Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η φυλετική σύνθεση της Πολυνησίας

O Louis Robert Sullivan ήταν Αμερικανός ανθρωπολόγος που ειδικεύτηκε στην ανθρωπολογία της Ωκεανίας. Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Columbia University, εργάστηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, μένοντας για πολλά χρόνια στην Χαβάη. Εκεί καταπιάστηκε με την φυσική ανθρωπολογία της Πολυνησίας, την οποία μελέτησε με ζήλο, κάνοντας πολλές μετρήσεις στην περιοχή και δημοσιεύοντας τακτικότατα σε ανθρωπολογικά περιοδικά. Δυστυχώς πέθανε νεότατος και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Μία σημαντική μελέτη του για την ανθρωπολογία της Πολυνησίας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Anthropologist με τίτλο "Race types in Polynesia". Καθίσταται προφανές ότι σκοπός της μελέτης είναι η εύρεση των φυλετικών τύπων που κατοικούν στην Πολυνησία.

Βασική θέση του Sullivan είναι ότι οι κάτοικοι της Πολυνησίας...
δεν ανήκουν σε έναν μόνο φυλετικό τύπο, όπως συνηθίζεται να θεωρείται. Τα ανθρωπολογικά στοιχεία δείχνουν έναν πληθυσμό που αποτελείται από αρκετά διακριτά φυλετικά στοιχεία. Ακόμα και η διαφωνία μεταξύ των ανθρωπολόγων για το αν οι Πολυνήσιοι είναι μογγόλοι ή όχι, υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει φυλετική ομοιογένεια.

Ο τυπικός Πολυνήσιος όπως θεωρείται, o Polynesid, είναι ψηλός, βραχυκέφαλος, με μεσόρρινη αλλά σχετικά λεπτή μύτη για την περιοχή, ίσια ή κυματιστά μαύρα μαλλιά και κιτρινο-καφέ χρώμα δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Sullivan, αυτός ο τύπος δεν αποτελεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Πολυνησίας. Και μάλιστα υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος δεν υπήρχε στην περιοχή κατά το παρελθόν και εισήχθη αργότερα.

Το ανάστημα στην Πολυνησία είναι υψηλό και δεν παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, συγκρινόμενο με αυτό που προκύπτει από τα σκελετικά υπολείμματα, το ύψος ήταν χαμηλότερο. Ακόμη πιο στέρεα στοιχεία δίνονται για τον κεφαλικό δείκτη στην Πολυνησία, όπου ναι μεν οι λαοί στα περισσότερα συμπλέγματα νησιών είναι βραχυκέφαλα, αλλά υπάρχουν κάποιοι που είναι δολιχοκέφαλοι, όπως οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Από την άλλη, τα σκελετικά υπολείμματα δείχνουν επικράτηση της δολιχοκεφαλίας. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα ως προς τον ρινικό δείκτη, με πλατιές και στενές μύτες να εμφανίζονται και σε δολιχοκέφαλους και σε βραχυκέφαλους πληθυσμούς.

Έπειτα ο συγγραφέας προσπαθεί να διακρίνει τους φυλετικούς τύπους κάθε συμπλέγματος νησιών της Πολυνησίας. Βασικές φυλετικές συνιστώσες της Πολυνησίας είναι οι Polynesid και νεγροειδείς που είναι κοντά στους Melanesid. Ο Sullivan συμπεραίνει ότι οι διαφορές σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα δεν προέκυψαν εξελικτικά από έναν τύπο λόγω απομόνωσης όπως θεωρούν οι περισσότεροι, αλλά από τη μίξη ξεχωριστών φυλετικών στοιχείων σε διάφορους βαθμούς. Και μάλιστα, ότι ο βραχυκέφαλος τύπος επονομαζόμενος Polynesid, στην πραγματικότητα ήρθε μεταγενέστερα, εκτοπίζοντας σταδιακά τους προγενέστερους δολιχοκέφαλους νεγροειδείς τύπους, οι οποίοι ήταν στην πραγματικότητα οι ιθαγενείς της περιοχής.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.