Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μωσαϊκά από την Σπάρτη - ποιους φυλετικούς τύπους απεικονίζουν;

Η πόλη των Λακεδαιμονίων είχε πλήθος αρχιτεκτονημάτων και έργων τέχνης τα οποία είτε χάθηκαν από το πέρασμα του χρόνου, είτε τα κατέστρεψε ο παρανοϊκός χριστιανολάγνος, αββάς Fourmont τον 18ο αιώνα. Μόνο ένα ελάχιστο δείγμα έργων τέχνης σώθηκε από τους θησαυρούς της Σπάρτης. Μερικά εξ αυτών είναι τα παρακάτω μωσαϊκά, τα οποία περιλαμβάνουν πλούσια χρώματα. Τα παρακάτω μωσαϊκά είναι από την Σπάρτη και είναι είτε της αρχαίας Ελληνικής εποχής, είτε της μετέπειτα ρωμαϊκής.

Σαπφώ

Δείτε τα υπόλοιπα μωσαϊκά...

Ευρώπη
Ορφέας

Αλκιβιάδης

Τα μωσαϊκά που σώθηκαν απεικονίζουν δύο γνωστές προσωπικότητες της αρχαιότητας και δύο μορφές από την μυθολογία. Η απεικόνισή τους αποτελεί μια ένδειξη για την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων, ή τουλάχιστον για το πώς τους φαντάζονταν, όσον αφορά στα πρόσωπα της μυθολογίας.

Ο Ορφέας απεικονίζεται καστανός, όπως και η Ευρώπη, εφόσον τα μαλλιά της έχουν το χρώμα του ταύρου, οι οποίοι έχουν εκ φύσεως συνήθως καστανό τρίχωμα. Είναι λεπτοί, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο.

Η Σαπφώ και ο Αλκιβιάδης απεικονίζονται με μαύρα μαλλιά, με σημαντικές Μεσογειακές τάσεις, αν και η Σαπφώ έχει αρκετά πλατύ πρόσωπο που τείνει στην Αλπικότητα και ο Αλκιβιάδης έχει γωνίες που τείνουν σε Κρομανοειδή τάση. Από την άλλη, οι προτομές τους που έχουν σωθεί τους απεικονίζουν καθαρά Μεσογειακούς και τους δύο.

Τα μωσαϊκά απεικονίζουν κυρίως μορφές με σκούρα ή καστανά μαλλιά και χωρίς γωνίες στο πρόσωπο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη σημαντικής Μεσογειακής τάσης στον πληθυσμό της σρχαίας Ελλάδας.

11 σχόλια:

  1. Πιστευω κυριε διαχειριστα πως θα ηταν ενδιαφερον να γινει καποιο αρθρο για τη συσχετιση σωματοδομης και χαρακτηριστικων προσωπου με τα ψυχικα γνωρισματα αυτων ανεξαρτητα απ'τον κλαδο της φυλετικη ανθρωπολογιας και επειτα να γινει μια κατηγοριοποιηση με βαση τις φυλες που εχουν αυτα τα χαρακτηριστικα.Για παραδειγμα,υπαρχουν απειρα γραπτα για τη συσχετιση προσωπικοτητας και χρωματος η σχηματος ματιων, οπως υπαρχει και με το μεγεθος και το σχημα χειλιων,αυτιων,μυτης η προσωπου.Καποια στερεοτυπα που υπαρχουνε για παραδειγμα ειναι πως ο εκτομορφικος σωματοτυπος συγκλινει προς την διανοηση και την εσωστρεφεια κατι που θα ταιριαζε με τους εκτομορφικους νορδικους-ατλαντοειδεις-διναρικους,οπως και το στερεοτυπο του ενδομορφικου που ειναι εξωστρεφης και καλοπερασακιας πχ ενα μερος μεσογειακων,αλπικων και βαλτικων η αυτο της γαμψης μυτης και υλισμου(βλ διναρικοι αρμενοειδεις) μπλε ματια-ευγενεια-αθωοτητα(πχ βαλτικοι νορδικοι) και αλλα τετοια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μωσαικο της Σαπφως ειναι ρωμαικο, απλως βρισκεται στο μουσειο της Σπαρτης. Συμφωνα με το theoi.com, αυτο της Ευρωπης ειναι απο την ρωμαικη αυτοκρατορικη περιοδο και οχι απο την Σπαρτη ενω του Ορφεα και αυτο ρωμαικο, χωρις να ονομαζει προελευση.

    Του Αλκιβιαδη ομως ειναι σπαρτιατικο. Τα μονα αλλα μωσαικα που απεικονιζουν γνωστους αρχαιους και εχουνε βρεθει στην Ελλαδα ειναι ενα του Θουκιδιδη και ενα του Μενανδρου.

    http://losthunderlads.files.wordpress.com/2010/03/thucydides.jpg
    http://www.minervamagazine.co.uk/images/content/homepage/lesbos1.jpg

    Απλως μια διορθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διατύπωση έδινε την εντύπωση ότι όλα είναι από την κλασική εποχή, οπότε έγινε η διόρθωση. Πάντως όλα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, συνεπώς λογικά προέρχονται από την Σπάρτη και οι Σπαρτιάτες πιθανότατα θα τα θεωρούσαν αντιπροσωπευτικά των προγόνων τους.

      http://www.cornellcollege.edu/classical_studies/ariadne/readings/ch12.shtml
      http://www.theoi.com/Gallery/Z1.2.html
      http://www.theoi.com/Gallery/Z49.4.html
      http://www.alamy.com/stock-photo-alcibiades-450-404-bc-greek-mosaic-sparta-arch-museum-64407577.html

      Όποιος ενδιαφέρεται για τους χρωματισμούς σε μωσαϊκά, τοιχογραφίες, αγγεία της αρχαίας εποχής, μπορεί να μελετήσει την ιστοσελίδα που αναφέρεις.

      Διαγραφή
    2. Το μονο που ξερω ειναι οτι αυτο του Αλκιβιαδη (και αυτα που παρεθεσα) ειναι οντως κλασσικης περιοδου και ισως αντιγραφα. Τον Αλκιβιαδη τον θεωρουσαν οι Σπαρτιατες ως ιδανικο πολεμιστη και ανδρα (ακομα και μετα την προδοσια του) οποτε πιθανον να ισχυει αυτο που λετε.

      Διαγραφή
  3. Πάντα οι μεντιτεραννιστές αποφεύγουν σαν το διάολο το λιβάνι τα μακεδονικά ψηφιδωτά, (Γνώσιος, κυνήγι λεόντων, Αμφίπολη κλπ κλπ) και δείχνουν μια παθολογική έφεση προς οτιδήποτε ρωμαικής περιόδου και δη ανατολικής Μεσογείου με μαυριδερές ματάρας και μαλλί κατράμι. Γιατί άραγε;
    Καταλήξαμε οι μόνοι εθνικιστές που παρουσιάζουν ακομπλεξάριστα τα μακεδονικά ψηφιδωτά να είναι οι Σκοπιανοί. Αίσχος, και αυτό γιατί οι παρ' ημίν αβορίγινες νιώθουν ψυχική ταραχή όταν τα αντικρύζουν.
    Τουλάχιστον οι αριστεροί και κάθε φύσεως μη φυλετιστές δεν έχουν πρόβλημα να τα παρουσιάζουν. Είναι εν πάση περιπτώσει ακομπλεξάριστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ψηφιδωτα απο πανω δεν ειναι ρωμαικης περιοδου αλλα κλασσικης/ελληνιστικης και ολα απο την Ελλαδα. Αμα θες, σου βαζω και αυτα απο την Αντιοχεια. Περα απο το Κυνηγι των Λεοντων του Γνωσιου ομως εχουνε και αυτα απο Μακεδονικο ταφο.

      http://puu.sh/fARfB.jpg
      http://puu.sh/fAQWx.jpg
      http://puu.sh/fAQQJ.jpg
      http://puu.sh/fAXaH.jpg
      http://hetairoi.de/wp-content/uploads/2014/05/agiosathfriezeright.jpg

      Στα τελευταια δυο λογο των περικεφαλαιων δεν φαινεται το χρωμα των μαλλιων εκτος στους δυο τελευταιους που ειναι μαυρο, οπως σε ολους τους αλλους. Ειναι ολοι τους οπλισμενοι με πανοπλιες και σαρισσες μακεδονικου τυπου οποτε ξερουμε σιγουρα οτι ειναι μακεδονες στρατιωτες.

      Οσο για αυτο του Γνωσιου μπορεις ευκολα να διαβασεις ενα βιβλιο για την ιστορια της τεχνης και να καταλαβεις οτι ειναι διχρωμο. (λευκο για το δερμα του λιονταριου και των κυνηγων, κοκκινο για την χαιτη, τα μαλλια και τις θηκες των σπαθιων) Οποτε δεν μας λεει πολλα. Το οτι ο Αλεξανδρος ητανε ξανθος μας το λεει ο Πλουταρχος, στο εργο του Γνωσιου ητανε κοκκινομαλης. Κανεις δεν αμφιβολει οτι υπηρχανε ξανθοι στην αρχαια ελλαδα οπως και στην σημερινη. Απλως ητανε πολυ λιγοτεροι απο τους μελαχρινους. Διαβασε το βιβλιο του John V. Day (νορδικιστης αλλα τουλαχιστον μιλαει με ορθα επιχειρηματα και αποδειξεις) για τους Ινδο-ευρωπαιους. Λεει καθαρα οτι το νορδικο/ξανθο στρωμα στην κλασσικη Ελλαδα δεν υπερβαινε το 7%.

      Περα απ'αυτο, ξερουμε οτι ο πατερας του ητανε μελαχρινος και κακασχημος, συμφωνα με τα αποτελεσματα DNA και την ανακατασκευη του κρανιου του.

      http://www.nbcnews.com/id/39211698/ns/technology_and_science-science/t/alexander-greats-family-mystery-gets-more-complicated/#.VN9cmC7uqbI

      Διαγραφή
    2. Κατι ακομα, καπως σχετικο. Το αρθρο απο πανω ειναι παλιο.
      http://news.discovery.com/history/archaeology/remains-of-alexander-the-greats-father-confirmed-found-141009.htm

      Καταφερανε να βρουνε την προελευση του αλλου σκελετου στον ταφο και ητανε τελικα μιας Σκυθας. Οποτε η αριστοκρατικη ταξη στην Μακεδονια ητανε αναμιγμενη και με αυτες των γειτονικων βασιλειων, γεγονος καθολου περιεργο η μη συνηθες. (και στην μεσαιωνικη και στην σημερινη ευρωπη ετσι ειναι) Ολοι γνωριζουμε οτι η Ολυμπιαδα δεν ητανε απο την μακεδονια.

      Διαγραφή
    3. Το να είσαι νορδικιστής ή μεντιτερανιστής έγκειται στο γεγονός ότι προφανώς έχεις πολιτική ατζέντα! Το ότι ο Μεσογειακός τύπος είναι υπεύθυνος για συγκεκριμένα ιστορικά επιτεύγματα όπως και ο Νορδικός αυτό είναι ιστορική αλήθεια! Απο εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι μπουρδολογίες! Ο Ελληνικός και Ρωμαικός Πολιτισμός είναι απότελεσμα Μεσογειακών-Διναρικών(Νορικών)-Αλπικών-Κρομανοειδών και ελάχιστων ίσως και καθόλου Νορδικών! Το αν ήρθαν απο κάπου ή αν υπήρχε ένας τύπος της Αρίας Φυλής αρχικώς αυτό νομίζω έγκειται στην περαιτέρω έρευνα μέσω του κλάδου της φυλετικής ανθρωπολογίας και όχι γλωσσολογίας-αρχαιολογίας. Ως ορθοί παρατηρητές και μελετητές του φυλετισμού οφείλουμε κάθε φορά με τα νέα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε να βάζουμε και ένα κόμμάτι στο παζλ είτε αυτό είναι προς την Νορδική ατζέντα είτε προς την Μεσογειακή ατζέντα χωρίς κομπλεξισμούς με απόλυτο θάρρος και ορθολογιστική προσέγγιση. Τα πάθη και η αερολογίες δεν χωράνε στην φυλετική ανθρωπολογία μόνον η ερεύνα και η εξέλιξη στην επιστημη!

      Διαγραφή
    4. Μπορεί κάλλιστα αύριο, να βρεθεί ότι ήταν όντως Νορδικοί οι Έλληνες αριστοκράτες ή μπορεί να βρεθεί ότι οι Μεσογειακοί Έλληνες μετοίκησαν στον βορρά και μεταλλάχθηκαν σε Νορδικούς λόγω κλίματος και εδαφικής απομόνωσης! Όλοι εδώ μέσα συμπεριλαμβανομένου του ιστολογίου το όποίο κάνει άψογη δουλειά οφείλουμε να αποδεχθούμε την ιστορική αλήθεια όποια και να είναι αυτή! Αυτό είναι το χρέος μας ως φυλετιστές!

      Διαγραφή
    5. Μόνο Μεσογειακοί! Όσο ακούω ψεύδη περί Νορδικών και Βαλτικών Σκυθών βράζει το Μεσογειακό μου αίμα και καπνίζει η δόλιχη κεφάλα μου! Όλα τα ψυχικά χαρίσματα, από πλευράς ιστορίας, μυθολογίας, πολιτισμού συγκλίνουν στο Μεσογειακό στοιχείο! Ο γαμιάς ο Δίας που δεν είχε αφήσει θηλυκό αγάμητο στη θεογονία του Ησιόδου, ο Πάνας ο ανωμαλιάρης που ξέσκισε ανηλεώς τρυφερές ερυθρόμαλλες (με φακίδες στο πρόσωπο) κορασίδες. Ο Διόνυσος το σουράτι, ο Άρης ο καυλιάρης χούλιγκαν που έσπερνε τον τρόμο με το πυροφόρο καβλί του σε κάθε αποτυχημένο εισβολέα εκ βορρά ή Νότου, η μουνάρα η Αφροδίτη.. τόσα μα τόσα παραδείγματα! Υπάρχει άραγε φυλετικός υπότυπος με περισσότερο χιούμορ, ορμητικότητα, διανόηση και καινοτομία από τον Μεσογειακό? Το λένε τα αγάλματα το λένε οι επιγραφές, το λέει η φυλετική συνείδηση! Το έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ μέσα! ''Σκυθαιότητα θα πει Ηλιθιότητα''. Και σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο, αξίζει να διαβάσετε για τα ταξίδια του Πυθέα του Μασαλιώτη. Του Μεσογειακού Έλληνα, θαλασσοπόρου, που κατέπλευσε έως τη Θούλη, τη γη των υπερβόρειων. Δείτε ποιοι ήταν και γιατί πασαλείφονταν με σκατά και λίπος το χειμώνα.
      Μπορείτε να φανταστείτε ένα Νορδικό ή Βαλτικό να πολεμάει στη μάχη του Μαραθώνα? Ο Αυγουστιάτικος ήλιος θα του είχε ψήσει τη ροδαλή επιδερμίδα και θα ξεφλούδιζε σαν ερπετό την Άνοιξη. Ενώ οι σκληροτράχηλοι Μεσογειακοί, ηλιοκαμμένοι και ταλαιπωρημένοι ακολουθολυσαν το ενθουσιώδες ένστικτό τους και υπό της οδηγίες του υπεργαμιά Μιλτιάδη πετσόκοψαν τους ανοιχτόχρωμους, φλώρους, πεπονοκέφαλους ιρανο-νορδικο-οριενταλίδες..

      Διαγραφή
    6. γιατι ο γιοαχιμ παιπερ που ηταν νορδικος φυλετικα δεν ηταν γαμιας και χουλιγκανος ? για διαβασε λιγο τα κατορθωματα του , ειδικα για την συμμετοχη του στην φθινοπωρινη ομιχλη το 44

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.