Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Leon Degrelle, ένας ήρωας - σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;

O Leon Degrelle (1906-1994) ήταν Βέλγος πολιτικός. Μέλος εύπορης και αυστηρά καθολικής οικογένειας, συμμετέχει στα νιάτα του στην νεολαία των καθολικών. Τον στέλνουν να σπουδάσει νομική, αλλά λόγω της δραστήριας φύσης του την παρατάει και συμμετέχει με μεγαλύτερη θέρμη στις καθολικές εκδόσεις. Μεταβαίνει στο Μεξικό όπου παρακολουθεί την εντυπωσιακή εξέγερση των χριστιανών χωρικών (1926-29) εναντίον του εκεί εβραιομασονικού καθεστώτος που ασκούσε σκληρές διώξεις στην χριστιανική πίστη. Γίνεται ηγετικό στέλεχος των απόλυτα επιτυχημένων καθολικών εκδόσεων με την επωνυμία Éditions de Rex που πρόσκειντο στο καθολικό κόμμα. Σύντομα γίνεται ηγέτης της πιο δραστήριας πτέρυγας του κόμματος, το 1935 αποχωρεί από το καθολικό κόμμα και δημιουργεί δικό του κίνημα, το Rex.

Το Ρεξιστικό κόμμα είναι κατά βάση καθολικό, με εθνικιστικές τάσεις. Κατηγορούν τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τους τραπεζίτες. Ο 30χρονος τότε Degrelle κάνει συνεχώς ομιλίες, στις οποίες χρεώνει εισιτήριο (!) και όμως πάντα γεμίζουν με πολλές χιλιάδες κόσμου. Ιδρύει δικιά του εφημερίδα με τεράστια επιτυχία. Μετά από μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία ελάχιστων μηνών...

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Arthur de Gobineau για το ότι άνθρωπος διαμορφώνει το περιβάλλον γύρω του και όχι το ανάποδο


"Ποτέ δεν καθορίζει ο χώρος την αξία ενός έθνους, διότι ποτέ δεν την έχει καθορίσει και ποτέ δεν πρόκειται να την καθορίσει. Αντιθέτως, το έθνος έδινε και θα δίνει πάντα σ' ένα χώρο την οικονομική του, ηθική του και πολιτική του αξία."

Arthur de Gobineau, The Inequality of Human Races



Ο Gobineau διατρανώνει ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν το περιβάλλον γύρω τους, δίνοντάς του αξία για τον ίδιο και όχι το περιβάλλον τους ανθρώπους. Σε όλο το βιβλίο του αναλύει πώς μεγάλοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν σε μειονεκτικά περιβάλλοντα, ενώ σε άλλα πλεονεκτικά περιβάλλοντα ουδείς σημαντικός πολιτισμός δημιουργήθηκε, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τη διαφορά έκανε η φυλή.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Καταρρέουν οι ΗΠΑ; - Μια φυλετική προσέγγιση

Θα διαβάζετε διαρκώς απόψεις για το ότι "καταρρέουν οι ΗΠΑ", με διάφορες αφορμές από την εξωτερική πολιτική και τους πολέμους όπου έχουν εμπλακεί. Καταρρέουν οι ΗΠΑ, ή μήπως κάποιοι το εύχονται αυτό να συμβεί και ζουν με την ψευδαίσθηση ότι άνα πάσα στιγμή θα γίνει; Θα αναλύσουμε το ζήτημα, εστιάζοντας στην φυλετική του σκοπιά.

Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από απογόνους βορειοευρωπαίων, οι οποίοι πήραν τα εδάφη των ιθαγενών, τους οποίους εξαφάνισαν μετά από μακροχρόνιους πολέμους. Όμως από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του το 1776, ελέγχθηκε πολιτικά από τους...

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Χάρτης ρινικού δείκτη του πλανήτη - Biasutti


Στη μύτη η βασικότερη μέτρηση είναι ο ρινικός δείκτης (Nasal Index, NI), που είναι ο λόγος του πλάτους της μύτης στα ρουθούνια (al-al), προς -προσοχή- το κάθετο ύψος της μύτης (n-sn). Ως προς την μύτη, κάποιος χαρακτηρίζεται λεπτόρρινος, μεσόρρινος, πλατύρρινος. Μια συνήθης κλίμακα κατηγοριοποίησης είναι η εξής:

Λεπτόρρινος  ΝΙ < 70
Μεσόρρινος   70 ΝΙ < 85
Πλατύρρινος  ΝΙ 85

Στο σχήμα παρουσιάζεται η κατανομή του ρινικού δείκτη στον κόσμο, από το πολύτιμο βιβλίο του R. Biasutti, Le Razze e i Popoli della Terra. Ακολουθείται λίγο διαφορετική κλίμακα ταξινόμησης. Ο ίδιος χάρτης και σε ασπρόμαυρη έκδοση.

Από τον χάρτη προκύπτει σε γενικές γραμμές ότι η Ευρώπη είναι λεπτόρρινη, μαζί με την...

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο πρώτος αρχηγός της Επανάστασης - σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει;

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (1765-1848) γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Ορίστηκε Μπέης της Μάνης από τους Οθωμανούς. Στις 17 Μαρτίου του 1821 ο Πετρόμπεης επικεφαλής μερικών χιλιάδων Μανιατών κατέλαβε την Καλαμάτα, όπου λίγο μετά προκήρυξε την επανάσταση, στέλνοντας ως Αρχιστράτηγος των επαναστατημένων, διακήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές αυλές. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης συμμετείχε σε σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά δρώμενα.

Με βάση τις απεικονίσεις του, ο Πετρόμπεης φαίνεται να ανήκει στον...

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα του περιοδικού LIFE για την ομοιότητα αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων


Το περιοδικό LIFE παρουσίασε ένα αφιέρωμα στις φωτογραφίες της Νέλλης Σουγιουλτζόγλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Nelly's. Σύγχρονοι Έλληνες αντιπαρατίθενται σε αγάλματα και τοιχογραφίες της αρχαίας Ελλάδας. Ο τίτλος του αφιερώματος του περιοδικού είναι "Speaking of pictures... Greeks still look like their forebears".

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η φυσική ανθρωπολογία στην Ελλάδα

Η φυσική ανθρωπολογία μελετά την ποικιλομορφία και την εξέλιξη στον άνθρωπο. Η μελέτη αυτή γίνεται μέσω μετρήσεων και παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την μορφή και την συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η φυσική ανθρωπολογία αποτελεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Τουλάχιστον σε κάθε προηγμένη χώρα της δύσης είχαν δημιουργηθεί πανεπιστημιακές έδρες ανθρωπολογίας, όπου τότε νοούνταν μόνο η φυσική ανθρωπολογία. Επίσης είχαν δημιουργηθεί ανθρωπολογικά μουσεία, εργαστήρια, επιστημονικές εταιρίες, επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, ακολουθώντας την πορεία κάθε αναπτυσσόμενου επιστημονικού κλάδου. Τα συμπεράσματα των μετρήσεων άρχισαν να γίνονται τόσο σημαντικά, ώστε να επηρεάζουν τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Η συνειδητοποίηση της φυλετικής διαφοροποίησης με βάση μετρήσεις, έδωσε ώθηση στις φυλετικές μελέτες και στην φυλετική ταξινόμηση στο ανθρώπινο είδος. Κάθε φυλή αποδείχτηκε ότι είχε συγκεκριμένα εμφανισιακά και ψυχικά γνωρίσματα.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι νικητές αποφάσισαν την καταπίεση των φυλετικών μελετών, διότι αποτελούσαν ενοποιητικό παράγοντα των λαών ενάντια στους τυράννους σιωνιστές. Η φυσική ανθρωπολογία είτε απαγορεύτηκε, είτε άλλαξε σε πιο "αποδεκτό" περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον δεν μελετώνται οι ζώντες, αλλά δίνεται έμφαση στην εξέλιξη του ανθρώπου από τα πρωτεύοντα και την παλαιoανθρωπολογία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει εξαφανιστεί η φυσική ανθρωπολογία και έχει αντικατασταθεί από την γενετική πληθυσμών, η οποία είναι ακίνδυνη, καθώς μελετώνται "πληθυσμοί" και όχι μεμονωμένα άτομα, δηλαδή δεν γίνεται ταξινόμηση και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν "διαχωρισμοί". Πάντως ακόμα και με αυτήν την κατάσταση, η θέληση για γνώση και μελέτη της ανθρώπινης ποικιλομορφίας δεν μπορεί να σταματήσει και υπάρχουν ακόμη δυνατότητες για κατάρτιση στις μεθόδους της φυσικής ανθρωπολογίας, ακόμα και στην Ελλάδα. Βέβαια όλες οι σπουδές είναι σε αντιρατσιστικό πλαίσιο, γιατί αλλιώς θα κόβονταν μαχαίρι.

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα σπουδές στην φυσική ανθρωπολογία, με απώτερο σκοπό τις μελέτες και μετρήσεις σε ζώντες. Στη μελέτη των ζώντων, ενδιαφέρον δεν έχει μόνο η ανθρωπομετρία, αλλά και ο απώτερος στόχος που είναι η φυλετική ταξινόμηση και η μελέτη της επίδρασης της φυλής στον πολιτισμό και την ιστορία.

Η φυσική ανθρωπολογία στα Ελληνικά πανεπιστήμια:...

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ο Δίας σε άγαλμα με χρώμα - ποιον φυλετικό τύπο απεικονίζει;


Ο Δίας απεικονίζεται ανήκοντας στον Μεσογειακό φυλετικό τύπο, κάτι που υποδηλώνει κάθε στοιχείο του προσώπου. Μάλιστα έχει διατηρηθεί ο χρωματισμός του αγάλματος, με καστανά μάτια και πολύ σκούρα μαλλιά και τριχοφυΐα προσώπου.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η Διναρική ψυχοσύνθεση με βάση επιστήμονες των Βαλκανίων

Τα ψυχικά γνωρίσματα του Διναρικού φυλετικού τύπου έχουν μελετηθεί από αρκετούς επιστήμονες των Βαλκανίων. Η Διναρική ψυχοσύνθεση συναντάται έντονα και στην Ελλάδα σήμερα.

O Dinko Tomašic ήταν Κροάτης κοινωνιολόγος που δίδαξε σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Το 1948 σε βιβλίο του μελέτησε τις συμπεριφορές των πληθυσμών της τότε Γιουγκοσλαβίας. Γράφει ότι ο πολεμοχαρής χαρακτήρας των Βαλκάνιων, "οι εξεγέρσεις, η κοινωνική αναστάτωση και οι πόλεμοι" οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην Διναρική ψυχοσύνθεση. Σύμφωνα με τον Tomašic, οι βουνήσιοι των Διναρικών περιοχών είναι ασταθείς, βίαιοι, με ισχυρές έως αλλαζονικές φυσιογνωμίες. Παραθέτει τον Σέρβο εθνογεωγράφο Jovan Cvijic, ο οποίος γράφει ότι οι Διναρικοί εμφανίζουν μια "συνεχή έγνοια για τη φήμη και τη σπουδαιότητά τους", "μισούν με πάθος και βία", ενώ σε Διναρικές περιοχές μπορεί κανείς να βρει "υπερβολικά επιθετικούς, άγριους και στενόμυαλους ανθρώπους, που γίνονται έξω φρενών με την παραμικρή προσβολή".

Ο Tomašic συμπεραίνει ότι οι Διναρικοί χαρακτηρίζονται από...

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η επικράτηση των βραχυκέφαλων στην Ευρώπη


Races and People, by I. Asimov and W. C. Boyd, 1958

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει τον κεφαλικό δείκτη στον Ευρωπαϊκό χώρο και τις γύρω περιοχές. Αποτυπώνεται η επικράτηση της βραχυκεφαλίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό χώρο, πλην Ιβηρικής χερσονήσου, Βρετανίας, Σκανδιναβίας, Ισλανδία και κάποιων Βαλτικών χωρών. Η βραχυκεφαλία ξεκινά από τα βάθη της Ρωσίας και σταματά στην Ισπανία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι σήμερα η κατανομή αυτή έχει μείνει σχεδόν απαράλλακτη από τα προϊστορικά χρόνια, καθώς οι σημερινές φυλές βρίσκονταν ήδη στη θέση τους από όταν έχουμε τις πρώτες γραπτές ιστορικές περιγραφές. Οι βραχυκέφαλοι Αλπικοί-Βαλτικοί της Ευρώπης συνεισφέρουν δραματικά στην μαλθακότητα και στην έλλειψη δυναμισμού και μαχητικότητας.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο διαχωρισμός των φυλών με τη βοήθεια των νόμων του Μέντελ

Από το βιβλίο του G. Montandon, La Race, Les Races
Οι νόμοι του Μέντελ είναι ένα σημαντικό θεωρητικό εργαλείο για τον διαχωρισμό των φυλών. Εξηγεί για ποιον λόγο υπάρχουν τόσοι πολλοί μικτοί φαινότυποι, ενώ ταυτόχρονα οι βασικές φυλές που τους απαρτίζουν δεν συγχωνεύονται ποτέ. Στον Ευρωπαϊκό χώρο που οι μίξεις είναι πολλές, ο νόμος του Μέντελ μας λύνει το μυστήριο της ποικιλομορφίας. Θα εξεταστούν μερικά ζητήματα φυλετικής ταξινόμησης στην Ευρώπη και πώς ο νόμος του Μέντελ βοηθά στην αποσαφήνιση των φυλετικών γνωρισμάτων.

Πολλά σχήματα φυλετικής ταξινόμησης έχουν παρουσιαστεί από τους ανθρωπολόγους κατά το παρελθόν. Το ποιοι τύποι είναι κύριοι και ποιοι αποτέλεσμα μίξης,...

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ο Ρόζενμπεργκ για την φυλή και την τέχνη


"Η τέχνη είναι πάντοτε δημιουργία ενός συγκεκριμένου αίματος, η δε μορφοποιημένη ουσία μιας τέχνης γίνεται πραγματικά κατανοητή μόνον από φύσεις του ιδίου αίματος"



Ο Ρόζενμπεργκ διατυπώνει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει την δική της έκφραση μέσω της τέχνης και τα δικά της κριτήρια εκτίμησής της. Συνεπώς, μας είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε την τέχνη αλλόφυλων, καθώς αποτελεί αντανάκλαση μιας τελείως διαφορετικής εσωτερικής φύσης.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Οι Σφακιανοί και η φυλετική τους σύνθεση

Τα Σφακιά βρίσκονται σε μια δυσπρόσιτη περιοχή της νοτίου Κρήτης, στον νομό Χανίων που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Τα Σφακιά ακολουθούν την ιστορική διαδρομή της Κρήτης, στην Ελληνική και Ρωμαϊκή-Βυζαντινή εποχή. Οι Σφακιανοί αναφέρονται ιστορικά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Αραβικών επιδρομών, τις οποίες απέκρουσαν, ζώντας αυτόνομα. Βοηθούν τον Νικηφόρο Φωκά να ανακαταλάβει την Κρήτη, εξασφαλίζοντας προνόμια. Όταν ήρθαν οι Βενετοί το 1024, αρχικά αντιστάθηκαν, ενώ έπειτα έκαναν συνεχείς εξεγέρσεις. Το 1669 η Κρήτη περνά στα χέρια των Τούρκων. Οι Σφακιανοί συμμετέχουν στα Ορλωφικά και στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στις επαναστάσεις το 1841, 1858, 1866-69, μέχρι την τελική ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα το 1913.

Οι Σφακιανοί είναι γνωστοί για τις μαχητικές τους ικανότητες και το αδούλωτο πνεύμα τους. Ποια είναι η φυλετική τους σύνθεση;

Χρησιμοποιήθηκαν 732 εικόνες Σφακιανών που μας έστειλε ο αναγνώστης The Greek, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Οι φωτογραφίες δεν γνωρίζουμε αν είναι αντιπροσωπευτικές, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πολύ μεγάλο δείγμα. Η φυλετική σύνθεση των Σφακιανών με βάση τις φωτογραφίες είναι περίπου η εξής:...

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Έρευνα για την αποδοχή της Θεωρίας της Εξέλιξης

Ερευνήθηκε η αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης στις χώρες κυρίως της Ευρώπης.

Το ερώτημα ήταν "Human beings as we know them developed from earlier species of animals?"
Η απαντήσεις δίνονται στο εξής γράφημα:


πηγή: Miller, J.D., Scott, E.C., & Okamoto, S. (2006). Public acceptance of evolution. Science, 313(5788), 765-766. DOI: 10.1126/science.1126746

Από το γράφημα φαίνεται ότι η αποδοχή της πραγματικότητας της εξέλιξης και της διαφοροποίησης των ειδών είναι αρκετά μεγάλη στην Ευρώπη. Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό βεβαιότητας υπερβαίνει το 60%, γεγονός ενθαρρυντικό, ενάντια στην αμάθεια και την πνευματική παρακμή. Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά, με μόνο τους μισούς περίπου να είναι βέβαιοι.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μήπως οι εδαφικές κατακτήσεις είναι επικίνδυνες φυλετικά;

Η εδαφική επέκταση θεωρείται κλασικά ως μέσο ισχυροποίησης ενός κράτους. Με την προσθήκη των νέων εδαφών, ο πληθυσμός και οι φυσικοί πόροι αυξάνουν, ενώ οι προσαρτηθήσες περιοχές πιθανόν να έχουν γεωστρατηγική σημασία. Συνεπώς η εδαφική επέκταση είναι πάντοτε θεμιτή, καθώς σημαίνει ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του έθνους. Από φυλετικής σκοπιάς όμως ισχύει κάτι αντίστοιχο ή όχι;

Η φυλετική σύνθεση των νέων εδαφών είναι καίριας σημασίας, καθώς και η πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο κατακτητής. Αν τα εδάφη είναι φυλετικά κοντά με τους κατακτητές, τότε η προσάρτηση είναι εύκολη και επωφελής. Τι συμβαίνει όμως όταν τα κατακτηθέντα εδάφη αποτελούνται από αλλόφυλους;...

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο Δαρβίνος για τις διαφορές των ανθρωπίνων φυλών


"Οι ανθρώπινες φυλές διαφέρουν στη σωματική διάπλαση, την ικανότητα προσαρμογής σε ένα κλίμα και στην τάση προς ορισμένες ασθένειες. Στις ψυχικές τους ιδιότητες διαφέρουν επίσης πάρα πολύ μεταξύ τους. Τούτο φαίνεται κυρίως στην αισθηματική τους ζωή, αλλά γενικά και στις πνευματικές τους ικανότητες"

C. Darwin, The Descent of Man

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Το χρώμα μαλλιών και ματιών των Ελλήνων

Το 1879 ο Ornstein δημοσίευσε κάποια στοιχεία σχετικά με το χρώμα μαλλιών και ματιών Ελλήνων στρατιωτών στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie σε άρθρο με τίτλο "Über Farbe der Augen, Haare und Haut der heutigen Bewohner Griechenlands", ενώ νωρίτερα είχε δημοσιεύσει στοιχεία για ένα μικρότερο δείγμα στρατιωτών. Τον πίνακα σε πιο συνεπτυγμένη μορφή βρίσκουμε σε δημοσίευση του Pittard. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τότε εκτείνονταν μέχρι τη Θεσσαλία. Τα στοιχεία δίνονται στον διπλανό πίνακα.

Προσθέτοντας τις κατηγορίες 6,7 προκύπτει ότι το 71% των Ελλήνων έχουν σκούρα μάτια και μαλλιά ταυτόχρονα, αποτελώντας τη μεγάλη πλειοψηφία, γεγονός που παρατηρούμε όλοι γύρω μας καθημερινά. Οι (καστανο-)ξανθοί είναι 8-9% και αυτό οφείλεται κυρίως σε Διναρικούς και λίγους Βαλτικούς.

Ως προς το χρώμα των ματιών, το ανοιχτό χρώμα ματιών είναι πιο σύνηθες από το ανοιχτό χρώμα μαλλιών, καθώς το 27% περίπου των Ελλήνων έχει ανοιχτό χρώμα ματιών. Αυτό καταδεικνύει ότι το ανοιχτό χρώμα μαλλιών και το ανοιχτό χρώμα των ματιών δεν πηγαίνουν μαζί. Μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία των ανοιχτών ματιών ανήκουν σε έχοντες καστανά μαλλιά.

Συμπερασματικά, η έρευνα του Ornstein δείχνει ότι οι Έλληνες είναι στην μεγάλη πλειοψηφία καστανοί με καστανά μάτια, με περίπου έναν στους τέσσερις να έχει ανοιχτό χρώμα ματιών.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Οι Ευρωπαϊκές φυλές σύμφωνα με τον Hans Günther

O Hans Günther στο βιβλίο του "The Racial Elements of European History" προβαίνει σε μια περιγραφή των σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων των Ευρωπαϊκών φυλών. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλήθος φωτογραφιών που απεικονίζουν εκπροσώπους των διαφόρων φυλετικών τύπων που συναντώνται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Όλες οι φωτογραφίες, ακόμα και εξωευρωπαϊκών στοιχείων, εδώ.

Νορδικός




Μεσογειακός...

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ο Galton για την κληρονομικότητα των ικανοτήτων στις οικογένειες της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών

Στο βιβλίο "Noteworthy families" του 1906, o Galton εξετάζει τις οικογένειες των μελών της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών της εποχής τουκαι το κατά πόσον οι ικανότητές τους είναι κληρονομικές στις οικογένειές τους. Λόγω του επιστημονικού μεγαλείου της Βρετανίας, είναι άλλο πράγμα η Βρετανική Ακαδημία Επιστημών και άλλο πράγμα π.χ. η παρακμιακή Ελληνική "Ακαδημία" Αθηνών.

Μελετώντας τους διάσημους επιστήμονες καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα. Μερικές φορές δεν είναι απαραίτητη ειδική εκπαίδευση, παρά μόνο να είναι κανείς αυτοδίδακτος. Πρόσβαση σε εργαστήρια, καλές σπουδές, κτλ βοηθούν, αλλά πολλοί διακρίθηκαν χωρίς αυτά. Πολλοί δεν έκαναν απογόνους, καθώς ήταν πολύ απορροφημένοι στον στόχο τους για να κάνουν οικογένεια. Διαπιστώνει ότι η πορεία προς την διάκριση δεν οφείλεται στην τύχη, δηλαδή σε άγνωστες παραμέτρους, αλλά σε μια διρκή προσπάθεια και ικανότητες από πλευράς του ιδιοφυϊούς, που εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες, που σε κάθε άνθρωπο παρουσιάζονται.

Στον πίνακα που παρατίθεται φαίνεται η κατανομή διαπρεπών ανδρών στις οικογένειες 207 μελών της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών. Όταν μεσολαβεί μία γέννηση, οι ικανότητες πέφτουν λίγο κάτω από το 50%, καθώς προστίθενται τα ψυχικά γνωρίσματα των γυναίκών που σπανίως είναι επιλεγμένες με κριτήρια ευφυΐας, καθώς και διάφορες ατυχίες. Όταν μεσολαβούν δύο γεννήσεις, με βάση την ίδια λογική, το ποσοστό πέφτει κάτω από 25%, ενώ για τρεις γεννήσεις το ποσοστό είναι κάτω από 12,5%. Διαφαίνεται ξεκάθαρα η κληρονομική φύση της ικανότητας, ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί στον ακριβή ορισμό της.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Κληρονομικότητα ή ανατροφή; Η προέλευση των ικανοτήτων των Βρετανών επιστημόνων

Στο βιβλίο του "English Men of Science" του 1874, ο Galton μελετά το πρόβλημα nature vs nurture σε σχέση με τους επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας. Το πρόβλημα αυτό έχει ταλανίσει τους επιστήμονες από την αρχαιότητα ακόμα. Έχει να κάνει με το αν τα κληρονομικά χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα επίκτητα, ως προς την συμπεριφορά.

O Galton βρίσκει ότι η κοινωνική τάξη των μελών ποικίλει, και δεν περιορίζεται στους ευγενείς και στους πλούσιους. Έπειτα εξετάζονται τα στοιχεία της εμφάνισης και του χαρακτήρα των γονέων των μελών της Ακαδημίας, καθώς και άλλα οικογενειακά στοιχεία. Τα ψυχικά χαρίσματα που παρουσιάζουν οι διαπρεπείς επιστήμονες είναι η αστείρευτη ενέργεια, καλή υγεία, επιμονή, πρακτικές επιχειρηματικές ικανότητες, άριστη μνήμη, ανεξαρτησία χαρακτήρα, ικανότητες στις μηχανικές κατασκευές, φιλαλήθεια. Κάποια από αυτά τα γνωρίσματα, όπως η ενέργεια, η υγεία και η ανεξαρτησία του χαρακτήρα, πρέπει να τιθασσευτούν ώστε να μην στραφούν σε ανούσιες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Ακόμα και σε κάθε χωριό υπάρχει ένας άνθρωπος με σημαντική ευφυΐα, αλλά χρειάζεται ενεργητικότητα και άλλα χαρίσματα για να ανέλθει. Δηλαδή δεν αρκεί η ευφυΐα για να γίνει κάποιος διαπρεπής επιστήμονας, αλλά είναι απαραίτητο ένα πλήθος επιπλέον χαρισμάτων.

Μελετάται το έναυσμα που δημιούργησε το ενδιαφέρον για τις επιστήμες στους ανθρώπους αυτούς. Τα κίνητρα αυτά ήταν...

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ο Galton για την κληρονομικότητα της ιδιοφυΐας

O Francis Galton ήταν Βρετανός επιστήμονας, πρωτοπόρος της ευγονικής, όρο που εισήγαγε ο ίδιος. Στο σημαντικότερο βιβλίο του "Hereditary Genius" του 1869, ο Galton εξετάζει τις ιδιοφυΐες της Βρετανίας και το κατά πόσον οι πνευματικές ικανότητές τους είναι κληρονομικές. Αυτό επεκτείνεται εμμέσως σε όλα τα ψυχικά χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία είναι πλούσια σε επιστημονική και όχι μόνο, δημιουργία. Ο Galton ήταν μέλος ο ίδιος σημαντικής οικογένειας επιστημόνων. Δηλώνει ότι παρακινήθηκε στην μελέτη της κληρονομικής ιδιοφυΐας, όταν εξέταζε τις πνευματικές διαφορές των ανθρωπίνων φυλών. Στο βιβλίο του ο Galton θέλει να δείξει ότι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων προκύπτουν λόγω κληρονομικότητας, όπως και σε όλον τον οργανικό κόσμο.

Ο Galton εξετάζει διάφορες κατηγορίες διασήμων, όπως δικαστές, πολιτικούς, ευγενείς, στρατιωτικούς, λογοτέχνες, επιστήμονες, ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους, κληρικούς, κτλ. Δυσκολία υπάρχει στον ορισμό της ιδιοφυΐας. Ο Galton γνωρίζει ότι...

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ο Αριστοτέλης για την αδιαίρετη ενότητα σώματος και πνεύματος


"Ἀναγκαῖον ἕ́πεσθαι τῶ̣ τοιῶ̣δε σώματι τοιάνδε διάνοιαν"

Αναγκαία έπεται ότι σε κάθε σώμα αντιστοιχεί συγκεκριμένη διάνοια


Αριστοτέλης, Φυσιογνωμικά 805α,11

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο René Collignon για την ανθρωπολογία της Γαλλίας

Ο René Collignon ήταν Γάλλος ανθρωπολόγος του 19ου αιώνα. Το έργο του ήταν σημαντικό και ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους ανθρωπολόγους της εποχής του στην Ανθρωπολογική Εταιρία του Παρισιού. Στη μελέτη του περί διαμερισμάτων της Βρετάνης, προβαίνει σε ανάλυση της ανθρωπολογίας όλης της Γαλλίας, παραθέτοντας στοιχεία και από άλλους ανθρωπολόγους.

Το ύψος είναι υψηλό στον βορρά, καθώς και στα νότιες παράλιες και νοτιοδυτικές περιοχές. Οι μεταβατικές περιοχές προς το κέντρο έχουν μέτριο ύψος, ενώ το κέντρο της Γαλλίας έχει χαμηλό ύψος.

Στον βορρά υπάρχουν αρκετοί Νορδικοί, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά υπάρχουν Μεσογειακοί, κυρίως όμως με επικρατούσα την Κρομανοειδή επιρροή. Ο Collignon είναι ένας από τους πρώτους που αναγνωρίζει Κρομανοειδείς στους σύγχρονους πληθυσμούς. Η Κρομανοειδής επίδραση δίνει μεγάλο ύψος και γωνιώδη χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Μεσογειακοί χωρίς Κρομανοειδή επίδραση υπάρχουν περισσότερο στα Μεσογειακά παράλια, στην περιοχή της Μασσαλίας και της κοιλάδας του Ροδανού, ως αποτέλεσμα εποικισμού από Έλληνες και Ρωμαίους, καθώς και στην Κορσική.

Ο Collignon κρίνει ότι η Νορδική επίδραση στον βορρά οφείλεται σε εισβολή Νορδικών φύλων προϊστορικά, υποτάσσοντας τους κυρίως Αλπικούς πληθυσμούς. Οι Νορδικοί Κέλτες μίχθησαν με τους πολυαριθμότερους Αλπικούς και αποτέλεσαν την αριστοκρατία. Συνεπώς οι Κέλτες ήταν Νορδικοί-Αλπικοί, παρότι κάποιοι θεώρησαν τους Κέλτες ως Αλπικούς, λόγω συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ανθρωπολόγοι που μελέτησαν τη Γαλλία συμφώνησαν ομόφωνα με αυτή τη θεώρηση.