Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Οι μελέτες του Otto Ammon για τις φυλετικές διαφορές στην κοινωνική συμπεριφορά

Μία από τις σημαντικότερες μελέτες που επηρέασαν βαθιά την ανθρωπολογική σκέψη ήταν αυτή του Otto Ammon "Die natürliche Auslese beim Menschen". Στο έργο αυτό ο συγγραφέας μελετά τις διαφορές στην κοινωνική συμπεριφορά βάσει μετρήσιμων ανθρωπολογικών κριτηρίων, στην Βάδη της Γερμανίας. Ο Ammon εστίασε στην σύγκριση του κεφαλικού δείκτη και του χρωματισμού μεταξύ των κατοίκων της επαρχίας και των κατοίκων των αστικών κέντρων. Οι μετρήσεις του έγιναν σε δείγμα πολλών χιλιάδων ατόμων. Τους κυριότερους πίνακες μας τους δίνει ο Lapouge, συνεργάτης του Ammon, σε άλλο έργο.

Ο πρώτος πίνακας δείχνει ότι οι δολιχοκέφαλοι είναι περισσότεροι στα αστικά κέντρα από ότι στην επαρχία, με τις διαφορές να φτάνουν...
μέχρι και τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι υπερβραχυκέφαλοι είναι περισσότεροι στην επαρχία. Για μήκη κεφαλιού πάνω από 190mm ή για πλάτος κεφαλιού κάτω από 150mm, δηλαδή για δολιχοκέφαλους, τα ποσοστά είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερα στις πόλεις από ότι στην επαρχία, ενώ αντίθετα για μήκη κάτω από 180mm ή για πλάτος κεφαλιού πάνω από 160mm, δηλαδή για έντονα βραχυκέφαλους, ισχύει το αντίστροφο.




Ο δεύτερος πίνακας δείχνει ότι οι εσωτερικοί μετανάστες στην Καρλσρούη και το Φράιμπουργκ έχουν χαμηλότερο μέσο κεφαλικό δείκτη από ότι ο μέσος όρος του διαμερίσματος. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δολιχοκέφαλοι μετακινούνται εσωτερικά περισσότερο από ότι οι βραχυκέφαλοι.


Στον τρίτο πίνακα δίνεται το ποσοστό δολιχοκέφαλων και υπερβραχυκέφαλων σε Καρλσρούη και Φράιμπουργκ, όπου φαίνεται ότι οι εσωτερικοί μετανάστες είναι πιο δολιχοκέφαλοι και επίσης οι αστικές περιοχές έχουν 20 με 30 μονάδες μεγαλύτερο ποσοστό δολιχοκέφαλων από τον μέσο όρο όλης της περιφέρειας της Βάδης. Πράγμα που σημαίνει ότι η Βάδη έχει μεν λίγους δολιχοκέφαλους, αλλά αυτοί αυξάνονται δραματικά όσο πλησιάζουμε στα αστικά κέντρα.


Να σημειώσουμε ότι η Βάδη είναι το πιο νοτιοδυτικό κομμάτι της Γερμανίας, που συνορεύει με Ελβετία και Γαλλία, συνεπώς οι δολιχοκέφαλοι, εκτός από Νορδικοί ή Κρομανοειδείς, μπορεί να είναι και Μεσογειακοί. Οι βραχυκέφαλοι είναι κυρίως Αλπικοί.

Ο Ammon έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι δολιχοκέφαλοι είναι πιο δραστήριοι εκ φύσεως από τους βραχυκέφαλους, με περισσότερες φιλοδοξίες για καταξίωση ή πλουτισμό, πράγμα που τους κάνει να συσσωρεύονται σταδιακά στα αστικά κέντρα, όπου βρίσκουν περισσότερες ευκαιρίες. Γεγονός που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία Νορδικών και Μεσογειακών. Μάλιστα από άλλον πίνακα φαίνεται ότι οι δολιχοκέφαλοι είναι περισσότερο Μεσογειακοί/ΚΜ, παρά Νορδικοί, πράγμα καθόλου παράξενο για νοτιοδυτική Γερμανία. Αντιθέτως οι Αλπικοί είναι πιο νωθροί και χωρίς πολλές φιλοδοξίες, μην έχοντας πρόβλημα να παραμείνουν στην επαρχία. Αυτή η διαφοροποίηση στην κοινωνική συμπεριφορά των διαφόρων φυλών, οδηγεί σταδιακά σε φυλετική διαφοροποίηση επαρχίας και πόλεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στην λαϊκή συνείδηση με τη μορφή στερεοτύπων. Ήταν η πρώτη μελέτη που συνδύασε την κοινωνιολογία με την ανθρωπολογία και έδειξε την άρρηκτη σχέση μεταξύ φυλετικών συμπεριφορών και κοινωνικών φαινομένων.

Και μια ερώτηση προς τους αναγνώστες:
Μεσογειακούς βλέπετε περισσότερο στα αστικά κέντρα ή στην επαρχία; Και ποιούς φυλετικούς τύπους βλέπετε συχνότερα να κατοικούν στα ορεινά χωριά;

2 σχόλια:

  1. Φαινεται να ειναι οντως ετσι. Στα χωρια υπαρχουνε πολλοι πιο διναρικοι και αλπικοι αλλα και κρομανοειδεις.

    Πριν κανω περαιτερω σχολιο, επιτρεπεται η πολιτκη συζητηση στο ιστολογιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πραγματι ετσι.Και όχι μονο στην Ελλαδα.Και στο εξωτερικο συμβαινει αυτό.Στην ελληνικη επαρχια-τα χω γραψει κι αλλου-κυριαρχουν οι Αλπικοι στα πεδινα με τους Διναρικους αντιστοιχα στα ορεινα.Αυτο όμως που θελω να πω,ειναι ότι επειδή κατ αναγκη οπου ναναι βγαινω στη συνταξη,αυτα που διαπιστωνω από συναδελφους χρονια,ειναι αυτή η-και καλα-θα γυρισω στο χωριο ταση...Ουτε-φυσικα-ιχνος Μεσογειακοτητας η Νορδικοτητας σε δαυτους...Το λενε-δικην εξομολογησης-περασαν ολη τη ζωη τους,σε μια υπεροχη Πολη,δεν εζησαν τιποτα από οσα αυτή προσφερε,δεν ένοιωσαν ΤΙΠΟΤΑ,ουτε φυσικα αγαπησαν-και η ταλαιπωρη που παντρευτηκαν ηταν "συγχωριανη",συσωρευσαν πλουτο υλικο,ολη τους η χαρα ηταν στο συλλογο του χωριου τους,να μιλανε αυτή τη γλωσσα που αλλου την κρυβανε...Δεν ξερω μαγκες,αν αυτό είναι πολιτικη συζητηση η εάν το σχολιο θα διαγραφει...Αυτό που ΞΕΡΩ είναι ότι,ΕΔΩ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.Ειτε,με επιστημονικα κριτήρια εξετασμενη ειτε όχι.
    Νοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.