Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ανθρωπολογική μελέτη της μορφολογίας του προσώπου σε διάφορα έθνη και φυλές


Η ανθρωπομετρία χρησιμεύει εκτός από την ανθρωπολογία και στην χειρουργική. Ιδιαίτερα στην πλαστική χειρουργική του προσώπου. Οι χειρούργοι οφείλουν να μελετούν τις διαστάσεις του προσώπου, έτσι ώστε το αποτέλεσμα των επεμβάσεων να προκύπτει αρμονικό, με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

Ο L. Farkas, απο τον τομέα της πλαστικής χειρουργικής του πανεπιστημίου του Τορόντο, έκανε μια εκτεταμένη μελέτη για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του προσώπου διαφόρων εθνών του κόσμου. Στα δύο σχήματα, απεικονίζονται τα ορόσημα του προσώπου (facial landmarks), δηλαδή τα σημεία μεταξύ των οποίων λαμβάνονται οι μετρήσεις προσώπου στην ανθρωπομετρία.

Ο συγγραφέας αναγνωρίζει ότι οι έχουν βρεθεί σημαντικές κρανιοπροσωπικές διαφορές μεταξύ...
των διαφόρων φυλών του κόσμου. Παρατίθενται εκτενείς πίνακες με ανθρωπολογικές μετρήσεις προσώπου. Ο πίνακας για τους Έλληνες είναι ο εξής:



Βεβαια οι μετρήσεις αυτές δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη φυλή, αλλά σε πληθυσμούς με πολλούς φυλετικούς τύπους. Στην έρευνα αυτή οι Έλληνες, στη στήλη mean, σε σχέση με τους άλλους λαούς έχουν στατιστικά μέτριο μορφολογικό ύψος (n-gn), μικρά ζυγωματικά (zy-zy), μέτριο πλάτος σαγονιού (go-go) και άνω του μετρίου ύψος μύτης (n-sn). Δεν ξεχωρίζει κάποιος τύπος από τις μετρήσεις. Είναι άγνωστο το κατά πόσον είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα.

Υπάρχουν πίνακες και για πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει τη μελέτη και να κάνει συγκρίσεις μεταξύ των πληθυσμών, έχοντας κατά νου το ποια γνωρίσματα προσώπου αντιστοιχούν σε κάθε φυλή.

9 σχόλια:

  1. τι φυλετικο τυπο δειχνει η περιγραφη μου :βραχυκεφαλια επιπεδο το πισω μερος(πλατυινια)υψικρανια καστανοξανθα μαλια γαλαζοπρασινα ματια κοιλη μυτη.
    λεπτοπρωσοπια προς μεσοπρωσοπια ελαφρα τριγωνικο σχημα λιγο πιο πλατυ μετωπο αποτο πηγουνι που ειναι σχετικο σκληρο.ματια πολυ μικρα με πολυ λεπτα χειλη και πολυ ασθενης φρυδια. ορθομετωπια ελαχιστη ελαφρα κλιση μετωπου.χαμηλα αναστημα μεσομορφικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με μια μικρή επιφύλαξη είσαι Διναρικό-Αλπικός. η κοίλη μύτη το χαμηλό ανάστημα μεσομορφικό και η μεσοπρωσοπία δείχνουν την Αλπική επιρροή, τα υπόλοιπα είναι Διναρικά στοιχεία.Αν συμφωνεί και ο Διαχειριστής μαζί μου είσαι Διναρικό-Αλπικός

      Διαγραφή
  2. Ο Νίτσε τι φυλετικός τύπος είναι ;Αν γνωρίζετε ενημερώστε με!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για πείτε μου λίγο πολύ και για το δικό μου φυλετικό προφίλ:

    Ορθομετωπία, αρκετά υψηλό μέτωπο, αμυδρά ανεπαίσθητη κλίση μετώπου προς τα πίσω.

    Μέσου μεγέθους και ύψους μύτη με κάποια Α' ανεπαίσθητη στογγυλότητα μόνο στην απόληξη αν κοιτάξεις ανφας, με ορατά τα ρουθούνια. Υπάρχει ορατή κλίση με "κοκκαλάκι" αν κοιτάξεις απο προφίλ (κάτα το ρωμαικό πρότυπο) χωρίς να "κρέμεται" καθόλου (δλδ η απόληψη να μην είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ'το υπόλοιπο μέρος της μύτης), και προεξοχή ελάχιστη του μέσου προσώπου και της ίδιας της μύτης σε σχέση με όλο το υπόλοιπο πρόσωπο

    Ελαφρώς τριγωνικό σαγόνι, με πηγούνι το οποίο δεν πετάγεται πολύ έξω αλλά έχει κάποιο ύψος (όχι ιδιαίτερα μεγάλο).

    Πρόσωπο ούτε πολύ στρογγυλό, ούτε πολύ τετραγωνικό, ούτε τριγωνικό. Οβάλ θα έλεγα δίχως γωνίες αλλά με διακριτές "άκρες" (να μην φαίνεται σαν ομοιόμορφη μάζα το κεφάλι) και τριγωνικό κάπως μόνο το πηγούνι.

    Αρκετά μεγάλο ύψος κεφαλής.

    Μετρίως-σκούρα ίσια-κυματιστά καστανά μαλλιά με ίδιο χρώμα ματιών, πολύ λευκό δέρμα.

    Οφθαλμοί τοποθετημένοι επαρκώς εντός της κρανιακής χώρας, μέσου μεγέθους. Εξωτερικό περίβλημα οφθαλμών δίχως κλίση και δίχως να είναι τετραγωνισμένο επίσης.

    Μέσο πλάτος κεφαλής και προσώπου, αλλά και αισθητός όγκος κεφαλής.

    Μεσοκεφαλία, με ελάχιστα προεξέχων πίσω μέρος κεφαλής.

    Μέσο πλάτος μύτης.

    Διακριτά αλλά όχι υπερβολικά χαρακτηριστικά. Όχι όπως κάποιοι που φαίνεται σαν να έχουν σε ένα ύψος τα χαρακτηριστικά τους όπως φαίνεται απ'το προφίλ τους, ή να είναι βυθισμένα δηλαδή, αλλά ούτε και προεξέχοντα ιδιαιτέρως.

    Μέσος όγκος χειλιών, ορατό ύψος ανάμεσα σε μύτη κ χείλη. Τα μάτια τοποθετημένα έπι ύψους περίπου 2-3/4 κεφαλής.

    Ψηλός οριακά, μεσομορφικός, μάλλον προς εξωμορφικός. Όχι ιδιαίτερη πυκνότητα σώματος ή το αντίθετο.

    Πλάτος μετώπου, όχι πλατύτερο απο πλάτος όλης κεφαλής, στις άκρες όπως και στις άκρες του πάνω μέρους της κεφαλής έχει ελαφρά κλίση προς τα πίσω.

    Όχι προεξοχή ζυγωματικών, όχι "βύθισμα", και όχι λακούβες στο πρόσωπο.

    Ελαφρώς προεξέχων κόκκαλο πάνω απ'τους οφθαλμούς αλλά όχι πλαγίως αυτών.

    Μετρίου μεγέθους, με κάποια εξωτερική κλίση, αλλά καθόλου πεταχτά αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλλον κρομανοειδης-μεσογειακος αφου εχει μεσσορινια μεσοκεφαλια ελαφρως βαθουλωτα ματια ενω εχεις οβαλ σχημα χωρις πηγουνια που εχει ο κρομανοειδης ουτε γωνιες πολλες

      Διαγραφή
    2. ενοοω οτι ο κρομανοειδης εχει πηγουνια κτλπ εντονη απολιξη και οτι ο μεσογειακος δεν εχει

      Διαγραφή
  4. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει,τον δικό μου φυλετικό τύπο: -Εξώμορφος προς μεσόμορφο σωματότυπος με ύψος 1.85.
    -Λευκό,λιπαρό δέρμα με φακίδες.
    -Δολιχοκεφαλία ,πρόσωπο με εμφανείς γωνίες και σχετικά μακρύ,το πλάτος είναι μέτριο και το κρανίο μου είναι πιο στενό πάνω μπροστά δίπλα από τα φρύδια,όχι έντονα ζυγωματικά.Πηγούνι που προεξέχει ελαφρώς,το μέτωπο από το σημείο που τελειώνουν οι φύτρες των μαλλιών έχει μια μικρή κλίση προς τα μέσα(μέχρι τη μέση της απόστασης μαλλιών-φρυδιών)και στη συνέχεια έχει μια κλίση προς τα έξω (χωρίς όμως έντονα υπερόφρυα τόξα).
    -Μεγάλα καστανόμαυρα μάτια,ελαφρώς βαθουλά,μαύρα φρύδια αρκετά μακριά και μέτριου πάχους τα οποία σχηματίζουν μια καμπύλη στο έξω-πάνω μέρος τους(μάτια και φρύδια θυμίζουν Άραβα)-Μαύρα,ίσια και πυκνά μαλλιά. Οι φύτρες των μαλλιών μου δίπλα από τα φρύδια ,φθάνουν πολύ κοντά σε αυτά.
    -Ίσια μύτη ,Μεσορρινία.
    -Τα χείλη μέτριου πάχους με το πάνω χείλος να προεξέχει μαζί με το δέρμα που βρίσκεται πάνω απο αυτό και ξεκινάει από τη μύτη(κλίση σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει).
    -Μετρίου μεγέθους αυτιά,όχι πεταχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.