Μία από τις σημαντικότερες μελέτες που διερευνά την φυλετική μίξη στην αρχαία Ελλάδα μέχρι και την κλασική εποχή, είναι αυτή του κλασικιστή Aubrey Diller με τίτλο "Race mixture among the Greeks before Alexander" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Illinois studies in language and literature. Αρχικά αναλύει τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων περί φυλής και φυλετικής μίξης, έπειτα μελετά την μυθολογία και την προϊστορία, για να φτάσει στο ιστορικό παράδειγμα της Αθήνας.
Η σχολή σκέψης που εισήγαγε ο Gobineau έθεσε τον βιολογικό παράγοντα ως πρωταρχικό στην προσπάθεια ερμηνείας της ιστορίας. Βιολογία και κοινωνιολογία διερευνούν το φυλετικό ζήτημα, με την κοινωνιολογία να μιλά σε γενικό επίπεδο και την βιολογία να χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος. Ο συγγραφέας δεν αρνείται ότι η φυλή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την μοίρα ενός έθνους.
Ο Diller εξετάζει τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων περί φυλής. Τα φυλετικά ζητήματα δεν περιορίζονται στον σύγχρονο κόσμο, ωστόσο μόνο σήμερα έχουν μελετηθεί σε τέτοιο βάθος. Λαοί και φυλές του παρελθόντος γνώριζαν τις διαφορές τους. Οι Έλληνες ήταν ένας έντονα σκεπτόμενος λαός και όχι μόνο είχε διαπιστώσει...
φυλετικές διαφορές, αλλά προσπάθησε και να τις εξηγήσει. Επιστήμονες όπως ο Ξενοφάνης και ο Ιπποκράτης διέκριναν τέτοιες φυλετικές διαφορές στα έργα τους. Από κει και πέρα τέθηκε το ζήτημα των κληρονομικών ιδιοτήτων και το αν οι άνθρωποι διαφέρουν εκ φύσεως. Κάποιοι σοφιστές στάθηκαν υπέρ της ισότητας, ενώ υπέρ της ανισότητας μίλησαν οι γνωστοί μας φιλόσοφοι Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, καθώς και ποιητές όπως οι Θέογνις και Πίνδαρος. Οι Πλάτων και Αριστοτέλης μίλησαν ειδικότερα και ενάντια στην φυλετική μίξη, θεωρώντας ότι φέρνει κοινωνική αναταραχή και παρακμή στο κράτος. Ο Αριστοτέλης την έβρισκε ως αιτία στάσεων, ενώ ο Πλάτων έθετε αυστηρούς όρους επικοινωνίας με ξένους στην Πολιτεία του.
Η έννοια του βαρβάρου στην αρχαία Ελλάδα είχε και φυλετικό περιεχόμενο και η μίξη με βαρβάρους καταδικάζονταν. Η αντίληψη μιας ενιαίας εθνικότητας υπήρχε στην Ομηρική εποχή, διεσπάσθη προσωρινά με την είσοδο των Δωριέων, αλλά αναβίωσε αμέσως μετά με νέο όνομα. Οι Έλληνες της κλασικής εποχής θεωρούσαν ότι αποτελούσαν μέρος κοινής εθνικότητας και αυτό αντιπαραβάλλονταν με τους βαρβάρους. Ο Ηρόδοτος εντάσσει στον ορισμό της εθνικότητας πρώτο το αίμα. Παρότι η αντίληψη της διαφοράς του Ελληνικού έθνους από τους βαρβάρους βασίζονταν σε πολλές πολιτισμικές παραμέτρους, οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την διαφορά στην καταγωγή.
Η αρχαία Ελληνική μυθολογία μας παρέχει ενδείξεις περί φυλετικής μίξης. Και ως γνωστόν η μυθολογία είναι αλλοιωμένη αντανάκλαση μιας ιστορικής πραγματικότητας. Οι Πελασγοί αναφέρονται συστηματικά στην αρχαία γραμματεία ως ένας λαός που αρχικά δεν θεωρούνταν Ελληνικός, αλλά μέσω μίξης σταδιακά εντάχθηκε στο Ελληνικό έθνος. Επίσης, στις μυθολογικές γενεαλογίες εντάσσονται άτομα από την Αίγυπτο, την Φοινίκη, κτλ. αλλά εν γένει οι αναφορές είναι περιορισμένες. Στις Αθηναϊκές μυθικές γενεαλογίες εντάσσονται και Θράκες. Εν γένει όμως, οι μυθικές γενεαλογίες δεν κάνουν κανένα λόγο για ερχομό των Ελλήνων από τον βορρά. Αντιθέτως, οι γενεαλογίες των Ελλήνων είναι πλεγμένες μεταξύ τους, υποδηλώνοντας κοινή καταγωγή.
Αναφερόμενος στην προϊστορία, ο Diller γράφει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός προέκυψε κυρίως ως συνέχεια του Μινωικού και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Η εξέταση των προϊστορικών ευρημάτων δείχνει ότι υπήρχε πολιτισμός στον Ελλαδικό χώρο, αλλά η μεγάλη πρόοδος έγινε με την υιοθέτηση της Μινωικής κουλτούρας στον νότιο Ελλαδικό χώρο, σε βαθμό που οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι Μυκηναϊκές δυναστείες προήλθαν από τους Μινωίτες. Οι Δωριείς κατακτητές από την κεντρική προς δυτική Ελλάδα, έδωσαν ένα ισχυρό πλήγμα στον Μυκηναϊκό πολιτισμό με τις καταστροφές που επέφεραν. Η γλωσσική ενότητα των Ελλήνων, παρά τις όποιες διαλέκτους, είναι μία ένδειξη κοινής καταγωγής. Οι γυναίκες συχνά αποτελούσαν λάφυρο πολέμου και μπορούσαν να γεννηθούν παιδιά από τέτοιες ενώσεις. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι οι Ομηρικές περιγραφές, παρότι παρείχαν τρόπους φυλετικής μίξης, όπως οι γάμοι με ξένους, οι παλλακίδες, η δουλεία και η ατομική μετανάστευση, εντούτοις τέτοιες πιθανότητες ήταν πολύ περιορισμένες, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης από μη Έλληνες.
Στην συνέχεια ο συγγραφέας αναλύει το παράδειγμα της Αθήνας, για την οποία έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες από κάθε άλλη αρχαία Ελληνική πόλη. Μετά την Δωρική εισβολή, οι κάτοικοι της Ελλάδας δεν θορυβήθηκαν από άλλη εισβολή μέχρι τα Ελληνιστικά χρόνια. Ο βασικότερος κίνδυνος, η Περσική εκστρατεία, απεκρούσθη. Αντιθέτως, οι Έλληνες όχι μόνο δεν δέχτηκαν εισβολή, αλλά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι Έλληνες έγιναν η αφετηρία ίδρυσης αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο.
Στις αρχαίες πόλεις-κράτη, για να είσαι πολίτης, θα έπρεπε να ανήκεις σε φατρίες και γένη, σε μια πυραμιδική δομή που η καταγωγή αποδίδονταν σε κάποιον γενάρχη. Παρά τις όποιες τροποποιήσεις, τα γένη παρέμεναν η βασική κοινωνική δομή, που βασίζονταν στην θρησκεία. Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα έπληξαν την αριστοκρατική δομή της Αθηναϊκής κοινωνίας, μεταβάλλοντάς τη σε πλουτοκρατία. Ο Κλεισθένης έδωσε ένα ακόμη πλήγμα στην παραδοσιακή δομή της κοινωνίας, καταργώντας τα γένη και τις φατρίες ως προς το πολιτικό σώμα, αλλά διατηρώντας τα ως προς το θρησκευτικό. Η μεταρρύθμιση του Εφιάλτη το 462/1 π.Χ. αφαίρεσε αρμοδιότητες του αριστοκρατικού Αρείου Πάγου και μετέτρεψε την Αθήνα σε μια πλήρη δημοκρατία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοκρατία ήταν αυτή που εισήγαγε την πιο αυστηρή νομοθεσία για τους ξένους. Ο Περικλής το 451 π.Χ. έφερε έναν νόμο που όριζε ότι Αθηναίος πολίτης μπορεί να γίνει μόνο όποιος έχει και τους δύο γονείς του Αθηναίους. Η αθρόα είσοδος ξένων, δηλαδή κυρίως Ελλήνων από άλλες πόλεις, είχε οδηγήσει μέσω μίξης στην αύξηση των Αθηναίων πολιτών, εφόσον το παιδί ενός Αθηναίου με έναν Έλληνα από άλλη πόλη γίνονταν αυτομάτως Αθηναίος πολίτης. Δηλαδή η μεγάλη αύξηση ξένων, ακόμα και Ελλήνων, οδήγησε την Αθηναϊκή δημοκρατία να εισάγει νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα των ξένων. Η γραφή ξενίας ήταν η δικαστική διαδικασία δίωξης όποιων ιδιοποιούνταν τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη χωρίς να είναι βάσει νόμου. Συνοδεύονταν από βαριές ποινές. Το μέτρο απετέλεσε μια προσπάθεια ύψωσης φραγμού στην είσοδο ξένων, όμως δεν φαίνεται να απέδωσε, με αποτέλεσμα διάφορες χαοτικές καταστάσεις διαφθοράς, ειδικά όταν οι πολίτες καλούνταν να αποδείξουν την Αθηναϊκή τους καταγωγή. Η Αθήνα σύντομα έχασε την δύναμή της, μέχρι να υποταχθεί τελικά στους Μακεδόνες και μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό.
Η Ελληνική πόλη-κράτος εισήγαγε πολλά εμπόδια στην χορήγηση του δικαιώματος του πολίτη. Ο Ευριπίδης κατακεραύνωνε την αποδοχή ξένων στην πόλη. Πολίτης γίνονταν κάποιος μετά από πρόσκληση του κράτους για συγκεκριμένο λόγο και όχι μετά από αίτημα του ιδιώτη. Στην εποχή του Σόλωνα και πριν τους Περσικούς πολέμους, οι Αθηναίοι δέχτηκαν στις τάξεις των πολιτών πολλούς κατοίκους της Αττικής χωρίς διακρίσεις. Ωστόσο, μετά την αύξηση της δύναμης της Αθήνας, η χορήγηση του δικαιώματος του πολίτη γίνονταν με το σταγονόμετρο, δηλαδή σε ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις. Εξαίρεση απετέλεσαν κάποιες Αθηναϊκές αποικίες, καθώς και συμμαχικές πόλεις, όπου το δικαίωμα του πολίτη χορηγήθηκε για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Στα τελευταία χρόνια της Αθηναϊκής δημοκρατίας, πολλοί μέτοικοι έγιναν μαζικά Αθηναίοι πολίτες, ενώ καταγράφονται ακόμη και περιπτώσεις βάρβαρων που απέκτησαν τον τίτλο. Ο Ισοκράτης σε ένα διδακτικό απόσπασμά του (Περί Ειρήνης, 8.88-89) στηλίτευσε την πολιτική της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας, λέγοντας πως αυτή κατάφερε να ξεκληρίσει τους αριστοκρατικούς οίκους και να αντικαταστήσει τους Αθηναίους πολίτες με ξένους.
Εφόσον οι μέτοικοι γίνονταν πολίτες, έχει σημασία να μελετήσουμε την καταγωγή τους. Οι υπογραφές των αγγειογράφων αποκαλύπτουν πολλά ονόματα ξένης καταγωγής, π.χ. Θραξ, Λυδός, κτλ. Οι περισσότεροι μέτοικοι ήταν Έλληνες από άλλες περιοχές, ενώ οι περισσότεροι απελεύθεροι ήταν βάρβαροι. Ο Ξενοφών μιλά για Λυδούς, Φρύγες και Σύριους μετοίκους. Οι Θράκες ήταν αρκετοί στην Αθήνα και μάλιστα γνωρίζουμε πολλά ονόματα Αθηναίων με καταγωγή από την Θράκη. Θράκες, Φοίνικες και Αιγύπτιοι είχαν ιδρύσει ακόμη και ιερά με την άδεια του Αθηναϊκού κράτους. Το λιμάνι του Πειραιά ήταν πόλος έλξης για τους ξένους, που γίνονταν δεκτοί από τη δημοκρατία, εφόσον το εμπόριο έφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη. Οι ολιγαρχικοί, στην ολιγόμηνη άνοδο στην εξουσία, προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση και να περιορίσουν τους ξένους εμπόρους. Οι μέτοικοι ασχολούνταν με χειρωνακτικές εργασίες κατά κύριο λόγο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται άτομα δεύτερης κατηγορίας. Κωμωδιογράφοι τους κορόιδευαν για την λανθασμένη προφορά της Αττικής γλώσσας. Μέτοικοι, ωστόσο, υπήρξαν και άτομα του πνεύματος, όπως οι μαθητές φιλοσοφικών σχολών, λογογράφοι, κτλ.
Στην συνέχεια εξετάζονται οι επιπτώσεις του θεσμού της δουλείας στην αλλοίωση του πληθυσμού της Αθήνας. Η δουλεία απαγορεύονταν μεταξύ Αθηναίων πολιτών μετά την νομοθεσία του Σόλωνα, αλλά επιτρέπονταν εις βάρος ξένων. Η πλήρης διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης μεταξύ των Ελλήνων μετά τους Περσικούς Πολέμους, τους οδήγησε σταδιακά να μην καθιστούν σκλάβους άλλους Έλληνες. Οι Αθηναίοι, αφού αμφιταλαντεύτηκαν, αρνήθηκαν να πουλήσουν σκλάβους τους Μυτιληναίους, ωστόσο αργότερα πούλησαν σκλάβους τους Μήλιους. Οι Σπαρτιάτες διεκήρυξαν επί Πελοποννησιακού Πολέμου ότι δεν θα πουλήσουν ως σκλάβο κανέναν Έλληνα.
Εκτός από τους πολέμους, άλλος τρόπος εξασφάλισης σκλάβων ήταν η πειρατεία. Οι κυνηγοί σκλάβων έβρισκαν την Μυσία ως εύκολη πηγή σκλάβων, ενώ οι Θράκες ήταν γνωστό ότι πουλούσαν τα παιδιά τους ως σκλάβους. Ο Ξενοφών περιγράφει Μεγαρείς που αγόραζαν βάρβαρους σκλάβους για να δουλεύουν στις βιοτεχνίες τους. Ο Diller θεωρεί ότι οι περισσότεροι σκλάβοι στην Αθήνα ήταν βάρβαροι. Από καταλόγους σκλάβων, βρίσκουμε Ιλλυριούς, Σκύθες, Λυδούς, Σύριους και άλλες εθνικότητες. Τα ονόματα των σκλάβων μας δίνουν επιπλέον πληροφορίες για την καταγωγή τους. Βρίσκουμε ονόματα που υποδηλώνουν Θράκες, Δάκες, Λυδούς, Φρύγες, Κάρες, κλπ. Υπήρχαν τρία είδη δουλείας. Οι σκλάβοι δούλευαν είτε εκτός σπιτιού σε αγρούς ή βιοτεχνίες, είτε εντός του σπιτιού, είτε λόγω ευνοϊκής μεταχείρισης τους επιτρέπονταν να ζουν αυτόνομα με δικό τους σπίτι και οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνουν ένα χρηματικό ποσό το μήνα στον κύριό τους. Το τρίτο είδος δουλείας ήταν πολύ κοντά στους μετοίκους και αποτελούσε συνήθη πρακτική στην Αθήνα. Αυτοί οι σκλάβοι ήταν και το πιο πιθανό να αφήσουν απογόνους. Οι σκλάβοι απελευθερώνονταν, γινόμενοι μέτοικοι, είτε πληρώνοντας ένα ποσό αν ανήκαν στην τρίτη κατηγορία, είτε μετά από επιθυμία του κυρίου. Σε στιγμές κινδύνου, είναι γνωστό ότι το Αθηναϊκό κράτος διενήργησε πολλές απελευθερώσεις σκλάβων, ειδικά τα τελευταία χρόνια της δημοκρατίας.
Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την μίξη πολιτών με σκλάβους, καθώς και με παλλακίδες και εταίρες. Εντοπίζονται περιστατικά μίξης με σκλάβες, στα πλαίσια εξωσυζυγικών σχέσεων των ανδρών. Οι παλλακίδες που περιγράφει ο Όμηρος έχουν αντικατασταθεί στα κλασικά χρόνια από εταίρες και πόρνες. Οι εταίρες αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της Αθηναϊκής κοινωνίας, σε βαθμό που τις βρίσκουμε στην βιογραφία κάθε διάσημου αρχαίου Αθηναίου. Πολλές από αυτές ήταν ξένες και πολλές εξ αυτών τελικά τις έπαιρναν οι Αθηναίοι για γυναίκες τους.
Συμπερασματικα, οι κάτοικοι της Αθήνας ανήκαν σε τρεις κοινωνικές τάξεις: πολίτες, μέτοικοι και σκλάβοι. Οι περισσότεροι σκλάβοι ήταν βάρβαροι, ενώ σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι ήταν γηγενείς. Αυτό έχει συγκεκριμένη φυλετική και εθνολογική σημασία. Η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη εμποδίζονταν από νομικά και κοινωνικά εμπόδια. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η συνύπαρξη όλων αυτών στα ίδια εδάφη, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μίξη. Η Αθηναϊκή πολιτεία βέβαια ύψωσε πολλούς φραγμούς για να την εμποδίσει.
Ο Diller υποστηρίζει ότι η δημοκρατική Αθήνα, με τον μικτό πληθυσμό, ήταν η εξαίρεση στον Ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα από τους Ομηρικούς χρόνους μέχρι και τους Ελληνιστικούς επεκτείνονταν, ήταν τόπος αναχώρησης αποίκων και όχι άφιξης. Οι αντιλήψεις των Ελλήνων ενάντια στη μίξη, η κοινωνική-θρησκευτική δομή της πόλης-κράτους και η γεωγραφία της Ελλάδος, κάνουν τον συγγραφέα να κλείσει την μελέτη γράφοντας ότι "για την ιστορική περίοδο πριν τον Αλέξανδρο, πρέπει να συμπεράνουμε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη φυλετική μίξη στην Ελλάδα".
Η σχολή σκέψης που εισήγαγε ο Gobineau έθεσε τον βιολογικό παράγοντα ως πρωταρχικό στην προσπάθεια ερμηνείας της ιστορίας. Βιολογία και κοινωνιολογία διερευνούν το φυλετικό ζήτημα, με την κοινωνιολογία να μιλά σε γενικό επίπεδο και την βιολογία να χτυπά κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος. Ο συγγραφέας δεν αρνείται ότι η φυλή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την μοίρα ενός έθνους.
Ο Diller εξετάζει τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων περί φυλής. Τα φυλετικά ζητήματα δεν περιορίζονται στον σύγχρονο κόσμο, ωστόσο μόνο σήμερα έχουν μελετηθεί σε τέτοιο βάθος. Λαοί και φυλές του παρελθόντος γνώριζαν τις διαφορές τους. Οι Έλληνες ήταν ένας έντονα σκεπτόμενος λαός και όχι μόνο είχε διαπιστώσει...
φυλετικές διαφορές, αλλά προσπάθησε και να τις εξηγήσει. Επιστήμονες όπως ο Ξενοφάνης και ο Ιπποκράτης διέκριναν τέτοιες φυλετικές διαφορές στα έργα τους. Από κει και πέρα τέθηκε το ζήτημα των κληρονομικών ιδιοτήτων και το αν οι άνθρωποι διαφέρουν εκ φύσεως. Κάποιοι σοφιστές στάθηκαν υπέρ της ισότητας, ενώ υπέρ της ανισότητας μίλησαν οι γνωστοί μας φιλόσοφοι Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, καθώς και ποιητές όπως οι Θέογνις και Πίνδαρος. Οι Πλάτων και Αριστοτέλης μίλησαν ειδικότερα και ενάντια στην φυλετική μίξη, θεωρώντας ότι φέρνει κοινωνική αναταραχή και παρακμή στο κράτος. Ο Αριστοτέλης την έβρισκε ως αιτία στάσεων, ενώ ο Πλάτων έθετε αυστηρούς όρους επικοινωνίας με ξένους στην Πολιτεία του.
Η έννοια του βαρβάρου στην αρχαία Ελλάδα είχε και φυλετικό περιεχόμενο και η μίξη με βαρβάρους καταδικάζονταν. Η αντίληψη μιας ενιαίας εθνικότητας υπήρχε στην Ομηρική εποχή, διεσπάσθη προσωρινά με την είσοδο των Δωριέων, αλλά αναβίωσε αμέσως μετά με νέο όνομα. Οι Έλληνες της κλασικής εποχής θεωρούσαν ότι αποτελούσαν μέρος κοινής εθνικότητας και αυτό αντιπαραβάλλονταν με τους βαρβάρους. Ο Ηρόδοτος εντάσσει στον ορισμό της εθνικότητας πρώτο το αίμα. Παρότι η αντίληψη της διαφοράς του Ελληνικού έθνους από τους βαρβάρους βασίζονταν σε πολλές πολιτισμικές παραμέτρους, οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την διαφορά στην καταγωγή.
Η αρχαία Ελληνική μυθολογία μας παρέχει ενδείξεις περί φυλετικής μίξης. Και ως γνωστόν η μυθολογία είναι αλλοιωμένη αντανάκλαση μιας ιστορικής πραγματικότητας. Οι Πελασγοί αναφέρονται συστηματικά στην αρχαία γραμματεία ως ένας λαός που αρχικά δεν θεωρούνταν Ελληνικός, αλλά μέσω μίξης σταδιακά εντάχθηκε στο Ελληνικό έθνος. Επίσης, στις μυθολογικές γενεαλογίες εντάσσονται άτομα από την Αίγυπτο, την Φοινίκη, κτλ. αλλά εν γένει οι αναφορές είναι περιορισμένες. Στις Αθηναϊκές μυθικές γενεαλογίες εντάσσονται και Θράκες. Εν γένει όμως, οι μυθικές γενεαλογίες δεν κάνουν κανένα λόγο για ερχομό των Ελλήνων από τον βορρά. Αντιθέτως, οι γενεαλογίες των Ελλήνων είναι πλεγμένες μεταξύ τους, υποδηλώνοντας κοινή καταγωγή.
Αναφερόμενος στην προϊστορία, ο Diller γράφει ότι ο Ελληνικός πολιτισμός προέκυψε κυρίως ως συνέχεια του Μινωικού και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Η εξέταση των προϊστορικών ευρημάτων δείχνει ότι υπήρχε πολιτισμός στον Ελλαδικό χώρο, αλλά η μεγάλη πρόοδος έγινε με την υιοθέτηση της Μινωικής κουλτούρας στον νότιο Ελλαδικό χώρο, σε βαθμό που οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι Μυκηναϊκές δυναστείες προήλθαν από τους Μινωίτες. Οι Δωριείς κατακτητές από την κεντρική προς δυτική Ελλάδα, έδωσαν ένα ισχυρό πλήγμα στον Μυκηναϊκό πολιτισμό με τις καταστροφές που επέφεραν. Η γλωσσική ενότητα των Ελλήνων, παρά τις όποιες διαλέκτους, είναι μία ένδειξη κοινής καταγωγής. Οι γυναίκες συχνά αποτελούσαν λάφυρο πολέμου και μπορούσαν να γεννηθούν παιδιά από τέτοιες ενώσεις. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι οι Ομηρικές περιγραφές, παρότι παρείχαν τρόπους φυλετικής μίξης, όπως οι γάμοι με ξένους, οι παλλακίδες, η δουλεία και η ατομική μετανάστευση, εντούτοις τέτοιες πιθανότητες ήταν πολύ περιορισμένες, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης από μη Έλληνες.
Στην συνέχεια ο συγγραφέας αναλύει το παράδειγμα της Αθήνας, για την οποία έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες από κάθε άλλη αρχαία Ελληνική πόλη. Μετά την Δωρική εισβολή, οι κάτοικοι της Ελλάδας δεν θορυβήθηκαν από άλλη εισβολή μέχρι τα Ελληνιστικά χρόνια. Ο βασικότερος κίνδυνος, η Περσική εκστρατεία, απεκρούσθη. Αντιθέτως, οι Έλληνες όχι μόνο δεν δέχτηκαν εισβολή, αλλά οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι Έλληνες έγιναν η αφετηρία ίδρυσης αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο.
Στις αρχαίες πόλεις-κράτη, για να είσαι πολίτης, θα έπρεπε να ανήκεις σε φατρίες και γένη, σε μια πυραμιδική δομή που η καταγωγή αποδίδονταν σε κάποιον γενάρχη. Παρά τις όποιες τροποποιήσεις, τα γένη παρέμεναν η βασική κοινωνική δομή, που βασίζονταν στην θρησκεία. Οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα έπληξαν την αριστοκρατική δομή της Αθηναϊκής κοινωνίας, μεταβάλλοντάς τη σε πλουτοκρατία. Ο Κλεισθένης έδωσε ένα ακόμη πλήγμα στην παραδοσιακή δομή της κοινωνίας, καταργώντας τα γένη και τις φατρίες ως προς το πολιτικό σώμα, αλλά διατηρώντας τα ως προς το θρησκευτικό. Η μεταρρύθμιση του Εφιάλτη το 462/1 π.Χ. αφαίρεσε αρμοδιότητες του αριστοκρατικού Αρείου Πάγου και μετέτρεψε την Αθήνα σε μια πλήρη δημοκρατία. Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοκρατία ήταν αυτή που εισήγαγε την πιο αυστηρή νομοθεσία για τους ξένους. Ο Περικλής το 451 π.Χ. έφερε έναν νόμο που όριζε ότι Αθηναίος πολίτης μπορεί να γίνει μόνο όποιος έχει και τους δύο γονείς του Αθηναίους. Η αθρόα είσοδος ξένων, δηλαδή κυρίως Ελλήνων από άλλες πόλεις, είχε οδηγήσει μέσω μίξης στην αύξηση των Αθηναίων πολιτών, εφόσον το παιδί ενός Αθηναίου με έναν Έλληνα από άλλη πόλη γίνονταν αυτομάτως Αθηναίος πολίτης. Δηλαδή η μεγάλη αύξηση ξένων, ακόμα και Ελλήνων, οδήγησε την Αθηναϊκή δημοκρατία να εισάγει νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα των ξένων. Η γραφή ξενίας ήταν η δικαστική διαδικασία δίωξης όποιων ιδιοποιούνταν τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη χωρίς να είναι βάσει νόμου. Συνοδεύονταν από βαριές ποινές. Το μέτρο απετέλεσε μια προσπάθεια ύψωσης φραγμού στην είσοδο ξένων, όμως δεν φαίνεται να απέδωσε, με αποτέλεσμα διάφορες χαοτικές καταστάσεις διαφθοράς, ειδικά όταν οι πολίτες καλούνταν να αποδείξουν την Αθηναϊκή τους καταγωγή. Η Αθήνα σύντομα έχασε την δύναμή της, μέχρι να υποταχθεί τελικά στους Μακεδόνες και μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό.
Η Ελληνική πόλη-κράτος εισήγαγε πολλά εμπόδια στην χορήγηση του δικαιώματος του πολίτη. Ο Ευριπίδης κατακεραύνωνε την αποδοχή ξένων στην πόλη. Πολίτης γίνονταν κάποιος μετά από πρόσκληση του κράτους για συγκεκριμένο λόγο και όχι μετά από αίτημα του ιδιώτη. Στην εποχή του Σόλωνα και πριν τους Περσικούς πολέμους, οι Αθηναίοι δέχτηκαν στις τάξεις των πολιτών πολλούς κατοίκους της Αττικής χωρίς διακρίσεις. Ωστόσο, μετά την αύξηση της δύναμης της Αθήνας, η χορήγηση του δικαιώματος του πολίτη γίνονταν με το σταγονόμετρο, δηλαδή σε ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις. Εξαίρεση απετέλεσαν κάποιες Αθηναϊκές αποικίες, καθώς και συμμαχικές πόλεις, όπου το δικαίωμα του πολίτη χορηγήθηκε για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Στα τελευταία χρόνια της Αθηναϊκής δημοκρατίας, πολλοί μέτοικοι έγιναν μαζικά Αθηναίοι πολίτες, ενώ καταγράφονται ακόμη και περιπτώσεις βάρβαρων που απέκτησαν τον τίτλο. Ο Ισοκράτης σε ένα διδακτικό απόσπασμά του (Περί Ειρήνης, 8.88-89) στηλίτευσε την πολιτική της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας, λέγοντας πως αυτή κατάφερε να ξεκληρίσει τους αριστοκρατικούς οίκους και να αντικαταστήσει τους Αθηναίους πολίτες με ξένους.
Εφόσον οι μέτοικοι γίνονταν πολίτες, έχει σημασία να μελετήσουμε την καταγωγή τους. Οι υπογραφές των αγγειογράφων αποκαλύπτουν πολλά ονόματα ξένης καταγωγής, π.χ. Θραξ, Λυδός, κτλ. Οι περισσότεροι μέτοικοι ήταν Έλληνες από άλλες περιοχές, ενώ οι περισσότεροι απελεύθεροι ήταν βάρβαροι. Ο Ξενοφών μιλά για Λυδούς, Φρύγες και Σύριους μετοίκους. Οι Θράκες ήταν αρκετοί στην Αθήνα και μάλιστα γνωρίζουμε πολλά ονόματα Αθηναίων με καταγωγή από την Θράκη. Θράκες, Φοίνικες και Αιγύπτιοι είχαν ιδρύσει ακόμη και ιερά με την άδεια του Αθηναϊκού κράτους. Το λιμάνι του Πειραιά ήταν πόλος έλξης για τους ξένους, που γίνονταν δεκτοί από τη δημοκρατία, εφόσον το εμπόριο έφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη. Οι ολιγαρχικοί, στην ολιγόμηνη άνοδο στην εξουσία, προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση και να περιορίσουν τους ξένους εμπόρους. Οι μέτοικοι ασχολούνταν με χειρωνακτικές εργασίες κατά κύριο λόγο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται άτομα δεύτερης κατηγορίας. Κωμωδιογράφοι τους κορόιδευαν για την λανθασμένη προφορά της Αττικής γλώσσας. Μέτοικοι, ωστόσο, υπήρξαν και άτομα του πνεύματος, όπως οι μαθητές φιλοσοφικών σχολών, λογογράφοι, κτλ.
Στην συνέχεια εξετάζονται οι επιπτώσεις του θεσμού της δουλείας στην αλλοίωση του πληθυσμού της Αθήνας. Η δουλεία απαγορεύονταν μεταξύ Αθηναίων πολιτών μετά την νομοθεσία του Σόλωνα, αλλά επιτρέπονταν εις βάρος ξένων. Η πλήρης διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης μεταξύ των Ελλήνων μετά τους Περσικούς Πολέμους, τους οδήγησε σταδιακά να μην καθιστούν σκλάβους άλλους Έλληνες. Οι Αθηναίοι, αφού αμφιταλαντεύτηκαν, αρνήθηκαν να πουλήσουν σκλάβους τους Μυτιληναίους, ωστόσο αργότερα πούλησαν σκλάβους τους Μήλιους. Οι Σπαρτιάτες διεκήρυξαν επί Πελοποννησιακού Πολέμου ότι δεν θα πουλήσουν ως σκλάβο κανέναν Έλληνα.
Εκτός από τους πολέμους, άλλος τρόπος εξασφάλισης σκλάβων ήταν η πειρατεία. Οι κυνηγοί σκλάβων έβρισκαν την Μυσία ως εύκολη πηγή σκλάβων, ενώ οι Θράκες ήταν γνωστό ότι πουλούσαν τα παιδιά τους ως σκλάβους. Ο Ξενοφών περιγράφει Μεγαρείς που αγόραζαν βάρβαρους σκλάβους για να δουλεύουν στις βιοτεχνίες τους. Ο Diller θεωρεί ότι οι περισσότεροι σκλάβοι στην Αθήνα ήταν βάρβαροι. Από καταλόγους σκλάβων, βρίσκουμε Ιλλυριούς, Σκύθες, Λυδούς, Σύριους και άλλες εθνικότητες. Τα ονόματα των σκλάβων μας δίνουν επιπλέον πληροφορίες για την καταγωγή τους. Βρίσκουμε ονόματα που υποδηλώνουν Θράκες, Δάκες, Λυδούς, Φρύγες, Κάρες, κλπ. Υπήρχαν τρία είδη δουλείας. Οι σκλάβοι δούλευαν είτε εκτός σπιτιού σε αγρούς ή βιοτεχνίες, είτε εντός του σπιτιού, είτε λόγω ευνοϊκής μεταχείρισης τους επιτρέπονταν να ζουν αυτόνομα με δικό τους σπίτι και οικογένεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνουν ένα χρηματικό ποσό το μήνα στον κύριό τους. Το τρίτο είδος δουλείας ήταν πολύ κοντά στους μετοίκους και αποτελούσε συνήθη πρακτική στην Αθήνα. Αυτοί οι σκλάβοι ήταν και το πιο πιθανό να αφήσουν απογόνους. Οι σκλάβοι απελευθερώνονταν, γινόμενοι μέτοικοι, είτε πληρώνοντας ένα ποσό αν ανήκαν στην τρίτη κατηγορία, είτε μετά από επιθυμία του κυρίου. Σε στιγμές κινδύνου, είναι γνωστό ότι το Αθηναϊκό κράτος διενήργησε πολλές απελευθερώσεις σκλάβων, ειδικά τα τελευταία χρόνια της δημοκρατίας.
Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την μίξη πολιτών με σκλάβους, καθώς και με παλλακίδες και εταίρες. Εντοπίζονται περιστατικά μίξης με σκλάβες, στα πλαίσια εξωσυζυγικών σχέσεων των ανδρών. Οι παλλακίδες που περιγράφει ο Όμηρος έχουν αντικατασταθεί στα κλασικά χρόνια από εταίρες και πόρνες. Οι εταίρες αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της Αθηναϊκής κοινωνίας, σε βαθμό που τις βρίσκουμε στην βιογραφία κάθε διάσημου αρχαίου Αθηναίου. Πολλές από αυτές ήταν ξένες και πολλές εξ αυτών τελικά τις έπαιρναν οι Αθηναίοι για γυναίκες τους.
Συμπερασματικα, οι κάτοικοι της Αθήνας ανήκαν σε τρεις κοινωνικές τάξεις: πολίτες, μέτοικοι και σκλάβοι. Οι περισσότεροι σκλάβοι ήταν βάρβαροι, ενώ σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι ήταν γηγενείς. Αυτό έχει συγκεκριμένη φυλετική και εθνολογική σημασία. Η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη εμποδίζονταν από νομικά και κοινωνικά εμπόδια. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η συνύπαρξη όλων αυτών στα ίδια εδάφη, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε μίξη. Η Αθηναϊκή πολιτεία βέβαια ύψωσε πολλούς φραγμούς για να την εμποδίσει.
Ο Diller υποστηρίζει ότι η δημοκρατική Αθήνα, με τον μικτό πληθυσμό, ήταν η εξαίρεση στον Ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα από τους Ομηρικούς χρόνους μέχρι και τους Ελληνιστικούς επεκτείνονταν, ήταν τόπος αναχώρησης αποίκων και όχι άφιξης. Οι αντιλήψεις των Ελλήνων ενάντια στη μίξη, η κοινωνική-θρησκευτική δομή της πόλης-κράτους και η γεωγραφία της Ελλάδος, κάνουν τον συγγραφέα να κλείσει την μελέτη γράφοντας ότι "για την ιστορική περίοδο πριν τον Αλέξανδρο, πρέπει να συμπεράνουμε ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη φυλετική μίξη στην Ελλάδα".
Ο Παρθενώνας παντως ειναι Δωρικής αρχιτεκτονικης ,εμεινε εκει μετα απο την εισβολή !
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Παρθενώνας ανοικοδομήθηκε σε πολύ μεταγενέστερη εποχή της δωρικής εισβολής, κατά την κλασσική δηλ περίοδο, καθώς είχε καταστραφεί από τους Πέρσες κατά τους Μηδικούς πολέμους.
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο και εκτενές άρθρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σημαντική η παράγραφος που τονίζεται ότι ο ''βάρβαρος'',είχε πρωτίστως φυλετικό υπόβαθρο.Ο βάρβαρος ήταν αυτός που βαρβάριζε στη γλώσσα,και επειδή εκείνη την εποχή,ελάχιστοι ξένοι μιλούσαν την ελληνική,συνεπαγόταν ούτως ή άλλως τον μη Έλληνα,αφού μόνο Έλληνες μιλούσαν την ελληνική.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Σκύθης ηγεμών και φιλόσοφος Ανάχαρσις,τον οποίο ειρωνευόντουσαν οι Έλληνες για τη βαρβαρική του καταγωγή.Μιλούσε άριστα την ελληνική,αλλά και πάλι θεωρούνταν βάρβαρος,στοιχείο που καταρρίπτει τους γελοίους ισχυρισμούς ότι το ''βάρβαρος'' δήλωνε μόνο τον αλλόγλωσσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ελληνικα ηταν τα αγγλικα της εποχης. Ολη η ανατολια ελληνικα μιλουσε. Το βαρβαροι δεν ειναι φυλετικο. Οταν οι ανατολιτες εκαναν επιθεση φωναζαν βαρ βαρ επαναλαμβανομενα. Απο εκει βγηκε. Μετεπειτα υποδηλωνε συμπεριφορα, καταγωγη κτλ
Διαγραφήο Μουαμαρ Κανταφι ηταν κυριως βερβερικος σωστα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι.
ΔιαγραφήΔιαβάζοντας το άρθρο,σκέφτομαι πόσα λάθη έκανε αυτός ο Αλέξανδρος...Έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στην παρακμή του Ελληνισμού...Δυστυχώς.Καλά ξεκίνησε αλλά δεν το τελείωσε ορθώς.Ή καλύτερα όπως είπε και ο Ναπολέων :''Ο Μέγας Αλέξανδρος άρχισε την καριέρα του με το μυαλό του Τραϊανού, αλλά την έκλεισε με την καρδιά του Νέρωνα και την ηθική του Ηλιογάβαλου''
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλιογάβαλος:Σύρος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας,ο οποίος συντέλεσε κι αυτός στην παρακμή της με την άκαιρη προκλητικότητα του και την εισαγωγή ξένων πολιτιστικών και θρησκευτικών εθίμων στο Ευρωπαϊκό έδαφος της αυτοκρατορίας.
Όλοι ξέρουμε πώς τελείωσε ο Αλεξανδρος και πώς ο Ναπολέων.
ΔιαγραφήΚαι τί παρακαταθήκη άφησε ο ενας πίσω του και τί ο άλλος.
ΔιαγραφήΑν εκανε ενα και μονο λαθος ο Αλεξανδρος ειναι οτι επεκταθηκε παραπανω απο οσο θα επρεπε προς Ανατολας...Και εξηγουμαι..Το οτι ενωσε με καποιον τροπο τις ελληνικες πολεις-κρατη ηταν το θετικοτερα, παρα το οτι αυτο εγινε δυστυχως καποιες φορες δια της βιας οπως με την ολοσχερη καταστροφη των θηβων και πληρη εξαφανιση σχεδον των κατοικων (εξανδραποδισμοι-σφαγες, τακτικες που θα τις βλεπαμε πολυ συχνοτερα αργοτερα και παλι απο τους Ρωμαιους)... Αν λοιπον ειχε επεκτεινει τα ορια της αυτοκρατοριας του σε ενα χωρο που να περιελμαβανε την Μ.Ασια εκτος βεβαια του Ελλαδικου χωρου (κοινως γεωγραφικες περιοχες με ΙΣΧΥΡΟ ελληνικο στοιχειο) και εν συνεχεια επισυναπτε ειρηνη με τους Περσες (απιθανο να κανανε οι Περσες το ιδιο λαθος να επεδραμαν εν συνεχεια εναντιον των Ελληνων εχοντας νωπες τις μνημες απο τους Μηδικους πολεμους συν την πανισχυρη πολεμικη μηχανη που διεθεταν οι Μακεδονες)...Εχοντας παγιωθει στρατιωτικα και κυριως πολιτικα θα ηταν σιγουρη η ισχυροποιηση του εντος των προαναφερθεντων γεωγραφικων οριων χωρις να χρειαστει να συρει σχεδον ολο το νεο πληθυσμο των Ελληνων (αρρενων) σε εκστρατειες μεχρι τον Ινδο ποταμο... Η ιστορια εδειξε εν τελει οτι οπως εξελιχθηκε το πραγμα απο τον θανατο του και εντευθεν ολα πηραν την αντιστροφη μετρηση για τον Ελληνισμο με αποκορυφωμα την υποδουλωση απο τους Ρωμαιους....Σκεφτειτε σε ενα υποθετικο σεναριο οπως ανεφερα και παραπανω αν θα δυνατο οι Ρωμαιοι απο τις αρχες του 2ου αιωνα π.Χ. να εναντιωθουν σε μια τετοια πανισχυρη αυτοκρατορια (την ελληνικη με ηγεμονες τα μακεδονικα φυλα) γιατι την περιοδο που εκστρατευσαν εναντιον της Ελλαδας απομειναρια ελληνικων πολεων και η αντισταση που βρηκαν ηταν αντικειμενικα ελαχιστη σε σχεση με παλαιοτερους εισβολεις (Περσες)... Ο Ναπολεων απο την αλλη διηγαγε εναν σχεδον παραλληλο βιο γιατι και αυτος ειχε τις ευκαιριες του να συναψει την στιγμη που επρεπε συνθηκες ειρηνης και ειιδικοτερα με την Ρωσια (πριν ο ιδιος ο Βοναπαρτης βρει ασημαντη αφορμη και εκστρατευσει εναντιον της) κατι που θα τον ισχυροποιουσε και τον ιδιο για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα.... Συμπερασμα, και οι δυο αυτες προσωπικοτητες πεσαν στην συχνη παγιδα της αλαζονιας και του μεγαλοιδεατισμου που δυστυχως μονο προσκαιρη δοξα φερνουν, ξεχωρα οτι παραμενουν και οι 2 ανυπερβλητες ιστορικες μορφες
ΔιαγραφήΑς ήταν όσο αλαζόνας ήθελε ο Αλέξανδρος.Το δικαιούταν.Οι μεγάλες προσωπικότητες,συχνά εμφανίζουν αλαζονεία.Δεν έπρεπε να κάνει γάμους Μακεδόνων-Περσών,αντιθέτως θα έπρεπε να υπάρξει μεγάλη εγκατάσταση ελληνικού πληθυσμού στις πόλεις που ίδρυσε,και φυσικά να εξαπλωθεί φυλετικά ο Ελληνισμός στην Ευρώπη,με την δύναμη των όπλων.Σχετικά με τους γάμους,ο ίδιος ο Αλέξανδρος,όταν αποδέσμευσε τους Μακεδόνες και τους έστειλε στη Μακεδονία,δεν τους άφησε να πάρουν μαζί τους τα παιδιά που είχανε κάνει με τις Περσίδες,διότι γνώριζε ότι θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τους εκεί Μακεδόνες.Ο Αλέξανδρος το πιο πιθανό είναι να δολοφονήθηκε από τους συμπολεμιστές του Μακεδόνες,λόγω της ανύψωσης των Περσών και της αναγκαστικής μίξης που επέβαλε.Αρκεί κανείς να διαβάσει στον Αρριανό τον μεγαλειώδη λόγο του Καλλισθένη(ανιψιός του Αριστοτέλη),όπου τον κατηγορούσε για τον περσικό τρόπο ζωής.Ο Αλέξανδρος στο τέλος της ζωής του μισήθηκε από τους Μακεδόνες λόγω λανθασμένων πολιτικών,από την άλλη ο Ναπολέων,ο Κορσικάνος Ναπολέων,που δεν ήταν καν Γάλλος,λατρευόταν από τους Γάλλους μέχρι και την τελευταία στιγμή.
ΔιαγραφήΦιλε ανωνυμε θα συμφωνησω σε ολα εκτος απο ενα φυσικα το οποιο ειναι αυτο που αναφερεις φυλετικη εξαπλωση δια των οπλων...Μην ξεχνας τα μεγεθη της εποχης...Ποσοι Ελληνες θα ζουσαν στην Μ Ασια-Ελλαδα-Κατω Ιταλια για να στειλουν ενα επαρκες κομματι του πληθυσμου στα βαθη της Ανατολης και να εξοστρακισουν τους ντοπιους (βλεπε μαζικη γενοκτονια) και να εγκατασταθουν εκει?? Αδυνατον αυτο, βλεπεις στο USA πετυχε αυτη η τακτικη γιατι εκει ειχες καμια 50αρια εκατομμυρια αποικους (αν μιλαμε για τον 19ο αιωνα) που επρεπε να εξολοθρευσουν τους υποδεκαπλασιους σε αριθμο ντοπιους Ινδιανους...Κομματακι πιο ευκολο νομιζω και ετσι φυσικα εγινε...Αρα ο Μ Αλεξανδρος ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να δωσει εντολη για μικτους γαμους των Μακεδονων καθως ετσι θεωρησε οτι θα διαδοθει το ελληνικο στοιχειο στην Ανατολη...Καθολου κακο κατι τετοιο σε επιπεδο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για τον ελληνισμο, αλλα στο διαταυτα ομως ποια ηταν τελικα η εκβαση ολου αυτου του εγχειρηματος του στρατηλατη σε μακροπροθεσμους ορους?? Την αποψη μου την ανελυσα παραπανω που οπως σου πα σαφως και ειναι εκ των υστερων, αλλα νομιζω οτι και η ιδια η επιστημη της Ιστοριας εκει ακριβως παταει, οχι μονο στο να περιγραφει ιστορικα γεγονοτα αλλα και να συγκρινει και να συνδεει ιστορικα γεγονοτα μεταξυ τους....
ΔιαγραφήΥπήρχαν πάρα πολλοί ελληνικοί πληθυσμοί εκείνη την εποχή κι αυτό φαίνεται από τις πολυάριθμες αποικίες γύρω από τη Μεσόγειο.Αποικίες ιδρύονταν λόγω υπερπληθυσμού της μητρόπολης,π.χ,Κόρινθος,λόγω υπερπληθυσμού,στέλνει και ιδρύονται οι Συρακούσες.Η σκέψη μου είναι ότι αν είχε γίνει εξάπλωση Ελλήνων προς Κεντρική Ευρώπη και βορρά,είτε ειρηνικά είτε με τη δύναμη των όπλων,θα υπήρχαν σήμερα αρκετοί Μεσογειακοί στις περιοχές αυτές.
ΔιαγραφήΙσως οχι τοσοι πολλοι σε αριθμο οσο σε σχεση με τα μεσα του 6ου αιωνα εως και τις αρχες του 5ου αιωνα π.Χ. οταν δηλαδη ειχαν φυγει ηδη πολλοι Ελληνες απο τις εστιες του ακριβως λογω υπερπληθυσμου για να ιδρυσουν αποικιες σε Μασσαλια,Κατω Ιταλια κλπκλπ....Την εποχη του Αλεξανδρου εχουν ηδη προηγηθει ο Πελοπονησσιακος πολεμος και αρκετες αλλες μετεπειτα πολεμικες διενεξεις μεταξυ των πολεων-κρατων που ειχαν ηδη αρχισει να μειωνουν τον ελληνικο πληθυσμο...Για αυτο τονισα και παραπανω οτι ηταν ΑΝΕΦΙΚΤΟ να εποικιστει σε μεγαλο βαθμο η αυτοκρατορια της Περσιας ειτε απο Μακεδονες ειτε απο αλλους Ελληνες εξ ου και φυσικα και οι μεικτοι γαμοι τοτε
ΔιαγραφήΟι Μακεδόνες δεν ήταν έλληνες απλώς η αριστοκρατία τους υιοθέτησε την ελληνική γλώσσα, ελληνικά ονόματα και ελληνικές λέξεις για το μακεδονικό ημερολόγιο οι Μακεδόνες ήταν άριοι δεν ήταν γύφτοι μεσογειακοί.
ΔιαγραφήΚύριε Διαχειριστά,ως προς τη φυλή είχατε γράψει κάποτε πως οι Θράκες ήταν κυρίως Κρομανοειδείς.Όλα καλά μέχρι εδώ.Όμως έχω μπερδευτεί στο ιστορικό κομμάτι.Γνωρίζετε αν οι Έλληνες θεωρούσαν τους Θράκες κι αυτούς Έλληνες ή έστω παραπλήσιο έθνος;Διότι από αυτά τα λίγα που έχω ψάξει,λαμβάνω αντιφατικά στοιχεία και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.Βέβαια,ούτως ή άλλως υπήρχε φυλετική συγγένεια,αλλά τους θεωρούσαν ξεχωριστό έθνος;Ας πούμε ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης ήταν Θραξ,αλλά θεωρούνταν Έλληνας.Από την άλλη,η μητέρα του Θεμιστοκλή ήταν από τη Θράκη και λεγόταν Αβρότονον.Γνωρίζουμε πως η από τη Θράκη καταγωγή της μητέρας του,του έφερε δυσκολίες στην πολιτική του σταδιοδρομία.Όμως μία σημαντική φιγούρα της Ελληνικής μυθολογίας,ο Ορφέας,εδράζεται στη Θράκη,και ο Άρης ως θεότητα τον τιμούσαν πολύ οι αρχαίοι Θράκες.Πώς όμως υπήρξε θρησκευτική σύνδεση,αν δεν υπήρξε και συναίσθηση της κοινής τους καταγωγής;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το εκτιμούσα πολύ,αν μου απαντούσατε αυτά που γνωρίζετε και πιστεύετε!
Οι Θράκες θεωρούνταν αρχικά ξεχωριστό έθνος από τους Έλληνες. Προϊστορικά οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στις παράλιες περιοχές της Θράκης, δημιουργώντας επαφές με τους ντόπιους. Στα ιστορικά χρόνια, το νότιο τμήμα της Θράκης είναι γνωστό ότι αποικίστηκε από Αθηναίους και απέκτησε στενότερη σύνδεση με τον Ελληνισμό. Συνεπώς, είναι αναμενόμενη αυτή η ενδιάμεση θέση που είχε η Θράκη στην κλασική εποχή, γιατί κάποιος από την Θράκη θα μπορούσε να είναι είτε ντόπιος, είτε να έχει Ελληνική καταγωγή μετά τους αποικισμούς. Αργότερα η Θράκη κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες, ιδρύθηκαν νέες πόλεις και δέχτηκε ακόμη περισσότερους εθνικά Έλληνες. Θρησκευτικά, στις τότε εθνικές θρησκείες λατρεύονταν θεοί με κοινά γνωρίσματα ή ακόμα και η ίδια θεότητα αλλά με διαφορετικό όνομα. Δηλαδή η θρησκεία ήταν παρόμοια, αλλά όχι το λατρευόμενο πρόσωπο, που μόνο συμβολικά λογίζονταν το ίδιο. Η απώτερη κοινή καταγωγή φαίνεται ανθρωπολογικά, αλλά και στα κοινά γνωρίσματα της θρησκείας και πρέπει να αναζητηθεί βαθιά στην προϊστορία. Από φυλετικής απόψεως, οι μετακινήσεις Ελλήνων στη Θράκη αύξησαν σταδικά τους Ελλαδικούς φαινοτύπους στην περιοχή.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
ΔιαγραφήGyorgy Nemeth on Foreigners in Ancient Athens
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://dienekes.awardspace.com/texts/nemeth/
Εν ολίγοις,επιβεβαιώνει τον Aubrey Diller!
ΔιαγραφήO Dienekes που είχε την ιστοσελίδα υποστήριζε ότι οι δούλοι στην αρχαία Αθήνα ήταν Έλληνες από άλλες ελληνικές πόλεις.
ΔιαγραφήMost slaves were Greek people from other cities, and some were Persians or Egyptians or Scythians.
http://quatr.us/greeks/people/slaves.htm
Για τους Μετοίκους.
Mε τον όρο «ξένοι», ο Περικλής εννοεί τους υπόλοιπους Έλληνες, πλην των Αθηναίων και όχι τους αλλοεθνείς. Οι μέτοικοι στην Αρχαία Αθήνα ήταν Έλληνες από άλλες πόλεις και όχι αλλοεθνείς (βάρβαροι, κατά την αρχαία ελληνική ορολογία).
http://www.2gymanli.gr/images/stories/00arxeia_tou_site/05_Drastiriotites/04_Ereunes_Ergasies/ergasies_Odysseia/filoxenia.pdf
Ναι.Μέτοικος ήταν και ο Αριστοτέλης.Πλήρωνε μετοίκιο,για να διαμένει στην Αθήνα.
ΔιαγραφήΑυτή η γυναίκα είναι Διναρική;
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://s24.postimg.org/tf0feewid/image11.png
Και Αλπικη
ΔιαγραφήΣωστά.
ΔιαγραφήO Samir Farid Geagea ηγετης των λιβανεζων φασιστων κομμα kataeb κλασικος αρμενοειδης και μαλιστα επηρεασμενος απο τον χοσε αντονιο Samir
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Samir_Geagea_%28cropped%29.jpg
Φαίνεται καλύτερα σε αυτήν την φωτογραφία.
Διαγραφήhttp://www.fanoos.com/ia/samir_geagea.jpg
Σε καμία περίπτωση δεν είναι κλασσικός αρμενοειδής. Πριν από μια εβδομάδα ρωτούσες (αν είσαι ο ίδιος, που μάλλον είσαι) αν είναι ιρανικός και σου απαντήσαμε πως είναι κατά κύριο λόγο με κάποια αρμενοειδή επιρροή.
ΔιαγραφήΠαρακάτω, η Καταέμπ δεν είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες αυτό που ήταν κάποτε με τους αδελφούς Τζεμαγιέλ. Έχουν "εγκληματίσει" όταν έγιναν η εμπροσθοφυλακή των ισραηλινών στρατευμάτων του Σαρόν, με τη δικαιολογία πως οι θύλακες στη Σάμπρα και τη Σάτιλα κατοικούνταν κατά κύριο λόγο από μουσουλμάνους.
Κλασσική η τακτική σου μεγάλε. Πες μας ξεκάθαρα, δηλώνεις Χρυσή Αυγή και αμφισβητείς την αρχή πως οι Έλληνες είναι το ευγενέστερο τμήμα της Ινδοερυωπαικής Φυλής; Ή μήπως πιστεύεις στον αυτοχθονισμό, τον οποίον ιδεολογικά απογυμνώνει τον Κίνημά μας από τον Δεκέμβριο του 1980 έως σήμερα με σειρά εκδόσεων, ομιλιών και ιδεολογικών πυρήνων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Κίνημα μπορεί να λέει ό,τι θέλει.Η επιστημονική έρευνα έχει αποφανθεί.Οι Έλληνες κατοικούν σ'αυτόν τον τόπο από την παλαιολιθική εποχή.
ΔιαγραφήΒιβλίο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών:
http://www.biblionet.gr/book/185824/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%93./
Τα πράγματα είναι πολύ απλά.Όποιος ασχολείται με φυλετική ανθρωπολογία,γνωρίζει και διακρίνει φαινοτύπους όπως ο Μεσογειακός,ο Νορδικός,ο Κρομανοειδής κτλ.Έτσι τα έθνη,μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα,αφού αρχικά εξετάζουμε τις φυλές.Όταν βλέπουμε κάποιον,Γερμανό ας πούμε,λέμε ''αυτός είναι Κρομανοειδής'',για παράδειγμα,και όχι ''Ινδοευρωπαίος''.Η φυλετική ανθρωπολογία διακρίνει τους φαινοτύπους για να τους ξεχωρίζουμε.Ένας Σκωτσέζος,είναι Ατλαντοειδής,και όχι...Ινδοευρωπαίος.Έτσι αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η ινδοευρωπαική θεωρία,δεν ανήκει στο φυλετικό κομμάτι,εκτός κι αν οι Ινδοευρωπαίοι,ταυτίζονταν με έναν μόνο φαινότυπο!Θα έπρεπε το θέμα να εξεταστεί εθνικά,δηλαδή αν υπήρξε έθνος των Ινδοευρωπαίων.Κανείς αρχαίος ιστορικός δεν μας λέει κάτι για τους περιβόητους Ινδοευρωπαίους,ούτε ίχνη τους βρήκαμε,ούτε ένα σημάδι του πολιτισμού τους.Το να λέμε ''οι Ινδοευρωπαίοι μετακινήθηκαν από εδώ και από εκεί,και βρισκόντουσαν στη ''γύρα'',πέρα-δώθε και δε συμμαζεύεται,είναι ασάφεια.Αν υπήρχε αυτό το Έθνος,και όχι φυλή,κάποιος θα το είχε αναφέρει,εδώ μέχρι και τους Υξώς αναφέρανε.Πιο πιθανό είναι να υπήρξαν οι κάτοικοι της Ατλαντίδας,παρά οι Ινδοευρωπαίοι.Διότι πολύ απλά,όταν χρειάζεσαι έναν Άγγλο δικαστικό που υπηρετεί στις Ινδίες το στέμμα,και ξαφνικά ''παρατηρεί''γλωσσική συγγένεια,δημιουργείται μια γλωσσολογική θεωρία που ονομάζεται ''Ινδοευρωπαική''.Το πώς αυτή η γλωσσολογική θεωρία ανάχθηκε σε φυλετικό ζήτημα,είναι εκ των ουκ άνευ!Μας είπαν,''δεν μπορεί,κάποιος λαός θα μιλούσε αυτή τη γλώσσα''.
ΔιαγραφήΤο τι έλεγε η ΧΑ πριν 30 χρόνια,και τι ο Γκύντερ που ταξινόμησε τον Αλπικό με μεσογειακή επίδραση Πλάτωνα...Νορδικό είναι άνευ σημασίας στο σημερινό 2017.
Αν αύριο βγει η ΧΑ και σου πει ''Η Θούλη ανακαλύφθηκε βόρεια της Ισλανδίας,και κατοικείται από ξανθούς γαλανομάτηδες'',φαντάζομαι θα το πιστέψεις...
Όσο για τον Benoist,που γράφεις παρακάτω,όπως σωστά σου έγραψε ο άλλος ανώνυμος,είναι φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής της Νέας Δεξιάς.Οι απόψεις του πάνω στο ινδοευρωπαικό ζήτημα είναι ίδιας αξίας με του αλβανού της γειτονιάς μου.Έχει σπουδάσει φιλοσοφία,κοινωνιολογία και την ιστορία των θρησκειών.Καμία σχέση δηλαδή,τουλάχιστον αυστηρά επιστημονική και όχι σφαιρική που έχει εκείνος.
Πιο αρμόδιος να σου απαντήσει είναι ο κατά τα άλλα Ινδοευρωπαιστής μεγάλος αρχαιολόγος,Ιρλανδός,Mallory,όπου στο βιβλίο του ''In Search of the Indo-Europeans'',προτού μπει στο θέμα,διευκρινίζει ότι η θεωρία αυτή είναι κυρίως ένα γλωσσολογικό ζήτημα.
Κάποια στιγμή αυτή η παραφιλολογία πρέπει να σταματήσει. Έχεις δίκιο εις ότι αφορά τους Ευρωπαϊκούς φαινότυπους και το ζήτημα των λεγόμενων Ινδο-Ευρωπαίων, αλλά από εκεί και ύστερα αντιφάσκεις τρομερά.
ΔιαγραφήΚι αυτό γιατί η φυσική ανθρωπολογία, είτε το θέλει κανείς, είτε όχι, έχει αποδείξει πως ΟΝΤΩΣ υπήρξε ένα μεταναστευτικό ρεύμα από τις παρευξείνιες στέππες προς την κυρίως Ευρώπη, τον Ευρωπαϊκό νότο και την Ανατολή. Οι ακριβείς σημερινοί φαινότυποι, είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης και της μίξης που επήλθε. Γνωρίζουμε δηλαδή, με αρκετή ακρίβεια όχι μόνο πως υπήρξαν οι λεγόμενοι Ινδο-Ευρωπαίοι, που έφεραν μαζί τους μεγάλες πολιτιστικές αλλαγές, αλλά και πως και πόσο συνέβαλαν στο μετέπειτα σχηματισμό των Ευρωπαϊκών εθνών μέσα από τις φαινοτυπικές αλλαγές που προκάλεσαν.
Είναι δηλαδή, εξίσου εξωφρενικό να ισχυρίζεται κανείς πως "δεν υπήρχε ποτέ τέτοια ομάδα" όπως ακριβώς εξωφρενικός ήταν ο τρόπος που η Βρετανική αποικιοκρατία (καθώς κι αρκετοί άλλοι) προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις γλωσσικές συγγένειες των λεγόμενων "Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών" συσχετίζοντάς τες άμεσα με τον παράγοντα φυλή. Σήμερα, όσες επιστήμες ασχολούνται με την ανθρώπινη δραστηριότητα κι όχι μόνο, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της πληθυσμιακής ομάδας αυτής. Είτε μιλάμε για την ιστορία, τη γλωσσολογία, τη φιλολογία και την αρχαιολογία, εξετάζοντας ακόμα και τους μύθους και τις ερμηνείες των αρχαιότερων παραδόσεων, είτε για τη βιολογία (γενετική) και τη φυσική ανθρωπολογία, ως και τη γεωλογία, βρίσκουμε πως όλοι συμφωνούν πως συνέβη αυτό το γεγονός, παρότι σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν σε αυτό το συμπέρασμα από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Μόνο κάτι φαντασιόπληκτοι έχουν βαλθεί, σώνει και καλά, να διαστρέφουν τους όρους που χρησιμοποιούν κάποιοι επιστήμονες ώστε να προσπαθούν να πείσουν πως οι σημερινοί Ευρωπαίοι είναι κάτι σαν τα βλήτα που φύτρωσαν στους αγρούς και τα βουνά από μόνα τους.
Θα σημειώσω μόνο το εξής, το όλο ζήτημα που αφορά την εισβολή που ξεκίνησε στο μεταίχμιο μεταξύ της νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού, δηλ σταδιακής της μετακίνησης των ΙΕ, ήταν τόσο σημαντικό ώστε δεν αφορά μόνο μια πτυχή της σημερινής πραγματικότητας. Δεν είναι μόνο γλωσσικό, μόνον εθνικό και πολιτισμικό θέμα, αλλά και πολιτικό και οικονομικό κοκ. Ομοίως και στα πλαίσια της ανθρωπολογίας, δεν ταυτίζεται με ακρίβεια με έναν φαινότυπο. Και μπορεί κάποτε είτε εσφαλμένα, είτε για πολιτικούς και σοβινιστικούς λόγους, να τους ταύτιζαν με τους βόρειους φαινοτύπους (νορδικοί και νορδο-κρομανοειδείς), αλλά πλέον οι γενετιστές γνωρίζουν πως η έλευση των πρώτο-ΙΕ δεν έφερε σημαντικές φαινοτυπικές αλλαγές, καθώς οι "γηγενείς" και οι "εισβολείς" ανήκαν σε γενικές γραμμές στο λεγόμενο μεσογειακό δολιχοκέφαλο φάσμα. Οι ανθρωπολόγοι μάλιστα, εδώ και πολλές δεκαετίες γνωρίζουν πως η συνεισφορά των μεσογειακών ήταν απαραίτητη και σημαντική, καθώς οδήγησε στο σχηματισμό των νορδικών κατόπιν μίξης με ξανθόχρωους κρομανοειδείς. Ομοίως και εις ότι αφορά τους αλπικούς, οι οποίοι εισήλθαν σε μεγαλύτερες μάζες στην κυρίως Ευρώπη όταν η εισβολή είχε ξεκινήσει να κατασταλάζει έχοντας δημιουργήσει μια "γέφυρα" τόσο με πολιτικά μέσα που διευκόλυναν τις μετακινήσεις, όσο και με τις τεχνολογικές καινοτομίες που προκλήθηκαν (ευρύτερη χρήση αρμάτων, ίππων, υποζυγίων κλπ).
Ιδιαιτέρως τεκμηριωμένη η απάντησή σου. Συστηματικά μπερδεύονται οι ανθρωπολογικοί τύποι με την ομάδα λαών-ομοφυλία που αποκαλούνται Ινδοευρωπαικοί ή (μυθικότερα) Άριοι.
ΔιαγραφήΟι ινδοευρωπαικοί λαοί δεν ήσαν ούτε μονοσήμαντα νορδικοί, τούε μεσογειακοί κλπ, όπως και κανένα έθνος δεν είναι μονοσήμανα ένας φυλετικός τύπος. Όσο φαντάζονται έτσι τους Ινδοευρωπαίους ή ακόμη και τα έθνη (π.χ. Έλληνες=μεσογειακοί, Γερμανοί=νορδικοί), είναι απλώς ημιμαθείς.
Ο Alain de Benoist είναι δηλ. αμόρφωτος χαχόλος που μόλις πριν δύο μήνες εξέδωσε στα αγγλικά η Arktos το βιβλίο του για τους ινδοευρωπαίους (κατά τα άλλα έχει καταρριφθεί η "αντιεπιστμονική" ινδιευρωπαική θεωρία), ενώ οι αυτοχθονιστές είναι οι έξυπνοι που είτε είναι ανώνυμοι είε έχουν σπουδάσει την ανωτάτη φραπεδική...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλάκες δηλ. το ΑΙΓΙΣ με τις "Θρησκευτικές αντιλήψει των Ινδοευρωαπαίων" που εξέδοσε, με ονόματα μεταφραστή και επιμελητή, έξυπνοι οι ανώνυμοι μπακάληδες του αυτοχθονισμού...
Πλάκα κάνουμε τώρα;
Διάβασε το βιβλίο "Πόθεν και πότε οι Έλληνες" να σου λυθούν οι απορίες.Η ινδοευρωπαική θεωρία έχει καταρριφθεί επιστημονικά κι εσύ ακόμα κοιμάσαι.Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης,τον πλέον έγκυρο εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα.
Διαγραφήhttp://www.politeianet.gr/books/9789605243937-giannopoulos-theodoros-pek-panepistimiakes-ekdoseis-kritis-pothen-kai-pote-oi-ellines-219454
Όσο για τον de Benoist,απ'όσο ξέρω είναι πολιτικός επιστήμονας και φιλόσοφος.Με ποιον επιστημονικό εξοπλισμό ασχολείται με ένα ζήτημα για το οποίο απαιτούνται γνώσεις αρχαιολογίας,γλωσσολογίας και γενετικής πληθυσμών;
ΔιαγραφήΟπότε,προφανώς και είναι τυχοδιώκτης χαχόλος.
Το "Πόθεν και Πότε Έλληνες" δεν αρνείται την ινδοευρωπαική θεωρία, υποστηρίζει πως κατά τη γνώμη του η διαμόρφωση της ινδοευρωπαικής ομογλωσσίας είναι παλαιότερη από αυτήν που συνηθίζεται να αποδίδεται από τους επιστήμονες. Στην εισαγωγωγή του μάλιστα αναφέρει πως ουδόλως έχει καταρριφθεί η ινδοευρωπαική άποψη, απλώς ο ίδιος έχει μια πρωτότυπη ιδέα να συνεισφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός των άλλων το συγκεκριμένο βιβλίο υποστηρίζει πως οι Έλληνες είναι μείγμα πληθυσμών με κοιτίδα τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια, πως υπήρξε κάθοδος που ενσωμάωσε εντόπιους πληθυσμούς και πως αυτή έγινε στα τέλη της νεολιθικής περιόδου. Ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό αυτά που υποστηρίζει, τα οποία στους χώρους των επιστημόνων είναι μια απλώς αιρετικής άποψη (όπως αυή του Renfrew), ενώ φυσικά το βιβλίο είναι γεμάτο από ισχυρισμούς "πολιτικής ορθότητας" (π.χ. πως ο ινδοευρωπαισμός είναι παράγωγο του ρατισισμού, τα έθνη δεν είναι αίμα και καταγωγή αλλά πολιτισμός και γλώσσα κ.ο.κ.).
Είναι κατάπτυστο το γεγονός πως μου αναφέρεις εσύ υποτίθεται ο οπαδός του φυλετισμού τέτοια έργα, απλά και μόνο για να δικαιώσεις την περιθωριακή σου θέση. Τα οποία ακόμη και αυτά δεν έχεις καταλάβει πως θεωρούν τους Έλληνες ένα σύμφυρμα πληθυσμιακών ομάδων με προέλευση της βόρεια Αδριατική.
Συναγωνιστές και Φίλοι της Χρυσής Αυγής
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας καλώ να μην υποστηρίζετε το παρόν ανώνυμο μπλογκ, το οποίο διαστρέφει συσηματικά την ελληνική ιστορία προκαλώντας ιδεολογική σύγχυση στις τάξεις των Ελλήνων Εθνικιστών.
Δι' εμέ προσωπικώς συνιστά ανεντιμότητα να υποστηρίζεις την κεντρική ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και να εμφανίζεις δια της ανωνυμίας σου πάντα ως χαχόλους όλους αυτούς που εδώ και τριάντα πέντε χρόνια κατέδειξαν επαρκέστατα τα ζητήματα της εθνικής προελέυσεως, πολεμώντας τον αυτοχθονισμό και λοιπές ρυπαρές θεωρήσεις.
Ναι,η ΧΑ,έχει αναδείξει μεγάλους ανθρωπολόγους που ασχολήθηκαν με τους Ινδοευρωπαίους...Ο μόνος που διαστρέφει την ελληνική ιστορία,είσαι εσύ.
ΔιαγραφήΠολεμώντας τον...αυτοχθονισμό!
ΔιαγραφήΣαν ρους Αρμίτες που θεωρούν τον αυτοχθονισμό....μαεξιστικό κατασκεύασμα!!!
Ένας ανώνυμος σχολιαστής, μας γράφει ευγενικά κι "εξ ονόματος Χρυσής Αυγής" πως δεν πρέπει να υποστηρίζουμε το "παρόν ανώνυμο μπλογκ" γιατί ...διαστρέφει κλπ.
ΔιαγραφήΑπορώ δηλαδή, πως δεν μας ζητάς φίλε να κάνουμε και τίποτε άλλο. Καλώς ή κακώς, είμαστε όλοι σε μέσες άκρες ανώνυμοι κι επομένως δεν μπορούμε να "εκπροσωπήσουμε" κανέναν άλλο πέραν της γνώμης την οποία εκφράζουμε. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, κάνει πρωτοποριακή δουλειά για τα ελληνικά δεδομένα και πιστεύω πως παρεξηγείς τις προθέσεις του (εκούσια ή ακούσια, είναι δικό σου θέμα) καθώς στο άρθρο αυτό, όπως και σε άλλα, δεν ασχολείται με το αν υπήρξαν ΙΕ ή όχι, αλλά γενικότερα με το φαινοτυπικό φάσμα συγκεκριμένων πληθυσμών, ή τον κάθε φαινότυπο ξεχωριστά.
Και για του λόγου το αληθές, ο (νεαρότερος) Έβολα, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον παρακάτω μεσογειακό, ο οποίος παρουσιαζόταν και σαν υπόδειγμα του φαινοτύπου.
Διαγραφήhttp://i984.photobucket.com/albums/ae321/sharkeatpeople/Zf_RYP4bTjQ_zpsd353f3e8.jpg
Και ο Έβολα...
http://1.bp.blogspot.com/-Y4bY3hAYC2g/UPa3MYm3RZI/AAAAAAAAHYM/RCWLF6MDJyg/s320/Evola%2B5.jpg
https://pbs.twimg.com/profile_images/216419123/Picture_2_400x400.png
http://www.juliusevola.gr/uplds/35_4.jpg
Εσύ μήπως είσαι ανθρωπολόγος και δεν το ξέρουμε; Ή μήπως είσαι αρχαιολόγος ή μήπως ιστορικός που μέσα από το ανώνυμο μπλογκ σου φράφεις ότι σου κατέβει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος δεν τολμά δημοσίως να υπερασπιστεί τις ιδέες του, ή οι ιδέες τους δεν αξίζουν ή ο ίδιος δεν αξίζει.
Και πόσο αντιχρυσαυγίτης είσαι φαίνεται από το γεγονός πως την αποκαλείς ΧΑ, όπως οι εχθροί της...
Χρυσή Αυγή είναι για εμάς.
Δε με απασχολεί.Είμαι αυτόνομος Εθνικιστής.Δε ΓΟΥΣΤΑΡΩ που η ΧΑ έχει οικειοποιηθεί τον Εθνικισμό.Η ΧΑ έχει γίνει ακροδεξιά πλέον.Φαντάζομαι καταλαβαίνεις της διαφορά.
ΔιαγραφήΌσο για τα υπόλοιπα,δεν είμαι ανθρωπολόγος.Μήπως είσαι εσύ;Εσύ που κατηγορείς εμένα για ανώνυμο,είσαι επώνυμος;Όχι,απλά κρύβεσαι πίσω από τη ΧΑ.
Στο ινδοευρωπαικό ζήτημα,σε παραπέμπω στον διαπρεπή αρχαιολόγο Mallory,ο οποίος αναλύει διεξοδικά το θέμα,τονίζοντας πως ''η ινδοευρωπαική θεωρία,είναι κυρίως ένα γλωσσολογικό ζήτημα'',στο βιβλίο του '' In Search of the Indo-Europeans''.Ένας νοήμων άνθρωπος,προφανώς θα δώσει βάση στον Mallory που είναι ειδικός,και όχι στο Μιχαλολιάκο ή έναν ανώνυμο σαν εσένα.
Γράφοντας σε ιστολόγιο που ασχολείται με την ανθρωπολογία, μπορείς αν μας πεις πότε οι ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΙ κατέρριψαν την ΙΕ θεωρία;
ΔιαγραφήΓράφεις για... "επιστημονική κατάρριψη", ενώ έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Κάνε ένα κόπο και ρίξε μια ματιά στα έργα ανθρωπολόγων όπως του CS Coon, του Lundman και του Angel, για να διαβάσεις το ακριβώς αντίθετο των όσων ισχυρίζεσαι. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερος κόπος, ορισμένα αποσπάσματα βρίσκονται και στο διαδίκτυο. Αν πάλι, δεν σου αρκούν, ψάξε για την εισαγωγή στον Ευρωπαϊκό χώρο της γενεαλογίας των απλοομάδων R1b και R1a στο y-DNA.
https://www.facebook.com/thiswasHellas/photos/a.967116559988004.1073741828.966489950050665/1059844007381925/?type=3&theater
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θλιβερή πραγματικότητα.Τα ακούσματα μας,αντικατοπτρίζουν και τη φυλή μας σε γενικές γραμμές.
Οι κρομανοειδεις στην ελλαδα ειναι ατλαντομεσογειακοι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑτλαντομεσογειακοί,υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ισπανία και γενικότερα στην Ιβηρική.Αλλά και εδώ θα υπάρχουν κάποιοι ατλαντομεσογειακοί.
ΔιαγραφήΌχι. Είμαστε Κρομανοειδείς νοτιου και κεντρικής Ευρώπης, μελαχρινοί-καστανοί αλλά με άσπρο δέρμα.
ΔιαγραφήΑτλαντο-μεσογειακός, είναι ο όρος που υποδηλώνει γενικότερα τον απροσδιόριστο συνδυασμό κρομανοειδών και μεσογειακών, δίχως μάλιστα να προσδιορίζεται η κρομανοειδής επίδραση (παλαιο-ατλαντικός, φαλιδικός, παλαιο-σαρδύνιος, borreby κλπ). Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, ατλαντο-μεσογειακοί υπάρχουν οπουδήποτε στο Ευρωπαϊκό νότο και σε μικρότερους πληθυσμούς και στον βορρά. Το ότι ο όρος χρησιμοποείται για να περιγράψει τους Ίβηρες μεσογειακούς (που έχουν μεγαλύτερη κρομανοειδή επιρροή από άλλους πληθυσμούς μεσογειακών), δεν σημαίνει πως δεν εφαρμόζει και σε άλλους όπως εν προκειμένω τους Έλληνες μεσογειακούς-ΚΜ. Αν μάλιστα κοιτάξουμε στις ανθρωπολογικές μελέτες, θα διαπιστώσουμε πως ο όρος χρησιμοποιείται αφειδώς και για Έλληνες και Ιταλούς κι άλλους Ευρωπαίους (είτε στα Βαλκάνια, είτε στη Μ.Βρετανία, όπου το ατλαντικό φάσμα συναντά τις μεγαλύτερες συχνότητές του). Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι πιο σαφές κι δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια να χρησιμοποιούμε απλούστερους όρους όπως λχ, κρομανοειδής με μεσογειακή επιρροή, ή κι αντιστρόφως.
ΔιαγραφήΕρχόμενοι στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα, οι κρομανοειδείς παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία (όπως συνήθως και σε όλη την Ευρώπη). Όμως όπως αναφέρει ο Κων/της, κατά κύριο λόγο ανήκουν στους φαινότυπους που εμφανίζονται στην κεντρική και νότια Ευρώπη (παλαιο-ατλαντικός, παλαιο-σαρδήνιος, borreby).
Φίλε,μιας και σε πέτυχα και απ'ότι κατάλαβα γνωρίζεις να ταξινομείς,επειδή κανείς δε μου απαντάει,μπορείς σε παρακαλώ να μου απαντήσεις,πώς θα ταξινομούσες τον Ιούλιο Έβολα;Ήταν κυρίως Μεσογειακός ή Μεσογειακός-Διναρικός;
ΔιαγραφήΣου εχω ήδη απαντήσει εγώ, εάν αναφέρεσαι σε εμένα, ότι είναι Μεσογειακός-Διναρικός.
ΔιαγραφήΜεσογειακός με μικρή αλλά σαφής διναρική επίδραση.
Διαγραφήσαφή*
ΔιαγραφήΘα ελεγα αρκετή όχι μικρή:
ΔιαγραφήΚοίτα τον εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=QiCtdi5nCoA
Είναι τρελό φατσόνι!
Κοίταξε, είναι γνωστό πως πολλοί άνθρωποι όταν μεγαλώνουν ηλικιακά δίνουν μια πιο "διναρική" εντύπωση. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη βλέπουμε έναν Έβολα σε προχωρημένη ηλικία αλλά κυρίως, αρκετό καιρό μετά τον τραυματισμό και την αναπηρία του. Εν ολίγοις, βλέπουμε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο ετών 71 (δυο μόλις χρόνια πριν πεθάνει), πολύ ταλαιπωρημένο και με ασταθή υγεία. Όντως αυτή του η εικόνα δίνει την εντύπωση πως έχει μεγάλη διναρική επιρροή.
ΔιαγραφήΌμως, σε φωτογραφίες της νεότητάς του και μάλιστα εκείνες που δείχνουν και το προφίλ του, είναι εμφανώς ένα δολιχοκέφαλο άτομο δίχως πλατυϊνία αλλά με κλίση στο μέτωπο, λεπτόρρινο και με ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος από ότι συνήθως. Τα στοιχεία αυτά (κλίση μετώπου και σημαντική λεπτορρινία) παρότι τείνουν να θεωρούνται διναρικά δεν μπορούν να θεωρηθούν "αποκλειστικά" των διναρικών φαινοτύπων. Παρόλα αυτά, η παρουσία και των δυο αυτών χαρακτηριστικών, δεν μπορεί να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση.
Και για του λόγου το αληθές, ο (νεαρότερος) Έβολα, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τον παρακάτω μεσογειακό, ο οποίος παρουσιαζόταν και σαν υπόδειγμα του φαινοτύπου.
Διαγραφήhttp://i984.photobucket.com/albums/ae321/sharkeatpeople/Zf_RYP4bTjQ_zpsd353f3e8.jpg
Και ο Έβολα...
http://1.bp.blogspot.com/-Y4bY3hAYC2g/UPa3MYm3RZI/AAAAAAAAHYM/RCWLF6MDJyg/s320/Evola%2B5.jpg
https://pbs.twimg.com/profile_images/216419123/Picture_2_400x400.png
http://www.juliusevola.gr/uplds/35_4.jpg
Ο Μεσογειακός αυτός έχει επίσης σημαντική Διναρικότητα.
ΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
ΔιαγραφήΚοινώς μας λέει ο κύριος "αυτόνομος εθνικιστής" πως θέλω να είμαι "πολιτικά ορθώς" και οι ινδοευρωπαίοι δεν είναι αίμα, όπως υποστήριζαν οι "κακοί ναζί", απλά γλώσσα και αφηρημένη κουλτούρα...Βέβαια δεν μας λέει κανείς από δαύτους γιατί οι ινδοευρωπαικοί λαοί μοιράζονται μια σειρά από παραδόσεις θρησκευτικές, αντιλήψεις για τον χρόνο, την κοινωνική οργάνωση, τα ταφικά έθιμα, την αντίληψη του ωραίου κλπ κλπ κλπ, αν εκτός από ομογλωσσία δεν ήσαν και μια μεγάλη ομοεθνία; Απλά μιλούσαν συγγενείς γλώσσες, έτσι για να συνενοούνται καλύτερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πλάκα είναι πως κατηγορούν για "ακροδεξιά στροφή' την Χρυσή Αυγή, αυτοί που υιοθετούν όλον τον αντιναζισμό της σύγχρονης συστημικής ακροδεξιάς. Το από εκπρορεύονται αυτές οι θεωρίες και τις προσλαμβάνουν όσοι έχουν τρικυμία στο κρανίο, δίνει μια καλή απόδειξη και το περισπούδαστο προαναφερθέν βιβλίο του "Πόθεν και πώς Έλληνες", Ξέρετε που διαφημίστηκε και σε ποιον έδωσε συνέντευξη με ανάλυση της θεωρίας του; Στον Άρη Πορτοσάλτε στου ΣΚΑΙ...όλοι αυτοί μισούν σαν τον διάβολο την αλήθεια που οι Ινδοευρωπαίοι είναι Αίμα και Πολιτισμός και θέλουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να "αποναζιστηκοποιήσουν" το παρελθόν.
Διαβάστε το βιβλίο και θα δείτε μια σειρά από εκδηλώσεις πολιτικού συμμορφωτσιμού πως οι Έλληνες σε καμία περίπτωση δεν είναι αίμα...
Το να είσαι Εθνικοσοσιαλιστής,δε σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσεις την αντιεπιστημονικότητα του Ινδοευρωπαισμού,μόνο και μόνο επειδή η ναζιστική Γερμανία,για δικούς της σκοπούς,υποστήριξε πριν 70 + χρόνια.Η επιστήμη προχωράει,και δεν πιστεύουμε ότι η Γη είναι επίπεδη,επειδή έτσι υποστήριζαν οι Νορδικοί Γότθοι.Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά,μην ασχολείσαι.
ΔιαγραφήΆλλος αποκήρυξε τον Χίτλερ και τον Εθνικοσοσιαλισμό,κι αυτός είναι ο αρχηγός σου και το κόμμα του,προκειμένου να πάρει ψηφαλάκια.Ο αρχηγός σου πριν 30 χρόνια έγραφε ύμνους για τον Χίτλερ,και τώρα όταν των ρωτούν για τον Αδόλφο,μασάει τα λόγια του,αφού πρώτα έχει καταπιεί τη γλώσσα του.Τα μαθήματα αλλού.Δεν πιστεύω να τα εννοείς αυτά που γράφεις.Μάλλον μας εμπαίζεις.Μας ''τρολάρεις'' που λέει και η νεολαία μας.
Υ.Γ.Διάβασε Mallory,όχι Μιχαλολιάκο.Όποιος αρνείται την ινδοευρωπαική θεωρία,έχει κάνε ένα βήμα μπρος,προς τον Φυλετισμό.
Μα βρε βλάκα ολκής, ο Mallory αρνείται όχι πως οι Ινδοευρωπαίοι υπήρξαν, αλλά πως ήσαν αίμα, φυλή. Κι αυτό γιατί είναι αντιρατσιστής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο καμένος είναι ο εγκέφαλός σου που από τον Mallory εσύ περνάς στον φυλετισμό και έγινες εθνικοσοσιαλιστής τρομάρα σου. Και ποιος στην Ελλάδα που είναι εθνικοσοσιαλιστής (με όνομα παρακαλώ και δεν είναι στη Χρυσή Αυγή) αρνείται την ινδοευρωπαική θεωρία; Υπάρχει κανείς;
Αντιθέτως, όσοι επώνυμοι και με περγαμηνές αγώνα εθνικοσοσιαλιστικού έχουν αποχωρήσει, είναι ακραιφνείς υπέρμαχοι της ινδοευρωπαικής θεωρίας. Και γι' αυό είναι αξιοσέβαστοι, δεν προχωρώ σε ονόματα, όλοι τους γνωρίζουν. Οι μόνοι που γράφουν αρλούμπες σαν τις δικές σου είναι κάτι ανώνυμοι της καρπαζιάς που επειδή είναι χωμένοι στο δωμάτιό τους την έχουν δει αυτόνομοι πουθενάδες και καλά "αντιγραφειακοί". Δεν έχετε καμία σχέση με τους Παλαιούς εθνικοσοσιαλιστές που έχουν αποχωρήσει και παραμένουν πιστοί, ως προς αυτό το ζήτημα, σε όσα υποστήριζαν και τότε.
Ο Mallory παραδέχεται ότι οι Ινδοευρωπαίοι είναι ζήτημα γλωσσολογικό.Αν είσαι εγκεφαλικά ανεπαρκής και δεν το αντιλαμβάνεσαι,δε σου φταίει κανείς.Μην πιάνεις στο στόμα σου τον Εθνικοσοσιαλισμό.Ένας θλιβερός ακροδεξιός χαήτης είσαι που νομίζεις ότι κάνεις επανάσταση.Οι Ινδοευρωπαίοι υπήρξαν μόνο στη φαντασία σου.Οι φαινότυποι από μόνοι τους ΄
Διαγραφήκαταρρίπτουν τη μπουρδολογία αυτή,διότι αμέσως από φυλετικό πρόβλημα γίνεται εθνικό.Έπειτα σαν έθνος,πάλι δεν υπήρξαν ινδοευρωπαίοι,οπότε εξετάζουμε το γλωσσολογικό ζήτημα.
Ο ''συναγωνιστής'' σου Παπάς,στη βουλή,διάβασε το λόγο του Ισοκράτη,και τον παραδέχθηκαν όλοι στη ΧΑ.Για άνοιξε τα στραβά σου,να δεις τι είπε ο Ισοκράτης.Αλλά στην προκειμένη περίπτωση,μεγαλύτερη σημασία δεν έχει,παραδόξως,τι είπε ο Ισοκράτης,αλλά τι ασπάστηκε η ΧΑ.:
Διαγραφήκατοικούμε, όχι επειδή διώξαμε άλλους κατοίκους για να την αρπάξουμε, ούτε την βρήκαμε μια έρημη πόλη και αποφασίσαμε να την κατοικήσουμε, ούτε συγκεντρωθήκαμε πολλοί λαοί και ήλθαμε να την καταλάβουμε. Αλλά, η καταγωγή μας είναι τόσο καλή και γνήσια, ώστε η ίδια γη στην οποία γεννηθήκαμε, βρίσκεται στην κατοχή μας χωρίς καμιά διακοπή. Είμαστε εδώ αυτόχθονες». Επίσης, πίστευε πως «την πόλη αυτή, μόνο εμείς οι Έλληνες δικαιούμαστε να την ονομάζουμε και μάνα και πατρίδα».
http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/chrhstos-pappas-tha-nikhsoume-giati-echoume-pisth-idees-kai-archhgo-eimaste
Και αναφέρεται στους Αθηναίους που θεωρούσαν μόνον τους εαυυτούς τους αυτόχθονες, ενώ τους άλλους Έλληνες επήλυδες, ως μη κατακτηθέντες από τους Δωριε΄ςιθ
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως ακριβώς επαναλαμβάνει και ο Θουκυδίδης στο πρώτο βιβλίο της ιστορίας του.
Προφανώς είσαστε αμόρφωτα δημοκρατικά σκουπίδια, όπου δεν καταλάβατε ότι τον Ισοκράτη ο συναγωνιστής Παππάς τον επικαλείται για να αποδείξει πως δεν ισχύει το "της ημετέρας παιδεύσεως" και όχι αυτές οι μπούρδες που φαντάζεστε.
Άλλωστε εσείς τί ασχολείστε; Ούτε ασχοληθήκατε ποτέ με πολιτική, ούτε ήσασταν ποτέ στη Χρυσή Αυγή του καθαρού ακτιβισμού (τότε ούτε από χιλιόμετρα μακρυά δεν θα τολμάγατε να περάσετε από τα γραφεία), απλώς κλασσικοί αυνανιστές του διαδικτύου είστε που το παίζετε "εθνικοσοσιαλιστές" καθώς ως "κακό" εξιτάρει τη θηλυκιά σας φύση.
Οι Αθηναίοι θεωρούσαν εαυτούς αυτόχθονες.Τα υπόλοιπα που έλεγαν για τους Σπαρτιάτες,ήταν καθαρά τοπικιστικού χαρακτήρα.Επίσης,έχει αποδειχθεί ότι η ''κάθοδος'',ήταν επάνοδος.
ΔιαγραφήΤέλος,κι εσύ δημοκρατικό σκουπίδι δεν είσαι;Πώς μπήκε το κόμμα σου στη βουλή;Κατέβασε τανκς;;Ή μπήκε με εκλογές;Μην αυτοαναιρείσαι άλλο...
Δεν είμαι ο παραπάνω, αλλά είναι σαφές πως έχεις αναγάγει μια πολιτική διαφωνία (η χρήση των λέξεων είναι μάλλον καταχρηστική) σε "ιδεολογία". Αυτό, δεν είναι ούτε πρωτάκουστο, ούτε και περίεργο.
ΔιαγραφήΑλλά δεν πάυει να είναι ανόητο και παράλογο. Σταμάτα να χρησιμοποιείς τον τάδε ή τον δείνα για να ...διαψεύσεις λες και μια ομιλία στη βουλή ή ένα απόσπασμα άρθρου ισοδυναμεί με με ολόκληρη μελέτη. Μην πολυ-"παπαγαλίζεις" κάτι που διάβασες στο διαδίκτυο, όπως τοn Mallory, του οποίου το έργο κι η έρευνα έχει συγκεκριμένα και στενά πλαίσια δηλ αρχαιολογικά και γλωσσολογικά (όπου μάλιστα υποστηρίζει με θέρμη την ύπαρξη των ΙΕ). Και δώσε βάση στα πραγματικά δεδομένα κι άλλων επιστημόνων -ειδικότερα εκείνων που ασχολούνται με το θέμα από από μια ευρύτερα φυλετική σκοπιά (ανθρωπολόγοι, γενετιστές). Όπως και στο τι σου απαντούν, αν βέβαια θες να έχεις μια σωστή συζήτηση.
Παντως κι αν υπηρξαν Ινδοευρωπαιοι,εμας τους ινδοευρωπαιους Ελληνες δε μας φερθηκαν και πολυ καλα:περσικοι πολεμοι,βυζαντινοπερσικοι πολεμοι,Άλωση της Πολης απο τους Γερμανολατινους το 1204 που άνοιξε τον δρομο για την οριστικη Άλωση του 1453,γερμανικη κατοχη.2500 χρονια με ινδοευρωπαιους πολεμαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίτε μας δουλεύεις, είτε δεν γνωρίζεις τι γράφεις. Και η πολιορκία της Τρόιας, από Ινδοευρωπαίους έγινε. Γιατί Ινδοευρωπαίοι ήταν οι Αχαιοί, που επέδραμαν εναντίον των Τρώων που με τη σειρά τους ήταν μικτοί Ινδοευρωπαίοι με τα αρχαιότερα ελλαδικά φύλα. Για να μην μιλήσουμε για την κάθοδο των Δωριέων.
ΔιαγραφήΚαι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, από τους Ινδοευρωπαίους έγινε.
Λες ότι "δεν γνωρίζω τι γράφω" και στη συνέχεια αντί να αντικρούσεις αυτά που γράφω,τα συμπληρώνεις!Ωραίος είσαι.
ΔιαγραφήΕγώ δεν έκανα πλήρη καταγραφή,απλώς ανέφερα κάποια παραδείγματα "ενδο-ινδοευρωπαικών" συγκρούσεων.
Και οι Γαλάτες που επιτέθηκαν στους αρχαίους Έλληνες μετά τους Πέρσες και οι εικονομάχοι και οι εικονοκλάστες και οι Ιταλοί του Μουσολίνι που μας επιτέθηκαν και οι εαμοβούλγαροι,όλοι ινδοευρωπαίοι ήταν.
Μα τι να αντικρούσει; Αφού μπουρδολογείς, κι εσύ ινδοευρωπαίος είσαι στο κάτω-κάτω.
Διαγραφήπιστευω οτι σημερα δενε χουμε την πολυτελεια να ασχολουμαστε με αυτα εν οψη απολυτης καταστροφης και εξαφανισης του εθνους μας απο την εαμοβουλγαρικη κυριαρχη κατοχικη αριστερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτη ειναι το υψιστο μεγιστο προβλημα.μετα ολα ταλλα
δειτε τι ελεγε ο κεντρωος παπανδρεου για τους εαμοβουλγαρους.
οι πανιβλακες δεξιοι ακομα να παρουν χαμπαρι τι εστι μπολσεβικισμος-ο καρκινος της ψυχης και του μυαλου που δηλητηριαζει τη νεολαια μας
η αριστερα πρεπει να καταστραφει!
aristera delenda est!
Η τελευταία δραματική προκήρυξη της κυβερνήσεως προς τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στις 23 Δεκεμβρίου 1944, που υπογράφει ο Γεώργιος Παπανδρέου:
Αξιωματικοί και αντάρτες του ΕΛΑΣ. Από 20ημέρου εστρέψατε τα όπλα εναντίον της πατρίδος. Τα όπλα αυτά τα είχατε πάρει με την βοήθειαν της μεγάλης μας συμμάχου Αγγλίας για να τα στρέψετε εναντίον των Γερμανών. Δυστυχώς οι Γερμανοί έφυγαν ανενόχλητοι και τα όπλα τα εστρέψατε εναντίον των συμμάχων μας οι οποίοι επί 4 χρόνια μας εβοήθησαν για να ζήσουμε και οι οποίοι μας προστατεύον αφ'ότου εγίναμε Κράτος. Οι πολιτικοί σας αρχηγοί δεν ετήρησαν τον λόγον τους, διότι θέλουν να επιβάλουν την Δικτατορίαν εις τον τόπον μας. Μερικοί εξ'αυτών, όπως ο Τζήμας, είναι όργανα της Βουλγαρικής προπαγάνδας. Διέταξε εις την Δυτικήν Μακεδονίαν, στα Σχολεία να διδάσκουν την Βουλγαρικής γλώσσαν. Οι στρατιωτικοί σας αρχηγοί είναι μερικοί φιλόδοξοι αποτυχόντες, οι οποίοι θέλουν και αυτοί να διοικήσουν την δύσμοιρον Ελλάδα.
Αξιωματικοί και αντάρτες του ΕΛΑΣ. Χθες το ραδιόφωνον εξήγγειλεν ότι οι Αλβανοί βαδίζουν εναντίον της Ηπείρου, Βούλγαροι εισήλθον εις την Ελληνικήν Δυτικήν Μακεδονίαν και σφάζουν. Οποία προσβολή!! Οι νικηταί μετεβλήθησαν εις ηττημένους. Γιατί; Εις τας τάξεις σας υπηρετούν Γερμανοί, Βούλγαροι και Ιταλοί, υπό το πρόσχημα δήθεν, ότι είναι κομμουνισταί και υπακούετε εις αυτούς. Έλληνες, γιατί δεν σας καλούν οι Βούλγαροι κομμουνισταί να πάτε στην Βουλγαρία να επιβάλετε εκεί το κομμουνιστικόν καθεστώς πρώτα; Να ρίξετε την Κυβέρνησίν των, που ήτο σύμμαχος με τους Γερμανούς, να διαλύσετε τον στρατόν της και να τον κάμετε με καθοδηγητάς και καπεταναίους; Όχι δεν σας καλούν, μπήκανε μέσα εις τας τάξεις σας εκμεταλλευόμενοι την φιλοδοξίαν, την βλακείαν και ασυνειδησίαν των μωροδόξων αρχηγών σας, για να διαλύσουν την πατρίδα μας, να μας πάρουν την Μακεδονίαν και την Θράκην. Το Υπουργικόν Συμβούλιον σας καλεί δια τελευταίαν φοράν να στρέψετε τα όπλα εναντίον των Γερμανών, των Βουλγάρων και των Ιταλών, που έχετε εις τας τάξεις σας και ύστερα να καταθέσετε τα όπλα και να καταταγήτε εις τον Εθνικόν Στρατόν και να πάμε όλοι μαζί εναντίον των Γερμανοβουλγάρων. Όποιος παρουσιασθή και καταθέση τα όπλα εντός 48ώρου, αμνηστεύεται. Θα δικασθούν μόνον οι αρχηγοί και οι δολοφόνοι. Όσοι συνεχίσουν τον εμφύλιον πόλεμον θα διασθώσιν ως στασιασταί εν ώρα πολέμου και προδόται της πατρίδος. Η περιουσία των θα δημεύεται υπέρ του Έθνους. Απευθύνομαι τελευταίως προς τον λαόν της υπαίθρου. Γνωρίζω ότι σας επεβλήθη τυραννία, έχετε υπομονήν. Με την Απελευθέρωσιν Αθηνών και Πειραιώς έχομεν οργανώσει ήδη 5 Ταξιαρχίας αρτίως εξοπλισμένας και εντός ολίγου θα επιβληθή το Κράτος του Νόμου. Εις ολόκληρον την χώραν θα σας αποδοθούν αι ελευθερίαι για να εκλέξετε το πολίτευμά σας και την Κυβέρνησίν σας. Το έθνος μας θα καταλάβη πάλιν την πρέπουσαν θέσιν μεταξύ των συμμάχων Εθνών, την θέσιν που δικαιούται το τόσον αίμα. Το Κράτος του Νόμου θα επιβληθή, η Ελλάς θα γίνη μεγάλη, είτε το θέλουν, είτε όχι, οι ολίγοι στασιασταί και οι εχθροί της.