Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Οι φυλετικές συνιστώσες της Εσθονίας

Ο J. Klein μελέτησε την ανθρωπολογία μιας περιοχής στην δυτική Εσθονία και τα αποτελέσματα της μελέτης βρίσκουμε στο περιοδικό L'Anthrpologie σε άρθρο με τίτλο "Quelques données sur l'anthropologie des Sorviens".

Τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που εξετάστηκαν ήταν το ανάστημα, ο κεφαλικός δείκτης, ο προσωπικός δείκτης, ο ρινικός δείκτης και το χρώμα μαλλιών και ματιών.

Το ανάστημα βρέθηκε αρκετά υψηλό, ενώ ο κεφαλικός δείκτης βρέθηκε στο 80,2. Συνεπώς, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι δολιχοκέφαλοι. Ο μέσος προσωπικός δείκτης βρέθηκε στο 88, δηλαδή στα όρια λεπτοπροσωπίας και μεσοπροσωπίας. Ο ρινικός δείκτης δείχνει καθαρή λεπτορρινία.

Ως προς τον χρωματισμό, βρίσκουμε ξανθούς σε ποσοστό...
22%, με τις διάφορες αποχρώσεις του καστανού να αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 78%. Το χρώμα των ματιών, από την άλλη, είναι 81,6% ανοιχτό ή ενδιάμεσο.

Ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι οι κάτοικοι αποτελούνται κυρίως από δύο φυλετικά στοιχεία, το Βαλτικό, που είναι το πολυπληθέστερο και το Νορδικό. Ωστόσο, όπως γίνεται εμφανές από τα στοιχεία του χρωματισμού, η πλειοψηφία ανήκει σε καστανούς, κάτι που δεν ταιριάζει με το παραπάνω συμπέρασμα του συγγραφέα, κάτι που αναγκάζει τον H.V. Valois που εξετάζει την δημοσίευση, να κάνει λόγο για ένα στοιχείο καστανό που μοιάζει με Νορδικό, το οποίο εμείς μπορούμε εύκολα να  συμπεράνουμε ότι αντιστοιχεί στον (Βαλτο-)Κρομανοειδή τύπο.

Σε μια άλλη μελέτη, αυτή του J. Aul, στο ίδιο περιοδικό με τίτλο "Recherches anhtopologiques en Esthonie" παρουσιάζονται τα φυλετικά στοιχεία του πληθυσμού της Εσθονίας. Οι μετρήσεις σε 12.000 άνδρες, 600 γυναίκες και 2.000 παιδιά τον οδήγησαν στην εκτίμηση ότι ο πληθυσμός της Εσθονίας αποτελείται από 25% Νορδικούς και 29% Βαλτικούς. Από την άλλη, ευρίσκεται ένα στοιχείο σε υψηλά ποσοστά που έχει καστανά μαλλιά και ανοιχτό χρώμα ματιών. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το στοιχείο αυτό αντιστοιχεί στον (Βαλτο-)Κρομανοειδή τύπο. Τέλος, υπάρχει ένα στοιχείο με καστανά μαλλιά και μάτια, αλλά όχι μογγολικό, κάτι που θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε Αλπικούς ή Κρομανοειδείς, αλλά δεν μας δίνονται άλλα λεπτομερέστερα στοιχεία.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι φυλετικές συνιστώσες της Εσθονίας είναι ο Βαλτικός, (Βαλτο)Κρομανοειδής και ο Νορδικός τύπος, ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης δεν αποκλείονται λίγοι μογγόλοι.

1 σχόλιο:

  1. Μια και λεμε για Εσθονια, να μια Αμερικάνα ηθοποιο:
    http://www.aceshowbiz.com/images/wennpic/mena-suvari-american-pie-reunion-photocall-01.jpg

    Εσθονο-Ελληνικης καταγωγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.