Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Οι φυλές του ευρύτερου Ευρωπαϊκού χώρου


Η αφίσα προέρχεται παρουσιάζει τους φυλετικούς τύπους που κατοικούν στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Ακολουθεί την τυπολογία της Γερμανικής ανθρωπολογικής σχολής. Τέτοιες αφίσες χρησιμοποιήθηκαν στην Γερμανία για εκπαιδευτικούς λόγους κατά τον μεσοπόλεμο.
Οι φυλές δεν άλλαξαν έκτοτε. Γιατί να μην διδάσκονται και σήμερα;

Κατά σειρά παρουσιάζονται οι εξής τύποι:...

-Στους τρεις τελευταίους τύπους θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί και αντιπροσωπευτικότεροι φαινότυποι-

Nordisch = Νορδικός
Fälisch = (Νορδο-) Κρομανοειδής
Ostisch = Αλπικός
Ostbaltisch = Βαλτικός
Mitteländisch = Μεσογειακός
Orientalisch = Οριενταλικός
Dinarisch = Διναρικός
Vorderasiatisch = Προσωασιατικός (Αρμενοειδής)

20 σχόλια:

  1. Διναρικος ο τελευταιος αριστερα??
    ...οκ εγινε
    Και οπως παντα.πρωτος πρωτος ο Νορδικος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρμενοειδής-Διναρικός ο κάτω αριστερά και ο δεξιά Αρμενοειδής-Mtebid

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα προσπάθησα να κατατάξω τους συμφοιτητές μου( πολυτεχνική σχολή-Πανεπιστήμιο Πάτρας) με βάση αυτά που έχω μάθει έως τώρα από το μπλογκ. Λοιπόν σε αίθουσα περίπου 200 ατόμων βρήκα τα εξής: Μεσογειακοί~100, Αλπικοί~40, Κρο-μανιόν~15, Αρμενοειδείς~10, Μίξεις όλες μαζί~35, κανά τριάρι γυφτοειδείς και ένας νορδικός.

    Ένας Ατλαντομεσογειακός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω επίσης ότι τους διναρικούς τους έχω συμπεριλάβει όλους στις μίξεις γτ κανένας από αυτούς δεν μου φαινόταν καθαρός διναρικός.

      Διαγραφή
    2. υπερβολικα πολλους μεσογειακους βρηκες αγαπητε (μαλλον ετυχε με το δειγμα πληθυσμου που εξετασες), οσο για τους γυφτοειδεις, δυστυχως εγω βλεπω οτι πολλαπλασιαζονται ολο και περισσοτερο και μιλαω γενικα με κοσμο που βλεπω γυρω τριγυρω...Ειχα αναφερει και παλιοτερα περι τσιγγαναριου και την φυλετικη ζημια που κανουν εν Ελλαδι (υιοθετημενα παιδια πχ απο ντοπιες ελληνικες οικογενειες μια που οι Ρομα σαν κουνελια αναπαραγονται)

      Διαγραφή
    3. Πράγματι,πολλοί οι μεσογειακοί που βρίσκει ο φίλος.Στην πραγματικότητα,πολλοί μελαχρινοί δολιχοκέφαλοι,περνιούνται λανθασμένα ως Μεσογειακοί,ενώ στην ουσία έχουν ισχυρή κρομανοειδή συνιστώσα...Οι Μεσογειακοί και οι κυρίως Μεσογειακοί είναι λίγοι.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι πολλοί οι μεσογειακοί που βρήκε. Αφενός, η πρόχειρη μελέτη του έγινε σε πανεπιστήμιο και μάλιστα της επαρχίας. Αφετέρου, δίχως μετρήσεις δεν μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει τις ενδιάμεσες περιπτώσεις. Η αλπικότητα στην Ελλάδα, είναι συνήθως επικαλυπτόμενη από το μεσογειακό φαινότυπο όπως σε άλλες χώρες από άλλους (λχ Γερμανία και Γαλλία από κρομανοειδείς και λιγότερο νορδικούς). Δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί κάποιος ξεκάθαρα αλπικός ή αλπικός με ΚΜ επιρροή. Γι' αυτό εξάλλου, η αλπικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη στιγματίζεται από ακραίας περίπτωση μεσοκεφαλία ή ΠΟΛΥ ήπια βραχυκεφαλία με ΚΔ από 80 μέχρι 83, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τους βαλτικούς (83-86, καθώς πέραν αυτού έχουμε υπερβραχυκέφαλες περιπτώσεις).
      Εν ολίγοις, μια πρόχειρη ματιά σε ένα αμφιθέατρο όπως και κοιτώντας τους περαστικούς στο δρόμο, δεν αποφέρει ακριβή αποτελέσματα καθώς χρειάζεται χρόνος να εξεταστούν κι άλλα χαρακτηριστικά. Οι φωτογραφίες και οι απεικονίσεις, είναι άλλο πράγμα, καθώς εκεί έχουμε μια πιο αποστειρωμένη εικόνα της εκάστοτε περίπτωσης. Ασφαλέστερα, πιο εύκολα και πιο γρήγορα συμπεράσματα δίνει ο κεφαλικός δείκτης, αλλά μια μέτρηση είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

      Διαγραφή
    5. Διαφωνώ. Εάν γνωρίζεις και δύνασαι επιτυχώς να ταξινομήσεις μια χαρά μελέτες κάνεις.

      Εγώ άνετα καταλαβαίνω τους φαινότυπους γύρω μου αλλα και τι; μίξεις των.

      Διαγραφή
    6. Εξαρτάται πως εννοείς τους γύρω σου. Αν εννοείς ένα πρόσωπο που στέκεται για ώρα κοντά σου, ή τον βλέπεις καθημερινά και είσαι σε θέση να προσέξεις και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά, τότε ναι μπορείς να τον ταξινομήσεις εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια. Αλλά αν το δοκιμάσεις με μια μάζα ανθρώπων, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσένα για ένα συγκεκριμένο διάστημα τότε τα συμπεράσματά σου δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβή.
      Δεν το αντιλαμβανόμαστε εύκολα, αλλά έχει σημασία να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Κάτι που είναι κανόνας ακόμα και σε ουσιαστικές ανθρωπολογικές μελέτες με πρόγραμμα και σχέδιο. Τα περισσότερα στοιχεία που χρησιμοποιούμε για τις ταξινομήσεις είναι αναλογικά, μετρικά και ποιοτικά. Επομένως αν τεθούν ως κριτήρια ταξινόμησης για μια σειρά ατόμων, αποδίδουν ποικιλοτρόπως.
      Για παράδειγμα, η θέση της ρινικής γέφυρας είναι συνήθως υψηλότερη για τους διναρικούς και λίγο χαμηλότερη για τους μεσογειακούς, ενώ εμφανώς χαμηλά είναι στους κρομανοειδείς. Όμως, σε τυχαίες περιπτώσεις η σύκριση δεν αποδίδει τόσο όταν να γίνεται μεταξύ ενός διναρικού και ενός μεσογειακού αλλά, μεταξύ ατόμων με τον ίδιο φαινότυπο (πχ διναρικού με διναρικό) εξαιτίας της συγκεκριμένης ποικιλίας μορφών και σχημάτων. Όταν λοιπόν η σύγκριση αφορά ένα πλήθος, τότε τα δευτερεύοντα αλλά εξίσου σημαντικά στοιχεία χάνουν την αξία τους.

      Διαγραφή
    7. Άμα πας να κρίνεις με βάση...τον ρινικό δείκτη, φίλε μου βέβαια και θα αντιμετωπίσεις θέματα.

      Κρίνουμε εύκολα και γρήγορα βάση:

      1. Του κρανίου

      2. Του μετώπου

      3. Των χαρακτηριστικών του προσώπου

      4. Δευτερευόντως του σώματος.

      Διαγραφή
    8. Εδω που τα λεμε οντως δεν ειναι ευκολο να προσδιορισεις καποιον και ας τον συναντας καθημερινα εαν δεν τον βαλεις να κατσει σε καρεκλα και να παρεις χαρακες για να μετρησεις ολους τους δεικτες, π.χ. για τον εαυτο μου ακομα δεν εχω κατσει να κανω κατι τετοιο γιατι και εγω μπερδευομαι ακομα σε τι φυλετικο τυπο ανηκω...Αυτο ομως που εχω προσεξει και εχω επιβεβαιωσει πολλες φορες ειναι οτι ατομα που ειναι εμφανως σε καποιον φυλετικο τυπο (δηλαδη καθαροι Μεσογειακοι η Αλπικοι η Διναρικοι) εχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τον συνδυασμο των πνευματικων γνωρισματων που διακρινει τον εκαστοτε τυπο, παντα βεβαια με ατομα που συνανστρεφομαι.. Και εκει ειναι που επιβεβαιωνεται στο 100% η επιστημη της φυλετικης ανθρωπολογιας....Αν και αν αρχισεις και πεις τιποτα τετοιο σε κανα "νεο-φιλελε-ψευτοεπαναστατη-καγκουρα" δεν θα βγαλεις ακρη γιατι το λιγοτερο θα σε αποκαλεσει φασιστα

      Διαγραφή
    9. Εγώ πάλι έχω δει περιπτώσεις που άλλοτε ισχύουν και άλλοτε όχι.

      Γενικά για τους Διναρικούς πάντως ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί στην φύλολογία. Στους λοιπούς όχι τόσο...

      Διαγραφή
    10. Και οι ΚΜ φαίνονται πολύ...απλοί και χαζοί.

      Ίσως φταίει η Αμερικάνικη ""κουλτούρα"" της απολύτου βλακείας για αυτό και συνεπώς συνδέουμε τους ΚΜ γενικά με την Αμερικανική βλακεία.

      Διαγραφή
    11. Το ζητούμενο είναι, πως τα πνευματικά χαρακτηριστικά των φαινοτύπων έχουν εξαχθεί ως συμπεράσματα σε πληθυσμούς όπου οι τύποι αυτοί κυριαρχούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι προϊόν και μιας πιο συλλογικής πνευματικότητας ανεξάρτητης από τα επιμέρους στοιχεία, κι επομένως δεν είναι κάτι τόσο απλό. Γι' αυτό και τα πνευματικά χαρακτηριστικά αυτά, συνήθως αφορούν περισσότερο τις μάζες (οι οποίες έτσι κι αλλιώς λειτουργούν με βάση το ένστικτο) και λιγότερο στα άτομα, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν προκαθορίζει κάποια όρια και καταστάσεις.
      Επομένως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστώνονται κατά τον ίδιο βαθμό πλέον τα πνευματικά χαρακτηριστικά μειονοτήτων που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, όπως νορδικοί και μεσογειακοί. Από την άλλη, όποιος εξέτασε τη συμπεριφορά των κατά πλειοψηφία Καυκασίων Γεωργιανών και σε κάποιο βαθμό των Τούρκων, και δεν διαπίστωσε με απόλυτη ακρίβεια τα όσα λέγονται για τους αρμενοειδείς, είναι απλά τυφλός και μεροληπτικός.

      Διαγραφή
    12. Ναι ρε φίλε γενικά δεν αντιλέγω.

      Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτός είναι έτσι και έτσι επειδή είναι Αρμενοειδής ή Αλπικος.

      Διαγραφή
    13. Όχι, σε αυτό έχεις δίκιο. Είναι "πληβειακή λογική" να θεωρεί κανείς πως η προσωπικότητα θα ακολουθήσει τη μάζα, ασχέτως αν υποσυνείδητα αυτό συμβαίνει.

      Διαγραφή
    14. Την κατάταξη την έκανα αποκλειστικά και μόνο με βάση το σχήμα του κρανίου δολιχοκέφαλοι-βραχυκέφαλοι, βέβαια μιλάω για άτομα που γνωρίζω εδώ και τρία χρόνια και έχω καθημερινή επαφή μαζί τους για να μπορώ να έχω ας το πούμε πιο ολοκληρωμένη άποψη

      Διαγραφή
    15. Εγώ έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι το να είναι κάποιος Ικανος δεν συνδέεται με τον φαινοτυπο. Έχω δει Ικανούς απο φαινοτύπους που θεωρούνται "κατώτεροι" ή νωχελικοί. Αντιθέτως έχω δει πλείστους στόκους Μεσογειακούς, Διναρικούς, κλπ.

      Στα ψυχικά χαρακτηριστικά δεν έχω παρατηρήσει κάποια απαραίτητη σύνδεση, μονον στην ξεροκεφαλιά και την ζήλεια των Διναρικών.

      Διαγραφή
    16. εγω παλι εχω δει διναρικους να διαπρεπουν και να κανουν φοβερα πραγματα στον επιστημονικο τομεα της αμερικης

      Διαγραφή
    17. Μάλλον θα έχεις δει Νορικούς(Διναρίζοντες Νορδικούς) με ή χωρίς ΚΜ επίδραση, οπότε εξηγείται λόγω της Νορδικής τους συνιστώσας.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.