Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανθρωπολογική μελέτη των Μανιατών

Οι Μανιάτες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αγωνιστές της Εθνικής ιδέας. Έθιμα και παραδόσεις της περιοχής έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Σπαρτιάτες. Επομένως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον μια ανθρωπολογική μελέτη τους. Ο Fritz Schiff μελέτησε ανθρωπολογικά την Μάνη, δημοσιεύοντας τα ευρήματά του στο περιοδικό Zeitschrift für Ethnologie, υπό τον τίτλο "Beiträge zur Anthropologie des südlichen Peloponnes (Die Mani)".

Ο Schiff μιλάει αρχικά για την γεωγραφία, την δημογραφία και την ιστορία της περιοχής. Η περιοχή είναι δυσπρόσιτη, πυκνοκατοικημένη και με πλούσια ιστορία. Η ιστορική αναδρομή ξεκινάει από τους Δωριείς και τους...
αρχαίους Σπαρτιάτες, περνά στα βυζαντινά χρόνια και την επιμονή τους στην εθνική θρησκεία, έπειτα στην απομόνωση της περιοχής, καθιστώντας αμφίβολο αν η είσοδος Σλάβων ή Αρβανιτών προκάλεσε την οποιοαδήποτε φυλετική μεταβολή και τέλος στην συμβολή στην εθνεγερσία και τους σύγχρονους εθνικούς αγώνες.

Χρησιμοποιεί τις τεχνικές των von Luschan και Fischer για την ταξινόμηση του χρώματος ματιών και μαλλιών. Ακολουθούν πίνακες με τις ανθρωπολογικές μετρήσεις 132 κατοίκων της Μάνης, από περιοχές όπως το Οίτυλο, η Λάγια, το Γύθειο, η Καρδαμύλη, το Λεύκτρο, καθώς και από γύρω περιοχές στη Μεσσηνία. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν τον κεφαλικό δείκτη, τον ρινικό δείκτη και τον προσωπικό δείκτη, καθώς επίσης δίνονται παρατηρήσεις για το χρώμα ματιών και μαλλιών. Τα στοιχεία αντιπαραβάλλονται με αυτά του von Luschan από την Κρήτη.

Ως προς το χρώμα μαλλιών, προκύπτει ο εξής πίνακας:


Κυριαρχεί το καστανό ή σκούρο χρώμα μαλλιών με 89% στον πληθυσμό. Ανοιχτό χρώμα μαλλιών έχει το 11%, με ποσοστά 4-8% στη νότια Μάνη και μέχρι 20% στην βόρεια Μάνη, αν και οι παρατηρήσεις είναι λίγες. Η κατανομή του χρώματος μαλλιών στην Κρήτη είναι παρόμοια, με την διαφορά ότι τα μαλλιά είναι περισσότερο σκούρα. Συνεπώς στην Μάνη κυριαρχεί ο βαθύς χρωματισμός στα μαλλιά.

Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:


Οι Μανιάτες είναι κατά 69% δολιχοκέφαλοι ή μεσοκέφαλοι. Οι βραχυκέφαλοι αποτελούν το 31% των κατοίκων. Οι Κρήτες είναι πιο δολιχοκέφαλοι από τους Μανιάτες, αλλά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η κατανομή του κεφαλικού δείκτη στη Μάνη, στην επαρχία Πυργιώτισσας στην Κρήτη και στον Μελιγαλά, ο οποίος βρίσκεται αρκετά μακριά από την Μάνη, για σύγκριση.


Από το γράφημα προκύπτει ότι οι Κρητικοί είναι οι πιο δολιχοκέφαλοι, οι Μανιάτες έπονται με σημαντική δολιχοκεφαλία, ενώ στον Μελιγαλά που βρίσκεται στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, η βραχυκεφαλία είναι πλειοψηφία. Πράγμα που σημαίνει ότι η Μάνη διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τον δολιχοκέφαλο χαρακτήρα, λόγω της απομόνωσής της και επηρεάστηκε λιγότερο από την είσοδο βραχυκέφαλων. Ακόμη πιο αναλυτικά, παρατίθενται πίνακες κεφαλικού δείκτη ανά περιοχή.


Ο μέσος ρινικός δείκτης είναι πολύ χαμηλός, περίπου 62, δείχνοντας καθαρή λεπτορρινία. Ο μέσος ρινικός δείκτης φτάνει το 66 στον Μελιγαλά. Ο μέσος προσωπικός δείκτης είναι στο 87, μεσοπροσωπία, στα όρια της λεπτοπροσωπίας.

Συνεπώς, οι Μανιάτες είναι κυρίως δολιχοκέφαλοι, με σκούρο χρώμα μαλλιών, λεπτορρινία, στα όρια της λεπτοπροσωπίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια τάση προς τον Μεσογειακό τύπο, που έχει επακριβώς αυτά τα γνωρίσματα, ενώ δεν αποκλείονται και Κρομανοειδείς. Οι βραχυκέφαλοι αποτελούν σημαντική μειοψηφία και περιλαμβάνουν κυρίως Αλπικούς και δευτερευόντως Διναρικούς, καθώς η βραχυκεφαλία είναι ήπια. Εξετάζοντας όλες τις περιπτώσεις με καστανόξανθα ή ξανθά μαλλιά, λιγότεροι από τους μισούς θα μπορούσαν να είναι Νορδικοί, καθώς οι περισσότεροι είναι ευρυπρόσωποι ή βραχυκέφαλοι, ίσως Βαλτικοί ή Διναρικοί. Νορδικοί και Βαλτικοί εμφανίζουν μονοψήφιο ποσοστό.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Μανιάτες είναι κυρίως Μεσογειακοί, με μια μειοψηφία Αλπικών και Διναρικών. Η φυλετική τους σύσταση πιθανότατα αποτελεί τον λόγο της μαχητικότητάς τους και των ιδιαίτερων εθίμων τους.

Όποιος γνωρίζει καλά Γερμανικά, ας προσθέσει ότι άλλο βρίσκει αξιόλογο από την μελέτη.

Τέλος παρατίθενται κάποιες φωτογραφίες Μανιατών.



49 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερον.

    http://puu.sh/fHiqj/b36e5c6c71.jpg
    http://puu.sh/fHjq9/e9d39237ed.jpg
    http://puu.sh/fHjrv/c2a4e8ba09.jpg

    Οσο πιο βορεια πας, τοσους πιο βραχυκεφαλους και καστανους/καστανο-ξανθους συναντας. Στις πιο δυσβατες περιοχες της Μανης φαινεται να κυριαρχουνε σχεδον ολοκληρως μεσογειακοι με καποιους διναρικους και αλπικους μαλλον. Τα ανοιχτα μαλλια φαινονται να συνδεονται με βραχυκεφαλια σε ολα τα μερη της Ελλαδας, βορεια, νοτια και νησια.

    Επισης, ο συγγραφες προσθετει οτι στους Μανιατες ισχυει η τριχοφυια αναμεσα στα φρυδια, οπως και στους (δυτικο-) κρητικους που εξετασε ο Luschan. Μου θυμιζει ενα αρθρο που διαβασα σχετικα με ξυραφακια που ειχανε οι αρχαοι αθλητες για να ξυριζουνε σωμα και...μετωπο το οποιο με εκανε να γελασω.

    Φαινεται οτι η Μανη δεν επηρεαστηκε απο επιδρομες σλαβων η εγκατασταση βαλκανικων στοιχειων κατα την τουρκοκρατια/βυζαντιο αλλα ουτε απο αυτην των Ποντιων οπως η μακεδονια. Το γεγονος οτι ολες οι πιο δυσβατες, "φυλετικα" και ιστορικα καθαρες περιοχες ειναι παντα δολιχοκεφαλες και συντριπτικα μεσογειακες/κρομανοειδεις, λεει πολλα.

    Σημειωση. Φαινεται οτι η κατηγορια Hell στα μαλλια και ματια δεν συμβαδιζουν καθολου, το οποιο μαλλον σημαινει οτι η κατηγορια "Hell" (ανοιχτοχρωμη) στα μαλλια μαλλον συμβολιζει ανοιχτο καστανο κατα 90% παρα ξανθο. Φαινεται πολυ κοντα και στης εκτιμησεις του Ornstein για ολη την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καποιες προσθετες παρατηρησεις.

      Διαβασα ολο το κομματι. Σημαντικα να αναφερω

      1. Στην Μανη συναντουνται κρανια μεσογειακου "μινωικου" τυπου οπως αυτα που βρηκε ο Luschan στο Λασιθι. (του οποιου ο πλυθησμος εχει παρομοιο DNA με τους μινωιτες οπως εχω αναφερει, φαινεται η ανθρωπολογια συμφωνει) Επισης ομως βρισκουμε και βραχυκεφαλα τα οποια, συμφωνα με τον συγγραφεα, εχουνε βγει και σε παλια ευρυματα και εκτιμουνται πιο "αρχαια" απο αυτα του "μινωικου" τυπου.

      2. Ξανθα μαλλια, συμφωνα με τον πινακα και τον συγγραφεα, βρισκεις σε βραχυκεφαλους ενω οι δολιχοκεφαλοι ανηκουνε ΟΛΟΙ στον "μινωικο" τυπο. Επισης, αμα τον ριξει καποιος μια ματια, στις ξανθες περιοχες βορειας μανης και μελιγαλα οσο πιο ξανθα τα μαλλια (καστανα, καστανο-ξανθα και 1-2 ξανθα) τοσο πιο μεγαλη και η βραχυκεφαλια. Ο πιο ξανθος εχει Κ.Δ. 88 ενω κατω απο 81 δεν συναντας ξανθο η καστανο-ξανθο πλην ενος.

      3. Γενικοτερα ο συγγραφεας τονιζει ομοιοτητες κρητικων-πελοποννησιων (και ιδιαιτερα μανιατων) και εκφραζει επιθυμιες για την πραγματοποιηση μιας πιο εκτεταμενης μελετης.

      Το γεγγονος οτι οι πιο ανοιχτοχρωμοι εχουνε κυριως καστανα η καστανο-ξανθα μαλλια + βραχυκεφαλια και στην μανη και σε ολη την Ελλαδα, κυριως στα νοτια (ειτε διναρικοι ειτε αλπικοι συμφωνα με τον πινακα κεφαλικου υψους) μου θυμιζει κατι συζητησεις που ειχαμε ως προς την διναρικο-αλπικη συσταση των Δωριεων και τα σχετικα ευρηματα των Angel και αλλων.

      Διαγραφή
    2. H κατηγορία Ηell στα μαλλιά συμβολίζει ξανθό 100%. Η κατηγορία Braun συμβολίζει τα καστανόξανθα (σκουρόξανθα) μαλλιά και τα ανοιχτά καστανά, που σημαίνει ότι συμβολίζουν ανάμεικτα μαλλιά. Η κατηγορία Dunkel είναι τα μεσαία και σκούρα καστανά μαλλιά και τα μαύρα ξεκάθαρα.

      Διαγραφή
  2. Ρε παιδιά δεν αμφισβητώ την έρευνα σε καμιά περίπτωση αλλά οι Μανιάτες που μένουν στον Πειραιά(ο μισός πλυθησμός στον πειραιά είναι μανιάτικης καταγωγής όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το επιθετό τους -άκος-εος) είναι στην πλειοψηφία τους βραχυκέφαλοι διναρικοί,καθώς ψυλοί,με κυρτή μύτη,λεπτά χείλια,μετά αλπικοί σε επίσης σημαντικό ποσοστό και σε πολύ λιγότερο ποσοστό ακολουθούν οι μεσογειακοί(αν υπολόγιζα θα έλεγα ένα 10-15% αυτών).
    Μου έχει κάνει εντύπωση γιατί η Μάνη είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει δεχθεί επιρροή από ξένα στοιχεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μάνη είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει δεχθεί επιρροή απο ξένα στοιχεία? ισχύει αυτό όλες οι άλλες περιοχές δηλαδή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Μανιατες ητανε αποκομμενοι απο την υπολοιπη Ελλαδα καθ'ολη την συγχρονη ιστορια και παντρευονταν μονο μεταξυ τους, κατι το οποιο ισχυε για σχεδον ολες τις δυσβατες και ορεινες περιοχες της Ελλαδας. Το γεγγονος οτι η μακεδονια ειχε μια μικρη σλαβικη επιρροη, η ανατολικη και η θρακη μια μεγαλη ποντιακη ενω αλλα μερη της Ελλαδας ειχανε αρβανιτικη ειναι γνωστα σε ολους.

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή εσύ αυτό το λες και το πιστεύεις τώρα; Οι έιλωτες δηλαδή ήταν μεσογειακοί; Έχεις δει πολλούς βραχυκέφαλους με υπάνθρωπες αλβανόφατσες και ανοιχτοχρωμία να δημιουργούν πολιτισμό πολλώ δε μάλλον κοινωνία με ευγονικές αρχές όπως ήταν η Δωρική Σπάρτη; Για κούνα το εμφανώς βραχύ- κεφάλι σου μήπως φύγουν οι ευσεβείς πόθοι και ο κοπανιστός αέρας που κουβαλάς στο πιθηκομυαλό σου! Υ.Σ Με έχει κουράσει αφάνταστα ο κάθε τυχάρπαστος να πετάει και μία μπούρδα άνευ στοιχείων επειδή ελπίζει ότι κάθεται καλά με το πως αυτός αντιλαμβάνεται την φυλετική κατάσταση στην Ελλάδα! Νομίζω πως το ιστολόγιο θα πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του να επεμβαίνει σε όλα τα σχόλια ξεκαθαρίζοντας πάντοτε τις συζητήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ανεκτικότητα στὴν διαφορετικὴ ἄποψι. Σχολιάζουμε, δὲν ὑποβάλλουμε ἀκαδημαϊκὲς πραγματεῖες.

      Διαγραφή
    2. Ρε βλάκα Ανώνυμε 2:06 όλοι οι ανθρωπολόγοι Ευρώπης και Αμερικής αυτάλένε:http://www.archive.org/stream/antiquariesjour00unkngoog#page/n254/mode/2up διάβασε αυτό βλαμένε να καταλάβεις ότι οι οι Ιλλυριοί Αλβανοί και Δωριείς έχουν παρόμοια κρανιακή ομοιότητα! διάβασε το antiquaries journal και μετά μίλα ...άιντε χαιβάνι

      Διαγραφή
    3. http://www.geocities.ws/race_articles/gr/fig11.jpg

      http://ancientolympics.arts.kuleuven.be/thumbs/pausanias.jpg

      Παυσανίας

      Ορίστε πανηλίθιε η δόλιχη αριστοκρατία της αρχαίας Σπάρτης! Ένα στοιχείο βασικό έχουν όλοι οι βραχυκέφαλοι είναι γεννημένοι σκλάβοι και ακόλουθοι των Περιακτικών φυλών και φυσικά ανίκανοι να διαμορφώσουν εκ των έσω αντίληψη περί του κόσμου, αντιδρούν σαν νεογέννητα στις εξωτερικές τους επιρροές συνήθως με συναισθηματικές εξάρσεις! Η Αλβανολαγνεία και η ταύτιση της Δωρικότητος με βραχέα κρανία αποδεικνύει ότι είσαι βραχύς και μάλλον σου λείπει το μισό κεφάλι! Πιάσε λίγο το κρανίο σου με την ελπίδα ότι θα βρεις κάτι!

      Διαγραφή
    4. Εγω στον Παυσανια διακρινω KM επιδραση οποτε εισαι σωστος ως προς την δολιχοκεφαλια του συγκεκριμενου,δυστυχως δεν υπαρχει μεγαλυτερο δειγμα.Η επιβλητικη μορφη του Παυσανια οπως και αυτη του Αρχιδαμου δεν εχουνε κατ'εμε καποια σχεση με την αριστοκρατικη μορφη του αμιγως μεσογειακου Περικλη.Αν κρινω απο τους Δωριεις-Σφακιανους η ΚΜ επιδραση στους Σπαρτιατες ητο σιγουρα σημαντικη.

      Διαγραφή
    5. Δὲν μπορῶ νὰ κρύψω τὴν εὐχαρίστησί μου, ὅταν διαβάζω φιλοπεριακτικὲς θέσεις, ὅπως αὐτὲς τοῦ ἀνωνύμου 12:55. Μὲ καλύπτει πλήρως. Προσωπικά, τρέφω ἀπεριόριστο καὶ ἄσβεστο μίσος γιὰ τοὺς βραχυκέφαλους. Συνιστοῦν δυσπλασία-τερατογένεσι, ἕνα ἀπὸ τὰ πολλὰ ἐλαττωματικὰ προϊόντα τῆς φύσεως. Στὴν ἀπόπειρα τῆς φύσεως νὰ κατασκευάσῆ ἐξελιγμένα ὄντα, παράγει 90% φύρα-σκουπίδια. Τέτοιοι εἶναι οἱ Νέγροι, οἱ Μογγολίδες, οἱ Βραχυκέφαλοι, οἱ κοντοί, οἱ φαλακροί, οἱ ὁμοφυλόφιλοι, οἱ Σημίτες.

      Οἱ Δολιχοκέφαλοι Λευκοὶ εἶναι τὸ ἀριστούργημα τῆς ἐξελίξεως.

      Διαγραφή
    6. Αυτο που δεν μπορουνε να καταλαβουνε καποιοι ειναι οτι οι Δωριεις στην Ελλαδα αποτελουσαν μιξη των διναρικων-αλπικων εισβολεων με τους ντοπιους μυκηναιους μεσογειακους και κρομανοειδεις. (και αλπικους) Ολες οι εστιες τους και τα κρατη τους ανηλθαν αιωνες μετα την Καθοδο.

      Καλο παραδειγμα ο Παυσανιας ο οποιος ειναι κρομανοειδεις με μεσογειακη επιδραση.

      http://puu.sh/fLviz.jpg
      http://puu.sh/fLvhj.jpg

      http://www.geocities.ws/race_articles/gr/fig11.jpg
      http://puu.sh/fLwbr.jpg (δεν μπορουσα να βρω φουλ προφιλ)

      Βαθια τοποθετημενα ματια, κοντο μεσογειακο μετωπο αλλα τετραγωνο και γερο, χαμηλο και μακρουλο (δολιχοκεφαλο) κεφαλι κλασσικου μεσογειακου, μυτη χαμηλη (κρομανοειδης) αλλα ισια και μακρια (μεσογεικου), τετραγωνο προσωπο με εμφανεις ζυγωματικους, μεγαλο σαγονι και πιθανως (για τον Παυσανια) και μεγαλο υψος. Η διαφορα με τον νορδο-κρομανοειδη βρισκεται κυριως στο μεγεθος των ματιων, στο μεγαλυτερο υψος του κρανιου και καπως στο πλατος του προσωπου. (εκτος αμα ο Παυσανιας ητανε χοντρος, μαλλον απιθανο για Σπαρτιατη)

      Το γεγονος οτι οι διναρικοι ειναι κυριως σε παλιες "δωρικες" περιοχες της Ελλαδας, δηλ μακεδονια, ηπειρο, πελοποννησο και Σφακια δεν ειναι και τοσο τυχαιο. Ο συγγραφεας της ερευνας στην αρχη της αναρτησης δηλωνει επισης οτι "ξανθοι υπαρχουνε και στο βορρα και στο νοτο της βαλκανικης χερσονησου και στην πελοποννησο σε αρκετα μεγαλο βαθμο". Συνδεεται ειτε με την παρουσια αλπικων ειτε με την μεινοτητα ξανθων που υπαρχει στους διναρικους.

      Οσο για τους Αλβανους και τους Δωριεις, ειναι φως φαναρι οτι φαινονται ομοιοι, το ιδιο και αλλοι βαλκανικοι, αφου το 90% τους ειναι ειτε διναρικοι ειτε αλπικοι. (αυτο με τους αλβανους του καυκασου να κοψει)

      Διαγραφή
    7. Βρηκα καλυτερη προτομη (αλλα ρωμαικη, δεν ξερω κατα ποσο πιστη ειναι)
      Αυτο για το οποιο μιλαω φαινεται καλυτερα εδω.

      http://www.livius.org/site/assets/files/6630/pausanias_cm2.jpg
      http://puu.sh/fLyh9.jpg
      http://puu.sh/fLyh1.jpg

      Διαγραφή
    8. Γιατί τόσο μισός ρε Η.Η για τους βραχυκέφαλους??Δηλαδή οι αλπικοί και οι διναρικοί δεν τους συμπαθείς καθόλου??Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο τύποι ίσως να μην είμασταν καν Ευρωπαίοι..Όσο και να το κάνουμε οι διναρικοί και οι αλπικοί είναι απαραίτητοι στον ελληνικό έθνος.Επίσης δεν είναι και τόσο άσχημοι,δυσμορφικοί κ.α,στην πραγματικότητα έχουν ωραία χαρακτηριστικά...Τέλως πάντων αποψή σου αλλά όχι και σφάλμα της φύσης...

      Διαγραφή
    9. τα ιδια και τα ιδια καθε φορα και διαστρεβλωση της Σπαρτης ενω η ιστορικη της πορεια οπως και οι αρχες της συμβαδιζουν με τον νορδικο τυπο ξεκαθαρα, Ολιγομιλητοι , στρατιωτικα πειθαρχημενοι , σφριγιλοι , και εγκρατεις δεν γινεται να ανηκουν σε αλλον φυλετικο τυπο εκτος απο τον νορδικο . Κακως προσπαθειτε στην συγχρονη Ελλαδα να βρειτε απογονους των Σπαρτιατων , Η Ανωτερη φυλετικη ταξη των ομοιων εξαφανιστηκε απο τους συνεχεις πολεμους και απο την λειψανδρια . Οι ειλωτες και τα αλλα σκυλια βρηκαν την ευκαιρια μετα την ηττα της Σπαρτης στα Λευκτρα και στην Μαντινεια να καταλαβουν και να εγκατασταθουν στην ιερη γη της ,Οι συγχρονοι κατοικοι της περιοχης ειναι απογονοι ειλωτων και περιοικων . Ο αριθμος των ομοιων Σπαρτιατων λιγοστευε μερα με την μερα παρολα αυτα εμειναν ορθιοι και υπερηφανοι ως το τελος . Αρνηθηκαν να δεχτουν στην ατειχιστη πολη τους τον φιλιππο τον β ο οποιος ηγεμονευε ολη την υπολοιπη Ελλαδα .παρολο που ηξεραν τις συνεπειες και μαλιστα στο απειλιτικο ραβασακι που τους εστειλε απαντησαν ψυχρα και λακωνικα με μια λεξη . Ολα αυτα με ποιον φυλετικο τυπο μπορει να συμβαδιζουν εκτος απο τον νορδικο?

      Διαγραφή
    10. Είχαμε τους Αλβανολάγνους και έχουμε και τους νορδικόπληκτους τώρα! Εγώ είμαι πεντακάθαρος μεσογειακός βλάχος εξόχως δολιχοκέφαλος σιχαίνομαι την μπουρδοπολυλογία, είμαι πολυμαθής, είμαι αθλητικά υπερδραστήριος, εργατικός και πολύ εγκρατής! Ως άνθρωπος είμαι υπερ των γρήγορων τακτικών και ψυχρών λύσεων στα προβλήματα! Απάντησέ μου εσύ λοιπόν τι σημαίνει αυτό;

      Διαγραφή
    11. προφανως εισαι φιλολακων αν και συμφωνα με το ιστολογιο ειναι οξυμωρο να εισαι μεσογειακος και να σαι εγκρατης . Ο μεσογειακος τυπος ειναι μεν γενναιος αλλα απο την αλλη ειναι εξω καρδια και γλεντζες . Ενα προχειρο παραδειγμα ειναι οι αθηναιοι που κατεκοψαν τους περσες στον Μαραθωνα αλλα προς τιμην του διονυσου γλενταγανε με αφθονο κρασι σαν να μην υπαρχει αυριο . Σε αντιθεση με τους Σπαρτιατες που η μονη τους ασχολια ηταν το κυνηγι της αρετης , δηλαδη ο πολεμος .

      Διαγραφή
    12. Και οι Σπαρτιάτες δεν στείλανε ολόκληρο στρατό στις Θερμοπύλες λόγω Καρνείων σκεφτόντουσαν το αύριο με την θρησκοπληξία τους; Ή τι κατάφεραν αυτοί οι πολυτάλαντοι Νορδικοί ''Όμοιοι'' με την νίκη τους στον Πελοποννησιακό; Απολύτως τίποτα, μία τρύπα στο νερό! Η τι κατάφεραν ως μουλάρια ασαμάρωτα όταν αρνήθηκαν σύμπλευση με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο! Θαυμάζω την πολεμικότητα και την ευγονική της Σπάρτης, αλλά δυστυχώς πολιτειακά και ιστορικά απέτυχαν να δημιουργήσουν κάτι έξοχο πέραν από αποτελεσματικές φάλαγγες! Οι Σπαρτιάτες ξεκίνησαν τέλεια αλλά απεδείχθησαν αρτηριοσκληρωτικοί! Αν είσαι πεπεισμένος ότι όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα στα οποία ενεπλάκησε η Αρχαία Σπάρτη επικρατούσα ήταν η Νορδική ψυχοσύνθεση τότε αυτό αποτελεί δυσφήμιση για την Νορδική Φυλή! Η Νορδική φυλή χαρακτηρίζεται από σκληρότητα όχι όμως έλλειψη ορθολογιστικής σκέψης, ίσα-ίσα αποτελεί κορωνίδα φυλετικά ως προς το ψυχρόν της αναλύσεως! Εγώ στα ιστορικά γεγονότα διακρίνω Μεσογειακή-Κρομανοειδή ελαφρότητα και απύθμενο ''μεσογειακό'' εγωϊσμό και κλειστομυαλία Δηλαδή τυπικοί Έλληνες που σκέφτονται μόνον το συνάφι τους και όταν τους δίνεται η ιστορική ευκαιρία να επιβληθούν πανελλαδικώς δεν το πράττουν καθόλου (περίπτωση Σπάρτης) ! Μόνον Νορδική πρακτικότης και αποτελεσματικότης δεν είναι αυτό!

      Διαγραφή
    13. ενεπλάκη (διόρθωση)

      Διαγραφή
    14. αν και θα ξεφυγω απο τα φυλετικα θελω να απαντησω στο τι καταφερε η Σπαρτη . Η Σπαρτη ενεπλακη στον πελοπονησσιακο πολεμο οχι απο επιθυμια αλλα απο αναγκη , δεν ειχε αλλη επιλογη επρεπε να σταματησει την ιμπεριαλιστικη νεοφιλελευθερη ηγεμονια της αθηνας . . .Οι λιμενες του πειραια τοτε ηταν γεματοι απο φοινικες αιγυπτιους , και αλλους σημιτες εμπορους αυτο λεει πολλα .Τι καταφεραν που δεν συμπλευσαν με τον φιλιππο και τον αλεξανδρο? Ο Αλεξανδρος μετα τα γαυγαμηλα τα εκανε μπαχαλο μεταξυ μας φιλε εφτιαξε την πρωτη παγκοσμοιοποιημενη κοινωνια της αρχαιοτητας , Ελληνες κανανε παιδια με μαυριδερες ασιατισες και ζουσαν αρμονικα με τους βαρβαρους σε ολες τις χωρες της ανατολης . Το μετρο χαθηκε γενικα ενω η Σπαρτη ακομα και εκεινη την εποχη της παρακμης αν και αδυναμη διατηρουσε την φυλετικη και ευγονικη της πολιτικη .Οι Σπαρτιατες επισης ηταν ακρως ορθολογιστες και μαλιστα αργουσαν να παρουν αποφασεις επειδη εξεταζαν ολα τα δεδομενα εξωνυχιστικα γιαυτο το λογο εστειλαν μονο μια φρουρα επιλεκτων ιππεων στις θερμοπυλες μεχρι να αποφασισουν αν θα μεταβει στην κεντρικη Ελλαδα ο στρατος πραγμα το οποιο εγινε στις πλαταιες και εκει κατω απο ολοκληρωμενη σκεψη παλι, δεν επαιρναν βιαστικες αποφασεις πανω στην ζεση και στον θυμο οπως οι αλλες Ελληνικες πολεις <> . Δεν ειναι τυχαιο επισης οτι ολες οι οργανωσεις με νορδικο προσανατολισμο οπως τα waffen ss και η χιτλερικη νεολαια οργανωθηκαν συμφωνα με τα λακωνικα προτυπα

      Διαγραφή
    15. να πω επισης οτι δεν ειμαι νορδικοπληκτος μαλιστα ανηκω στον μεσογειακο τυπο . Προσπαθω σε ολη την ζωη μου να συμπεριφερομαι σαν ενας συγχρονος Σπαρτιατης αλλα σε καποιους τομεις δεν τα καταφερνω λογω μεσογειακου ταμπεραμεντου οσο και αν προσπαθω να ειμαι εγκρατης , ειδικα στον τομεα της διασκεδασης

      Διαγραφή
    16. > .Οι λιμενες του πειραια τοτε ηταν γεματοι απο φοινικες αιγυπτιους , και αλλους σημιτες εμπορους
      > να σταματησει την ιμπεριαλιστικη νεοφιλελευθερη ηγεμονια της αθηνας
      >α waffen ss και η χιτλερικη νεολαια οργανωθηκαν συμφωνα με τα λακωνικα προτυπα

      Παρακαλω μεθυσμενοι και ανιστοριτοι να μην μιλανε.

      Τωρα πως βρεθηκανε νορδικοι και αιγυπτιοι σε Σπαρτη και Αθηνα αντιστοιχα και δεν αφησανε ουτε ενα κρανιο...(υποψη οτι οι περισσοτεροι δουλοι στην αθηνα ητανε πρωτα θρακες, μετα σκυθες, μετα καριοι και μετα ελληνες και οτι αλλοι οπως δειχνουνε οι λιστες στις ερμες της Αθηνας)


      Διαγραφή
    17. Τί "κάριοι" βρε αστοιχείωτε; Από τ' αγγλικά διαβάζεις ελληνική ιστορία; σχολείο δεν έχεις πάει; Κάρες λέγονται, και είναι λαός μικρασιατικός που συνάντησαν οι Έλληνες.
      Και τέλος γράφεται "ανιστόρητοι", και όχι όπως το γράφεις εσύ. Ξαμολύθηκαν όλα τα δημοτικά να μας μάθουν και ελληνική ιστορία.

      Διαγραφή
    18. Ομιλω την ελληνικη ελαχιστα τα τελευταια χρονια και γραφω σε αυτην ακομα λιγοτερο. Πιο ευκολα εμπιστευομαι ξενους ιστορικους και ανθρωπολογους παρα ελληναραδες τυπου Πουλιανου, Βλαστου, Δημοπουλου και αλλους τετοιους που μονο κατι τρυπες στα βαλκανια βγαζουν. Η τους ακομα χειροτερους του "πατριωτικου" χωρου που μπορουν να σκοτωσουν με τις βλακειες που πετανε. Τουλαχιστον εχω απειρες μελετες για ολα τα θεματα απο αυτους του εξωτερικου και μπορω να συγκρινω αποτελεσματα και συμπερασματα. Το peer review ευτυχως υφισταται εξω απ'την Ελλαδα.

      Οσο για τους Καρες, ητανε λαος παρομοιος με τους Ελληνες και τους μινωιτες, συμφωνα με ανθρωπολογικες μελετες και η πιο φημισμενοι μισθοφοροι της ανατολης. Αμα θες και ιστορικα στοιχεια, διαβασε Θουκυδιδη.

      Επισης, ο καθενας με την γκαυλα του ειναι εδω μεσα. Καυκασιοι Αλβανοι, νορδικοι/μεσογειακοι/δολιχοκεφαλοι σπαρτιατες γεννημενοι απο βραχυκεφαλους αλπικο-διναρικους Δωριεις...με αλλα λογια ειναι σαν να λετε οτι ο ουρανος ειναι κοκκινος γιατι δεν σας αρεσει το μπλε. Βαρατε τα κεφαλια σας στους τοιχους μπας και γυρισουν τα μυαλα σας στην πραγματικοτητα απο το βασιλειο του φανταστικου.

      Διαγραφή
    19. οι πιο φημισμενοι μισθοφοροι*

      Γιατι εδω μεσα κραζουν τα ορθογραφικα, οχι το περιεχομενο.

      Διαγραφή
    20. Oι Σπαρτιατες σιγουρα ησαν δολιχοκεφαλοι για εναν λογο γιατι εφτυσαν καταμουτρα την μεγαλη ιδεα του φιλιππου αφου αυτοι δεν θα ηγουντο της εκστρατειας , ενας υπανθρωπος βραχυκεφαλος θα εκανε οτι προσταζει ο αφεντης/νταβατζης

      Διαγραφή
    21. http://fyletika.blogspot.gr/2014/11/blog-post_13.html
      Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες(Δωριείς) δεν ήταν νορδικοί φυσικά.Ήταν ό,τι και οι Μακεδόνες(Δωριείς),ό,τι και οι Ηπειρώτες(Δωριείς).Δηλαδή, μεσογειακοί-αλπικοί-διναρικοί.
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_31.html
      Δηλαδή ό,τι κι εμείς σήμερα.
      Δεν είναι δυνατόν από συμπεριφορικά γνωρίσματα να καταλήγουμε σε φυλετικά συμπεράσματα,ελλείψει ερευνών αποδεικτικών των ισχυρισμών μας.

      Διαγραφή
    22. δηλαδη θελεις να μου πεις οτι κατω απο το ορειχαλκινο κορινθιακο κρανος βρισκοταν ενας βραχυκεφαλος κακομοιρος παστουρμας? εζησα να το ακουσω και αυτο οτι οι Σπαρτιατες ειναι αλπικοι , ιεροσυλια και μονο για οποιον το ξεστομιζει .

      Διαγραφή
  5. Το παρόν ιστολόγιο είναι σοβαρό και ο Διαχειριστής του καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρώσει υλικό, να το μεταφράσει και να βγάλει το ρεζουμέ όπου και θα μας το παρουσιάσει εδώ. Επειδή η μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας, απαιτεί τα συμπεράσματά της να πηγάζουν από ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ και όχι από αντιεπιστημονικούς κομπλεξισμούς. ΠΡΙΝ γράψετε την κλισέ ανορθόγραφη, αντιεπιστημονική και αντιαισθητική ατάκα σας (π.χ. 1:30 π.μ.), σκεφτείτε! Βάλτε τη δόλιχη ή την βραχέα γκλάβα σας να δουλέψει! Μην ξεφτιλίζετε τους εαυτούς σας! Η φυλετική ανθρωπολογία απαιτεί πάνω απ'όλα ορθολογισμό, αμεροληψία και μελέτη! Όχι συμπλεγματικές συμπεριφορές και φαλμεραυσμούς για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός και οι φαντασιώσεις κάποιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε, στὴν ἔρευνα ὑπάρχει καὶ ἡ ἐπιστημονικὴ ὑπόθεσι. Ἂν μπορῇς νὰ συντρίψῃς τέτοιες ὑποθέσεις μὲ ἀδιάσειστα ἐπιστημονικὰ στοιχεῖα, κἄντο. Δὲν χρειάζεται νὰ ἔχουν ὅλοι δίκιο ἢ τὴν ἴδια ἄποψι μὲ μας.

      Διαγραφή
  6. Παντως,εαν οι στη μικρη εγχρωμη φωτο εικονιζόμενοι είναι οι "μεσογειακοι" των πορισματων και των ερευνων, αλοιμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το λες αυτό, ολόιδιοι με αρχαιοελληνικά αγάλματα είναι. Φωτεινοί, γυμνασμένοι και λυγερόκορμοι, με παράστημα στητό και υπερήφανο, βαθιά αίσθηση πνευματικότητας, θυμίζουν εκπληκτικά τους 300 του Πιτανάτη Λόχου στις Θερμοπύλες του 480. Πέραν πάσης αμφιβολίας και κακόβουλης διαθέσεως από μέρους τινών νορδοπλήκτων, είμεθα πραγματικοί απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
      Φτου μας να μη μας ματιάσουν!

      Διαγραφή
    2. Πέρα από την πλάκα πάντως, δεν έχουν τόσο σημασία τα μήκη των κρανίων και η ακριβής καταγωγή. Αυτό που μπορεί να εξαχθεί από τις εικόνες αντικατοπτρίζει την οικτρή μας σημερινή κατάσταση:
      Από τη μια παλαιοί μανιάτες πολεμιστές με το μάτι να γυαλίζει,έτοιμοι να δοξαστούν στα πεδία της Μακεδονίας και της Ιωνίας, και από την άλλη κάποιοι που ποζάρουν κάνοντας χάππενιγκ. Δείτε βλέμμα και σώμα και θα καταλάβετε την κατηφόρα αυτού του λαού. Είναι ενδημικό το φαινόμενο άλλωστε.
      Μπορεί να έχουν παλαιοί και νέοι το ίδιο κρανίο, για κάποιους που ενδιαφέρονται. Ε και ; Είναι φτιαγμένοι από ίδιο μέταλλο;

      Διαγραφή
  7. Οι μανιάτες είναι απόγονοι πειρατών από την ανατολή .Το υποστηρίζει με πάθος φίλος μανιάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μόνοι Άριοι που πατάνε την ελληνική γη, και συγγενείς φυλετικά με τους Δωριείς, είναι οι αρβανίτες, καθ' α γράφει και ο Μεγάλος Πέτρος Βλαστός. Εμείς κάναμε την ελληνική επανάσταση όταν οι υπόλοιποι σούρνονταν μπροστά στον Οθωμανό, με το μπακλαβοκανταίφια τους και τη χαμερπή δειλία τους, εμείς δώσαμε το τσάμικο, τη φουστανέλα και την ηρωικό τρόπο ζωής όταν οι κλαψιάρηδες μπουζοκαχασικλήδες της Ανατολίας κλαίγαν τη μοίρα τους και την άτιμη "κενωνία", εμείς διδάξαμε τη Μπέσα και την παλικαριά.
    Εμείς είμαστε οι απόγονοι των ηρώων του 1821, και άρα δικαιωματικά εμείς θα μιλάμε για την Ελλάδα, και οι υπόλοιποι -ογλού, -ιδής κ. όλα τα λιμά . θα βγάζετε τον σκασμό.
    Γιατί έτσι είναι ο νόμος της Ζωής και η φυλετική ιεραρχία.
    Κύριοι και σκλάβοι γίναμε με το ανακάτωμα των φυλών και τη δημοκρατία ένα και τ' αυτό, γι' αυτό πάει κατά διαόλου η Ελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρβανιτιά, αρβανιτιά και πάλι αρβανιτιά! Αλλιώς καθίστε και σαπίστε με τους Καζαντζίδηδες, τους Παίσιους από την Καππαδοκία και την μεσογειακή νιρβάνα σας, ραγιάδες. Θα σας βοηθήσει ο θεός σας μοιρολάτρες και κλαψιάρηδες νοικοκυραίοι.
      Ζήτω ο Πέτρος Βλαστός!
      Ζήτω ο μεγάλος Ελληνο-ιλλυρικός πολιτισμός!
      Τιμή και δόξα στην ηρωική μεραρχία των Waffen SS Skanderbeg, όταν οι ρωμιόψυχοι ραγιάδες πολεμούσαν για τα ρούβλια της Μόσχας και τους Αμερικανούς Πάτρωνες.

      Διαγραφή
  9. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς15 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:42 π.μ.

    Ενδιαφέρον.

    87 Facial index δεν λέγεται στα όρια της λεπτοπροσωπίας,μάλλον το αντίθετο.

    Ούτε με το μεγαλύτερο ποστοστο κεφαλικού δείκτη μεταξύ 79-83 δολικοκεφαλία.Ενδιαφερουσες αυξομοιωσεις εκεί επίσης.

    Αυτό μαρτυρά κι η πρώτη φωτογραφία στην οποία φαινονται αρκετα διναρο-αρμενοειδεις και καποιου είδους αλπικοί.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς15 Φεβρουαρίου 2015 στις 10:46 π.μ.

      γραψε λάθος για λεπτοπροσωπία,εχεις δικαιο.

      Διαγραφή
  10. Μπαρμπα-γιάννης ο κανατάς15 Φεβρουαρίου 2015 στις 11:19 π.μ.

    O Buxton έδωσε πιο παρόμοιο κεφαλεκό δειίκτη με Κρήτη,πάλι με αρκετή αύξηση σε Μελιγαλά.

    http://img820.imageshack.us/img820/6821/94255016.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξαναλεω,αλοιμονο εάν οι εικονιζόμενοι αντιπροσωπευουν το Μανιατικο "ιδεωδες".
    Φυλετικα,δεν υπαρχει ουτε ενας Περιαρκτικος,κυριαρχουν Αλπικοι,ενας δυο Διναρικοι με μονη ισως εξαιρεση τον πρωτο αριστερα, με αγγλικο περιστροφο, στον οποιο διακρινω καποια Νορδικοτητα.Αν μη τι άλλο,τα βλεμματα τους είναι αξιοθρήνητα.Κριμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τι περίμενες ρε φίλε; Μεγαλωμένοι με μερέντα και νουτέλα είναι οι σύγχρονοι ""άνθρωποι"". Το μάτι για ν' αστράψει θέλει πάλι ψωμί, κρεμμύδι και εληά. Και αν... Και χαστούκια φυσικά απ' τους γονείς και τους δασκάλους στο σχολείο, και ξύλα στους δρόμους από τις παιδικές παρέες για να μάθουν να σέβονται τη δύναμη και τον ανώτερο τους.
      Μην έχετε ελπίδες, να ελπίζετε μονάχα σε μια τέλεια καταστροφή μήπως κάποια στιγμοί ξαναγεννηθούν άνθρωποι.

      Διαγραφή
    2. Όποιος νομίζει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι ''καθαρόαιμοι'' ευρωπαίοι καλύτερα να κοιτάξει τα ματάκια του.Αλήθεια λέω!

      Διαγραφή
  12. Ο τέρμα δεξιά με λίγη φαντασία θυμίζει τον Βαρουφάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kai sth Manh egkatastathkan Slavoi, opws kai prosfyges ap thn Anatolia kai thn Adrianoupolh, aftoi pou apokalousan eaftous Ellhnes kai synexizan na latrevoun to dwdekatheo meta ton 8o aiwna htan mia omada pou eixan katagwgh ap tous Eleftherolakwnes kai htan egkatesthmenoi sthn perioxh thn idia epoxh pou yphrxan kai oi Rwmaioi xristianoi opws tous perigrafei (pistevw ellhnikhs katagwghs) alla kai Slavoi . Den einai ligoi oi Maniates pou katagontai apo vyzantines oikogeneies . Ena allo pou den katalavainw einai gt poly xrhsimopoioun tous Pontious ws paradeigma mh ellhnikothtas, emena mou fainetai oti meros twn kathe aftou Pontiwn einai arketa pio konta se arxaia ellhnika xarakthristika apo arketous Elladites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ότι και να κάνετε ,η ιστορία είναι ξεκάθαρη ! Όλοι τους είναι Σλάβο Αρβανίτο βράχοι,μαζι και οι παραφυάδες τους!!!!!! ΙΒΑΝ ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια διατύπωση οι Μανιάτες δεν είναι μόνο των σπαρτιατων ( δωριεις ) απογονοι αλλά και περιοικων (αχαιοι) και ειλωτων ( λελεγες ) και οι πηγές λένε πως 1 Σπαρτιάτης ομοίως αντιστοιχουσε σε 7 ειλωτες που σημαίνει πως οι Δωριείς ομοιοι πρέπει να ήταν οι βραχυκεφαλοι βέβαια αν πάει κάποιος στην σημερινή σπαρτη θα αντικρίσει πολλούς σκουροχρωμους κοντούς και με ίσια μαλλιά ίσως από τις επιδρομές πειρατειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πηγαινε στα Μεσόγεια και δες τους (παπ)αρειους πως κατάντησαν την ιερά αττικη γη (άνυδρη ηδη απ την αρχαιότητα) μεσα στο τσιμέντο, παρατήρησε τα κελάρια τους που στερούν απο αρχαια ελληνικη αρχιτεκτονική αίγλη - όσα εχουν απομείνει δηλαδη - δι οτι τα υπόλοιπα τα κατέστρεψαν, οι ελαιώνες που άντεχαν αιώνες επι αιώνων μεχρι που οι αρβανιτοφωνοι ρουμανοβλαχοποιμενες τους έδωσαν για οικιστική ανάπτυξη και τους γέμισαν μπάζα! Να χαίρεστε τον (παπ)αρειο αρβανίτικο πολιτισμό σας μοσχαροκεφαλές που εχετε ινδάλματα ρομανζε δαρβινιστικα προτεσταντικα εθνικά βαμπίρ (βλ Βλαστός). Λιγο έκατσαν οι φραγκολεβαντινοι και σας ξεβλαχιασαν ζώα, φαινεται ομως πως πολλοί απο σας όντας μοσχάρια ξεμπροστιαζατε τον υπάνθρωπο βουνίσιο εαυτό σας οταν μπρος για μερικά αργύρια πουλάγανε και τη μανα σας γι αυτο και ειστε ακομη και σημερα μοσχαροκεφαλές. Χωρις τους Ρωμηους της διασποράς να σας χρηματοδοτούν και τους λοιπούς Φραγκολεβαντινους και μερικούς Ρουμανοβλαχους γραφιάδες που σας δίδαξαν Ευρωπη θα ήσασταν μεχρι και σημερα τσομπάνηδες κατσικογαμηδες! Γκεγκε μουσκετ; Η νουκ γκεγκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.