 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Διναρο-κρομανοειδης

      Διαγραφή
    2. Οντως. Σε αλλες προτομες φαινεται σκετος διναρικος η διναρικος-μεσογειακος, οπως στην παρακατω.
      https://www.britishmuseum.org/collectionimages/AN00480/AN00480651_001_l.jpg

      Διαγραφή
  2. ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ ΤΣΟΛΙΑΣ 182126 Φεβρουαρίου 2015 στις 5:43 μ.μ.

    Κιο γκλιούχα Αρμπeρίστe
    ίστe γκλιούχ τρμeρίστε
    Ε φλιτ ναυάρχοϊ Μιαούλη
    Μπότσαρη εδε γκιθ Σούλι

    Αυτή η γλώσσα η Αρβανίτικη
    Είναι γλώσσα παλλικαρίσια
    Τη μιλάει ο ναύαρχος Μιαούλης
    Ο Μπότσαρης κι όλο το Σούλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αρβανιτιά "boost-ἀρησε" σε μεγάλο βαθμό θετικά το DNA της νεώτερης Ελλάδας, ποτίζοντας αρκετά το έθνος με τη δωρική-νορδική νοοτροπία της εργατικότητας, της ολιγάρκειας, της καρτερίας, της σκληρότητας και της μαχητικότητας, "σπάζοντας" σε μεγάλο βαθμό αυτό το ελεεινό οριενταλίδικο στοιχείο της μιζέριας, της γυφτιάς, της τεμπελιάς και της φιληδονίας-ερωτισμού-αισθησιασμού που κυριαρχεἰ στην περιοχή...

    Ιστεν Μπούκουρ ενε δέουτ, τ'βενj ε μπέρδα χ'ν ε οὐλjκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΗΔΟΝΙΚΗ ΜΙΞΗ... ΑΝΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΥΞΕΙΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ...



    ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΑΡΙΘΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΕΩΣ... ΟΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ "ΒΟΥΤΑΝΕ" ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΑ, ΜΕ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΜΗ ΑΡΙΣΤΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΚΑΘΕ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΕΥΓΑΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟ...



    ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΔΟΛΙΧΟΚΕΦΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ: "ΟΙ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΕΣ ΧΟΡΤΑΣΑΝΕ Γ@ΜΗΣΙ...", ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΡΟΜΑΝΟ-ΑΛΠΙΚΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΤΗΣ ΦΙΛΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΠΕ ΜΕ ΑΠΕΧΘΕΙΑ: "ΕΧΕΙ ΧΟΡΤΑΣΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ Γ@ΜΗΣΙ..."



    ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ (ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΣ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΑΡΟΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ, ΟΥΤΕ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ... ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΤΡΩΝΕ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ, ΞΕΡΡΙΖΩΝΕΙΣ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΦΥΤΡΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.



    ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΟΝΤΑ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΝΑ ΤΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ. ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ, ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΙ, ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΚΑΙ ΟΡΜΑΝΕ ΜΑΝΙΑΣΜΕΝΑ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ...



    ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΥΦΥΪΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΙΔΙΑ ΔΡΑΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ, Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρομερές αλήθειες, αν δεν γίνει κάτι γι'αυτό άμεσα, όπως και εγώ απο πάντοτε πρότεινα όχι εξολόθρευση αλλά στείρωση για τα ασφαλέστερα και καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, και διαμόρφωση (να χρεώνονται οι πούστηδες οι κατώτεροι και οικονομικώς και εργασιακώς για τους ανώτερους όπως πρέπει, γιατί οι ανώτεροι για τους κατώτερους???) περιβάλλοντος κατάλληλων συνθηκών για αναπαραγωγή με τον αντιδιαμετρικό ΡΥΘΜΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ που αναπαράγωνται οι κατσαρίδες, ειδάλλως βυθιστήκαμε όλοι στην επόμενη ανάσα και οι αναρίθμητοι υπάνθρωποι που μας περιβάλλουν. Νόμιζα διάβαζα σχόλιο δικό μου, με τα όλα του. Οι υπάνθρωποι αναπαράγονται με γεωμετρική πρόοδο και έχουν στείλει λόγω μίας μίξη παρασιτισμού, συμπλεγματισμού, αναξιοκρατίας όλα τα άριστα στοιχεία (και αν τα αφήσουν καθόλου να ελιχθούν και να δράσουν όπως κρίνουν ως ανώτεροι αυτοί μέσα στη κοινωνία) στο περιθώριο και εντός ολίγου σε ολικό αφανισμό ή σκλαβοποίηση λόγω φθόνου και αισθημάτων ανάγκης και γενικής ανάγκης εκμεταλλεύσεως των ανώτερων παραγωγικών σε κάθε επίπεδο στοιχείων. Βρισκόμαστε στην εποχή που το υπάνθρωπο αρούρι κάνει πάρτι επί των πτωμάτων των ελαχίστων, πλην δε όμως :

    Εις εμοί μύριοι εάν άριστος Ήι - Ηράκλειτος ο Εφέσιος, πέρι του εξορισθέντος παν-άριστου Ίωνα Ερμοδώρου του Εφέσιου. Ο Ερμόδωρος εξορίσθηκε ύπο την δικαιολογία πως... "άριστος...μετ' άλλων" απο τα δημοκρατικά οχλοκρατικά αρούρια. Μετά ο επίσης άριστος φιλόσοφος Ηράκλειτος γι'αυτό είπε να πάνε να κρεμαστούν απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο, και ότι θα ήταν προτιμότερο να αφήσουν τη πόλη στα αμούστακα παιδιά, εκεί να καταλάβετε! Δηλαδή αναγνώριζαν την αριστεία αλλά έδιωξαν ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΩ ΚΑΘΑΡΟΥ ΦΘΟΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΣΟΠΕΔΟΤΩΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ! Ο διαχειριστής θα μπορούσε να κάνει ένα άρθρο πάνω στον Ερμόδωρο τον Εφέσιο, ευχαριστώ εκ των προτέρων αν γίνει κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.