Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Τσεχίας

Μια ανθρωπολογική έρευνα της Τσεχίας διεξήχθη από τους Skovec και Matiegka, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό L'Anthropologie με τίτλο "Contributions à l'anthropologie du pays tchèque". Ελήφθησαν μετρήσεις σε 536 άνδρες και 417 γυναίκες στην Πράγα.

Ως προς το χρώμα των μαλλιών, η μελέτη βρίσκει στους άνδρες μαύρα, καστανά και ξανθά μαλλιά σε ποσοστά 17,31%, 68,66% και 11,64% αντίστοιχα. Στις γυναίκες τα ποσοστά είναι 29,71%, 60,51% και 8,33%. Τα υπολειπόμενα ποσοστά αντιστοιχούν στο κόκκινο χρώμα. Προκύπτει συνεπώς ότι περίπου το 90% του πληθυσμού έχει σκούρο χρώμα μαλλιών και ένα 10% ξανθό.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, οι δολιχοκέφαλοι...

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πίνακας ρινικού δείκτη από όλον τον κόσμο ΙΙ - R. Collignon

Ο πίνακας δείχνει τον ρινικό δείκτη για διάφορους λαούς του κόσμου. Όσο πιο μικρός ο δείκτης, τόσο πιο λεπτή η μύτη και αντίστροφα, όσο μεγαλώνει ο δείκτης η μύτη πλαταίνει. Για παραδείγματα, δείτε εδώ. Είχαμε δώσει παλιότερα και έναν παρόμοιο πίνακα, πάλι του Γάλλου ανθρωπολόγου R. Collignon. Ακουλουθούν ο πίνακας σε δύο μέρη και τα συμπεράσματα.


Δείτε τους υπόλοιπους...

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ταξινόμηση των χειλιών στον άνθρωπο


Το παραπάνω σχήμα παρέχει την κλασική ταξινόμηση του πάχους των χειλιών του ανθρώπινου στόματος από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας. Τα χείλη ταξινομούνται με τη σειρά, από πάνω προς τα κάτω, σε λεπτά, μέτρια, παχιά (γνωστά και ως σαρκώδη) και πολύ παχιά. Η ταξινόμηση αυτή καθιερώθηκε με τον Martin ως κοινή βάση για την ταξινόμηση των ανθρώπινων χειλιών. Η ίδια ταξινόμηση συναντάται και αλλού.

Περιττό να πούμε ότι η τελευταία...

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ο κεφαλικός δείκτης στην Ολλανδία

O Bolk μελέτησε τον κεφαλικό δείκτη των κατοίκων της Ολλανδίας στη δημοσίευσή του υπό τον τίτλο "On the Index Cephalicus and the Absolute Dimensions of the Head of the Population of Holland". Εξέτασε τις διαστάσεις του κεφαλιού περίπου δέκα χιλιάδων Ολλανδών από όλες τις επαρχίες της χώρας.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης στις επαρχίες της Ολλανδίας κυμαίνεται από 79,5 μέχρι 81,5. Δηλαδή βρίσκεται περίπου στο όριο δολιχοκεφαλίας και μεσοκεφαλίας. Οι κύριοι φυλετικοί τύποι που κατοικούν στην Ολλανδία είναι...

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Το κίνημα της ευγονικής στις ΗΠΑ

O Francis Galton μελετώντας την εξελικτική θεωρία και την ανθρώπινη κληρονομικότητα, κατανόησε αμέσως ότι μέσω κατάλληλης αναπαραγωγικής επιλογής, μπορούμε να βελτιώσουμε το ανθρώπινο είδος. Εισάγει τον όρο ευγονική και αρχίζει να διαδίδει τις απόψεις του, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην βόρεια Ευρώπη. Σύντομα επεκτείνονται και στην Αμερική, όπου οι ευγονικές ιδέες βρίσκουν απήχηση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού.

Η απήχηση είναι τέτοια, που αρχίζουν να ιδρύονται επιστημονικά ιδρύματα με αντικείμενο την ευγονική. Η American Breeder’s Association είναι το πρώτο ίδρυμα για την ευγονική στις ΗΠΑ, ακολουθούμενη το 1906 από το Race Betterment Foundation στο Michigan. Το 1911 ιδρύεται το  Eugenics Record Office στη Νέα Υόρκη από τον βιολόγο Charles Davenport και σύντομα γίνεται ο πιο δραστήριος οργανισμός που διαδίδει την ευγονική σκέψη. Το 1921, μετά από το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Ευγονική, ιδρύεται στην Νέα Υόρκη η American Eugenics Society, που έκτοτε διαδραματίζει και αυτή σημαίνοντα ρόλο στο ευγονικό κίνημα. Τα ιδρύματα αυτά...

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

O Carl Jung για την αριστοκρατία


"Η αριστοκρατία εκ φύσεως πιστεύει στο αίμα και στην φυλετική περιχαράκωση."



Ο Γερμανός ψυχολόγος αναγνωρίζει στην αριστοκρατία φυλετικό περιεχόμενο. Πράγμα που δείχνει ότι η αριστοκρατία αντλεί τα μέλη της...

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιοελληνικό άγαλμα γυναικείας θεότητας - ποιον φυλετικό τύπο απεικονίζει;


Η προτομή απεικονίζει μια αρχαιοελληνική θεότητα και προέρχεται από την Σικελία. Χρονολογείται προς το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Όπως είναι γνωστό, τα αγάλματα στην αρχαιότητα είχαν έντονα χρώματα. Στο συγκεκριμένο γλυπτό έχουν σωθεί κάποια χρώματα. Η γυναικεία μορφή απεικονίζει τον Μεσογειακό φυλετικό τύπο, με σγουρά καστανά μαλλιά, ανοιχτά βλέφαρα και λεπτοπροσωπία χωρίς έντονες γωνίες.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Lapouge G. - Race et milieu social

Ο G. Vacher de Lapouge μελέτησε την σχέση φυλής και κοινωνικού περιβάλλοντος στο βιβλίο του με τίτλο "Race et Milieu Social". Παρουσιάζει με επιστημονικά στοιχεία την επίδραση της φυλής στις κοινωνικές συμπεριφορές, καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή την επίδραση των κοινωνικών φαινομένων στην μεταβολή της φυλετικής σύστασης ενός πληθυσμού. Το βιβλίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Άλλοι το πολέμησαν σφοδρά, ενώ άλλοι ενθουσιάστηκαν, αναγνωρίζοντας την σημασία της φυλής στην μελέτη των κοινωνικών φαινομένων.

Ο Lapouge στην εισαγωγή τονίζει ότι ενώ όλα τα έμβια όντα υπόκεινται στη φυσική επιλογή, ο άνθρωπος υπόκειται στην κοινωνική επιλογή, δηλαδή στην επίδραση στη φυλή του κοινωνικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Συνεπώς η μελέτη του ανθρώπου είναι πιο ευρεία από αυτήν των άλλων ζώων, καθώς εξετάζει τις αμοιβαίες επιδράσεις κοινωνικού περιβάλλοντος και φυλής. Η ύπαρξη της κοινωνίας θέτει τον άνθρωπο υπό την επίδραση πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής, οικονομικής επιλογής, παρά υπό την επίδραση της φυσικής επιλογής. Τα φαινόμενα αυτά μελετά ο κλάδος της ανθρωποκοινωνιολογίας.

Η φυλετική μίξη στον άνθρωπο είναι εκτεταμένη, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να συνεχίζουν να υπάρχουν φυλές, λόγω των νόμων του Μέντελ. Τα φυλετικά γνωρίσματα αναπαράγονται αναλλοίωτα, λόγω κληρονομικότητας, ακόμα και υπό καθεστώς μίξης. Στην μελέτη του ανθρώπου υπάρχει ο περιορισμός ότι δεν μπορεί να γίνει πείραμα, όπως γίνεται για παράδειγμα στην βοτανολογία. Περιοριζόμαστε στις στατιστικές για τους ζώντες πληθυσμούς, γιατί τα σκελετικά ευρήματα είναι ανεπαρκή και μη αντιπροσωπευτικά. Η ανθρωποκοινωνιολογία αποτελεί το βαθύτερα επιστημονικό μέρος της ανθρωπολογίας, αφού η μέτρηση κρανίων, σκελετών και ζώντων είναι απλώς συγκέντρωση υλικού και όχι εξήγηση επί αυτών.

Η ανθρωποκοινωνιολογία, εξετάζοντας την σχέση φυλής και κοινωνικού περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει θρησκευτικά και πολιτικά πάθη, που έχουν να...

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Φυλετικός χάρτης του κόσμου - Ουκρανικός


Πολύ απλοποιημένος, παρουσιάζει τις ομάδες φυλών του ανθρωπίνου γένους και όχι λεπτομερώς τους φυλετικούς τύπους.

Μώβ = Νέγροι
Ροζ = Ευρωπιδικοί
Κίτρινο = Μογγόλοι
Γαλάζοπράσινο = Αυστραλοειδείς

και οι διάφορες μεταβατικές μορφές με διαγράμμιση.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Περί παλαιοανθρωπολογίας

Η παλαιοανθρωπολογία είναι ο κλάδος της ανθρωπολογίας που μελετά τις παλαιότερες μορφές του ανθρώπινου είδους. Η κύρια μέθοδος εξαγωγής συμπερασμάτων είναι η μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων από ανασκαφές, με τις μεθόδους της φυσικής ανθρωπολογίας. Το παρόν ιστολόγιο δεν ασχολείται με την παλαιοανθρωπολογία, αλλά με τη μελέτη των ζώντων. Παρόλα αυτά, λόγω της εγγύτητας του αντικειμένου, καθώς και της σποραδικής αναφοράς στοιχείων από την παλαιοανθρωπολογία, θα κάνουμε μερικές παρατηρήσεις.

Ο άνθρωπος κατατάχθηκε στα πρωτεύοντα από τον Λιναίο, πράγμα που έδειξε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται βιολογικά κοντά στα υπόλοιπα ζώα της κατηγορίας αυτής. Ο Δαρβίνος απέδειξε ότι άνθρωπος και πίθηκος έχουν κοινό πρόγονο και περιέγραψε την διαδικασία της ειδογένεσης. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επιστημονική μελέτη σε στέρεα βάση των ανθρώπινων απολιθωμάτων και των ενδιάμεσων μορφών μεταξύ σημερινού ανθρώπου και πιθήκου.

Οι παλαιοανθρωπολόγοι αξιοποιούν τους ανθρώπινους σκελετούς που ανασύρονται από τις ανασκαφές, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τα ανθρώπινα είδη που έζησαν πριν χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα είδη είτε έχουν εκλείψει, είτε αποτελούν προγόνους των...

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ο Ion Mota στον αγώνα για την πίστη στο Θεό και για τη Φυλή

"Την θυσία μας για την αγάπη μας στο Θεό, τι ευτυχία αν ξέραμε ότι τη μοιράζεστε μαζί μας, αντέχοντας γενναία τις δύσκολες μέρες και χωρίς να μην μας παίρνει από κάτω, γιατί αν όχι, θα ήταν σαν να ξεχνάμε το καθήκον μας στον Θεό και το καθήκον μας στη φυλή μας, της οποίας η τύχη εξαρτάται από την αποφασιστική μάχη που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ισπανία."


Ο Ion Mota ήταν το νούμερο δύο των εθνικιστών της Σιδηράς Φρουράς. Αφήνει την ηγετική πολιτική του θέση και μεταβαίνει...

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η χρωματική κλίμακα του Broca για το χρώμα των ματιών



O Γάλλος ανθρωπολόγος Broca πρότεινε την παραπάνω κλίμακα για την ταξινόμηση του χρώματος των ματιών στον άνθρωπο. Ωστόσο η κλίμακα που τελικά επικράτησε ήταν αυτή των Γερμανών Martin-Schulz, για την οποία έχουν δοθεί μερικά στοιχεία εδώ.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι Ατλαντοειδείς της Σκωτίας, σύμφωνα με τον John Gray

Ο Βρετανός ανθρωπολόγος John Gray εξέτασε ανθρωπολογικά μια περιοχή της ανατολικής Σκωτίας. Η μελέτη του υπό τον τίτλο "The Physical Characteristics of Adults and School Children in East Aberdeenshire" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute. Ελήφθησαν μετρήσεις σε περίπου 3.029 ενήλικες και 14.561 μαθητές σχολείου. Η μελέτη αυτή ήταν πολύ σημαντική, καθώς κατέδειξε την φυλετική σύνθεση της Σκωτίας. Κύρια γνωρίσματα που εξετάστηκαν ήταν ο χρωματισμός μαλλιών και ματιών, καθώς και ο κεφαλικός δείκτης.

Τα ποσοστά του χρώματος μαλλιών και ματιών, ανδρών και γυναικών είναι τα εξής...

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο ρινικός δείκτης Νορδικών, Μεσογειακών και Αλπικών σύμφωνα με τον René Collignon

Πολύ σημαντική είναι η συμβολή του Γάλλου ανθρωπολόγου René Collignon στην ανάπτυξη της ανθρωπολογίας. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του για τις φυλές της Γαλλίας, βρίσκει ρινικό δείκτη για Νορδικούς (τους ονομάζει Kymri), Μεσογειακούς και Αλπικούς (τους ονομάζει, κακώς, Celts) ως εξής.


Ο πίνακας δείχνει ότι οι Νορδικοί...

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Χάρτης κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη - Coon

Πατήστε πάνω για μεγέθυνση


Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη είναι καλά μελετημένη. Η βραχυκεφαλία επικρατεί στην κεντρική Ευρώπη με Αλπικούς και Βαλτικούς, ενώ στην βόρεια Ευρώπη και στα παράλια της Μεσογείου, υπάρχει τάση δολιχοκεφαλίας, με Νορδικούς/ΚΜ και Μεσογειακούς/ΚΜ αντίστοιχα. 

Γειτονικά στην Ευρώπη, στην Μικρά Ασία υπάρχει...

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Η κληρονομικότητα κατά Αριστοτέλη και οι νόμοι του Μέντελ

"Γίγνονται δε και εξ αναπήρων ανάπηροι, οίον εκ χωλών χωλοί και τυφλών τυφλοί, και όλως τα παρά φύσιν εοικότες πολλάκις, και σημεία έχοντες συγγενή, οίον φύματα και ουλάς. Ήδη δ' απέδωκε των τοιούτων τι και δια τριών, οίον εχοντός τινος στίγμα εν τω βραχίονι, ο μεν υιός ουκ εγένετο, ο δε υιϊδούς έχων εν τω αυτώ τόπω συγκεχυμένονo μέντοι ολίγα μεν ουν γίγνεται τα τοιαύτα, τα δε πλείστα ου γίγνεται, αλλ' ολόκληρα εκ κολοβών και ουδέν αποτέτακται τούτων... Αποδίδωσι δε και δια πλειόνων γενών, οίον εν Ήλιδι η τω Αιθίοπι μοιχευθείσαo η μεν γαρ θυγάτηρ εγένετο ουκ Αιθίοψ, το δε εκ ταύτης."

Γεννιούνται και από ανάπηρους γονείς ανάπηρα παιδιά, όπως για παράδειγμα από κουτσούς κουτσά και τυφλούς τυφλά, και γενικά τα παιδιά με ανωμαλίες μοιάζουν πολύ συχνά (με τους γονείς) και έχουν σημάδια συγγενή, όπως φύματα και ουλές. Ήδη έχει μεταβιβαστεί κάτι από αυτού του είδους (τις ανωμαλίες) μέχρι τρεις γενιές, όπως αν κάποιος που είχε ένα στίγμα στο βραχίονα, (ενώ) στο γιο του δεν παρουσιάστηκε, αλλά το είχε ο εγγονός του στο ίδιο σημείο, συγκεχυμένο όμως λίγα τέτοια παρουσιάζονται, συνήθως οι ολοκληρωμένες (ανωμαλίες) προέρχονται από γονείς με ατέλειες, και τίποτα δεν ξεφεύγει απ' αυτά... Δέχονται ακόμη ότι μεταβιβάζεται σε περισσότερες γενιές, και όπως στην Ήλιδα, αυτή που μοίχευσε με τον Αιθίοπα· η κόρη της δε γεννήθηκε μαύρη, αλλά το εγγόνι της.



Ο Αριστοτέλης είχε σχηματίσει σαφή αντίληψη περί κληρονομικότητας, με συνέπεια ο Μέντελ κακώς να θεωρείται ο "πατέρας" της κληρονομικότητας. Ο Αριστοτέλης αναγνωρίζει...

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Τα μαλλιά του ανθρώπου ως φυλετικό γνώρισμα σύμφωνα με τον Pruner-Bey

Ο Pruner-Bey ήταν Γερμανός ιατρός και ανθρωπολόγος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Franz Ignaz Pruner, αλλά όταν πήγε στην Αίγυπτο έγινε ιατρός του βασιλιά, έλαβε τιμές, υψηλές θέσεις και πήρε τον τίτλο του Bey, τον οποίο διατήρησε στο επώνυμό του. Ήταν πολύ δραστήριος, έκανε πολλές ανθρωπολογικές μελέτες και θεωρούνταν ένας από τους πρωτοπόρους της εποχής του. Στη μελέτη του με τίτλο "On Human Hair as a Race Character" που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Royal Anthropological Institute, ο Pruner-Bey μελέτησε τη μορφή της τρίχας ως φυλετικό γνώρισμα.

Ο Pruner-Bey κάνει μια εισαγωγή λέγοντας ότι από την αρχαιότητα ακόμη, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την μορφολογία των μαλλιών, από διάφορους παρατηρητές. Ήδη οι αρχαίοι Έλληνες δίνουν χαρακτηρισμούς λειότριχες, συλότριχες, καθώς και χρωματικούς προσδιορισμούς. Η σύγχρονη επιστήμη, έδωσε τη δυνατότητα μέσω του μικροσκοπίου να μελετηθεί περαιτέρω η μορφή της τρίχας στον άνθρωπο.

Κάνει μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τα γνωρίσματα της μορφολογίας των μαλλιών στον άνθρωπο, όπως το χρώμα, το σχήμα, το μήκος, κτλ, βλέποντας σημαντικές διακυμάνσεις στις διάφορες φυλές του πλανήτη. Τα μαλλιά, ως προς την μορφολογία, μπορούμε να τα διακρίνουμε σε ίσια, κυματιστά, σγουρά και κατσαρά. Όσο πιο ελλειπτική είναι η διατομή της τρίχας, τόσο πιο...

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Αρχαιοελληνική γυναικεία μορφή με χρώμα - ποιον φυλετικό τύπο απεικονίζει;


Τα έργα τέχνης στην αρχαία Ελλάδα είχαν έντονα χρώματα. Με το πέρασμα των αιώνων, το χρώμα στα μαρμάρινα έργα εξαφανίστηκε, ενώ τα έργα τέχνης από άλλα υλικά καταστράφηκαν. Ωστόσο διασώθηκαν κάποια δείγματα που φέρουν τα χρώματα ατόφια πάνω τους.

Ένα παράδειγμα είναι η παραπάνω γυναικεία μορφή σε τερακότα, ένα είδος κεραμικού υλικού, από τα τέλη 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε...

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Haddon A. - The study of Man

Ο Alfred Haddon ήταν Βρετανός ανθρωπολόγος και εθνολόγος. Ζωολόγος αρχικά, μεταστράφηκε στην ανθρωπολογία και στην εθνολογία. To βιβλίο του "The Study of Man" περιέχει μια συλλογή από ενδιαφέροντα άρθρα, εθνολογικά και ανθρωπολογικά. Θα εστιάσουμε στα ανθρωπολογικά.

Το πρώτο άρθρο αναφέρεται στις ανθρωπολογικές μετρήσεις και την σημασία τους, μεταξύ άλλων, στην φυλετική ταξινόμηση. Το χρώμα μαλλιών και ματιών στην ανθρωπολογία είναι το θέμα του επόμενου άρθρου. Σημειώνονται τα γνωρίσματα αρχαίων λαών ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά και γίνονται παρατηρήσεις για τους ζώντες. Εισάγεται χρωματική κλίμακα ταξινόμησης για μαλλιά και μάτια και γίνεται εφαρμογή της στην περίπτωση της Αγγλίας, βασισμένη σε δεδομένα του John Beddoe. Μαζί με τον χάρτη χρώματος μαλλιών και ματιών της Γαλλίας του Topinard, o Haddon διαπιστώνει ότι η γεωγραφική κατανομή του χρωματισμού δίνει σημαντική πληροφορία για την γεωγραφική κατανομή των φυλών και την καταγωγή των κατοίκων της Αγγλίας και της Γαλλίας. Για παράδειγμα, οι πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές σε αυτές τις χώρες υποδηλώνουν την ύπαρξη του Νορδικού φυλετικού τύπου.

Παρακάτω, ο Haddon αναλύσει την σημασία του σχήματος του κεφαλιού για την ανθρωπολογία. Αρχικά κάνει λόγο για την εξελικτική πορεία σχηματισμού του ανθρώπινου κεφαλιού. Έπειτα επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή οι ανθρωπολόγοι κατάλαβαν την αξία της κρανιολογίας, εισήγαγαν τον κρανιακό και κεφαλικό δείκτη και διαπίστωσαν ότι αποτελεί φυλετικό γνώρισμα. Ο κεφαλικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλο εύρος...

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Φυλετικός χάρτης της Ευρώπης - Vallois


Ο χάρτης είναι από τον Γάλλο ανθρωπολόγο Henri Vallois, Les Races Humaines, 1971.

Αρκετά απλοποιημένος, με τα στοιχεία που έχουν όλοι οι αντίστοιχοι χάρτες, με υποεκτίμηση Αλπικών, καθώς και την έλλειψη Κρομανοειδών και Ατλαντοειδών.

Οι φυλετικοί τύποι του χάρτη είναι οι εξής:

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η συμπεριφορά του ατόμου είναι ίδια με αυτή του φυλετικού τύπου στον οποίο ανήκει;

Το ανθρώπινο είδος εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία. Οι άνθρωποι κατατάσσονται από τους ανθρωπολόγους σε φυλετικούς τύπους. Κάθε φυλετικός τύπος έχει τα δικά του σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα. Κι ενώ τα σωματικά γνωρίσματα είναι εμφανή, μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα, στα ψυχικά γνωρίσματα υπάρχουν δυσκολίες εκτίμησης. Τελικά, ένα άτομο που ανήκει σε έναν φυλετικό τύπο, έχει και την αντίστοιχη συμπεριφορά που προδιαγράφεται από τον φυλετικό τύπο, ή όχι;

Κάθε άνθρωπος, όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός, φέρει το γενετικό υλικό, βάσει του οποίου έχει σχηματιστεί. Στα γονίδια δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ σωματικών και ψυχικών γνωρισμάτων. Σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα είναι αλληλένδετα στις γονιδιακές ακολουθίες και δεν νοείται διαχωρισμός. Ο άνθρωπος κάνει τη διάκριση αυτή για ευκολία στην επικοινωνία, παρότι σώμα και ψυχή είναι ένα και το αυτό στη φύση. Για παράδειγμα, ένα ον που εμφανισιακά φαίνεται σκύλος, έχει και την συμπεριφορά σκύλου. Αντιθέτως, ένα ον που έχει μορφή αλόγου, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έχει και συμπεριφορά αλόγου. Αυτό που ισχύει μεταξύ ειδών, ισχύει και μεταξύ φυλών. Δηλαδή ένας άνθρωπος που εμφανισιακά ανήκει στον Μεσογειακό τύπο, έχει συμπεριφορά Μεσογειακού, ενώ ένας άνθρωπος, όπως ο εικονιζόμενος, που σωματικά ανήκει στον Αλπικό τύπο, έχει και συμπεριφορά Αλπικού. Στην φύση, συμπεριφορά και εμφάνιση δεν νοούνται χωριστά.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ψυχικά γνωρίσματα. Κάποιοι βλέποντας τις άπειρες εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς γύρω τους, θεωρούν ανώφελο να την κατηγοριοποιήσουν κατά κάποιον τρόπο. Όμως έτσι...

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ο Νίτσε για την επικράτηση των αδύναμων έναντι των αρίστων

"Θεωρώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει τέτοιος αγώνας για επιβίωση - και πράγματι υπάρχει - το αποτέλεσμά της είναι το αντίθετο από αυτό που θέλει η σχολή του Δαρβίνου και αυτό που επιθυμούν όσοι είναι μαζί της - δηλαδή υπέρ των δυνατών, προικισμένων, τυχερών εξαιρέσεων. Τα είδη δεν οδηγούνται στην τελειοποίηση: οι αδύναμοι επικρατούν έναντι των δυνατών ξανά και ξανά, γιατί αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία - επίσης είναι πιο έξυπνοι... Πρέπει να τονιστεί ότι λέγοντας "εξυπνάδα" εννοώ φροντίδα, υπομονή, πονηριά, υποκρισία, αυτοσυγκράτηση και οτιδήποτε είναι μίμηση."




O μεγάλος Νίτσε, σε ένα από τα τελευταία και πιο ώριμα έργα του,...

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Βασικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα των σύγχρονων Ελλήνων


Ο πίνακας δίνει κάποια βασικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα των σύγχρονων Ελλήνων. Τα στοιχεία για τον κεφαλικό δείκτη προέρχονται από την έρευνα που δημοσίευσε ο Κλων Στέφανος και τα στοιχεία για το χρώμα των μαλλιών από την έρευνα του Ornstein. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι...