Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σκοπός της παρούσας μελέτης

Η βιοποικιλότητα είναι εγγενές χαρακτηριστικό της φύσης. Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της φύσης και συγκεκριμένα του ζωικού βασιλείου. Ως εκ τούτου εμφανίζονται έντονες διαφοροποιήσεις εντός του ανθρωπίνου είδους. Οι διαφορές αυτές μπορεί να είναι τόσο έντονες, που εύκολα γίνονται αντιληπτές. Εύκολα μπορεί κανείς να διαχωρίσει οπτικά έναν νέγρο από έναν ασιάτη της άπω ανατολής.

Οι διαφορές αυτές είναι σωματικές αλλά και ψυχικές. Με βάση τις διαφορές αυτές γίνεται η ταξινόμηση των ανθρώπων σε φυλές. Τις ανθρώπινες φυλές μελετά η επιστήμη της Φυλετικής Ανθρωπολογίας. Η τεράστια σημασία της φυλετικής ανθρωπολογίας έγκειται στις ψυχικές διαφορές των φυλών. Κάθε φυλή με τα διαφορετικά της ψυχικά γνωρίσματα επηρεάζει με τον δικό της τρόπο τα ιστορικά γεγονότα. Οι συγκρούσεις και οι αλληλεπιδράσεις λαών στην ιστορία έχουν υπόβαθρο φυλετικό. Η φυλή είναι η κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Αντιθέτως, αν οι διαφορές ήταν μόνο στα εξωτερικά τους γνωρίσματα θα είχε ενδιαφέρον μόνο για καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Ωστόσο, στη φύση σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα αποτελούν μια αδιαίρετη ενότητα. Είναι αδύνατο δυο φυλές που διαφέρουν εξωτερικά να μην διαφέρουν και ψυχικά.

Πάνω σε αυτή τη λογική κινείται η παρούσα μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας. Ενδιαφέρει και ο διαχωρισμός των φυλών, ο οποίος γίνεται κυρίως με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά και η επίδραση των φυλών στην ιστορία και στον πολιτισμό, με βάση τα ψυχικά τους χαρακτηριστικά.

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το blog. Καλό είναι να ενημερώνεται ο κόσμος για θέματα βιολογίας και γενετικής γιατί στην Ελλάδα κηνυγάμε τους νομπελίστες να τους δείρουμε και το ονομάζουμε πολιτισμό!

    Παραθέτω ένα βίντεο το οποίο εύχομαι να χρησιμεύσει στην μετέπειτα πορεία του ιστολογίου.

    http://www.youtube.com/watch?v=GJ-e5XjlmZA

    Ευχαριστώ και πάλι για αυτό το πανέμορφο ιστολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φυλετικά ζητήματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας και μας απασχολούν όλους, ασυνείδητα πολλές φορές. Η μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας δίνει απαντήσεις για την επίδραση των φυλών στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

      Πλέον με το διαδίκτυο η πρόσβαση σε βιβλία επί του θέματος είναι γρήγορη. Σκοπός του ιστολογίου η επιστημονική αναζήτηση, στοιχείο εγγενές του αιώνιου Ελληνισμού και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τις φυλετικές μελέτες.

      Καλώς ήρθες!

      Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.