Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Η ανθρωπολογία της Ελβετίας

Ο Ιταλός ανθρωπολόγος Alfredo Niceforo μελέτησε τον κεφαλικό δείκτη στην Ελβετία, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του στο περιοδικό της Ανθρωπολογικής Εταιρίας του Παρισιού, με τίτλο "Contribution à l'etude de l'indice céphalique en Suisse".

O Niceforo μέτρησε τον κεφαλικό δείκτη 587 ατόμων. Ο μέσος κεφαλικός δείκτης προκύπτει ίσος με 82. Οι μετρήσεις δίνονται στον παρακάτω πίνακα αναλυτικά, ανά κεφαλικό δείκτη:



Σύμφωνα με τον πίνακα, οι δολιχοκέφαλοι με ΚΔ<80 είναι 25,35%, οι μεσοκέφαλοι με 80ΚΔ<82 είναι 21,25% και οι βραχυκέφαλοι με ΚΔ≥82 είναι 53,4%. Γνωρίζουμε ότι στην Ελβετία κατοικούν Αλπικοί, Κρομανοειδείς, Νορδικοί, κάποιοι Διναρικοί και λίγοι Μεσογειακοί. Από τον κεφαλικό δείκτη βλέπουμε ότι οι βραχυκέφαλοι, κυρίως Αλπικοί και δευτερευόντως Διναρικοί, αποτελούν πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας. Βάσει κεφαλικών δεικτών, οι συχνά υπερβραχυκέφαλοι Διναρικοί θα μπορούσαν να έχουν διψήφιο ποσοστό. Οι δολιχοκέφαλοι αποτελούν σημαντική μειοψηφία και θα μπορούσαν να είναι Κρομανοειδείς, Νορδικοί ή Μεσογειακοί. Αν υποθέσουμε ότι οι Μεσογειακοί αποτελούν μονοψήφιο ποσοστό, οι υπόλοιποι μοιράζονται σε Κρομανοειδείς και Νορδικούς.

Από προηγούμενες μελέτες, προέκυψαν αντίστοιχες τιμές για τον μέσο κεφαλικό δείκτη, όπως φαίνεται και στον διπλανό πίνακα. Συμπερασματικά, η Ελβετία απότελείται από μια μίξη βραχυκέφαλων και δολιχοκέφαλων, με τον μέσο όρο του κεφαλικού δείκτη να προκύπτει μεσοκεφαλικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.