Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ανθρωπολογική μελέτη στη Σερβία

Παρά τον πρόωρο θάνατο του Božo Škerlj, ενός δραστήριου ανθρωπολόγου με μεγάλη προσφορά, οι ανθρωπολογικές μελέτες συνεχίστηκαν στα δυτικά Βαλκάνια και μεταπολεμικά. Ο Živojin Gavrilović με την ομάδα του έκανε μια σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπολογία της βόρειας Σερβίας, στην περιοχή της Βοϊβοντίνα, σε μελέτη του για την οποία βρίσκουμε μια παρουσίαση στο περιοδικό American Anthropologist.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην σύγκριση μεταξύ μιας περιοχής της Κροατίας και της Βοϊβοντίνα της βόρειας Σερβίας, όπου στο παρελθόν είχαν γίνει μετακινήσεις πληθυσμού από την πρώτη στη δεύτερη, με μετρήσεις που πάρθηκαν σε νεαρούς. Οι δυο περιοχές...
δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Το βάρος και το ύψος τους βρέθηκε παρόμοιο. Και οι δυο ομάδες βρέθηκαν με μέσο κεφαλικό δείκτη πάνω από 85 που δείχνει έντονη βραχυκεφαλία. Η λεπτορρινία επίσης είναι έντονη, με μέγιστα όρια διακύμανσης στον ρινικό δείκτη από 55 έως 69. Στην Κροατική περιοχή, επικρατεί μεσοπροσωπία ή λεπτοπροσωπία, ενώ και στην Βοϊβοντίνα τα πράγματα είναι παρόμοια. Να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις έγιναν σε νεαρούς, κάτι που σημαίνει ότι το πρόσωπο παραμένει αρκετά πλατύ και αναμένεται να μακρύνει και να γίνει πιο λεπτοπρόσωπο. Στο χρώμα των μαλλιών και των ματιών πάλι οι παρατηρήσεις είναι παρόμοιες.

Προκύπτει ότι οι πληθυσμοί μεταξύ Κροατίας και Σερβίας είναι παρόμοιοι, εμφανίζοντας έντονη βραχυκεφαλία, έντονη λεπτορρινία και πρόσωπο με τάσεις λεπτοπροσωπίας. Όλα αυτά τα γνωρίσματα υποδεικνύουν την κυρίαρχη Διναρική συνιστώσα στα δυτικά Βαλκάνια.

20 σχόλια:

  1. διναρο-μεσογειακούς σαν αυτών εδώ έχει πολλούς η Σέρβια

    http://oi62.tinypic.com/11izwvs.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2b/Yamna_cultdure.jpg αυτός είναι διναρικός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για τις διαβόητες αναπαραστάσεις προσώπων των πρωτο-Ινδοευρωπαίων Γιαμνάγια, οι οποίες για χρόνια παρουσιάζονταν ως "αυθεντικές" από σοβιετικούς επιστήμονες. Τελικά, αποδείχθηκε πως είχαν αλλάξει επίτηδες κάποια χαρακτηριστικά όπως το σχήμα και το μήκος της μύτης, το εύρος του προσώπου και τη θέση του σαγονιού, ώστε να συμφωνούν με την σοβιετική εκδοχή "των φορέων του πολιτισμού". Παρότι ξεφτιλίστηκαν στην επιστημονική κοινότητα, ειδικά μετά την αποκάλυψη των προσώπων στους ταφικούς κύκλους των Μηκυνών (όπου ήταν ενταφιασμένοι αυθεντικοί αριστοκράτες "Γιάμνα" που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα), η ίδια η υπόθεση πως οι πληθυσμοί αυτοί αρχικά συνδέονταν με ασιατικούς φαινότυπος, έχει εδραιωθεί ως "πολιτικά ορθή" και προτείνεται αντί της "ρατσιστικής" και "ναζιστικής" θεώρησης.
      Επί της ουσίας, οι κίβδηλες αναπαραστάσεις αυτές δεν δείχνουν τίποτε άλλο από ένα μικτό φαινότυπο που μοιάζει περισσότερο με "ανατολικο-ευρωπαίο". Μην περιμένεις να καταφέρεις κάποια σοβαρή αντιστοίχηση με ανθρωπολογικούς τύπους.

      Διαγραφή
  3. Ώρε φίλε, παντού πολιτικές σκοπιμότητες και ατζέντες. Με ότι και να ασχοληθείς τα ίδια θα δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.facebook.com/lmarsella/photos/a.476699259145082.1073741827.476590045822670/596941073787566/?type=3&theater

    Αυτός εδώ σε ποιο φυλετικό τύπο ανήκει? όχι μαλακίες σοβαρές απαντήσεις το σχήμα κεφαλιού βασικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μοιάζει πολύ με ελλήνας και μου φενέται αλπικο-μεσογειακος

      Διαγραφή
    2. Αλπικός με διναρική επιρροή. Είναι πολύ υψικέφαλος για αλπικός, με κυρτή μύτη και πλατυϊνία.

      http://www.romapost.it/wp-content/uploads/2015/09/marsella.jpg

      https://i.ytimg.com/vi/XCwhhrX9sSE/hqdefault.jpg

      https://scontent.fath3-2.fna.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t1.0-9/12718201_627941497354190_8193601730716346104_n.jpg?oh=21e93423c25d40bdfadcad5177153ac6&oe=57AC26F1

      Διαγραφή
    3. οντως αλπικός με διναρίκη επιδραση και παλί περναει ανετα για ελληνας

      Διαγραφή
  5. οι σέρβοι ειναι μείξη βαλτικού με διναρικό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι είναι κυρίως Διναρικοί. Μπορεί να λέγονται ''Σλάβοι'' και να μιλούσαν για ''πανσλαβισμό'' με τους Ρώσους,εντούτοις δεν έχουν μεγάλη σχέση με τους Ρώσους ,που ανήκουν κυρίως στον Βαλτικό τύπο.

      Διαγραφή
    2. Στα βαλκάνια δεν είναι περισσότεροι οι διναρικοί??Πως μπορούν να μιλούν για πανσλαβισμό αν βλέπουν οτι δεν είναι σλάβοι?....

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει σλαβικη φυλή εθνικός προσδιορισμός είναι εδώ οι Τούρκοι μιλάνε για παντουρανισμο ενώ είναι αρμενοειδης-μεσογειακοι αρμενοειδης-κρομανοειδης

      Διαγραφή
    4. Ελάχιστοι Τούρκοι είναι τουρανικοι τύποι πόσο καθυστερημένα είναι οι εθνικοφρονες όταν φωνάζουν Τούρκοι μογγολοι δολοφονονοι γελάω

      Διαγραφή
    5. Οι αλβανοί διάβασα οτι η πλειοψηφία τους ανήκει σε διναρικούς.Εχω δει αλβανούς που είναι μογγόλοι..τελικά τι ειναι??εχουν επίδραση απο ασιατικούς φυλετικούς τύπους??

      Διαγραφή
    6. Αλπικο-διναρικοι κυρίως και μερικοί καυκάσιοι και κάτι γυφτοειδης αναμεμιγμένοι με ευρωπαϊκό φαινότυπο.

      Διαγραφή
    7. Οντως πολλοί αλβανούς που έχω δει ειναι καυκάσιοι

      Διαγραφή
  6. Ως προς τους ανθρωπολογικούς τύπους,που έχουν αναφερθεί στο παρόν
    ιστολόγιο,θα ήθελα να κάνω την παρακάτω ερώτηση:δεδομένου την διασπορά αρκετών από τους προαναφερθέντες ευρωπαϊκούς τύπους,ακόμα και σε περιοχές της Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής,κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε πλέον π.χ για μεσογειακό τύπο ας κάτι το απόλυτο και σταθερό ,δεδομένου και την αναμενόμενη γενετική διαφοροποίηση σε βάθος αιώνων και χιλιετών σε κοντινές μεν διαφορετικές δε περιοχές του πλανήτη.Εκτός τις όποιες επιφανειακές ομοιότητες θα έπρεπε να μετρηθούν και υπολογιστούν διαφορές που πιθανόν να υπάρχουν και στα μέρη του σώματος που δεν εντοπίζονται με γυμνό μάτι(π.χ εγκέφαλος,νευρικό σύστημα,επίπεδα ορμονών,σύνθεση οστών κ.α).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λογική πίσω από την ερώτηση στηρίζεται σε αναφορές τις παρούσας κυβέρνησης του ελληνόφωνου κράτους,η οποία θεωρεί τα κύματα των προσφύγων/(λαθρο)μεταναστών ως ιστορική ευκαιρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.Πρόβλημα που κατά τον γράφοντα δείχνει αυτό ακριβώς ότι η ελληνική κοινωνία δεν βρίσκει τίποτα το σπουδαίο στην αναπαραγωγή της αλλά αντίθετα περιμένει παθητική τον επικείμενο θάνατό της με το ποιο άνανδρο και άθλιο ιστορικό τέλος.Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι αυτοί που έρχονται,και κυρίως αυτοί από την Συρία,είναι πάνω κάτω σαν και εμάς οπότε δεν μένει παρά να τους εξελληνίσουμε και γι'αυτό τον λόγο ο ελληνισμός να θριαμβεύσει για μια ακόμη φορά αφού στην ουσία του δεν πρόκειται παρά για μια ιστορική πρόταση που ενδιαφέρει πανανθρώπινα(όπως έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές από το στόμα του Χ.Γιανναρά).Υπάρχει κανένας άλλος εκεί έξω που πιστεύει αυτές αυτές τις μαλακίες;

      Διαγραφή
    2. Τα περισσότερα ανθρωπολογικά κριτήρια, ακριβώς επειδή επικεντρώνονται στο κεφάλι και το κρανίο, έχουν διαπιστωμένα σχέση με πιο ενδελεχή ανατομική μελέτη. Βέβαια, αυτό συμβαίνει κυρίως για πρακτικούς σκοπούς, καθώς το κρανίο διασώζεται περισσότερες φορές στα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και παρουσιάζει τη μικρότερη συχνότητα αλλαγών από γενιά σε γενιά (νομίζω είχε γράψει ο διαχειριστής ένα σχετικό άρθρο παλιότερα).
      Εν πάση περιπτώσει, θα σου αναφέρω κάποια παραδείγματα. Το εξογκωμένο υπερόφρυο τόξο, που θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια για την διάγνωση κρομανοειδούς επιρροής, σχετίζεται με τα τμήματα του εγκεφάλου στον μετωπιαίο λοβό που βοηθούν στην παραγωγή περισσότερης τεστοστερόνης (άνδρες) και οιστρογόνων (γυναίκες). Γεγονός που με τη σειρά του συμβάλει τις πιο στιβαρές σωματοδομές των ΚΜ. Σε άλλη περίπτωση, οι αλπικοί συνηθίζουν να εμφανίζουν κυρτό μέτωπο (σαν φούσκα) που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της λογικής και της ομιλίας, εξαιτίας της μεγαλύτερης αποδοτικότητας στα αισθητήρια ερεθίσματα. Που με τη σειρά του, δίνει βάση στις παρατηρήσεις περί "μαζεμένου", λογιστικού και προσεκτικού χαρακτήρα που δεν επιθυμεί το ρίσκο. Σκέψου τώρα τι θα μπορούσαν όλα αυτά να σημαίνουν για την μεγάλη και τη μικρή κλίση στο μέτωπο που έχουν διναρικοί και νορδικοί/μεσογειακοί αντίστοιχα.
      Κατά ένα παρόμοιο τρόπο, υπάρχουν αντίστοιχες λειτουργίες για τον ινιακό λοβό ο οποίος επηρεάζει τις οπτικές λειτουργίες. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των οφθαλμών στους αρμενοειδείς, που σημαίνει πως εστιάζουν λίγο μακρύτερα, σχετίζεται τόσο την πλατυϊνία τους όσο και με τον ρινικό σχηματισμό τους.

      Με λιγότερα λόγια, ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι τυχαίο.

      Διαγραφή
    3. Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση για το υπερόφρυο αλλά σχετικά με την στιβαρή σωματοδομή που αναφέρεις σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην μυϊκή μάζα(ως αποτέλεσμα της τεστοστερόνης),νομίζω οτι θα υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ κρανίου ,σκελετικής μάζας και των αναλογιών της.Ένα απλό παράδειγμα κρίνοντας απ'την πιο δολιχοκέφαλη φυλή,την μαύρη πιθανόν να υπάρχει συσχέτιση δολιχοκεφαλίας ας πούμε με μακρά άκρα ή φαρδιά κλείδα,ένω η βραχυκεφαλία στο άλλο άκρο κοντύτερα άκρα κτλπ.Έπειτα που οφείλονται αυτές οι διαφορές πχ αυξητική ορμόνη-τεστοστερόνη κτλπ και πως επηρεάζουνε αυτές σε ψυχολογικό επίπεδο,πώς επηρεάζει και το γέγονος ότι άλλες ομάδες έχουν γρήγορο μεταβολισμό και άλλοι αργό με αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους και άλλα χίλια δυό.Χρειάζεται σίγουρα ψάξιμο αλλά..μας έφαγε η πολιτική ορθότητα.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.