Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο φυλετικός χαρακτήρας του Σουηδικού έθνους

Ένα σημαντικό βιβλίο για την φυλετική ανθρωπολογία της Σουηδίας εκδόθηκε από το Σουηδικό Κρατικό Ινστιτούτο για την Φυλετική Βιολογία το 1926, με τίτλο "The Racial Characters of the Swedish Nation", μια παρουσίαση του οποίου βρίσκουμε στο περιοδικό American Anthropologist. Συγγραφείς είναι ο ιατρός Herman Lundborg, επικεφαλής του ινστιτούτου και ο στατιστικολόγος Frans Josua Linders. Η Σουηδία ήταν πρωτοπόρος στην ίδρυση κρατικού φορέα για την μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας και την διάδοση της ευγονικής, πολύ πριν αντίστοιχες πρωτοβουλίες λάβουν χώρα στη Γερμανία και οι οποίες μας είναι πιο γνωστές.

Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 47.387 στρατιώτες, ηλικίας 20-22 ετών. Το ανθρωπολογικό υλικό παρουσιάζεται σε πίνακες και για κάθε άτομο περιλαμβάνονται στοιχεία για την κοινωνική θέση και τον τόπο καταγωγής. Το βιβλίο περιέχει διάφορες αντιπροσωπευτικές εικόνες Σουηδών, καθώς και χάρτες για την παρουσίαση της κατανομής των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων στη χώρα. Στις περιοχές όπου βρίσκεται ο πυρήνας των Νορδικών...
πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει κεφαλικό δείκτη κάτω από 80, πάνω από 95% έχει μπλε, γκρι ή ενδιάμεσο χρώμα ματιών και το μέσο ανάστημα είναι υψηλό. Ο αγροτικός πληθυσμός έχει περισσότερο Νορδικό στοιχείο από ότι τα βιομηχανικά κέντρα.

Πλην των ψηλών, λεπτοπρόσωπων, δολιχοκέφαλων Νορδικών, εντοπίζεται και ένας ακόμη ξανθός τύπος με μέτριο ανάστημα, με πιο ευρεία σωματοδομή, με πλατύτερο πρόσωπο και κεφάλι, ο Βαλτικός. Ωστόσο εξετάζεται και το ζήτημα της Κρομανοειδής επίδρασης στον πληθυσμό, ο οποίος γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα, με κάποιους ανθρωπολόγους της εποχής να μην μπορούν να τον διακρίνουν καθαρά.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης βρέθηκε στο 77,7 παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος από μετρήσεις που έγιναν 20 χρόνια πρωτύτερα. Ο κεφαλικός δείκτης παρουσιάζει διακυμάνσεις γεωγραφικά, αλλά παραμένει σταθερός μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων. Το ανάστημα είναι υψηλότερο στις πόλεις, μικρότερο στις αγροτικές περιοχές και ακόμη μικρότερο στις βιομηχανικές ζώνες. Το ανάστημα είναι το υψηλότερο στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και πέφτει όσο πάμε στα κατώτερα στρώματα. Αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να αιτιολογηθούν μόνο από το περιβάλλον, αλλά εξαρτώνται από την διαφορετική φυλετική σύσταση των ομάδων αυτών.

Μια παρατήρηση ως προς τον χρωματισμό, είναι ότι το κόκκινο χρώμα μαλλιών παρουσιάζει συνδυασμούς με το χρώμα των ματιών όπως τα ανοιχτά καστανά μαλλιά. Δηλαδή, τα κοκκινωπά μαλλιά φαίνονται ως δαιφοροποίηση του καστανού χρώματος μαλλιών. Μάλιστα το εντοπίζουμε συνήθως σε Κρομανοειδείς. Η βόρεια Σουηδία, λόγω Λαπώνων, η νότια Σουηδία, λόγω κεντροευρωπαίων που έχουν εισέλθει και η πρωτεύουσα Στοκχόλμη για τον ίδιο λόγο, παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά καστανών ματιών.

Οι φυλετικοί τύποι εκτιμώνται περίπου 30,8% καθαροί Νορδικοί, 8,7% καθαροί Βαλτικοί, ενώ οι υπόλοιποι λογίζονται μικτοί τύποι, με το 66,6% να έχει ανοιχτό χρώμα μαλλιών και ματιών. Εμείς να προσθέσουμε ότι στη χώρα υπάρχουν πολλοί Κρομονοειδείς, λίγοι Αλπικοί στα νότια, ενώ προφανώς υπάρχουν και Λαπωνικοί στον βορρά.

Το Αμερικανικό περιοδικό αποθεώνει την Σουηδική κυβέρνηση που ίδρυσε αυτό το ινστιτούτο και ζητά από τα υπόλοιπα έθνη να ακολουθήσουν το "φωτεινό παράδειγμα της Σουηδικής κυβέρνησης". Η μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία για την φυλετική ανθρωπολογία της Σουηδίας. Αντίστοιχες μελέτες επιβάλλεται να γίνονται από κρατικά ινστιτούτα σε όλα τα έθνη.

2 σχόλια:

  1. '' Αντίστοιχες μελέτες επιβάλλεται να γίνονται από κρατικά ινστιτούτα σε όλα τα έθνη''

    Σε μας αυτό δεν μπορεί να γίνει,αφού οι ιθύνοντες και αντιπρόσωποι των ''επιστημών'' και του ''πολιτισμού'',έχουν αποφανθεί ότι η φυλή και τα βιολογικά φύλα, είναι κοινωνικά κατασκευάσματα,και συνεπώς όλοι έχουν το δικαίωμα να ''αυτοπροσδιοριστούν'' όπως επιθυμούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί εκείνη την εποχή,δηλαδή 70 και 80 χρόνια πριν,γινόταν ελεύθερα η μελέτη της φυλετικής ανθρωπολογίας,ενώ έπειτα από τον Πόλεμο,σταδιακά σταμάτησαν;Παρατηρώ ότι εκδίδονταν άρθρα στα περιοδικά,έτσι ώστε και ο απλός κόσμος να μαθαίνει τα βασικά περί φυλής και φυλετικών τύπων.Σήμερα αν αναφερθείς στη φυλή και ακόμα περισσότερο,σε φυλετικούς τύπους,σε κοιτάζουν σαν να βλέπουν εξωγήινο.Αντιθέτως τότε οι άνθρωποι ήταν πιο ανοικτόμυαλοι και συνειδητοποιημένοι,σχετικά με τη βιολογική πραγματικότητα της Φυλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.