Eugène Pittard |
Ο κεφαλικός δείκτης στα 188 άτομα που μετρήθηκαν βρέθηκε 82,92 δηλαδή κατά μέσο όρο έχουμε...
ήπια βραχυκεφαλία. Ο Pittard κάνει καλή δουλειά και παραθέτει σε πίνακα την κατανομή των μετρήσεων ως προς τον κεφαλικό δείκτη, που περιέχει μακράν περισσότερη πληροφορία από μια μέση τιμή.
Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι δολιχοκέφαλοι, δηλαδή με ΚΔ<80, αποτελούν το 23,9%, υπάρχει σημαντικό ποσοστό μεσοκέφαλων, ενώ οι βραχυκέφαλοι με ΚΔ≥82 αποτελούν το 58% με τους υπερβραχυκέφαλους με ΚΔ≥85 να αποτελούν το 29,8%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Προκύπτει ότι οι Ρουμάνοι είναι κατά πλειοψηφία βραχυκέφαλοι, με πολλούς υπερβραχυκέφαλους. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Ο Pittard βρίσκει ότι η βραχυκεφαλία είναι πιο έντονη στην Τρανσυλβανία και στην Μπουκόβινα, από ότι στις άλλες περιοχές.
Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη είναι αυτή του επόμενου διαγράμματος. Γίνεται ακόμη πιο εμφανής η επικράτηση των βραχυκέφαλων.
Ο ρινικός δείκτης των Ρουμάνων είναι 69,9 τιμή πολύ μεγάλη που αγγίζει την μεσορρινία. Συγκεκριμένα οι λεπτόρρινοι είναι 58,1%, οι μεσόρρινοι 36,8% και οι πλατύρρινοι 5%.
Το πολύ μεγάλο ποσοστό μεσορρινίας, δείχνει ότι οι Αλπικοί -μάλλον και Βαλτικοί- κυριαρχούν, ενώ αναπόφευκτα υπάρχει και κάποιο μικρό ποσοστό μογγόλων.
Ο προσωπικός δείκτης που μετρά ο Pittard δεν είναι ο κλασικός, οπότε τα αριθμητικά δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα. Όμως μας λέει ότι το πρόσωπο των Ρουμάνων είναι ευρύ, γεγονός που παραπέμπει σε Αλπικούς. Οι μετρήσεις που πήρε ο συγγραφέας είναι εξαντλητικές και αναφέρονται σχεδόν σε κάθε στοιχείο του προσώπου, ακόμα και στις διαστάσεις των αυτιών, των ματιών και του στόματος.
Ως προς τον χρωματισμό των ματιών, καστανά μάτια έχουν το 51,4%, μπλε το 8,94% και οι υπόλοιποι ενδιάμεσα. Αποχρώσεις του μαύρου και του καστανού χρώματος μαλλιών έχει το 92,3% του πληθυσμού, ενώ ανοιχτά καστανά μαλλιά έχει το 3,3%, ξανθά μαλλιά το 2,7% και κόκκινα το 1,7%. Συνεπώς οι Ρουμάνοι έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σκούρα μαλλιά, με μάτια συνήθως καστανά ή ενδιάμεσα.
Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία σχετικά με το σχήμα της μύτης. Ίσια μύτη έχει το 50,9%, κυρτή το 5,4%, ίσια μύτη με ανεπαίσθητη τάση κυρτότητας το 13,18%, ίσια μύτη με ελαφρά τάση κοίλης μορφής το 24%, μύτη ίσια με τάση ελαφρά πατημένη προς τα κάτω 4,2%, μύτη πλήρως πλακουτσωτή 2,3%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν σημαντικό ποσοστό κοίλης μύτης, δείγμα Αλπικότητας ή Βαλτικότητας, ενώ η κυρτή μύτη υπάρχει αθροιστικά σε ποσοστό διψήφιο.
Στη συνέχεια ο Pittard προσπαθεί να εξάγει την γεωγραφική κατανομή του κεφαλικού δείκτη. Η Ρουμανία χωρίζεται γεωγραφικά σε δύο ζώνες, την ορεινή και την πεδινή. Στα ορεινά ο κεφαλικός δείκτης είναι 84,4 ενώ στα πεδινά 83. Αυτό σημαίνει ότι στα ορεινά κατοικούν πολύ περισσότεροι Αλπικοί από ότι στις πεδιάδες. Πολλοί δολιχοκέφαλοι υπάρχουν νότια, κοντά στον Δούναβη, στα σύνορα με την Βουλγαρία. Ο Pittard βρίσκει ότι το βραχυκέφαλο στοιχείο αποτελεί το κύριο συστατικό στοιχείο των Ρουμάνων.
Τα συμπεράσματα σχετικά με την φυλετική σύνθεση της Ρουμανίας είναι τα εξής. Οι βραχυκέφαλοι Αλπικοί κυριαρχούν, ίσως αποτελούν πάνω από τους μισούς κατοίκους της Ρουμανίας. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού περίπου και θα μπορούσαν να είναι Μεσογειακοί -ή Pontid- και Κρομανοειδείς, ενώ οι Νορδικοί σχεδόν απουσιάζουν. Λογικά οι Κρομανοειδείς είναι περισσότεροι, με τους Μεσογειακούς μάλλον στα όρια του διψήφιου ποσοστού. Οι Διναρικοί αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, αν και όχι όσο το ποσοστό υπερβραχυκεφαλίας, το οποίο μάλλον οφείλεται σε μέρος των Αλπικών, καθώς η κυρτή ή οριακά κυρτή μύτη συναντάται σε κάτω από έναν στους πέντε κατοίκους. Συνεπώς οι Διναρικοί αποτελούν διψήφιο ποσοστό στον πληθυσμό. Τα ξανθά μαλλιά συναντώνται σε ποσοστό το πολύ 6% αν συμπεριλάβουμε και τα ανοιχτά καστανά και χωρίζεται σε Βαλτικούς, Νορδικούς και Διναρικούς. Στη Ρουμανία υπάρχουν σίγουρα και Βαλτικοί, αλλά μάλλον κυρίως Αλπικο-Βαλτικοί ενδιάμεσοι, που είναι καστανοί και γι' αυτό τα ξανθά μαλλιά αποτελούν ελάχιστο ποσοστό.
Με δυο λόγια, οι Αλπικοί κυριαρχούν, με Διναρικούς, Κρομανοειδείς, Μεσογειακούς και Βαλτικούς να ακολουθούν.
Κατι δεν παει καλα. O Pittard δινει τους 11% περιπου ελληνες με ξανθα η καστανοξανθα μαλλια. Μηπως μετρησε και τους ρομα στην Ρουμανια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι καπως ασχετη η ερωτηση μου,αλλα πιστευω πως ισως εμπνευσει τους διαχειριστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι απογονοι μας κληρονομουν καποιο προτερημα( γενετικη προδιαθεση) αν εμειςαθλουμαστε; Μπορουμε εμεις κατα καποιο τροπο να ευνοησουμε την εξελιξη;
Τα παιδια διαφορων bodybuilder πχ που δεν κανουν χρηση στεροειδων και λοιπων τετοιων ουσιων, αλλα αθλουνται `φυσικα`, θα εχουν καποια γενετικη προδιαθεση; Θα `χτιζουν` πχ πιο ευκολα γυμνασμενο σωμα ή θα εχουν πιο `γερους μυς`;
Όσο και να αθληθούμε, τα παιδιά μας δεν κληρονομούν κάποιο προτέρημα, καθώς τα επίκτητα χαρακτηριστικά δεν κληρονομούνται. Δεν επηρεάζεται το σώμα των απογόνων από τον τρόπο εκγύμνασης ή λήψης τέτοιων βοηθημάτων των γονέων. Η μόνη επίδραση είναι πολύ έμμεσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη γυναίκα, όπου εκεί το έμβρυο τρέφεται από το σώμα της μητέρας και επηρεάζεται από αυτό, συνεπώς η μητέρα καλό θα ήταν να είναι υγιέστατη και γυμνασμένη.
ΔιαγραφήΓυμνάζοντας το σώμα μας δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την επόμενη γενιά. Το DNA είναι ανεπηρέαστο από το αν γυμναζόμαστε ή όχι. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε τους απογόνους είναι η ευγονική.
Στον χωρο τοu bodybuilding εχω ακουσει απο αθλητες να λενε οτι το σωμα θυμαται κατα καποιο τροπο καθε μορφη που εχει. Ετσι αν καποιος υπηρξε καποτε πολυ χοντρος, θα επανελθει σε αυτην την κατασταση πιοευκολα και γρηγορα. Το ιδιο ισχυει και για αυτους τους πολυ ογκωδεις αθλητες(αν δλδ `πεσουν` θα επανελθουν πιο γρηγορα στην `φορμα` τους).
ΔιαγραφήΑυτο δεν εχει να κανει με το DNA;
Γενικα, πιστευω πως η ολη ιστορια με την ειδογενεση και με το τι κληρονομειται και τι οχι εχει πολλα κενα. Πιο λογικο μου φαινεται οποιαδηποτε διαφοροποιηση στο περιβαλλον γυρω μας αλλα και στο σωμα μας να εχει επιπτωσεις στον οργανισμο μας, αλλα και στο DNA, αφου καθε σημειο του σωματος περιεχει το DNA. Ξερω οτι η επισημη βιολογια δεν δεχεται ομως κατι τετοιο.
Ασχολιεμαι και εγω με bodybuilding εδω και καιρο και αυτο που ξερω ειναι οτι αμα εχεις χτισει μυς και περασει καιρος που δεν γυμναζεσαι και "πεφτεις", επανερεχεσαι πολυ πιο γρηγορα απ'οτι π.χ. ενας αγυμναστος. Δεν ξερω πως εξηγειται αλλα ενας ειχει δωσει μελετες για muscle memory οποτε ψαξου εκει. Δεν κληρονομειται παντως.
ΔιαγραφήΜε τον συματοτυπο υπαρχει διαφορετικο παιχνιδι. Αμα εισαι εντελως εκτομορφικος θα κολησεις στο ottermode. Εκει αρχιζεις τα HGH.
Αα ωραια..Χαιρομαι που ατομα ετσι που ασχολουνται και με τετοια θεματα γυμναζονται κιολας..Κ εγω ασχολουμαι πολυ μετην γυμναστικη..την διατροφη κ αυτα..αλλα οχι επαγγελματικα.
ΔιαγραφήΕγω ευτυχως ειμαι μεσομορφικος :D
Το εχω ψαξει..Εχω διαβασει για αυτα..Γι αυτο ρωταω κ εδω..
Επισης κατι που σκεφτηκα τωρα(επειδη διαβαζα για πολεμικες τεχνες).
Πως γινεται το DNA να μην επηρεαζεται κ ο μονος τροπος για να βελτιωσουμε τους απογονους να ειναι ηευγονικη;;
Αν ηταν ετσι δεν θα υπηρχε ποτε καποια εξελιξη. Ουτε θα αλλαζε το χρωμα μας(απο μαυρο σε λευκο) ουτεθα χαναμε το τριχωμα απο το σωμα μας. Τα νυχια μας καποτε ηταν πιο σκληρα και χρησιμευαν και ως οπλο κ ως εργαλειο. Επειδη ο ανθρωπος επαψε να τα χρησιμοποιει αυτα μαλακωσαν κ εγιναν οπως ειναι σημερα.. Το γονιδιο που αφορα τα νυχια αλλαξε...κ αυτο επειδη δεν μας χρησιμευε ετσι οπωςηταν.
Δεν συνεβη καποια μεταλλαξη, ωστε να αλλαξουν απο εκει τα νυχια(τα νυχια τ χρησιμοποιω ως παραδειγμα τωρα).
Ο μηχανισμός μεταβίβασης του γονιδιώματος από τους δύο γονείς στα παιδιά είναι γνωστός. Το DNA δεν μεταβάλλεται από τα επίκτητα γνωρίσματα. Δεν είναι η χρήση ή αχρησία των μερών που μεταβάλλει τα σωματικά γνωρίσματα. Οι μεταβολές γίνονται μόνο εμμέσως, μέσω της φυσικής και σεξουαλικής επιλογής.
ΔιαγραφήΤο DNA δεν παραμένει στάσιμο. Δύο παράγοντες είναι υπεύθυνοι για μεταβολή των γενετικών ακολουθιών: ο συνδυασμός του DNA των γονέων κατά την γονιμοποίηση και οι φυσικές μικρομεταλλάξεις ή λάθη κατά την αντιγραφή του γονιδιώματος, που δημιουργούν την φυσική μεταβλητότητα στους οργανισμούς. Αυτές τις δυο λειτουργίες αξιοποιεί ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής και εξελίσσονται τα όντα, με αποτέλεσμα π.χ. όταν τα νύχια να έπαψαν να χρειάζεται να είναι σκληρά, σταμάτησε να γίνεται επιλογή ως προς αυτό το στοιχείο και τα γονίδια που ελέγχουν την μορφή των νυχιών να αφέθηκαν τυχαία και αυτά κατέληξαν μαλακά. Δεν έχει να κάνει με την αχρησία τους. Αυτό μας λέει η θεωρία της εξέλιξης, πράγμα που επισφράγισε και η ανακάλυψη του DNA.
Και στις δύο παραπάνω λειτουργίες είναι δύσκολο να επέμβουμε. Συνεπώς για να βελτιώσουμε την ανθρωπότητα σε μόνιμη βάση, δεν έχει καμία σημασία να την σκληραγωγήσουμε ή να την εκπαιδεύσουμε, αλλά πρέπει να καταφύγουμε στην ευγονική, που αποτελεί την κατάλληλη επιλογή γονέων ή απογόνων, που θεωρούνται ότι έχουν επιθυμητά γνωρίσματα.
Οι Ρουμάνοι δηλαδή είναι κατά το ένα τέταρτο Διναρικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφή