Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Maurice Barrès: δεν είσαι παρά μονάχα ένα στιγμιότυπο της φυλής σου


"Κατάλαβα ότι αποτελούσα μια στιγμή στην ανάπτυξη της φυλής μου, είδα ότι δεν ήμουν παρά ένα στιγμιότυπο σε μια μακρά κουλτούρα, ένα μικρό κομμάτι ανάμεσα στα χιλιάδες μιας δύναμης που προηγήθηκε και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από μένα."

Maurice Barrès, Le culte de moi,


Σε ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, διαβάστηκε αφειδώς από τη νεολαία και εντυπωσίασε τους λογοτεχνικούς κύκλους, o Γάλλος εθνικιστής πολιτικός και συγγραφέας Maurice Barrès μέσα από λογοτεχνικές ατραπούς παρουσιάζει την κοσμοθεώρησή του. Μάλιστα στο βιβλίο κάνει μια αναδρομή σε γεγονότα της ζωής του, όπως η συμμετοχή του...
στο κίνημα του Στρατηγού Georges Boulanger που έφτασε πολύ κοντά στο να ανατρέψει την σιωνιστική εξουσία της τρίτης "Γαλλικής" "Δημοκρατίας".

Κοιτάζοντας στα ενδότερα του εαυτού του, ο Maurice Barrès διαπιστώνει ότι αποτελεί μονάχα ένα στιγμιότυπο της φυλής, η οποία προηγείται της ύπαρξής του και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά το πέρας της ζωής του. Αυτό οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος οφείλει να δρα, όχι εγωιστικά, αλλά σαν κρίκος στην αλυσίδα των γενεών. Ο άνθρωπος υπάρχει δια της φυλής του και οφείλει να την υπηρετεί.

2 σχόλια:

  1. Οταν λέει φυλή,εννοεί την γαλλική φυλή=υποφυλές(πχ μεσογειακό-ατλαντοειδή κτλ)???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λανθασμένα πολλοί εθνικιστές της Ευρώπης,παλιοί και νέοι χρησιμοποιούν τον όρο φυλή για να περιγράψουν το έθνος.Δεν υπάρχει Ελληνική φυλή,Γαλλική φυλή ,Αγγλική φυλή κτλ.Υπάρχουν τα αντίστοιχα έθνη αυτών.Έθνος καλούμε την ενσυνείδητη φυλή.Αυτό όμως δε μειώνει το έργο των μεγάλων εθνικιστών του περασμένου αιώνα και αναμφίβολα αυτά που λέει ο Maurice Barres είναι πολύ σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.