Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ανθρωπολογικοί χάρτες της Σκανδιναβίας

Κεφαλικός δείκτης στην Σκανδιναβία

Ο χάρτης κεφαλικού δείκτη στην Σκανδιναβία δείχνει ότι οι κάτοικοι είναι δολιχοκέφαλοι, ειδικά στα νότια της χερσονήσου. Ο πυρήνας των Νορδικών φαίνεται εκεί που...
ο κεφαλικός δείκτης είναι πιο χαμηλός, στις σκούρες περιοχές, ενώ όταν ο δείκτης πλησιάζει στην μεσοκεφαλία, οι κάτοικοι είναι κυρίως Κρομανοειδείς, ειδικά στο μεγαλύτερο μέρος της Νορβηγίας. Στα βόρεια της χερσονήσου φτάνουμε στην βραχυκεφαλία, λόγω των Λαπώνων. Η νότια Φινλανδία είναι οριακά δολιχοκέφαλη στα δυτικά, λόγω Νορδικών που έχουν εισέλθει από την Σουηδία, ενώ στα ανατολικά ο κεφαλικός δείκτης αυξάνει στα ανατολικά, λόγω Βαλτικών.


Ποσοστό ανοιχτών ή ενδιάμεσων μαλλιών στην Σκανδιναβία

Το χρώμα των μαλλιών είναι ανοιχτό ή ενδιάμεσο (στην κλίμακα Fischer-Saller στο διάστημα A-Q) σε πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού. Ωστόσο το εύρος του χρώματος δεν μας βοηθά στην κατανομή Κρομανοειδών και Νορδικών στον χάρτη, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε ότι οι Κρομανοειδείς στα δυτικά έχουν λίγο πιο σκούρο χρώμα μαλλιών. Στην Φινλανδία, όπως είναι λογικό, στα δυτικά υπάρχει υψηλό ποσοστό ανοιχτών ή ενδιάμεσων μαλλιών, ενώ βόρεια και ανατολικά αρχίζει να μειώνεται λόγω Λαπώνων και λοιπών μογγόλων.

Ποσοστό ανοιχτών ή ενδιάμεσων ματιών στην Σκανδιναβία

Η συντριπτική πλειοψηφία των Σκανδιναβών έχει ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών και πέφτει μόνο στον πυρήνα της περιοχής που κατοικούν οι Λάπωνες.

Οι χάρτες είναι του Σουηδού ανθρωπολόγου Bertil Lundman.

3 σχόλια:

  1. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό Αλπικών στη Σκανδιναβία; Ρωτάω επειδή γράφετε πως η βραχυκεφαλία οφείλεται σε Λάπωνες και Βαλτικούς και αυτό μου κίνησε την περιέργεια σχετικά με την ύπαρξη αλπικών στη Σκανδιναβία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Αλπικών στη νότια παραλιακή ζώνη της Σκανδιναβίας, που έχουν έρθει από την ηπειρωτική Ευρώπη. Για παράδειγμα στη νότια Σουηδία ιστορικά είχαν εγκατασταθεί αρκετοί Βαλλόνοι εκ Βελγίου και οι περισσότεροι λογικά ήταν Αλπικοί.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση!

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.