Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Σλοβακίας

Τα βασικότερα σημεία της μελέτης του Frankerberger σχετικά με την ανθρωπολογία της Σλοβακίας, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό L'Antrhopologie, με τίτλο "Études anthropologiques sur la Slovaquie". Το δείγμα αποτελούνταν από πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα.

Ωστόσο, τα άτομα που μετρήθηκαν ήταν ανήλικοι, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία σχετικά με το χρώμα των μαλλιών δεν είναι αντιπροσωπευτικά και τα ξανθά μαλλιά πρέπει να μειωθούν κατ΄15 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, σύμφωνα με άλλες μελέτες. Οι νεαροί Σλοβάκοι έχουν 38% ανοιχτό χρώμα μαλλιών και 46,1% ανοιχτό ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών.

Ο συγγραφέας εξετάζοντας και άλλα στοιχεία, όπως το ύψος, αποπειράται να σκιαγραφήσει το φυλετικό προφίλ της χώρας. Στα ανατολικά της χώρας...
οι κάτοικοι έχουν αρκετό ύψος και ανοιχτό χρωματισμό. Φαίνεται δηλαδή να έχει Νορδικούς και Βαλτικούς - εμείς θα λέγαμε και Κρομανοειδείς. Η κεντρική Σλοβακία έχει περισσότερους Αλπικούς και Διναρικούς, ίσως με κάποιους Νορδικούς στα Καρπάθια. Στα δυτικά υπάρχουν πάλι Αλπικοί και Διναρικοί, με κάποιο ποσοστό μογγόλων, που οφείλεται σε Ούγγρους. Στοιχεία για τον κεφαλικό δείκτη έχουμε από άλλες πηγές τα οποία ο συγγραφέας αξιοποιεί και κάνει μια πολύ καλή περιγραφή της κατανομής των φυλετικών τύπων στην Σλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.