Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων στην Ευρώπη

Ο Σουηδός ανθρωπολόγος Bertil Lundman μελέτησε τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα του πληθυσμού της Ευρώπης, εξετάζοντας την γεωγραφική κατανομή τους. Η δημοσίευσή του στο περιοδικό Mankind Quarterly με τίτλο "The Distribution of Anthropological Traits in Europe" περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις του και πληθώρα χαρτών. Θα εστιάσουμε στην κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε μεταπολεμικά.

Από ανθρωπολογικής πλευράς, η Ευρώπη κατοικείται από τους Ευρωπιδικούς, Europid -ή Caucasoid κατ'άλλους-, οι οποίοι φτάνουν νοτίως μέχρι την βόρεια Αφρική και ανατολικά μέχρι την βόρεια Ινδία. Ανατολικά και βόρεια περικλείονται από Μογγολικούς τύπους. Ανατολικά, οι μογγόλοι ξεκινούν στη Ρωσία πολύ...
πριν τα Ουράλια, ενώ βόρεια, οι Σαμογιέδες και οι Λάπωνες, αν και τους τελευταίους ο Lundman τους θεωρεί Ευρωπιδικούς. Στην Ευρώπη, εν μέσω Ευρωπιδικών, υπάρχουν κάποιοι θύλακες μογγόλων κυρίως στην Ουγγαρία και στην Ουκρανία, καθώς και μερικοί θύλακες Νεγροειδών, σε περιοχές της βόρειας Αφρικής.

Οι Ευρωπιδικοί διαφέρουν από τους υπόλοιπους κλάδους της ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων, ως προς το χρώμα του δέρματος. Όμως και εντός των Ευρωπιδικών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, που ξεκινάνε από το πολύ λευκό μέχρι το σκούρο καφέ. Αντιθέτως, ο Μογγολικός και ο Νέγρικος κλάδος δεν εμφανίζουν τόσο σημαντικές διακυμάνσεις στο χρώμα του δέρματος. Ο Lundman παρουσιάζει χάρτη χρώματος μαλλιών και ματιών στην Ευρώπη καθώς και πιο εξειδικευμένα για την Γερμανία και την Βρετανία-Ιρλανδία, όπου διαφαίνεται και η φυλετική διαφοροποίηση εντός των συγκεκριμένων κρατών. Η ένταση του χρωματισμού φαίνεται να μειώνεται όσο πάμε βόρεια, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Λάπωνες, οι οποίοι ζουν πιο βόρεια από όλους, αλλά είναι καστανοί.



Μετά ο Lundman περνά στην μελέτη του αναστήματος. Οι ζώνες με τους πιο ψηλούς πληθυσμούς είναι η βόρεια Ευρώπη και η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Προφανώς έχουμε αντιστοίχιση με Ατλαντοειδείς-Κρομανοειδείς-Νορδικούς και Διναρικούς, αντίστοιχα, όμως οι συνθήκες διαβίωσης παίζουν και αυτές ρόλο.



Έπειτα εξετάζεται ο κεφαλικός δείκτης. Βρίσκουμε δολιχοκέφαλους στην βόρεια και στη νότια ζώνη της Ευρώπης, αντιθέτως, στο κέντρο της Ευρώπης, από ανατολή μέχρι τον Βισκαϊκό κόλπο υπάρχουν βραχυκέφαλοι. Στην Ευρώπη παρατηρείται ιστορικά μια σταδιακή άνοδος του κεφαλικού δείκτη. Ο Lundman, αναφέρει ότι ο λόγος της αύξησης της βραχυκεφαλίας στην κεντρική Ευρώπη είναι πιθανότατα η αύξηση του φιλήσυχου Αλπικού τύπου, που είχε μεγαλύτερες ευκαιρίες επιβίωσης σε περιόδους πολέμου, πείνας, κτλ, σε σχέση με τους πιο παράτολμους τύπους. Ο χάρτης κεφαλικού δείκτη που παρουσιάζει είναι ο εξής:



O Lundman εξετάζει και τον δείκτη HLI. Βρίσκει χαμαικρανία στην δυτική και βόρεια Ευρώπη, ενώ στη Μικρά Ασία και στα δυτικά Βαλκάνια επικρατεί η υψικρανία. Το γνώρισμα φαίνεται να συσχετίζεται με φυλετικούς τύπους καθώς η χαμαικρανία αντιστοιχεί σε Νορδικούς/Ατλαντοειδείς/ΚΜ/Μεσογειακούς, ενώ η υψικρανία σε Αρμενοειδείς και Διναρικούς. Ο χάρτης με την κατανομή του δείκτη HLI δίνεται ακριβώς παρακάτω. Τέλος, δίνονται χάρτες κατανομής σχετικοί με αιματολογικά στοιχεία.



Το σημαντικότερο από τέτοιες μελέτες είναι να κατανοήσουμε ότι η γεωγραφική κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν σε κάθε περιοχή.

2 σχόλια:

  1. Ιστολόγιο,κάνε αφιέρωμα στην ανθρωπολογία της Αρμενίας.Πιστεύω θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε
    το ποσοστό των Ευρωπαικών φυλετικών τύπων,καθώς και το ποιοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιο πάνω μελετη διαπιστώσεων ανθρωπολογικών δεδομένων είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Επίσης η απάντηση στο ερώτημα του ανωνύμου κυρίου πιο πάνω θα ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα. Προσωπικά θα ήθελα να πηγαίναμε βαθύτερα.
    Δηλαδή:
    Ειναι διαπιστωμένο ότι οι άνθρωποι γενικά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική εμφανιση του είδους μας. Εξακολουθεί η κατάταξη να διακρίνει 4 κύριους τύπους με τη συμβατική περιγραφή Λευκοί, Μαύροι, Κίτρινοι, Ερυθροί;
    Θεωρώ ότι το σημαντικό στο θέμα μας είναι να απαντηθουν τρία ερωτήματα.
    1. Γιατί υπάρχουν αυτοι οι τόσο διαφορετικοί τύποι εξωτερικά;
    Υπάρχει σημαντική διαφορά στη φυσιολογία του ανθρώπου, από τύπο σε τύπο;
    2. Υπάρχει διαπιστωμένη διαφορά στις πνευματικές δυνατότητες από τύπο σε τύπο κατά μέσο όρο;
    3. Γιατί, άλλοτε ευθέως και άλλοτε εν κρυπτώ υπάρχει φόβος, αντιπάθεια, υποτίμηση ή υπερτιμηση, συμπάθει ή περιφρόνηση από τον ένα τύπο προς τον άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.