Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

O Dudley Buxton για τους αρχαίους και σύγχρονους Έλληνες

O Dudley Buxton (1890-1939) ήταν Βρετανός φυσικός ανθρωπολόγος. Έγινε καθηγητής φυσικής ανθρωπολογίας και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους ανθρωπολόγους της Βρετανίας. O Buxton ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την ανθρωπολογία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στα Report of the British Association for the Advancement of Science δημοσιεύτηκε άρθρο του σχετικά με την φυσική ανθρωπολογία των αρχαίων Ελλήνων, με τίτλο "The Physical Anthropology of Ancient Greece and Greek Lands", για το οποίο βρίσκουμε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie, την οποία μεταφράζουμε αυτούσια:

Ο κ. Dudley Buxton εξέτασε την φυσική ανθρωπολογία των αρχαίων Ελλήνων και των τότε Ελληνικών περιοχών. Βασίστηκε στον κεφαλικό δείκτη, το ύψος, τον προσωπικό δείκτη, τον χρωματισμό των σύγχρονων πληθυσμών, σε σύγκριση με τα λίγα στοιχεία του ίδιου είδους που διαθέτουμε για τους αρχαίους πληθυσμούς. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι...
ελαφρά πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους κατοίκους της ίδιας χώρας. Η Κρήτη κατοικούνταν από την αρχαιότητα από δολιχοκέφαλους, στους οποίους προστέθηκε ένας πληθυσμός μικτός. Πιστεύει ότι μπορεί να συμπεράνει ότι οι κεφαλικοί δείκτες παρουσιάζουν διαφορές τέτοιες ώστε να υποδηλώνουν εθνοτικές μίξεις. Επίσης, ότι αυτές οι μίξεις δεν είναι το ίδιο διανεμημένες και έχουν δημιουργήσει υποτύπους. Και ότι είναι πολύ αρχαίες και ανάγονται στην εποχή του χαλκού και ίσως, στη Λευκάδα, στη νεολιθική εποχή. Οι Έλληνες αποτελούν έναν συνδυασμό, ίσως πολύ αρχαίο, από Αλπικούς και Μεσογειακούς.

Ο Buxton διαπιστώνει ότι οι Έλληνες αποτελούνται κυρίως από Μεσογειακούς και Αλπικούς και ότι αυτή η μίξη είναι πάρα πολύ αρχαία. Ακολουθώντας την κλασική τακτική της εποχής του να περιλαμβάνει τους Κρομανοειδείς σε Μεσογειακούς ή Αλπικούς, η εκτίμηση του Buxton είναι αρκετά ικανοποιητική. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη τους Διναρικούς, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή, καθώς και τους Αρμενοειδείς. Βέβαια αναγνωρίζει ότι σημαντικές διαφορές στον κεφαλικό δείκτη, δηλαδή συνύπαρξη δολιχοκέφαλων και βραχυκέφαλων, σημαίνει φυλετική διαφοροποίηση. Μία από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις του είναι ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι πιο βραχυκέφαλοι από τους αρχαίους, πράγμα που οφείλεται στη σταδιακή μείωση Μεσογειακών από τον Ελλαδικό χώρο και περαιτέρω είσοδο βραχυκέφαλων.

19 σχόλια:

  1. Ο Buxton στο εργο του αργοτερα, The Inhabitants of the Eastern Mediterranean, οτι οι βραχυκεφαλικοι ητανε ενα σημαντικο μερος του ελληνικου πληθυσμου απο τα αρχαια χρονια καθως και οτι το συντριπτικο ποσοτο των ελληνων τεινουν προς μεσοκεφαλικοι.

    Ακομα, ο Ripley διαπιστωνει οτι τα περισσοτερα αγαλματα απεικονιζουν βραχυκεφαλικους.

    O Lawrence και ο Πουλιανος χαρακτηριζουν τους περισσοτερους αρχαιους ελληνες ως μεσοκεφαλικους αλλα τους πιο παλαιους ως δολιχοκεφαλικους. Συμφωνα με αυτους η αλλαγη προηρθε απο τους Δωριεις οι οποιοι ητανε αλπικοι. (και οι αλπικοι χαρακτηριζονται ως βραχυκεφαλικοι)

    Το οτι οι αρχαιοι Ελληνες ητανε μια μιξη Αλπικων-Μεσογειακων (με καποιους διναρικους επισης) συμφωνουνε ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιδιος απο πανω.

    Ο Ripley και ο Βuxton μελετησαν 75 κρανια απο την Αθηνα, τα οποια ανηκουν φυσικα σε μια αγνη μεσογειακη φυλη, αυτη της αρχαιας Αθηνας.

    Απο την αλλη, o Lawrence μελετησε εναν εξαιρετικα μεγαλο αριθμο απο ολη την Ελλαδα και διαπιστωσε οτι κατα την ελλαδικη και κλασσικη περιοδο ο αριθμος των μεσοκεφαλικων αυξηθηκε λογω μιξης, με εξαιρεση καποιων πλυθησμων οπως οι Αθηναιοι και οι Λακωνες που παρεμειναν δολιχοκεφαλικοι η βραχυκεφαλικοι στην συντριπτικη πλειοψηφεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι Δωριείς ήτανε Αλπικοί λόγω και μόνο της βραχυκεφαλίας τους? Είναι δυνατόν το αιώνιο Λακωνικό ιδεώδες της λιτότητας και της σκληραγωγίας καθώς και της μαχητικότητας να εμπίπτουν και στη γενικότερη ψυχοσύνθεση των Αλπικών? Δεν νομίζω. Οι Δωριείς πράγματι σε μεγάλο ποσοστό τους ήτανε βραχυκέφαλοι αλλά κυρίως Διναρικοί (καθαρά αρχαίο ηπειρωτικό φύλο) με κάποιες δολιχοκέφαλες προσμίξεις από Μεσογειακούς που το πιθανότερο να αποτελούσαν και την αριστοκρατία.

      Διαγραφή
    2. "The American anthropologist Roland Dixon studied the funeral masks of Spartans and found them to be Alpine"

      Διαγραφή
    3. Δίχως παρεξήγηση, αλλά μια αναφορά ενός Αμερικάνου δεν αρκεί. Επί του θέματος έχουν ασχοληθεί πολλοί άλλοι ερευνητές και τα αποτελέσματα είναι ποικίλα. Πολύ πιθανό όμως είναι τα μελετήθηκαν οι ταφικές προσωπίδες (Όπως και των Μυκηναίων) των Σπαρτιατών που ζούσανε στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας πριν τη Δωρική εισβολή. Τότε ο ευρύτερος πληθυσμός της Πελοππονήσου αποτελούταν κυρίως από τους λεγόμενους Πελασγούς, δηλαδή φυλετικά Αλπικούς βρχυκέφαλους. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Δωριείς δεν ενταφίαζαν τους νεκρούς, αλλά τους αποτεφρώναν.

      Διαγραφή
    4. Μέσα σ'αυτό το δωρικό αλπο-διναρικό μείγμα που αναφέρει ο lawrence πολύ πιθανον ανήκουν και οι λεγόμενοι βαλκανικοι borrebies (παλαιολιθικοί αλπικό-κρομανοειδεις) που συναντιούνται στην βόρεια αλβανία(Γκεκαρια),στο μαυροβούνιο και στους πληθυσμούς των σαρακατσάνων και των σφακιανών,η ομοιότητα των σφακιανών με τους γκεγκηδες και τους μαυροβούνιους που αναφέρει ο coon οφείλεται σε αυτήν την φυλή και όχι στους διναρικούς όπως προσπαθούν να περάσουν κάτι αλβανοφιλοι τύπου theodoros.
      Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν αξιόλογα τμήματα φυλετικής ανθρωπολογίας και γενετικής στην ελλάδα ώστε να γίνουν περισσότερες και εκτεταμένες έρευνες.

      Σχετικά με την λακωνική λιτοτητα,είναι να αναρωτιέται κανείς από ψυχολογικής σκοπιάς,είναι δυνατόν ένα φύλο όπως οι διναρικοί που χαρακτηρίζονται από λεπτή σωματοδομή (εκτομορφικοί) αναρχική ψυχοσύνθεση και ανοργανωσιά να ασκούνε λιτότητα;μοιάζει οξύμωρο αφού παρατηρώντας ανθρώπους γύρω και άλλες κουλτούρες οι λεπτοί άνθρωποι από άποψη διατροφής ας πούμε είναι καλοφαγάδες(το επιτρέπει η σωματοδομή τους και ο μεταβολισμός τους)ενώ οι εκτομορφικές φυλές είναι αυτές που δίνουν την μεγαλύτερη έμφαση στην κουλτούρα του φαγητού πχ(αμερικανοί-τούρκοι-ινδοί-βαλκάνιοι κτλπ) ενώ αντίθετα οι αλπικοί,οι μογγόλοι,οι βαλτικοί(ειδικά ρώσοι) ως βραχυκεφαλοι και ενδομορφικοί/μεσομορφικοί είναι οι πιο λιτοί και σκληραγωγημένοι και αυτό γιατί τους το επιτρέπει επίσης η σωματοδομή τους,πολλοί χαρακτηρίζουν αυτές τις φυλές ως υποτακτικές,κατά προσωπική μου άποψη όμως η γραμμή μεταξύ υποτακτικότητας και πειθαρχίας είναι λεπτή και μου φαίνεται πιο πιθανό μια τέτοια φυλή να ασκεί(διατροφική) λιτότητα ώστε να βρίσκεται σε τέλεια φυσική κατάσταση ενόψει πολέμου παρά ένας διναρικός που ίσα ίσα θα χρειαζόταν όγκο.Επίσης ποιος χαρακτηρίζεται από οργανωτικό πνεύμα;ένας αλπικός αγρότης που ζει στις πεδιάδες η ένας ορεσίβιος διναρικός;
      Το σίγουρο είναι πως υπάρχει υπάρχει ψωμί ακόμα,πρόσφατα διάβασα τυχαία μια έρευνα που έλεγε για αρμενοειδεις πελασγούς αλλά δεν κατάφερα ακόμα να τη βρω.

      Διαγραφή
  3. by Karl Earlson

    During the course of my investigations into Nordic racial history, I have gathered together some rather
    interesting material on the presence of the Nordic race in the Classical World. Of particular value, are the
    researches of J. L. Angel, who performed an xtensive survey of all ancient Greek crania. Angel analysed
    these skulls from a typological perspective, and because of the position he took on the reality of race, he
    was subsequently much criticised by his contemporaries.

    We may note that Angel (1944), calculated that during the Classical period of Greek history (650-150 BC),
    27% of the Greek population had been predominantly Nordic in type. He observed that prior to the
    Classical period, the Nordic element had been larger, and that after it, the element in question had
    declined. [Angel (1943; 1944; 1945; 1946a, b, c.] Angel (1971), also noted that the immigrant Indo
    -Europeans, were of Nordic subrace.

    Peterson (1974), studied portrait busts of famous ancient Greek personages, and concluded that the
    aristocracies of Hellas were a product of closely interbreeding, Eupatrid clans. These clans were mostly
    Nordic in type, being largely descended from the Indo-European invaders. The demos, or common people
    however, as well as most slaves, were of Mediterranean, Pelasgian descent

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >27% of the Greek population had been predominantly Nordic in type. He observed that prior to the
      Classical period, the Nordic element had been larger, and that after it, the element in question had
      declined.

      Mega lathos to Karl Earlson. Per apo to gegonos oti exei geliopoii8ei pagkosmios me auta pou grafei, na ti grafei o Angel:

      But the invaders’ destructiveness cleared away rigid sections of Mycenaean social structure leaving room for new traits. After emigrations of Aeolians and Achaeans, Ionians and the more adventurous of the Dorians, the invaders were quickly absorbed ethnically, either by adopting local landowners into their tribes as in the Peloponnese, or by greater strength of the local society as apparently in Attica. After Submycenaean heterogeneity and local diversity in physical type a parallel process of absorption occurs during the Geometric phase of fusion and culture growth. Fusion was promoted by close linguistic similarity of invaded and conquered, by the Dinaroid-Alpine central trend of the invaders like that of both earlier and later northern intruders, and by persistence, especially among the females of the Mycenaean racial blend


      Episis, idou to "Nordiko" paradeigma pou deinei o Angel, to opoio proerxetai apo typo to Coon o opios mono ws nordikos den xaraktirizetai.

      http://puu.sh/awuhS.jpg

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω μελετήσει σε τόσο βάθος το θέμα των ερευνών του Angel και του Earlson,πάντως η Νορδικιστική θεωρία όσων αφορά την εξέλιξη του κόσμου και το ''όσο πιο σκούρος τόσο πιο χαζός και απολίτιστος'' φαίνεται να αποδεικνύεται σήμερα.Αν προσέξεις,οι πιο ''ανεπτυγμένες'' χώρες σήμερα είναι αυτές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός Νορδικών. Οπότε εγώ δεν αποκλείω την σύνδεση των υψηλών επιτευγμάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά την Κλασσική περίοδο με την ενδεχόμενη παρουσία υψηλότερου ποσοστού Νορδικών στην Ελλαδικό χώρο από ότι σήμερα,που -δυστυχώς- οι Νορδικοί με το ζόρι φτάνουν(ουμε) το 1%.
      Παρεμπιπτόντως ,πόνεσαν κι εμένα τα μάτια μου με την φωτογραφία που παρουσιάζει το Νορδικό παράδειγμα του Angel.

      Διαγραφή
    3. O Earlson δεν ειναι καν ερευνητης. Γραφει ηλιθιοτητες τυπου "οι αρχαοι αιγυπτιοι ητανε νορδικοι οπως και οι αρχαοι Κινεζοι" και οι πηγες που δινει ειναι ειτε πλαστες ειτε παραμορφωμενες, οπως αυτες για τον Angel.

      O Angel απ'την αλλη δεν συνδεει το νορδικο τυπο της ελλαδας με τον σκανδιναβικο, απλως χρησιμοποιει εναν πλαστο τυπο του Coon που βρισκεται στο βοριο και ανατολικο Ιραν. Μονο ενας απο αυτους, the corded type. βρικεται στην βορεια ευρωπη και κανενα κρανιο που να τον αντισοπροσοπευει βρεθηκε ποτε στην Ελλαδα απο τον Πουλιανο, τον Angel η τον Coon.

      Οσο για τις "ανεπτυγμενες χωρες" των Νορδικων, ζουσαν σε αντισκηνα την εποχη της κλασσικης ελλαδας και αρχισαν να αναπτυσονται επιστημονικα και πνευματικα μονο με την εισοδο του χριτιανισμου και τις νοτιο-ευρωπαικης κουλτουρας.

      Διαγραφή
    4. ''αρχισαν να αναπτυσονται επιστημονικα και πνευματικα μονο με την εισοδο του χριτιανισμου''.
      Μάλιστα.Εδώ σταματά η κουβέντα και αρχίζει το τρολλάρισμα.

      Διαγραφή
    5. Αμα διαβασεις ρωμαιους ιστορικους της μεσαιας αυτοκρατορικης περιοδου, αυτο θα διαπιστωσεις.

      Περα απ'αυτο, εξηγησε μου τι ειδος επιστημονικης, πολιτιστικης, αρχιτεκτονικης κτλ. προοδου σημειωσαν οι βορειο γερμανοι η οι Σκανδιναβοι. Μονο για τους Βοημους και τους Iazyges γερμανους τουλαχιστον γνωριζουμε απο τους ιστορικους του Τραιανου οτι ειχανα αναπτυξει την μεταλουργια τους σε ενα ικανοποιητικο επιπεδο.

      Διαγραφή
  4. για νορδικους στην ελλαδα ουτε λογο εκανε*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό ακούγεται αλλά πως δικαιολογείται η παρουσία ενός τέτοιου τύπου στην ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τον ιδιο τροπο που δικαολογειται οποιοσδηποτε μη αλπικος τυπος στην ελλαδα.

    Τωρα ακομη ψαχνονται να βρουνε τι ειδος μετακινησεις ακριβως εγιναν την παλαιολιθικη και νεολιθικη περιοδο. Καπου εκει μεσα, μαζι με τους μεσογειακους προγονους των Αθηναιων, τσουβαλιστηκαν και αυτοι του Coon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι, μήπως τα έχετε μπερδέψει λιγο; Δεν υπάρχει κανείς σοβαρός επιστήμονας που να μην δέχεται πως οι μεσογειακοί αποτελούσαν τον φυλετικό πυρήνα πριν από την έλευση των αρίων Ελλήνων περί το 2000 π.Χ. Εξίσου ουδείς αρνείται πως οι κατελθόντες πρώτοι ελληνόφωνοι ανήκαν κατά βάση στη βόρεια φυλή, με πιθανή διναρική ή μεσογειακή επιμειξία (βλ. Guenther, Coon, Angel). Για ποιο λόγο, όμως, να είμαστε υπερήφανοι που οι σύγχρονοι Έλληνες αν έχουμε κάποια συγγένεια με την αρχαιότητα την οφείλουμε στους κατακτημένους και μή άριους μεσογειακούς προγόνους; Εκτός αν δεν δέχεστε τη θεωρία περί αρίας φυλής και είστε μαρξιστές αυτοχθονιστές (βλ. Πουλιανός από ΕΣΣΔ) ή πιστεύετε έχετε την πρωτότυπη θέση πως οι άριοι ήσαν μεσογειακοί. Δεν επιβεβαιώνετε αυτό τούτε για τους Ινδούς, ούτε για τους Μήδους, τους Πέρσες, τους Ούμβριους και Ρωμαίους που εμφανίζονται παρόμοια εποχή.
    Άρα, καλύτερα να βλέπουμε την πραγματικότητα, όσο και αν δεν μας αρέσει, παρά να κατασκευάσουμε οριενταλικές φαντασιώσεις. Αυτό δεν εμποδίζει άλλωστε την πολιτική δράση, γιατί όπως επισημαίνει λαμπρός συναγωνιστής κατά το πρώτο τεύχος της Χ.Α, όσο υπάρχει σε αυτή τη γη και ένας "Homo nordicus", ο αγώνας έχει αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >την οφείλουμε στους κατακτημένους και μή άριους μεσογειακούς προγόνους

    Εχεις καποια πηγη για να δωσεις βαση στην παραπανω παρατηρηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιπλεον, ο Coon και ο Angel ποτε δεν αναφερθηκανε για βορεια φυλη στην αρχαια ελλαδα ουτε για επιμηξεια τους με μεσογειακους.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βεβαίως. Σχετικά με την προέλευση των σύγχρονων Ελλήνων κατά βάση από τους κατακτηθέντες προάριους μεσογειακούς βλ. H. Guenther, Lebensgeschichte des hellenischen Volkes, Μόναχο 1965, στο κεφάλαιο για τους νεοέλληνες, σ. 284 κ.ε., ιδ. 286/7. Όσο για τον Angel, μου κάνει εντύπωση η ερώτηση. Σε όλα τα άρθρα του αναφέρεται στον βορειο-ιρανικό τύπο (κλάδο του βόρειου τύπου, όπως έχω αναφέρει με διναρική και μεσογειακή συνδρομή). Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Στην κλασσική εργασία του he people of Lerna, ο Angel ταυτίζει την εισβολή των Ελληνόφωνων (και μη) Αρίων του 2000 π.Χ. με την με τη μαζική εξάπλωση του βορειο ιρανικού τύπου, στον οποίο αυτός που συνηθίζεται να αποκαλείται Corded Nordic κατέχει σημαντική θέση. Βλ. ιδίως το σπουδαίο άρθρο του για τους σκελετούς στον ταφικό περίβολο Α' και Β' στις Μυκήνες, που ανήκουν στα βασιλικά γένη και στην αριστοκρατία, και στο οποίο παρατηρεί πως ο βόρειος τύπος είναι ο κυρίαρχος -αν και όχι αποκλειστικός. Αρκετοί μάλιστα σκελετοί προσομοιάζουν με σκανδιναυικούς ως προς τη σωματοδομή. (Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στον τόμο του επικεφαλής των ανασκαφών στις Μυκήνες Γ. Μυλωνά, Ταφικός Κύκλος Β' στις Μυκήνες, Αθήναι 1973). O Angel μάλιστα δεν είναι νορδιστής εκ πεποιθήσεως και δέχεται πως οι βόρειοι Έλληνες κατακτητές δεν δημιούργησαν κάστα, όπως στην Ινδία, αλλά ταχύτατα ήρθαν σε επιμειξία με τους αυτόχθονες μεσογειακούς και παρήγαγαν τους Έλληνες της κλασσικής εποχής. Όλοι γενικά οι μελετητές δέχονται πως οι Έλληνες από την Μέση εποχή του Χαλκού έως και την κλασσικής εποχή είναι δολιχοκέφαλοι λόγω ισχυρής παρουσίας βόρειων και ατλαντομεσογειακών (οι Δωριείς πάντως ήσαν κυρίως βορειοδιναρικοί), γεγονός που φθίνει προς βραχυκεφαλία λόγω απονορδισμού και μεγάλης διείσδυσης αλπικών και προσωασιατικών στοιχείων. Τις συνέπειες τις ζούμε έως τις μέρες μας...
    Πάντως συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας, όσα σχόλια έκανα, το έπραξα καλόπιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.