Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ο κεφαλικός δείκτης στην Ιταλία

Μία από τις πρώτες εκτεταμένες μελέτες για την ανθρωπολογία της Ιταλίας ήταν αυτή του Ιταλού ανθρωπολόγου Rafaello Zampa. Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης του βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthrpologie. Η μελέτη αφορά στην ανθρωπολογία παραβατικών ατόμων, όμως περιλαμβάνει πληθώρα μετρήσεων και από τον γενικό πληθυσμό για σύγκριση. Την μελέτη παρουσιάζει ο γνωστός μας Lapouge, ο οποίος αποκομίζει τα πιο σημαντικά στοιχεία της μελέτης που αφορούν την φυσική ανθρωπολογία.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι αυτά που αναφέρονται στον κεφαλικό δείκτη. Οι μετρήσεις του Zampa έγιναν σε 1848 στρατιώτες και δίνονται στον παρακάτω πίνακα για 16 περιφέρειες της χώρας:...



Η μελέτη έχει έναν ακόμη εξαιρετικό πίνακα, που δίνει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη:


Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε πιο αναλυτικά συμπεράσματα για την φυλετική σύνθεση της Ιταλίας. Βλέπουμε ότι το ποσοστό των υπερβραχυκέφαλων, από περίπου έναν στους δύο στο Veneto, μειώνεται σταδιακά όσο πάμε δυτικά και νότια. Επίσης, οι δολιχοκέφαλοι αυξάνονται σημαντικά πηγαίνοντας προς τον νότo.

Προκύπτει ότι οι βόρειες περιφέρειες είναι βραχυκέφαλες, με τους κατοίκους να είναι κυρίως Αλπικοί, ενώ στα βορειοανατολικά υπάρχουν και Διναρικοί. Εξαίρεση η παραλιακή δολιχοκέφαλη Liguria, με πολλούς Μεσογειακούς. Οι επόμενες περιφέρειες είναι κεντρικές και παρουσιάζουν ένα ενδιάμεσο προφίλ που τείνει κατά μέσο όρο στην μεσοκεφαλία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μίξη δολιχοκέφαλων-βραχυκέφαλων. Οι δολιχοκέφαλοι είναι Μεσογειακοί/Κρομανοειδείς, σπανιότερα Νορδικοί και οι βραχυκέφαλοι είναι Αλπικοί/Διναρικοί. Στη νότια Ιταλία και στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, εμφανίζεται δολιχοκεφαλία, που δείχνει έντονη Μεσογειακή/Κρομανοειδή επίδραση, η οποία έχει προκύψει από τον Eλληνικό αποικισμό. Δεν αποκλείονται και εξωευρωπαϊκά στοιχεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να ανιχνευτούν μόνο από τους δείκτες. Ο Lapouge βρίσκει την έρευνα ως πολύ σημαντική για την  μελέτη των Αλπικών και Μεσογειακών πληθυσμών της Ευρώπης.

6 σχόλια:

  1. Νορδικοί στην Λομβαρδία δεν υπάρχουν καθόλου Διαχειροστά? Σε παλαιές ανθρωπολογικές μελέτες που ανήρτησες στο ιστολόγιο, υπήρχαν και στα Βόρεια ολίγοι Νορδικοί. Τελικά είναι έστω και σημαντική μειονότης ή απλώς φυλετικά κατάλοιπα των Λογγοβάρδων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μειονότητα είναι και μάλιστα μικρή. Οι Λομβαρδοί είναι κυρίως ξανθόχρωοι αλπικοί+ΚΜ.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι Νορδικοί. Τα στοιχεία εδώ είναι για τον κεφαλικό δείκτη, συνεπώς πρέπει να δεις άλλες μελέτες που περιλαμβάνουν και το χρώμα των μαλλιών:
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2015/05/blog-post_13.html

      Διαγραφή
    3. Άσχετο με το θέμα τελικά Έλληνας είναι εθνικός η φυλετικός προσδιορισμός.

      Διαγραφή
  2. Τι έχετε πάθει όλοι με τους νορδικούς;Κάτι ξεπλυμένοι βάρβαροι είναι που θα έλεγαν και οι προγονοί μας που ζούσαν παρέα με τα αγριογούρουνα , κάνανε ανθρωποθυσίες στο όνομα του όντιν και πίνανε αίμα στο όνομα του θωρ όταν οι δικοί μας προσπαθούσαν να υπολογίσουν το σχήμα του σύμπαντος με ανώτερα μαθηματικά χωρίς να πιστεύουν ότι ζουν στο μάτι ενός γίγαντα όπως οι απροσάρμοστοι νορδικοί-βικινγκς.Οι τελειότεροι της λευκής φυλής είναι η Ελληνική φυλή (η αρχαία τουλάχιστον και όχι οι νεοελληνικοί γραικύλοι) .Αυτά για τους λεγόμενους νορδικιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο όντιν είναι ο Δίας, ο Μπάλντουρ ο Απόλλωνας, κ.λ.π. Το μάτι είναι συμβολικό, ο γίγαντας ας πούμε είναι το ηλιακό σύστημα. Οι νορδικοί ανήκουν στο περιακτικό φύλο, και είναι ουσιαστικά ξανθοί μεσογειακοί έλληνες, οι λεγόμενοι Υπερβόρειοι των αρχαίων πηγών, όπως η μητέρα του Απόλλωνα, η Λητώ. Ο σημερινός εκφυλισμός των σουηδών, νορβηγών, βορειογερμανών, κ.λ.π, οφείλεται κυρίως στον προπαγανδιστικό πόλεμο, εναντίον της λευκής φυλής, τόν οποίο κήρυξαν οι εβραιοτροτσκιστές της jew york, και είναι έντονος, μετά την καταστροφική ήττα των αρίων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο, με τελικό σκοπό το σχέδιο καλέργη, και την εξολόθρευση όλης της λευκής φυλής.

    Son Of Zeys

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.