Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πουλιανός Α. - Η καταγωγή των Κρητών

Ο Έλληνας ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός πραγματοποίησε την αναλυτικότερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την φυσική ανθρωπολογία της Κρήτης. Δεν είχε συμπεριλάβει την μεγαλόνησο στο βιβλίο του "Η προέλευση των Ελλήνων" και αποφάσισε να κατεβεί για μετρήσεις το 1965. Τα αποτελέσματα της μελέτης του εκδόθηκαν σε ξεχωριστό βιβλίο με τίτλο "Η καταγωγή των Κρητών".

Η Κρήτη δέχτηκε επιδράσεις των προϊστορικών πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου και τις μετουσίωσε δίνοντας τα δικά της φώτα, δημιουργώντας τον Μινωικό πολιτισμό. Χωρίς την Κρήτη δεν θα είχαμε τις χρυσές Μυκήνες και η πορεία του Ελληνισμού θα ήταν διαφορετική. Ο Πουλιανός έκανε τη μελέτη γιατί "οι άνθρωποι θέλουν πάντα να ξέρουν την γενιά τους, το παρελθόν τους, την αφετηρία τους".

Η ανάλυση στηρίζεται σε μετρήσεις και παρατηρήσεις σε περίπου 1.400 άτομα, εκ των οποίων 261 γυναίκες. Το δείγμα ελήφθη σε πάνω από 50 σημεία σε ολόκληρη την Κρήτη, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό. Για συγκριτικούς λόγους μελετήθηκαν πάνω από 250 κρανία και σκελετοί από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη σύγχρονη.

Αρχικά γίνεται λόγος για την γεωγραφική κατανομή των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων. Έτσι, όταν βλέπουμε έναν νέγρο στη Σουηδία, λέμε ότι πρέπει να είναι Αφρικανός και όχι Σκανδιναβός. Αυτό δείχνει ότι τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα διαφέρουν ανά περιοχή και δουλειά των ανθρωπολόγων είναι να εντοπίσουν αυτήν την κατανομή.

Το ανάστημα των Κρητών είναι κατά μέσο όρο...
μέτριο προς υψηλό. Ο Πουλιανός επισημαίνει ότι οι ψηλότεροι κάτοικοι του κόσμου είναι οι Νιλοτικοί λαοί, οι Σκωτσέζοι και οι Πολυνήσιοι, ενώ οι πιο κοντοί οι Πυγμαίοι Αφρικής και Ασίας και οι Βουσμάνοι. Το ανάστημα στην Κρήτη παρουσιάζει σχετική ομοιομορφία, με ελαφρά υψηλότερο ανάστημα στο νομό Χανίων και ελαφρά χαμηλότερο στο νομό Ηρακλείου. Τα στοιχεία της παλαιοανθρωπολογίας κατά τον Πουλιανό δείχνουν ότι το ανάστημα των Κρητών έχει παραμείνει σταθερό από την Μινωική εποχή. Ο συγγραφέας καταλήγει ότι το ύψος δεν είναι προϊόν μόνο του περιβάλλοντος, είναι και γενετικής (κληρονομικής) προέλευσης. "Η διαφορά που βρίσκουμε στο ανάστημα, καθώς και στα άλλα γνωρίσματα, είναι στην ουσία βιολογική". Η κατανομή του αναστήματος δίνεται στον παρακάτω χάρτη:



Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, η δολιχοκεφαλία αποτελεί αρχαίο γνώρισμα του νησιού όπως δείχνουν όλες οι παλαιοανθρωπολογικές μελέτες. Ωστόσο οι μετρήσεις του Πουλιανού δίνουν πλέον μέση τιμή στα όρια δολιχοκεφαλίας-βραχυκεφαλίας, δηλαδή κοντά στο 80. Πολλές περιοχές είναι δολιχοκέφαλες, με τις βραχυκέφαλες περιοχές να βρίσκονται στα Σφακιά και στη Σητεία, παρουσιάζοντας ποσοστά πλατυϊνίας κοντά στο 20%. Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη δίνεται στον παρακάτω χάρτη:



Ο Πουλιανός βρίσκει κυρίαρχη τη λεπτοπροσωπία στους Κρήτες, αναγνωρίζοντάς την ως αρχαίο γνώρισμα. Ο ρινικός δείκτης βρίσκεται πάντοτε εντός της λεπτορρινίας σε όλο το νησί. Το πάχος των χειλιών είναι μέτριο και παρόμοιο παντού, εκτός από τα Σφακιά που είναι χαμηλό.

Το χρώμα των ματιών στους άνδρες κατανέμεται ως εξής:
καστανά - ενδιάμεσα - γαλάζια: 43% - 50% - 6,7%
Τα περισσότερα ενδιάμεσα μάτια βρίσκουμε στα Σφακιά και στη Σητεία.
Οι γυναίκες έχουν ελαφρά πιο σκούρο χρωματισμό στα μάτια.

Το χρώμα των μαλλιών είναι πιο σκούρο από αυτό των ματιών. Επικρατεί το μαύρο (~50%) και έπειτα τα καστανό (~48%). Το ξανθό χρώμα κυμαίνεται γύρω στο 1,5%, όμως παρουσιάζει ανομοιομορφία στην κατανομή του.

Για την κατηγοριοποίηση ως προς το χρώμα του δέρματος χρησιμοποιείται η κλίματα Luschan. Στους άνδρες το λευκό χρώμα (Νο 7-9) είναι 86%, το ελαφρά σκούρο (Νο 12) είναι 7% και μόλις 0,1% έχει πολύ σκούρο χρώμα δέρματος, δείγμα επιδράσεων από την Βόρεια Αφρική και παρατηρείται στα νότια παράλια της Κρήτης.

Η γενειάδα είναι αρκετά ανεπτυγμένη στο 75% του ανδρικού πληθυσμού, με 15% να έχει μέτρια και το υπόλοιπο 15% πολύ ανεπτυγμένη γενειάδα. Η τριχοφυΐα σώματος είναι εν γένει αρκετά ανεπτυγμένη. Τα φρύδια είναι μέτρια προς έντονα.

Οι περισσότεροι Κρήτες έχουν κυματιστά μαλλιά, ενώ μέρος τους έχει έντονα σγουρά μαλλιά. Η μύτη των Κρητών έχει αρκετό ύψος, με υψηλή ρίζα και προεξέχει αρκετά. Το σχήμα της μύτης είναι ίσιο σε πάνω από τους μισούς κατοίκους, κυρτό στο ένα τρίτο περίπου και το υπόλοιπο κοίλο.

Ο Πουλιανός παρουσιάζει έναν ενδιαφέροντα χάρτη, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κατά κάποιον τρόπο ο πρώτος φυλετικός χάρτης από Έλληνα ανθρωπολόγο:


Η Κρήτη παρουσιάζει ανθρωπολογικές ομοιότητες με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Οι περισσότεροι Κρήτες είναι δολιχοκέφαλοι, μελαχρινοί, λεπτοπρόσωποι, λεπτόρρινοι με ίσια μύτη, με αρκετή τριχοφυΐα και ανήκουν στον Μεσογειακό (Αιγιακό) τύπο. Οι "ποικιλίες" που εισάγει ο Πουλιανός δεν έχουν στέρεη βάση. Αντιθέτως, με την βόηθεια του παραπάνω χάρτη και των ανθρωπολογικών στοιχείων, θα βγάλουμε συμπεράσματα για τα υπόλοιπα φυλετικά στοιχεία της Κρήτης.

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού κατοικείται από δολιχοκέφαλους Μεσογειακούς. Οι δυο περιοχές βραχυκεφαλίας είναι η ευρύτερη περιοχή των Σφακιών στα δυτικά και της Σητείας στα ανατολικά. Εκεί που ο χάρτης αναγράφει "βόρειες" επιδράσεις, εννοεί από βόρεια του νησιού (όχι Νορδικές). Στα Σφακιά, οι βραχυκέφαλοι έχουν υψηλό ανάστημα και εμφανές ποσοστό ανοιχτών ματιών και μαλλιών, καθώς επίσης και μικρό πάχος χειλιών. Φαίνεται να είναι κυρίως Διναρικοί, όπως υποστήριξε ο Carleton Coon, παρά τις αντιρρήσεις του Πουλιανού. Αντιθέτως, η βραχυκεφαλία της Σητείας το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από Αρμενοειδείς. "Βαλκανικές" επιδράσεις υπάρχουν διάσπαρτες στο νησί και λογικά είναι και αυτές Διναρικές. Αλπικοί λογικά υπάρχουν στο νησί σε μικρό ποσοστό, που ίσως φτάνει διψήφιο, αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό κοίλης μύτης και την γενική αύξηση του κεφαλικού δείκτη στο νησί. Στα νότια του νησιού, στις περιοχές που υποδεικνύει ο χάρτης, διακρίνεται παρουσία Σαχάριων που ήρθαν από τη Βόρεια Αφρική. Με λίγα λόγια, οι Μεσογειακοί αποτελούν την πλειοψηφία, με μια μειοψηφία Αλπικών σε όλο το νησί, λίγους Σαχάριους στα νότια παράλια, μερικούς Αρμενοειδείς στα ανατολικά και αρκετούς Διναρικούς στα δυτικά.

Κατά τον Πουλιανό, η ανθρωπολογία είναι πηγή ιστορίας. Η διάδοση των ανθρωπολογικών τύπων συνδέεται πάντοτε με την διάδοση κάποιας γλώσσας ή πολιτισμού. Το ανθρωπολογικό υλικό είναι αποφασιστικής σημασίας στην έρευνα για την καταγωγή ενός λαού. Ο Πουλιανός προβαίνει και σε κάποιες εποικοδομητικές παρατηρήσεις περί γλώσσας, έθνους και φυλής. Υπάρχει Ελληνικό έθνος, αλλά δεν υπάρχει "Ελληνική φυλή", παρά μόνο οι ανθρωπολογικοί τύποι, Μεσογειακός, Διναρικός, κτλ. Και η γλώσσα δεν ταυτίζεται με την φυλή, καθότι δύο τελείως διαφορετικοί ανθρωπολογικοί τύποι μπορεί να μιλούν την ίδια γλώσσα.

Η φυλετική σύνθεση της Κρήτης σκιαγραφεί την ιστορία του νησιού. Οι Μεσογειακοί ήταν οι αρχικά γηγενείς, όπως αποδεικνύουν τα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα. Στη συνέχεια εισέρχονται Διναρικοί στα δυτικά, πιθανότατα με τους Δωριείς, καθώς αυξάνεται η βραχυκεφαλία προς το τέλος της Μινωικής περιόδου, ή και αργότερα στον Μεσαίωνα. Οι Αρμενοειδείς εγκαταστάθηκαν στα ανατολικά, επί Βυζαντινών ή Οθωμανών. Οι Σαχάριοι ήρθαν με τις επιδρομές των Αράβων, ενώ οι Αλπικοί σταδιακά εισήλθαν σε όλο το νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Πουλιανός κάνει μια αναδρομή στις ανθρωπολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Κρήτη, όπως των Hawes, Duckworth, von Luschan, Schiff, κτλ και τις σχολιάζει συγκριτικά σε σχέση με τα δικά του αποτελέσματα.

Παρά την εμφάνιση της πληθυσμιακής γενετικής, ο Πουλιανός ασπάζεται την άποψη του διακεκριμένου Αμερικανού ανθρωπολόγου Wilton Krogman ότι "η ανθρωπομετρία είναι ακόμη ο πυρήνας της Φυσικής Ανθρωπολογίας". Σε κάθε περίπτωση, ο Πουλιανός είναι πεπεισμένος ότι "η Μορφολογία παραμένει η βάση της ταξινόμησης των φυλών".

Η μελέτη περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών από Κρήτες σε τρεις στάσεις: ανφάς, υπό γωνία και προφίλ.



20 σχόλια:

  1. Εν ολίγοις, ο Πουλιανός επιμένει εσφαλμένα να παρουσιάζει ως "πλειοψηφία" τους μεσογειακούς στην Κρήτη και παραγνωρίζει την παρουσία των αρμενοειδών που είναι σαφής σε αρκετές περιοχές της υπερτονίζοντας αυτή των διναρικών. Επίσης διαφωνεί με τον CS Coon, προς χάριν μόνο της διαφωνίας, κάτι που φαίνεται να τον κάνει να μοιάζει με αρκετούς που επικρίνουν τον ξένο ανθρωπολόγο σε πολλές χώρες.
    Μόνο που ας μου επιτραπεί μια επίσήμανση γιατί ο Coon δεν κάνει ακριβώς λόγο για διναρικούς, αλλά για εκδιναρισμένους κρομανοειδείς. Και θεωρεί πως ήταν συνιστώσα των Δωριέων που άφησε το σημάδι της όπου κι αν αυτοί πέρασαν (Μαυροβούνιο, Μακεδονία, Πελοπόννησος, Κρήτη) διότι ο διναρισμός είναι μια τάση που δεν δύναται να "χαθεί" εξαιτίας των ξεκάθαρων χαρακτηριστικών του (λεπτοπροσωπία, πλατυϊνία, μακρυσκελία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην τελευταία φωτογραφία,στην σειρά που είναι οριζόντια, ακριβώς στη μέση,απεικονίζονται εξωευρωπαικούς τύπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξωευρωπαικοί τύποι*

      Διαγραφή
    2. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Σε εξω-ευρωπαϊκό φαινότυπο ανήκει ο άνδρας στην τελευταία φωτογραφία και την τέταρτη γραμμή (σαχαρικός).

      Διαγραφή
  3. Ψαχνω να βρω αντιστοιχους αρμενοειδεις http://image.prntscr.com/image/4a0b6ddcc5524116babf16b81990cb77.pngστους εικονιζομενους Κρητικους,δε ξερω που τους βλεπετε εσεις.Υποθετω μουστακι+ενωμενα φρυδια η πυκνα για καποιους σημαινει αρμενοειδης.Σηκωνω τα χερια ψηλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο γενικότερα. Αλλά οι τύποι των αρμενοειδών που παραθέτεις εμφανίζονται κυρίως στη Μέση Ανατολή (εκτός του 5ου). Παρόλα αυτά στα δείγματα του Πουλιανού, στην πρώτη φωτογραφία και την τέταρτη σειρά, ο πρώτος άνδρας έχει αρμενοειδή επιρροή.
      Δυστυχώς οι σκιάσεις δεν βοηθούν πολύ στο να εξακριβώσουμε αρκετά και στους άλλους εικονιζόμενους. Ενδεχομένως ο άνδρας δίπλα σε αυτόν με την αρμενοειδή επιρροή να ανήκει στο βερβερικό.

      Διαγραφή
  4. Να υποθεσω πως στην πρωτη φωτογραφια στην δευτερη σειρα θο τυπος θεωρειται ιρανο-νορδικος?? Το αναφερω διοτι σε αρκετα μπλογκς οπως του Apricity τετοιοι φαινοτυποι ειναι αρκετα διαδεδομενοι στους Pashtu του Αφγανισταν (καμια σχεση δηλαδη με αυτους που μας κουβαλιουνται εδω περα σαν "προσφυγες", τεσπα αλλη κουβεντα...)...Η απορια μου βεβαια δεν ειναι αυτη, αλλα η λογικη που εχουν καποιοι για τους ινδοευρωπαιους, το οτι επειδη ταχα μου Η Χρυση Αυγη η η καθε πολιτικη παραταξη δεχεται αυτον τον ξεπερασμενο πια "μυθο" περι φυλετικης καταγωγης των ελληνων πρεπει ολοι μας να το κανουμε ευαγγελιο...και συνεχιζω..Αν υποθεσουμε τελικως οτι οι Αχαιοι-Μυκηναιοι ηταν ξανθοι-αριοι-νορδικοι κατελθοντες απο τον Βορρα στις απαρχες της 2ης χιλιετιας Π.Χ. (οπου και οριοθετειται χρονικα η ελευση των "ινδο-ευρωπαιων") και φυσικα εδω βρηκαν ενα ματσο βαρβαρους-αγροικους Πελασγους και λοιπους αυτοχθονες Προ-Ελληνες, τοτε πως γινεται ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ απο αυτην την χρονικη περιοδο να ειχαμε εναν τεραστιο πολιτισμο (τον Μινωικο) ο οποιος ακομα και για τους ινδοευρωπαιστες δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση με την καθοδο οποιουδηποτε φυλου απο τα Βορεια (ειτε ηταν ομοφυλα ειτε αλλοφυλα) και ο οποιος πολιτισμος επηρεασε τα περισσοτερα μερη στην λεκανη της μεσογειου και φυσικα τον ιδιο τον Ελλαδικο χωρο, αρα πιθανον και τους Αχαιους-μυκηναιους οι οποιοι απλως μετα την καταστροφη της Κρητης ανελαβαν τα "ηνια" τροπον τινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ απλούστατα,διότι οι ''νορδικιστές'' ινδοευρωπαιστές,δεν παραδέχονται ότι οι Μινωίτες ήταν Μεσογειακοί(αργότερα καλούμενοι Έλληνες),αλλά ότι ήταν κάποιος ανατολικός λαός,που κατοίκισαν την Κρήτη.Τους ονομάζουν Προ-Έλληνες,και όχι ''Πρωτοέλληνες''...

      Διαγραφή
    2. Το θεμα ειναι δυστυχως οτι εμεις οι ιδιοι σαν Ελληνες δεχομαστε αυτο το βαριδι του ινδοευρωπαισμου οταν αντιθετα αλλοι λαοι στην Ευρωπη αρχιζουν και αποτασσουν την ιδεα αυτη για τους εαυτους τους και ψαχνουν ο καθενας την δικια του ριζα και καταγωγη μακρια απο αυτο το "τερατουργημα" του ινδοευρωπαισμου...Δυστυχως και σε αυτο παραμενουμε νενεκοι (μεσα σε ολα τα υπολοιπα) αν και το κλιμα της εποχης (οικονομικο αλλα κυριως ΠΟΛΙΤΙΚΟ με την κυριαρχια της αριστερας εδω και δεκαετιες) δεν συντεινει στο να δοθουν κονδυλια και στηριξη σε αρχαιολογικες και κυριως ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ερευνες προς επιρρωση της φυλετικης συνεχειας των Ελληνων

      Διαγραφή
    3. Πραγματικά,δε γνωρίζω τι σκέφτονται οι άλλοι λαοί σχετικά με την Ινδοευρωπαική θεωρία.Προσωπικά αντιτίθεμαι στον ''Ινδοευρωπαισμό'',αλλά αν ασχοληθείς και με τη δική τους θεωρία(των Ινδοευρωπαιστών)θα δεις πολλά λογικά επιχειρήματα.
      Ο διαχειριστής του ιστολογίου,θα μπορούσε να μας παρέχει πολλές γνώσεις σχετικά με αυτό το θέμα,αφού σε παλαιότερα σχόλια είχε γράψει πως ''η ινδοευρωπαική θεωρία απευθύνεται σε αδαείς''.Όμως πέρα τούτου,δεν μας πληροφορεί εκτενέστερα.Ίσως για να μην ''ανάψουν τα αίματα'',μιας και το ιστολόγιο το παρακολουθούν αρκετοί πιστοί του Ινδοευρωπαισμού,αλλά και του αντι-ινδοευρωπαισμού.

      Διαγραφή
  5. Στον 12.32. Για την αμφισβήτηση ότι οι Δωριείς ήταν ξανθοί, ο ίδιος ο Πίνδαρος το γράφει στους Πυθιόνικους. Κάτι καλύτερο ξέρει από εσένα, καθώς τους είχες μπροστά του. Και το ίδιο λέει και ο Carlton Coon στο κεφάλαιό του για τους αρχαίους Έλληνες σχετικά με τους Δωριείς. Τα μακεδονικά ψηφιδωτά του Γνώσιος το επιβεβαιώνουν και εμμέσως, καθώς οι Μακεδόνες ήσαν το πιο καθαρόαιμο δωρικό φύλο.
    Προφανώς δεν έχεις καμία σχέση με την αρχαία ελληνική γραμματεία, γιατί από τον Όμηρο μέχρι και τον Ευριπίδη οι 9 στους 10 ήρωες και ηρωίδες αποκαλούνται ξανθοί ως πιστοποίηση της ευγενικής τους καταγωγής και της ψυχοσωματικής του ανωτερότητας.
    Αχιλλέας (ξανθός)(Ομήρου Ιλιάδα)
    Μενέλαος (ξανθός)(Ομήρου Ιλιάδα, Ευρυπίδης)
    Ραδάμανθυς (ξανθός)(Ομήρους Ιλιάδα)
    Νεοπτόλεμος (πυρρός-κοκκινομάλλης)(Ευρυπίδης)
    Οδυσσέας (πυρρός-κοκκινομάλλης)(Οδύσσεια)
    Ερμιόνη (ξανθιά) (Οδύσσεια)
    Πηνελόπη (ξανθιά) (Οδύσσεια)
    Ηρακλής (ξανθός)(Ευρυπίδης)
    Ορέστης (ξανθός)(Αισχύλος)
    Ηλέκτρα (ξανθιά)Αισχύλος)
    Ελένη (ξανθιά)(Όμηρος, Ευρυπίδης)
    Μήδεια (ξανθιά) Ευρυπίδης
    Οι Έλληνες αποκαλούνται από τον Πίνδαρο "ξανθοκωμάωντες Δαναοί", οι Αργοναύτες αποκαλούνται όλοι "ξανθοί" κλπ κλπ κλπ. Ο κατάλογος είναι τεράστιος, βαριέμαι να τον συμπληρώσω μέχρι τέλους.
    Για τους θεούς, τις νύμφες κλπ να μην αναφέρουμε τίποτα. Είναι γνωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε αντίθεση με σένα,δεν το παίζω ξερόλας.Καταρχάς έχει εξηγηθεί πολλές φορές,ότι όταν οι αρχαίοι έλεγαν ''ξανθό'',δεν εννοούσαν αυτό που έχεις εσύ σήμερα στο μυαλό σου!Μία περιήγηση στο ιστολόγιο θα σε πείσει.Άντλησα πληροφορίες από εδώ:
      http://dienekes.awardspace.com/articles/hellenes/

      Διαγραφή
    2. Επίσης,μιας και αναφέρεις τους ήρωες των Επών(τι δεν καταλαβαίνεις,ως ημίθεοι έπρεπε να ξεχωρίζουν από τους θνητούς,οι Σκανδιναβοί φανταζόντουσαν αρκετούς θεούς τους με μαύρα μαλλιά),ο Όμηρος μας αναφέρει ότι οι Αχαιοί ήταν σκουρόχρωμοι.
      Επίσης ο Ηρόδοτος μας περιγράφει τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους:
      '' Ηλιοκαμένο χρώμα οι άντρες, μέτριο ανάστημα, καστανό σκούρο μαλλί, καστανά-μελί μάτια, κυματιστά μαλλιά και αθλητικό κορμί.''
      Κάτι περισσότερο θα ήξερε ο Ηρόδοτος από εσένα...

      Διαγραφή
    3. Αγαπητοι φιλοι μην χαλατε την "νορδο-φαντασιωση" ορισμενων εδω μεσα....Αφου καποιοι αρεσκονται σε αυτην ας τους αφησουμε σε αυτην, να αλλαξεις τα μυαλα καποιων δεν γινεται...Ισως θα πρεπε να αναρωτηθουν ο ιδιος ο Νορδικος τυπος τι ειδους ψυχικα-νοητικα γνωρισματα διαθετει και αν αυτα αποτελουν για αυτους προτυπο ανωτεροτητας...Εμενα πιο πολυ μου βγαζουν εναν ανθρωπο "μηχανοποιημενο", μη κοινωνικο με ελαχιστη ροπη σε τεχνες και στο χωρο του πνευματος με μονο προσον στην απιστευτη προσηλωση στην εργασια του (εκει οντως ειναι ΑΝΩΤΕΡΟΙ οι νορδικοι απο καθε αλλο φυλετικο τυπο), κοινως τελικα τον ανθρωπο που ευαγγελιζονται ολες οι διεφθαρμενες απαλλοτριωμενες κοινωνιες του σημερα γιατι πολυ απλα ειναι ευκολο να διαχειριστουν τετοιου ειδους προσωπικοτητες.... Με τις υγειες σας λοιπον....
      Υ.Γ. Οι αρχαιοι ελληνες (μυκηναιοι,μινωιτες,αιολεις,δωριεις και βαλτε και αλλα φυλα...) μπορει να κουβαλουσαν χιλια δυο κουσουρια (το πιο βασικο ειναι οτι βεβαια σχεδον ποτε δεν ΕΝΩΘΗΚΑΝ περα μερικων εξαιρεσεων σε μακρες χρονικες περιοδους γιαυτο και εξαλλου αλληλοσφαζοντουσαν και τελικα αλλοιωθηκαν ΔΥΣΤΥΧΩΣ φυλετικα οσο και αν μην θελουμε να το λεμε) αλλα σιγουρα η παρακαταθηκη που αφησαν δεν αντικατοπτριζει εναν λαο που ειχε σε μεγαλο βαθμο νορδικους...

      Διαγραφή
    4. Ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί.Ο Νορδικός τύπος,είναι ένας θαυμάσιος φυλετικός τύπος,εξέχον μέλος της Λευκής φυλής.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα παραποιηθεί και η Ιστορία.Τέτοιον νορδολαγνισμό δεν περίμενα.
      Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν νορδικοί,αλλά ήταν λιγότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους.Οι Έλληνες αποτελούνταν από ένα κράμα Μεσογειακών,Αλπικών,Διναρικών,Κρομανοειδών και λίγων Νορδικών.Ο Ελληνικός πολιτισμός οφείλεται σε αυτό το κράμα,αλλά κυρίως στον Μεσογειακό τύπο.Όσοι έχουν ταυτίσει την αριστοκρατία της τότε εποχής με συγκεκριμένο φαινότυπο,είναι το λιγότερο απαράδεκτοι.Και πώς αντιλαμβανόμαστε την αριστοκρατία;Στην μυκηναϊκή εποχή λογικά είναι οι βασιλείς και οι αξιωματούχοι.Στην κλασική εποχή είναι οι φιλόσοφοι,οι στρατιωτικοί,οι επιστήμονες κτλ...Όταν κάνουμε λόγο για αριστοκρατία δεν αναφερόμαστε σε πλούσιους γόνους βασιλέων,αλλά στους Αρίστους που αναδεικνύονταν κάθε φορά.Ο Αριστείδης ο Δίκαιος,ήταν πάμφτωχος και άνηκε στην Αριστοκρατία της εποχής.Φυσικά δεν ήταν Νορδικός...
      Οι εν Ελλάδι νορδικιστές,αντλούν πληροφορίες από τα ποιήματα και τις τραγωδίες τους Ευρυπίδη και άλλων,όπου αναφέρονται ξανθοί.Φυσικά σε φαντασιακό επίπεδο και όχι σε πραγματικό.Πράγματι σε κάποιες αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αναφέρονται ξανθοί θεοί.Αυτό όμως ήταν ανάλογα στον δημιουργό.Παραδόξως επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νορδικιστές πέρα από αυτά που βρίσκονται σε φαντασιακό επίπεδο,ο Ησίοδος,αναφέρει τους Θεούς ως μαυρο-καστανομάλληδες.
      Πέρα από τα επιχειρήματα τους,το πιο αστείο είναι ότι αναφέρονται στους ''ξανθούς'' Δωριείς Μακεδόνες...Ο Αρριανός γράφει στην Αλεξάνδρου Ανάβασις,ότι κάποιοι Μακεδόνες αιχμαλώτισαν κάποιους Πέρσες,οι δε Μακεδόνες κορόιδευαν τους Πέρσες που είχαν πολύ ''ασπρουλιάρικο'' δέρμα,σε αντίθεση με τους σκουρόχρωμους Μακεδόνες.Φυσικά δε νομίζω ότι οι συγκεκριμένοι Μακεδόνες ήταν νορδικοί...
      Επίσης ο Ξενοφών στην Κύρου Ανάβασις,αναφέρεται στους Πέρσες οι οποίοι ήταν πιο λευκοί!από τους ηλιοκαμένους Έλληνες μισθοφόρους.
      Βλέπετε,εμείς αντλούμε στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία,ενώ οι νορδικιστές αντλούν ''στοιχεία'' από την αρχαία ελληνική μυθολογία.Κοινώς σε λίγο θα μας πουν ότι ο Μινώταυρος και η Μέδουσα ήταν...Νορδικοί...
      Υπό αυτήν την έννοια,και εγώ με τη σειρά μου θα πω ότι οι αρχαίοι Σκανδιναβοί ήταν...Μεσογειακοί επειδή φανταζόντουσαν τον Θωρ μαυρομάλλη...

      Διαγραφή
    5. Ορισμένοι αρχαίοι περιγράφουν ορισμένους Έλληνες και Θεούς ή και όλους τους Έλληνες σαν ξανθούς για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον το μελαχρινού αρχαίου ελληνικού πληθυσμού. Το ξανθό ήταν και είναι εξωτικό χρώμα, οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν Σουηδοί.

      Στα αρχαία ελληνικά αγγεία όλοι αυτοί που αναφέρεις απεικονίζονται ως μελαχρινοί.

      Εδώ η ξανθή δούλα Ευρύκλεια πλένει τα πόδια του Μελαχρινού βασιλία Οδυσσέα
      https://msu.edu/~spykman1/wra210/mod5/Euykleia.jpg
      Ηρακλής
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/11/d9/92/11d992eb35f1a0e50e12b5567b6e1f64.jpg
      Αχιλλέας
      http://www.beazley.ox.ac.uk/images/pottery/painters/keypieces/tiverios/28-p175-medium.jpg
      Μενέλαος
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/05/ab/dd/05abdd8a84fb00c9271d0d71e3fe9fab.jpg
      Ραδάμανθυς
      http://www.theoi.com/image/K42.1Judges.jpg

      Διαγραφή
    6. Νεοπτόλεμος
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/98/20/95/9820955beb32602e3818041b85b0d311.jpg
      Πηνελόπη
      http://cdn.lrb.co.uk/assets/edillus/bear01_20140214_01.jpg
      Ορέστης
      http://www.beazley.ox.ac.uk/dictionary/Dict/image/aigisthos2Med.jpg
      Ηλέκτρα
      http://www.beazley.ox.ac.uk/dictionary/Dict/image/electra2Med.jpg
      Ελένη
      http://3.bp.blogspot.com/-jMAutXwG0mc/VdCcSb6w8qI/AAAAAAAABHE/3nBNrvH1V7k/s1600/800px-Helen_Menelaus_Louvre_G424.jpg
      Μήδεια
      http://myfairladygreekmythology.weebly.com/uploads/1/8/8/9/18890777/1230564_orig.jpg?431

      Διαγραφή
  6. Λυπούμαστε, αλλά επειδή εκτός από τα φυλετικά , κάποιοι ασχολούμαστε και με την ιστορία, γενικά είναι αδύνατον να μας πείσετε περί της ινδοευρωπαικής φαιδρότητας. Πως γίνεται αυτοί οι ανύπαρκτοι στην ιστορία άριοι, να δημιουργούν όλους τους πολιτισμούς που κατακτούν άλλα κανέναν πολιτισμό στην κοιτίδα τους;
    Ιστορικά οι φυλές που κατοικούσαν στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο να καταστρέφουν πολιτισμούς ήξεραν, όπως έγινε με την κατάκτηση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι επιδρομές των Βιγκίγκς των Σλάβων κ.α.
    Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία οι φτωχότεροι απολίτιστοι λαοί ενός πολιτισμένου κράτους να στρατολογούνται μισθοφόροι από αυτό και μετά να το καταστρέφουν καθώς έχουν στα χέρια τους τα όπλα. Η θεωρία των ΙΕ και άριων και όλες οι παραλλαγές της είναι παντελώς ανιστόρητες.

    Μιας και μιλάτε πολλοί εδώ για επιστήμη και την επικαλείστε το σημαντικότερο πρόβλημα της σημερινής επιστήμης είναι η υπερεξειδίκευση, που γίνεται μεν όχημα περαιτέρω εξέλιξης, άλλα αγνοεί βασικά πορίσματα άλλων επιστημών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Myth of the light pigmented "Nordic looking" Proto Indo-Europeans debunked.
    http://archhades.blogspot.gr/2015/10/myth-of-light-pigmented-nordic-looking.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παιδια εγω καταγομαι απο την κεντροανατολικη Κρητη κατα 50% και απο τα συνορα Λακωνιας-Αρκαδιας το αλλο 50%.
    ειμαι στο 1,85 με πατερα 1.90
    ματια καστανα
    μαλλια ανοιχτα καστανα(αρκετα ανοιχτα το καλοκαιρι)
    πολυ ασπρο δερμα
    ξανθη γενιαδα
    ισια μυτη (ισως με πολυ μικρη κυρτοτητα)
    μακρυ λεπτο προσωπο
    μεσαια χειλη και ελαχιστες τριχες στο σωμα μου..νομιζω πως κυριως εχω επηρεαστει απο τον πατερα μου που ειναι Κρητικος και δεν εχει καμια σχεση με αρμενοειδη παρολο που ειναι κοντα στην ανατολικη Κρητη(φημες πως το ορεινο χωριο μας κατοικηθηκε απο Σφακιανους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.