Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η μορφή της μύτης στο πρόσωπο και στο κρανίο


Η μορφή του προσώπου που βλέπουμε στους ανθρώπους γύρω μας, προκύπτει από τον συνδυασμό του κρανίου, που δεν είναι απευθείας ορατό και των μαλακών μερών που είναι εμφανή. Η μελέτη της σχέσης της ρινικής περιοχής στο κρανίο με την μορφή που έχει τελικά η μύτη στο πρόσωπο του ζώντος, έχει δώσει την δυνατότητα στους ανθρωπολόγους να μπορούν να μας πουν τι μορφή είχε η μύτη ενός νεκρού όταν ζούσε, εξετάζοντας απλά το κρανίο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ανακατασκευή του προσώπου σε κρανία που εντοπίζουν οι αρχαιολόγοι.

Με απλά λόγια, δύο είναι τα βασικότερα γνωρίσματα σύνδεσης κρανίου και προσώπου ως προς την μορφή της μύτης. Όσο ψηλότερη και λεπτότερη είναι η κρανιακή...
οπή στην περιοχή της μύτης, τόσο πιο λεπτόρρινος ήταν ο άνθρωπος όταν ζούσε. Μετά από πολλές ανθρωπολογικές μελέτες, ανθρωπολόγοι, ιατροί και ανατόμοι κατέληξαν σε έναν πίνακα απευθείας αντιστοίχισης του ρινικού δείκτη σε κρανία και σε ζώντες, ώστε να χαρακτηρίζονται και τα κρανία ως λεπτόρρινα, μεσόρρινα και πλατύρρινα. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ένα πλατύρρινο κρανίο και ένα λεπτόρρινο κρανίο. Το πρώτο θα μπορούσε να αντιστοιχεί, π.χ. σε έναν νέγρο ή αβορίγινα, ενώ το δεύτερο π.χ. σε έναν Ευρωπιδικό.


Ένα άλλο γνώρισμα είναι η προεξοχή του ρινικού οστού. Όσο περισσότερο προεξέχει το ρινικό οστό, τόσο πιο έντονη και προεξέχουσα είναι η μύτη, πιθανόν και κυρτή. Στην επόμενη εικόνα δίνεται μια ανακατασκευή μύτης με αρκετά προεξέχουσα μύτη.


Η μορφή της μύτης παρουσιάζει μεγάλες φυλετικές διαφοροποιήσεις στον άνθρωπο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο από τον απλό λαό και κάτι που οι φυσικοί ανθρωπολόγοι μελετούν επιστημονικά. Στην εικόνα που ακολουθεί, η ανακατασκευή της μεσόρρινης μύτης ενός Ιάπωνα και της λεπτόρρινης ενός Ευρωπαίου.


Ο εντοπισμός, η κατανόηση και η ταξινόμηση των ανθρωπολογικών γνωρισμάτων είναι απαραίτητη για όποιον σκέπτεται φυλετικά.

10 σχόλια:

  1. Οι Ευρωπιδικοί παρουσιάζουν λεπτορρινία έως μεσορρινία.Οι άλλες βασικές φυλές,που γνωρίζουμε ότι είναι κυρίως μεσόρρινες και πλατύρρινες,υπάρχει περίπτωση φυλετικοί υποτύποι τους,να παρουσιάσουν λεπτορρινία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΥΛΕΤΙΚΑ,επίσης έχουν χαλάσει οι φωτογραφίες στα εξής άρθρα:
    -για τον φυλετικό τύπο του Ρούντολφ Ες
    -Μία φωτογραφία στο φυλετικό τύπο του Ναπολέοντα
    -όλες οι φωτογραφίες στο ''Racial Type of the Ancient Hellenes''
    -Αρκετές φωτογραφίες στην ανάρτηση για το φυλετικό τύπο του Λέον Ντεγκρέλ
    -Η πρώτη φωτογραφία από την ταξινόμηση του Κορνήλιου Κοντρεάνου
    -Η πρώτη φωτογραφία στο άρθρο ''Έχουν άλλες Ευρωπαϊκές φυλές κυρτή μύτη πλην των Διναρικών''
    -Στο άρθρο με τίτλο ''Ατλαντοειδής τύπος''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίδες αυτή η τραγουδίστρια της Βουλγαρίας πού ανήκει?

    http://klukarkata.net/wp-content/uploads/2012/05/sofi-marinova-bgnes_34fe2c5188.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής-Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
    2. Σκέτο Αρμενοειδής.

      Οι Αρμενοειδείς παρουσιάζουν σαγώνι αρκετές φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ΚΜ.

      Πάρε τον Ετσεβίτ παράδειγμα που τον χρησιμοποιεί και το ιστολόγιο ως τυπικό Αρμενοειδή.

      Διαγραφή
    3. Η αλήθεια είναι πως το σαγόνι κοίταξα και τις γωνίες.Αλλιώς όντως,φυσιογνωμικά,φαίνεται Αρμενοειδής.

      Διαγραφή
  4. Η Εβραία ηθοποιος Natalie Portman σε ποιο φυλετικο τυπο ανηκει; φαινετε υπερδολιχοκεφαλη(σπανιο χαρακτηριστικο στους Εβραιους!!) https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c4/0e/98/c40e9867fb77c7e2ca6977cd4b6a8f52.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρομανοειδής κυρίως,νομίζω.Πλέον,το ''Εβραίος'',δε δηλώνει οπωσδήποτε και έναν ''ανατολίτικο'' φυλετικό τύπο,όπως π.χ του Αρμενοειδή.Υπάρχουν Εβραίοι με Ευρωπαϊκούς φυλετικούς τύπους.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.