Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Το σημαντικότερο δίδαγμα της βιολογίας με τα λόγια του Alfred Ploetz


"Τα εξωτερικά ερεθίσματα, η ανατροφή, η εξάσκηση σε διάφορες λειτουργίες, μπορεί μονάχα να αναπτύξει τις δοσμένες ικανότητες ως ένα συγκεκριμένο βαθμό, ώστε να βοηθούν το εν λόγω άτομο, όμως η ανύψωση των καλών ιδιοτήτων κληρονομικά στην επόμενη γενιά, δηλαδή η βελτίωση του κεφαλαίου της ανθρώπινης ικανότητας, είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον τύπο της ζωής και συνεπώς εμπίπτει πλήρως στη σφαίρα της φυλετικής υγιεινής."

Alfred Ploetz, Εισαγωγή στο βιβλίο του
Die Tuechtigkeit Unserer Rasse und der Schutz der Schwachen


O Alfred Ploetz ήταν Γερμανός ιατρός, βιολόγος και ευγονιστής. Από μικρός μελέτησε και θαύμασε τα έργα του Darwin και του Haeckel. Αφότου έγινε ιατρός,...
γρήγορα έγινε θιασώτης της ευγονικής με φυλετικά κριτήρια, εισάγοντας τον όρο φυλετική υγιεινή ήδη από το 1895. Ιδρύει το επιστημονικό περιοδικό Archiv für Rassen-und Gesellschaftsbiologie και έπειτα την Γερμανική κοινότητα για την Φυλετική Υγιεινή, που γρήγορα γίνεται και διεθνής. Πολιτικά υποστήριξε τον Αδόλφο Χίτλερ. Πίστευε ότι η άνοδός του στην εξουσία θα φέρει την φυλετική υγιεινή στο προσκήνιο. Και όντως έτσι έγινε. Ο ίδιος κατείχε υψηλές επιστημονικές και συμβουλευτικές θέσεις εφαρμόζοντας τις φυλετικές πολιτικές του νέου καθεστώτος.

Στο απόσπασμα που παρατίθεται, ο Ploetz μας παρουσιάζει το κορυφαίο δίδαγμα της βιολογίας. Ότι οι κληρονομικές δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, ορίζονται από τη γέννηση, η εκπαίδευση και το περιβάλλον μπορούν να βελτιίωσουν κάπως το παρόν άτομο, όχι όμως την επόμενη γενιά. Γι' αυτό το λόγο, ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί ο άνθρωπος είναι μέσω της ευγονικής. Και μάλιστα, ο Alfred Poletz, ως εισηγητής της έννοιας της φυλετικής υγιεινής, υποστηρίζει ότι η ευγονική οφείλει να λαμβάνει υπόψη και φυλετικά κριτήρια.

3 σχόλια:

  1. http://media.salon.com/2012/08/david_foster_wallace_rect.jpg

    http://media.salon.com/2014/04/david_foster_wallace2.jpg

    David Foster Wallace διναρικός είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιο τύπο ανήκει;
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Pyotr_Wrangel_1920_%28large%29.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.