Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η ανθρωπολογική θέση των Αλβανών εντός των Ιλλυριών

Ο Ιταλός ανθρωπολόγος Raphael Zampa θέλησε να μελετήσει λαούς με τους οποίους οι Ιταλοί είχαν σχέσεις. Είναι γνωστό ότι η Ιταλία έχει ιστορικά δεχτεί πληθυσμούς από την απέναντι Αδριατική όχθη και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Αλβανοί. Σε άρθρο του στο περιοδικό Revue d'Anthropologie, με τίτλο "Anthropologie Illyrienne" μελετά την ανθρωπολογία της Αλβανίας, αφού πρώτα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία των Ιλλυριών.

Κατά την αρχαιότητα, η Βαλκανική χερσόνησος κατοικούνταν από τρεις λαούς: Θράκες στα βορειοανατολικά, Έλληνες στα νότια και Ιλλυριούς στα βορειοδυτικά. Ο Zampa θεωρεί ότι οι Ιλλυριοί δεν ανήκαν στο Πελασγο-Ελληνικό υπόστρωμα, αλλά ήταν...
κάτι τελείως ξεχωριστό. Βάσει γενεαλογίας, λίγα πράγματα τους συνδέουν με τους Έλληνες. Οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνική ζωή, κάτι πολύ διαφορετικό από την αρχαία Ελλάδα. Παρότι βρέθηκαν δίπλα στους πλέον προηγμένους πολιτισμούς της αρχαιότητας, δεν μπόρεσαν να σημειώσουν πρόοδο στον δικό τους πολιτισμό. Στην θάλασσα ήταν πειρατές, αλλά δεν έκαναν ταξίδια και αποικίες. Ήταν διαβόητοι ληστές, έκαναν επιδρομές σε γειτονικές περιοχές και μαστίζονταν από διαρκείς εσωτερικούς πολέμους πιο συχνά από ότι πολεμούσαν με ξένους. Εμείς να σημειώσουμε ότι αυτά τα γνωρίσματα συμπεριφοράς αντιστοιχούν σε Διναρικούς. Ο Zampa θεωρεί ότι ο νοτιότερος κλάδος τους έφτασε μέχρι τη Μακεδονία, που ήταν Πελασγο-Ελληνική. Οι Ιλλυριοί έφτασαν επίσης μέχρι και την Ήπειρο όπου μίχθησαν με τους Ηπειρώτες, με αποτέλεσμα ο Στράβων και ο Θεόπομπος να αναφέρουν Ιλλυρικά φύλα μαζί με Ηπειρωτικά στις περιγραφές τους. Ένα κομμάτι της νότιας Ιλλυρίας έγινε τμήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δέχτηκε Ελληνικές επιρροές. Έπειτα όλη η Ιλλυρία έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για αιώνες.

Στη Μεσαιωνική εποχή, τον 6ο αιώνα εισάβαλλαν στην Βαλκανική χερσόνησο μογγόλοι και σλάβοι. Όμως η είσοδος αυτών των ξένων στοιχείων δεν επηρέασε ιδιαίτερα την ανθρωπολογική σύσταση των λαών της Ιλλυρίας και της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Μάλιστα, στη νότια Ιλλυρία και στην Ελλάδα η γλώσσα διατηρήθηκε σε αντίθεση με την βόρεια Ιλλυρία.

Κρανία που βρέθηκαν στη Σκόδρα της σημερινής Αλβανίας, δείχνουν ότι επικρατεί υπερβραχυκεφαλία. Έπειτα δίνονται δεδομένα για μετρήσεις σε ζώντες Αλβανούς στην Ιταλία. Να σημειώσουμε ότι οι Αλβανοί μετέβησαν στην Ιταλία κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, μετά την Οθωμανική κατάκτηση. Σε δείγμα 59 Αλβανών της Καλαβρίας φαίνεται ότι οι Αλβανοί σε σχέση με τους Δαλματούς έχουν χαμηλότερο ανάστημα και κεφαλικό δείκτη, αν και μπορεί αυτά τα στοιχεία να δικαιολογούνται από μίξη με Ιταλούς. Οι Καλαβροί έχουν περίπου 4 μονάδες χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη από τους Αλβανούς, χαμηλότερο ανάστημα και χαμηλότερο ποσοστό ξανθών μαλλιών και ενδιάμεσων-ανοιχτών ματιών. Οι διαφορές μεταξύ των απογόνων των Αλβανών και των Καλαβρών παραμένουν παρά τους τέσσερις αιώνες που πέρασαν. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι Καλαβροί τείνουν Μεσογειακοί, ενώ οι Αλβανοί Διναρικοί.

Σε Αλβανούς και Δαλματούς υπάρχει μια μειοψηφία ξανθών μαλλιών και σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια. Οι Αλβανοί έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κοίλης μύτης και μικρότερο ποσοστό κοίλης μύτης από τους Δαλματούς. Πιθανόν αυτό σημαίνει υψηλότερα ποσοστά Αλπικής συμμετοχής στους Αλβανούς.

Έπειτα ο Zampa θέλει να εξετάσει τη νότια Αλβανία και διαπιστώνει ότι υπάρχουν Ελληνικές επιρροές στην (Βόρειο) Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρωμαίοι ονόμασαν την εξελληνισμένη περιοχή Illyria Graece ή Epirus Nova, σε αντίθεση με την βορειότερη Illyria Barbara. Έτσι απευθύνεται στις μετρήσεις του Nicolucci σε Ελληνικά κρανία, ο οποίος βρίσκει ότι ο κεφαλικός δείκτης στα αρχαία κρανία είναι στο 76,1 και στα σύγχρονα κρανία έχει ανέλθει στο 79,2. Συνεπώς ο Ελλαδικός χώρος χαρακτηρίζονταν από δολιχοκεφαλία, κάτι που κάνει τον Zampa να θεωρεί ότι η νότια Αλβανία με την χαμηλότερη βραχυκεφαλία της έχει δεχτεί Ελληνικές ανθρωπολογικές επιρροές.

Συμπερασματικά, κατά τον Zampa οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών, πλην του νοτίου τμήματος που κατοικούν, όπου υπάρχουν επιρροές από Ελληνικά φύλα. Από ανθρωπολογικής πλευράς θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Αλβανοί είναι Διναρικοί, με αρκετές Αλπικές επιρροές και σπανιότερα Μεσογειακές επιρροές στα νότια.

15 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

    Καιρό είχα το παραπάνω ερώτημα περί της σχέσεως Ιλλυριών και Αλβανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και λογικά η ανθρωπολογία είναι με το μέρος του Διαχειριστή,εντούτοις αυτή η ανάρτηση θα εγείρει αντιδράσεις διότι:
    α)Έτσι ενισχύεται ο εθνικισμός των Αλβανών,που θεωρούν ότι κατάγονται από τους αρχαίους Ιλλυριούς.Θεωρούν μάλιστα την Ηπειρώτισσα Ολυμπιάδα...Ιλλύρια.Από τα γραφόμενα του Στράβωνα δε,φαίνεται μία λεπτή γραμμή να χωρίζει τους αρχαίους Έλληνες από τους Ιλλυριούς,σε φυλετική βάση,εφόσον οι Ιλλυριοί ήταν κυρίως Διναρικοί,και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα αρκετά αξιοπρόσεκτο ποσοστό Διναρικών,ή τουλάχιστον κάποιοι Διναρικοί θεωρούνταν Έλληνες.
    β)Σε όλους σίγουρα μας έχει τύχει,να βλέπουμε αλβανούς στο δρόμο και να μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε με τη μία λέγοντας''να μία σκατόφατσα,αλβανός θα είναι''.Φυσικά δεν αναφέρομαι σε Διναρικούς αλβανούς,αλλά κάποιοι έχουν ''περίεργες'' μογγολόφατσες.Αν και δεν πρέπει να συγχέουμε την φυλετική ανθρωπολογία με την αισθητική,δεν είναι δυνατόν οι Διναρικοί της Ελλάδος ή της Σερβίας π.χ να διαφέρουν τόσο πολύ αισθητικά από της Αλβανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΣΑ-ΙΣΑ Η ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΟΥ-ΑΙΤΙΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ" ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΦΑΙΝΟΤΥΠΟ.......Ο ΚΑΘΕ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ "ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ" ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ.....ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΟΡΔΙΚΟΥΣ ,ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ.....

    ΤΥΠΙΚΟΣ ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΚΙΕΛΙΝΙ..........ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΤΑΤΑΡΟ-ΚΑΥΚΑΣΙΟΣ ΥΠΕΡ-ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ "ΔΙΝΑΡΙΚΟΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΔΙΝΑΡΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν "ταταρο-καυκάσιοι" Αλβανοί. Ελάχιστοι....

      Διαγραφή
  4. Προς τη διαχείριση:Μπορείτε να κάνετε ένα αφιέρωμα στους Kaifeng,τους εβραίους της Κίνας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποτελούν μέρος του ευρύτερου μογγολικού κλάδου.Για κάποιο λόγο σε κάποια περίοδο της ιστορίας,ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό.Είναι γνωστό ότι οι εβραίοι αυτοπροσδιορίζονται όπως τους συμφέρει.Άλλοτε ως φυλή-έθνος,άλλοτε ως θρησκεία,και άλλες φορές ως πολιτικοθρηκσευτικό κίνημα.Πλεόν εβραίοι θεωρούνται άνθρωποι διαφόρων φυλών.Άρα από έθνος,μεταβάλλονται σε θρησκεία.Μάλλον.

      Διαγραφή
  5. "Συμπερασματικά, κατά τον Zampa οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών". Διαχρονικά, οι Ιταλοί, λειτουργούσαν ως νταβατζήδες των βαρβάρων υπανθρώπων Αλβανών, εις βάρος της Ελλάδος. Ψόφο και στους δυο, και επιστροφη της Σικελίας και της Μεγάλης Ελλάδος στον ελληνικό κορμό, καθώς επίσης και της Β. Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι'αυτό τους βούλιαξαν το πλοίο οι Ιταλοί,προκειμένου να μη φτάσουν τα αλβαναριά στην Ιταλία;Επειδή τους συμπαθούν;
      Είναι γνωστό το ανέκδοτο:
      ''Γιατί η Αλβανία δεν έχει εθνική ομάδα πόλο;
      Διότι όσοι ήξεραν κολύμπι,έφτασαν στην Ιταλία.''

      Διαγραφή
    2. Σε ποιό σημείο αναιρεί η πράξη τους αυτή τα γραφόμενά μου; Όταν χρηματοδοτούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα τους ανύπαρκτους Αλβανούς για να δημιουργήσουν την γλώσσα τους και το κράτος τους; Όταν πέρασαν μέσα από την Αλβανία δίχως να πέσει σφαίρα, με τα ποδήλατα; Η Αλβανία χρησιμοποιείτο ακριβώς όπως χρησιμοποιεί το Ιράν την Χαμάς στην Παλαιστίνη, κατά το πρότυπο των proxy wars, ξεκάθαρα. Δεν τρέφουν "συμπάθεια", αλλά πράττουν όπως επιτάσσει το συμφέρον τους.

      Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τους Αλβανούς, όπως ακριβώς τους αξίζει: σαν χρήσιμους ηλιθίους. Κομμένη η αλληλεγγύη τόσο στους Ιταλούς, οι οποίοι ποτέ δεν θέλησαν δυνατή Ελλάδα, γιατί αντίκειται προς τα συμφέροντά τους, όπως και προς τους Αλβανούς, οι οποίοι ανέκαθεν εγκληματούσαν και ακόμη και σήμερα επιδιώκουν απόσπαση εδαφών. Δυστυχώς, βλέπω ότι η αλβανική προπαγάνδα έχει παρεισφρήσει, αλλοιώνοντας την ελληνική εθνικιστική μεριά, προς όφελος των άνευ ιστορίας άξεστων αλβανών.

      Η δεύτερη παράγραφος δεν αναφέρεται σε εσένα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

      Τα αναφέρω όλα αυτά, για να μην δημιουργούμε αυταπάτες περί απορροφήσεως των τηγανοκέφαλων, ή για να περιμένουμε "αλληλεγγύη" από τους Ιταλούς. Ήμαστε, είμαστε και θα είμαστε μόνοι μας. Ας φερθούμε αναλόγως.

      ΥΓ: Θα πρέπει οι Έλληνες φασίστες, όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι, να μην ξεχνούν, και να αναγνωρίζουν ότι ο φασισμός, είναι ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ, και ότι οι Ιταλοί, ως ειλικρινείς φασίστες, χτύπησαν τους Έλληνες αδερφούς της Κάτω Ιταλίας. Κάτι το οποίο επίσης ξεχνιέται.

      Διαγραφή
    3. Δε διαφωνώ στο ότι είμαστε μόνοι μας.Εννοείται επίσης ότι οι τηγανοκέφαλοι δεν πρόκειται να απορροφηθούν.
      Παρόλα αυτά,αν θέλεις,δες αυτό:

      https://www.youtube.com/watch?v=X1PVPcC6taM

      Χωρίς βέβαια να αναιρείται η μετέπειτα πορεία των γεγονότων...

      Διαγραφή
    4. Προσωπικά, δεινός ρήτωρ ο Μουσσολίνι. Μεγάλος προπαγανδιστής. Και εάν θαυμάζω κάτι από την φασιστική Ιταλία, είναι κυρίως αυτός, ως πρόσωπο, με την όλη του πορεία.

      Από εκεί και πέρα, η προτεινόμενη "συνεργασία" με την Ελλάδα, πιστεύεις ότι θα την συμπεριλάμβανε ως ισάξιο μέλος;

      Προσωπικά, θα κρατούσα πολύ μικρό καλάθι, ακριβώς επειδή ο τύπος ήθελε αναβίωση κατά μεγάλο ποσοστό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και σε αυτήν, οι Έλληνες, ήταν πάντοτε γραικύλοι, πλην εξαιρέσεων.

      Δυστυχώς, είμαστε λίγοι, και πολύ λιγότεροι έχουν αποκλειστικά εθνικό όραμα.

      Διαγραφή
    5. Όχι,φυσικά δεν πιστεύω ότι θα μας θεωρούσε ''ισότιμους''.Απλά θέλω να τονίσω,ότι δεν ήταν οι Ιταλοί,οι κατεξοχήν εχθροί μας.Κατά τη γνώμη μου,οι Έλληνες εθνικιστές,''παρεκκλίνουν'' κάπως από το εθνικό όραμα,θαυμάζοντας τον Εθνικοσοσιαλισμό του Γ Ράιχ,και τον Φασισμό της Ιταλίας,διότι εκείνα τα κράτη βασίστηκαν πολύ στον φυλετισμό και την αρχαία Ιστορία τους(όση ήταν),ενώ το δικό μας,κατά τα άλλα ισχυρό εθνικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου,αναλώθηκε σε έναν στείρο αντι-κομμουνισμό,ασχολούμενο με την ιστορία μας,μέχρι και πριν 150 έτη.Δεν ασχολήθηκε με φυλετισμό και με την αρχαία μας ιστορία,με συνέπεια να μην είχαμε ποτέ ένα ριζοσπαστικό-εθνικοεπαναστατικό κίνημα,αμιγώς εθνικιστικό.Έτσι πολλοί δηλώνουν Φασίστες και Εθνικοσοσιαλιστές.

      Διαγραφή
    6. Δεν θα διαφωνήσω. Συμφωνώ, ιδίως όσον αφορά στην έλλειψη φυλετικής πολιτικής εκ μέρους του καθεστώτος Μεταξά.

      Πάνω από όλα, είμαι εθνοφυλετιστής. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Απλά, αυτό το οποίο με λυπεί, είναι ότι όσοι δηλώνουν Ε/Σ ή Φασίστες, τείνουν να τους τραβάει υπέρ το δέον η γενέτειρα της εκάστοτε ιδεολογίας, φθείροντας τον εθνικιστικό υπέρ Ελλάδος ζήλο. Πρέπει να δημιουργηθεί κάτι νέο, κάτι αμιγώς ελληνικό - όσο το δυνατόν - που να ανταποκρίνεται στην ελληνική περίπτωση, ούτως ώστε να μπορεί να μετατοπιστεί το ιδεολογικό κέντρο βάρους προς την Ελλάδα. Έχουμε ανάγκη την ιδεολογική υποστήριξη μη-Ελλήνων, ούτως ώστε να αποκτήσουμε οπαδούς ανά τον κόσμο που θα δουλεύουν για τα συμφέροντά μας, άνευ κόστους.

      Κύριος εχθρός, προς το παρόν, παραμένει ο ίδιος μας ο εαυτός. Πρώτα πρέπει να κατακτήσουμε την ψυχή του μέσου Έλληνα.

      Διαγραφή
  6. > Ήταν διαβόητοι ληστές, έκαναν επιδρομές σε γειτονικές περιοχές
    λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα αυτα τα εχουν ει ακομα και οι ιδιοι οι Αλβανοι διανοητες 1 αιωνα πριν και πρωτυτερα.

      Ο Aλβανος διανοουμενος Σαμι Φρασερη στο βιβλιο του '''Sqiperia c'ka qene'' αναφερει.

      '''Οι Αλβανοι υποδουλωθεντες στους Τουρκους γινανε συνεργατες τους''
      ''Μαζι με αυτους επετιθιντο κατα των αλλων εθνων ,απεγυμνωνων ,ελεηλατουν,και επεστρεφον στην Αλβανια καταφορτοι λαφυρων''
      ''Εκατονταδες χρονια εζησαν ετσι οι Αλβανοι''.

      Η τουρκοκρατια κατεστησε την Αλβανια
      μια ''μικρη '' Τουρκια.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.