Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η ανθρωπολογία της Ινδοκίνας

Η χερσόνησος της Ινδοκίνας είναι μία από τις περιοχές του κόσμου που έχει μελετηθεί λεπτομερώς από ανθρωπολογικής άποψης. Οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και στο Λάος, αποτελούσαν άλλοτε Γαλλική αποικία. Πλήθος Γάλλων ανθρωπολόγων μετέβησαν στην περιοχή για να διενεργήσουν ανθρωπολογικές μελέτες στον γηγενή πληθυσμό.

Η πρώτη εντύπωση που έδωσε η Ινδοκίνα στους ανθρωπολόγους είναι αυτή της εμφανούς ποικιλομορφίας μεταξύ των κατοίκων της. Ακολούθησαν πολλές μελέτες, μέσω των οποίων έγινε προσπάθεια να εξαχθούν τα βασικά φυλετικά στοιχεία που απαρτίζουν τον πληθυσμό της Ινδοκίνας. Θα εξετάσουμε την φυλετική σύνθεση της περιοχής χρησιμοποιώντας σαν οδηγό το άρθρο του Γάλλου στρατιωτικού ιατρού Μ. Chabeuf στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'anthropologie de Paris, με τίτλο "Contribution à l'anthropologie des Vietnamiens méridionaux". Ο Chabeuf εξετάζει την ανθρωπολογία του νότιου Βιετνάμ, όμως παρέχει συγκριτικά στοιχεία...
για όλη την Ινδοκίνα και καταλήγει παρουσιάζοντας τις φυλές που κατοικούν σε όλη τη χερσόνησο. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη έγινε μεταπολεμικά και κάνει κανονικότατα χρήση φυλετικής ορολογίας.


Το χρώμα του δέρματος βρίσκεται σε αποχρώσεις του κίτρινου, ενίοτε προς καφέ. Ένα ποσοστό κατοίκων όμως έχει έντονα καφέ χρώμα και μια μικρή μειοψηφία με αρκετά ανοιχτό κιτρινίζον χρώμα. Το χρώμα των μαλλιών είναι σχεδόν πάντα μαύρο, ενώ το χρώμα των ματιών σχεδόν πάντα σκούρο, σε απόχρωση του καφέ. Τα μαλλιά είναι ίσια και με χοντρή τρίχα, σπανιότερα κυματιστά ή σγουρά. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν εμφανίζουν φαλάκρα. Η τριχοφυΐα του σώματος είναι ελάχιστη.  Εμφανίζουν ελαφρά μογγολικά στοιχεία στο βλέμμα και συνήθως δεν παρουσιάζουν επίκανθο και κλίση των ματιών μαζί, που είναι το τυπικό για τους βόρειους μογγόλους. Τα ζυγωματικά είναι έντονα. Η απόληξη της μύτης έχει σχήμα ίσιο ή κοίλο. Σε ένα ποσοστό του πληθυσμού εντοπίζεται κάποιος προγναθισμός.

Το ανάστημα πέφτει καθώς πάμε από τη νότια Κίνα νοτιότερα προς την Ινδοκίνα, με μία νησίδα ακόμη χαμηλότερου ύψους στην Καμπότζη. Εν γένει το ύψος είναι μέτριο προς χαμηλό. Ο κορμικός δείκτης βρίσκεται άνω του 53 που δείχνει βραχυσκελία που είναι τυπική για μογγόλους, αν και σε περιοχές της Καμπότζης ο κορμικός δείκτης πέφτει.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρίσκεται εντός της βραχυκεφαλίας σε όλη τη χερσόνησο, εκτός από τμήματα της Καμπότζης. Η βραχυκεφαλία αυξάνεται προς τα νότια και δυτικά της χερσονήσου. Ο μέσος προσωπικός δείκτης βρίσκεται εντός της μεσοπροσωπίας, αν και υπάρχουν και εμφανείς τάσεις ευρυπροσωπίας. Τα σαγόνια έχουν μέτρια διάμετρο. Ο ρινικός δείκτης βρίσκεται πάντοτε εντός της μεσορρινίας, με τάσεις πλατυρρινίας σε τμήματα της Καμπότζης.

Τα φυλετικά στοιχεία που κατοικούν στην Ινδοκίνα είναι τα εξής. Ο βασικός τύπος που κυριαρχεί στην Ινδοκίνα είναι ο Paleomongolid (ή Palaungid) ο οποίος διαθέτει τα κύρια γνωρίσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή, έχει κίτρινο χρώμα δέρματος, μαύρα μαλλιά με ίσια τρίχα, σκούρα μάτια, μέτριο προς χαμηλό ανάστημα, βραχυσκελία, βραχυκεφαλία, μογγολικά στοιχεία στο βλέμμα και μεσορρινία. Είναι ο τυπικός μογγόλος κάτοικος της Ινδοκίνας και εντοπίζεται σε όλη τη χερσόνησο.

Στην ανατολική Καμπότζη, στα σύνορα με το Βιετνάμ, κατοικούν πρωτόγονες σχετικά εθνότητες οι οποίες διαφέρουν σημαντικά από τους μογγόλους γείτονές τους. Ανήκουν στον τύπο Protomalayid (ή Indonesian) που χαρακτηρίζεται από δολιχοκεφαλία, τάση εξωμορφικότητας, σγουρά σκούρα μαλλιά, χαμηλό ανάστημα, έντονη μεσορρινία και βλέμμα που σπάνια διαθέτει μογγολικά στοιχεία. Έχουν εμφανείς συγγένειες με εθνότητες της απέναντι Ινδονησίας. Έχουν περιοριστεί ιστορικά από τους μογγόλους, όμως αποτελούν ακόμα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού στην Καμπότζη.

Στην βορειοανατολική Ινδοκίνα έχουν εισέλθει αρκετοί Κινέζοι που συνήθως ανήκουν στον τύπο South Sinid, οι οποίοι έχουν ελαφρώς υψηλότερο ανάστημα, πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος, πιο ήπια βραχυκεφαλία, μεσορρινία και όχι γωνιώδες πρόσωπο, μετατοπίζοντας τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα προς αυτήν την κατεύθυνση ειδικά στο βόρειο Βιετνάμ.

Στο βόρειο τμήμα της Βιρμανίας, κάνει την εμφάνισή του ο τύπος Tibetid, ο οποίος είναι επίσης μογγολικός και ζει κυρίως στο Θιβέτ. Αποκλίνουν από τα κλασικά μογγολικά γνωρίσματα ως προς το ότι έχουν λεπτή μύτη, πολλές φορές ακόμη και κυρτή, ενώ και η έκφραση του βλέμματός τους είναι κάπως "σκληρή".

Από κει και πέρα, αν θεωρήσουμε και την Μαλαισία μέρος της Ινδοκίνας, εκεί εμφανίζονται οι μογγόλοι Deuteromalayid, που εκπροσωπούν τον τυπικό Μαλαισιανό, με καφέ χρώμα δέρματος, βραχυκεφαλία, μεσορρινία, ευρυπροσωπία, χωρίς έντονες γωνίες στο πρόσωπο, με σκούρα ίσια μαλλιά, σκούρα μάτια και έντονα μογγολικά στοιχεία στο βλέμμα. Τέλος, σε μικρές νησίδες εντός του ηπειρωτικού τμήματος της Μαλαισίας, εντοπίζονται οι Negritos εθνότητες των Semang και άλλων, που εντάσσονται στον τύπο Semangid. Έχουν πολύ χαμηλό ανάστημα, κατσαρά μαλλιά, βραχυκεφαλία, εξωμορφικότητα, χρώμα δερματος προς το μαύρο και έχουν εν γένει Νεγροειδή γνωρίσματα.

Αν εξετάσουμε την φυλετική ιστορία της περιοχής, βλέπουμε ότι στην χερσόνησο κάποτε κατοικούσαν οι πρωτόγονοι Protomalayid που δεν ήταν μογγόλοι αλλά ανήκαν σε πρωτύτερο φυλετικό κλάδο, πιθανόν απώτερα συγγενή με νεγροειδείς. Εκτοπίστηκαν σταδικά από τους μογγόλους Paleomongolid που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου. Αργότερα εισήλθαν μικρότεροι μογγολικοί πληθυσμοί Deuteromalayid, Tibetid, South Sinid σε Μαλαισία, Βιρμανία και Βιετνάμ, αντίστοιχα.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Ινδοκίνα κυριαρχούν οι Paleomongolid, που αποτελούν τον τυπικό κάτοικο της περιοχής. Στην ευρύτερη περιοχή της Καμπότζης εντοπίζουμε Protomalayid, στην Μαλαισία Deuteromalayid και ελάχιστους Semangid, στην βόρεια Βιρμανία Tibetid και στο βόρειο Βιετνάμ South Sinid.

Μερικές φωτογραφίες Paleomongolid από το Βιετνάμ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.