Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Φυλή και γεωπολιτική

Στην γεωπολιτική εξετάζονται οι διεθνείς σχέσεις και η κατανομή ισχύος μεταξύ κρατών, σε συνάρτηση με τον φυσικό-γεωγραφικό παράγοντα. Η ισχύς ενός κράτους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πολιτική οργάνωση, η γεωγραφική θέση, ο ορυκτός πλούτος, η στρατιωτική οργάνωση και πολλοί άλλοι. Εμείς θα εξετάσουμε την σημασία της φυλής στην γεωπολιτική ανάλυση.

Οι ανθρωποι είναι αυτοί που δίνουν αξία σε μία γεωγραφική περιοχή και όχι το αντίθετο. Η γεωγραφική θέση ή το υπέδαφος μπορεί να δίνουν πλεονεκτήματα, όμως οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να τα αξιοποιήσουν. Όποιος μελετήσει τις σχέσεις ισχύος μεταξύ των κρατών, θα δει ότι υπάρχουν μικρές περιοχές που έχουν σημαντική ισχύ, στρατιωτική και πολιτική, ενώ υπάρχουν άλλες αχανείς περιοχές με καμία γεωπολιτική ισχύ, παρά την ευνοϊκή τους θέση. Γιατί η Βρετανία, αυτή η μικρή κουκίδα στον χάρτη...
κατάφερε να δημιουργήσει μια Αυτοκρατορία που ήλεγχε περίπου το ένα τέταρτο της επιφάνειας της γης; Νησιά στο μέγεθος της Βρετανίας υπάρχουν δεκάδες. Αξία στο νησί αυτό έδωσαν οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτό και λιγότερο η θέση του. Το έξοχο φυλετικό δυναμικό, από στρατιωτικής, οργανωτικής και επιστημονικής άποψης, έδωσε το υπόβαθρο, ώστε με την κατάλληλη πολιτική βούληση να δημιουργηθεί η Βρετανική Αυτοκρατορία.


Τα ιδεολογικά θεμέλια για την σημασία της φυλής στο γεωπολιτικό επίπεδο έθεσε ο Arthur Gobineau στο μνημειώδες έργο του An Essay on the Inequality of Human Races. Εκεί ο Γάλλος διανοούμενος εξέτασε τα ιστορικά δεδομένα και διαπίστωσε ότι υπήρξαν λαοί που είχαν άριστο περιβάλλον και φυσικούς πόρους αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτα αξιόλογο, ενώ από την άλλη υπήρξαν λαοί που σε γεωγραφικές θέσεις με σημαντικά μειονεκτήματα, κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και να γίνουν ισχυροί πολιτικά. Αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο μελετώντας το ζήτημα, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι αν ένα έθνος έχει εσωτερική αξία, τότε θα ξεπεράσει τα περισσότερα εμπόδια που θέτει το περιβάλλον.

Γιατί η Γερμανία υπήρξε υπερδύναμη; Περιοχές ίδιας έκτασης και -ελάχιστων- φυσικών πόρων με την Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλές στον πλανήτη. Είναι όμως η πολιτική οργάνωση, ο πολιτισμός και η φυλετική σύνθεση των κατοίκων που έκαναν ισχυρό αυτό το κομμάτι γης και όχι ένα άλλο κάπου αλλού στον κόσμο. Γιατί η Αφρική ελάχιστα υπολογίζεται από γεωπολιτικής σκοπιάς, ενώ κατά τόπους έχει πλουσιώτατη γη και υπέδαφος; Και γιατί όταν οι λευκοί έφτασαν στη νότια Αφρική, δημιούργησαν ισχυρό κράτος, ενώ πριν δεν υπήρχε, ακριβώς στα ίδια εδάφη;

Τα ψυχικά φυλετικά γνωρίσματα είναι αυτά που, αν αξιοποιηθούν, δίνουν ισχύ σε μια περιοχή. Η γενναιότητα, η ικανότητα για μάθηση, η πειθαρχία, ο δυναμισμός και ο ισχυρός χαρακτήρας των ανθρώπων βοηθούν στην ισχυροποίηση ενός έθνους και αυτά ως γνωστόν, αποτελούν εν πολλοίς φυλετικά χαρακτηριστικά. Η φυλετική σύνθεση, συνεπώς, σε συνδυασμό με την πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός κράτους παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στην ισχυροποίηση μιας περιοχής και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην γεωπολιτική.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο φυλετικός παράγοντας πρέπει να συνυπολογίζεται μαζί με τους υπόλοιπους στην μελέτη της γεωπολιτικής.

11 σχόλια:

  1. ποιος ειναι ο φυλετικος τυπος του Albert Einstein ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Einstein ανήκει στην εθνολογική υποομάδα των Ashkenazi Εβραίων.Πρόκειται για τους Εβραίους που κατά την διάρκεια του μεσαίωνα μετακινήθηκαν προς την Β.Ευρώπη και σε κάποιο βαθμό ήρθαν σε επιμιξία με γηγενείς.Γυναίκες εθνικών που παντρεύτηκαν Εβραίους εντάχθηκαν στις δικές του κοινότητες αφού προηγουμένως ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό!Ο Einstein κατά την άποψη μου είναι ένας συνδυασμός Αλπικού με τον κύριο τύπο των Εβραίων της Ανατολής,τον Αρμενοειδή,όπως καταδεικνύει η μύτη του.Επίσης τα χείλια του είναι αρκετά παχιά,χαρακτηριστικό που συναντιέται σε πληθυσμούς της λεκάνης της μεσογείου και κυρίως της Μ.Ανατολής.

      Διαγραφή
    2. Όντως, είναι μια μίξη αλπικού με κάποια αρμενοειδή στοιχεία κυρίως στο πάχος και το μάκρος της μύτης. Σε κάποια πιο σύγχρονα plates, μοιάζει υπερβολικά με τον assyroid (hebraic κατά τον Biasutti). Ο Coon, ταξινομούσε τον Αινστάιν ως "ασιατικό αλπικό" δηλ το είδος των υπερ-βραχυκέφαλων αλπικών που βρίσκονται στην Ανατολή και κυρίως την Τουρκία.

      Διαγραφή
  2. O ηθοποιός Adam Driver ο οποίος υποδυεται τον Kylo Ren στη νέα ταινία Starwars είναι διναρικός ή αρμενοειδής;
    http://unapix.com/uploads/pages/biographies/Adam%20Driver%20Married.jpg

    http://images.bwwstatic.com/upload10/826911/tn-500_bwwwherelivewm09184344.jpg

    http://i.huffpost.com/gen/1557605/images/o-ADAM-DRIVER-facebook.jpg

    http://static.comicvine.com/uploads/original/6/69643/3458897-adam-driver-opening-night-mrs-warren-s-profession-01.jpg

    Μίξη των δύο ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίξη (πιθανόν ατλαντικού ΚΜ) με ιθαγενή Αμερικάνο.

      Διαγραφή
    2. Από το βιογραφικό του ηθοποιού στο IMDb: Adam Douglas Driver was born in San Diego, California. His mother, Nancy (Needham) Wright, is a paralegal from Mishawaka, Indiana, and his father, Joe Douglas Driver, who has deep roots in the American South, is from Little Rock, Arkansas. His stepfather is a Baptist minister. His ancestry includes English, as well as Dutch, German, Irish, and Scottish

      Διαγραφή
  3. Σαφώς και πρέπει να συνυπολογίζεται ο φυλετικός παράγοντας σε ζητήματα που αφορούν τη γεωπολιτική. Αν μη τι άλλω, αφορά το βασικότερο στοιχείο της γεωπολιτικής που είναι ένας λαός ή ένα έθνος. Από εκεί και πέρα όμως, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι κι οι φυλετικές αντανακλάσεις στον πολιτισμό, οι οποίες παρά την κοινή τους αφετηρία μπορεί εξαιτίας των διαφορετικών κατευθύνσεων να οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους.
    Εν προκειμένω, οι γερμανικής καταγωγής (με την ιστορική-εθνολογική σημασία του όρου) κάτοικοι της ηπειρωτικής Ευρώπης, προχώρησαν σε μια εντελώς διαφορετική πορεία από ότι οι γερμανικής καταγωγής κάτοικοι των Βρετανικών νησιών. Τον δυϊσμό αυτό, πραγματεύεται ο Σπέγκλερ στο βιβλίο του "Πρωσσισμός και Σοσιαλισμός". Διαβάζοντας το βιβλίο, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την χαρακτηριστική ατολμία των μαζών στη Γερμανία με τους αντίστοιχους ανθρωπολογικούς τύπους (δηλ την πλειονότητα αλπικών και βαλτικών, έναντι των νορδικών, ΚΜ και διναρικών) σε αντίθεση με την κυνική σταθερότητα, αλλά κι τολμηρή αυταρέσκεια των Άγγλων.
    Πέραν όμως τούτου, κι επειδή εθίγη συγκεκριμένα το παράδειγμα των Άγγλων/Βρετανών. Το γεωγραφικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά πιο συγγενές τους έθνος, οι Ολλανδοί (επίσης γερμανικής καταγωγής αλλά κατά αναλογία πιο κοντά ανθρωπολογικά στους Βρετανούς παρά τους Γερμανούς) είχαν ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα και μάλιστα ανώτερες επιδόσεις στη ναυτιλία, γεγονός που τους έφερε γρήγορα σε ρήξη με τους Βρετανούς. Αλλά ήταν πολύ κατώτεροι τόσο στις ικανότητες για μάχες στη στεριά, όσο και στις προθέσεις για τον σχηματισμό αυτοκρατορίας κι όχι μιας εμπορικής υπερδύναμης. Από την άλλη, την κοινή τους αυτή νοοτροπία (θαλάσσια εμποροκρατία) επέκριναν οι στρατιωτικά ανώτεροι Γερμανοί, φτιάχνοντας μέχρι και περιπαιχτικά στιχάκια για τους "Angeln, Sachsen, Jüten und Friesen". Τόσο οι Γερμανοί, όσο κι οι Σκανδιναβοί, τους απεχθάνονταν. Γεωπολιτικά μάλιστα οι κατευθύνσεις τους ήταν επίσης αντιθετικές. Καθώς οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί δημιούργησαν χερσαίες αυτοκρατορίες. Κι αυτό, ενώ οι Σκανδιναβοί υπήρξαν πρωτοπόροι και εξαίσιοι ναυτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστος ο συλλογισμος σας κυριε Διαχειριστα. Γιατι δεν τον επεκτεινετε ομως και στα δικα μας χωραφια? Γιατι η αρχαια Ελλαδα υπηρξε η κορυφαια πολιτιστικη και στρατιωτικη δυναμη και η συγχρονη Ελλαδα ειναι ο πατος της Ευρωπης (και οχι μονο)? Γιατι ακομα και απο τα τελευταια χρονια του Βυζαντιου (δηλαδη εδω και χιλια χρονια σχεδον) υπαρχει αυτη η παρακμη στον ελλαδικο χωρο? Την απαντηση φυσικα την ξερουμε ολοι και εσεις φυσικα και ας προσπαθουμε να ωραιοποιησουμε τα πραγματα, η πικρη αληθεια ειναι οτι αλλη η φυλετικη συσταση της αρχαιας Ελλαδας και αλλη η φυλετικη συσταση του ελλαδικου χωρου τα τελευταια χιλια χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο ότι έχει μεταβληθεί η φυλετική σύσταση της Ελλάδας, αλλά όχι τόσο όσο το παρουσιάζουν κάποιοι. Από πλευράς φυσικής ανθρωπολογίας, ο καθένας μπορεί να δει τους φυλετικούς τύπους γύρω του και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ωστόσο, η γεωπολιτική ισχύς εξαρτάται και από πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως κοινωνικούς, θρησκευτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πάνω από όλα πολιτικούς.

      Διαγραφή
  5. Ενα ερωτημα πιυ τιθεται ειναι το εξης. Γιατι οι ανωτερες φυλες χανονται; αν ειναι ανικανες να επιβιωσουν τι σοι ανωτερες ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γίνεται λόγος για ανώτερες και κατώτερες φυλές. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι το βασικό κριτήριο αξίας που θέτει η φύση de facto είναι η ικανότητα προς επιβίωση. Δες και εδώ:
      http://fyletika.blogspot.gr/2014/12/blog-post_22.html
      http://fyletika.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8597.html

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.