Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Χάρτης κεφαλικού δείκτη της Ευρώπης - Stewart


Ο χάρτης δείχνει την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε από τον T.D. Stewart για τις ανάγκες μιας μελέτης του για το φυλετικό μωσαϊκό των ΗΠΑ. Γνωρίζοντας ότι οι λευκοί άποικοι αποτελούν (ακόμα) την πλειοψηφία του πληθυσμού, μελετά τα ανθρωπολογικά τους γνωρίσματα, λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές της Ευρώπης από τις οποίες ξεκίνησαν οι αρχικοί και οι μεταγενέστεροι λευκοί άποικοι. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αντλήθηκε από περιοχές της Ευρώπης που είναι...
πιο δολιχοκέφαλες και γι' αυτό η πλειοψηφία των λευκών Αμερικανών είναι δολιχοκέφαλοι μέχρι σήμερα, λόγω κληρονομικότητας. Μεταγενέστερα, εισήλθαν λευκοί και από μη δολιχοκέφαλες περιοχές, κυρίως στα ανατολικά παράλια των ΗΠΑ, στον Ατλαντικό. Η μελέτη του Stewrart εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της ανθρωπολογικής σύστασης των μεταναστών στις ΗΠΑ, για το οποίο έδειξε ενδιαφέρον όχι μόνο το ευρύ κοινό, αλλά και ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ με ειδικές μελέτες.


Κατά κάποιον τρόπο ξεχωρίζει τις περιοχές που είναι κατά μέσο όρο βραχυκέφαλες, από αυτές που είναι κατά μέσο όρο δολιχοκέφαλες, εφόσον ο διαχωρισμός στον χρωματισμό γίνεται για κεφαλικό δείκτη 82. Αν και υπάρχουν αντιρρήσεις για τον κεφαλικό δείκτη πέριξ της Βουλγαρίας, ο χάρτης παρουσιάζει την κατάσταση στην Ευρώπη, με τον κύριο όγκο του πληθυσμού στην κεντρική Ευρώπη να είναι βραχυκέφαλος, φυλετικά αντιστοιχώντας σε Αλπικούς, Διναρικούς και Βαλτικούς, ενώ βόρεια και νότια, σαν να απωθούνται διαρκώς, βρίσκονται Νορδικοί, Ατλαντοειδείς στον βορρά, Μεσογειακοί στο νότο και Κρομανοειδείς σε όλη την Ευρώπη, ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο και στα βόρεια.

Η μελέτη περιλαμβάνει και άλλους ανθρωπολογικούς χάρτες της Ευρώπης, σχετικά με τον χρωματισμό μαλλιών-ματιών και το ανάστημα. Ο χάρτης είναι τροποποιημένος από αυτόν του Carleton Coon που δημοσιεύτηκε το 1939.

3 σχόλια:

  1. Η πιο καθαρη φυλετικα μεσογιακη χωρα ειναι η Ισπανια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ισπανία είναι ως επί το πλείστον Κρομανοειδής.Κυρίαρχος φυλετικός της τύπος είναι ο Ατλαντο-Μεσογειακός, συγγενικός με τον Μεσογειακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίζει να μην έχω δει πιο καθυστερημενο χάρτη κεφαλικου δείκτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα την οποία δείχνει ως βραχυκεφαλη (εκτός κι αν εγώ ζω σε άλλη Ελλάδα) αλλά και τις βαλτικες χώρες και την Φιλανδία ως δολιχο-μεσοκεφαλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.