Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η αντίληψη του Αριστοτέλη για την προέλευση της πολιτείας


"Για να συσταθεί μία πολιτεία, δεν αρκούν ούτε η επί το αυτό κατοικία, ούτε το να μην αδικούν οι πολίτες ο ένας τον άλλον, ούτε οι εμπορικές σχέσεις. Αυτά είναι απαραίτητα για να υπάρξει η πολιτεία, αλλά και όταν όλα αυτά υπάρξουν, δεν υπάρχει μία πολιτεία. Πολιτεία είναι λοιπόν η ένωση συγγενικών ομάδων χάριν τελείου και αυτάρκους βίου."

Αριστοτέλης, Πολιτικά, 1280b


Ποιο είναι το βασικό θεμέλιο για την σύσταση μιας πολιτείας; Ο Αριστοτέλης μας εξηγεί ότι ούτε η συμβίωση, ούτε οι κοινοί κανόνες, ούτε οι εμπορικές-οικονομικές σχέσεις...
αρκούν για την ίδρυση μιας πολιτείας. Πολιτεία έχουμε μόνο με την ένωση συγγενικών ομάδων. Και εφόσον η συγγένεια συνδέεται αναπόφευκτα με την φυλή, ο Αριστοτέλης μας δηλώνει ότι ανώτερη θεμελιώδης αρχή του κράτους είναι το αίμα, η φυλή. Οτιδήποτε άλλο δρα υποστηρικτικά.

Η αντίληψη του Αριστοτέλη έρχεται σε πλήρη συγκρουση με τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό. Ταυτίζεται με τις απόψεις των σύγχρονων εθνικιστών. Βασικό θεμέλιο της πολιτείας αποτελεί η συγγένεια, δηλαδή το αίμα.

4 σχόλια:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=p1R2LNM1VZY
    Οι φυλετικοι τυποι που λεει ισχυουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ γενικο το βιντεο

      Rum

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι μπερδεύτηκα με το βίντεο και μου φαίνεται όχι γενικό ,άλλα μάλλον προσπαθεί να το κάνει πολύ συγκεκριμένο ,αλλά δε γνωρίζουμε αν οι φυλετικοί τύποι που παραθέτει ισχύουν,ή έχει κάνει δική του,άτυπη κατηγοριοποίηση.

      Διαγραφή
  2. Ο Αριστοτέλης,λέει τα αυτονόητα ,αυτά δηλαδή που οι σύγχρονοι γραικύλοι αδυνατούν να κατανοήσουν και ονειρεύονται ''πολυπολιτισμικές'' κοινωνίες.Και τι πάει να πει πολυπολιτισμική κοινωνία; Πώς θα ταιριάξει ο ευρωπαϊκός-ελληνικός πολιτισμός με τους ανύπαρκτους κάφρικους και αφροασιατικούς ,ας πούμε ''πολιτισμούς'';;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.