Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Η μορφολογία του πίσω μέρους του κεφαλιού


Το σχήμα δείχνει την μορφολογία του πίσω μέρους του κεφαλιού στον άνθρωπο. Το κεφάλι μπορεί να προεξέχει έντονα προς τα πίσω, ενώ σε άλλους να υπάρχει πλατυϊνία, δηλαδή σαν να ανεβαίνει κάθετα απευθείας από τον λαιμό. Το γνώρισμα αυτό είναι σημαντικό για την φυλετική ταξινόμηση, γιατί συνδέεται με τον κεφαλικό δείκτη.

Οι πρώτες δύο περιπτώσεις...
σχεδόν σίγουρα συνδέονται με δολιχοκεφαλία, ενώ η τελευταία με βραχυκεφαλία. Επειδή η μέτρηση του κεφαλικού δείκτη απαιτεί να γνωρίζουμε και το πλάτος του κεφαλιού, στην τρίτη περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι περί βραχυκεφαλίας ή δολιχοκεφαλίας μόνο από το προφίλ. Εν γένει το πλάτος του κεφαλιού μπορεί να μεταβάλλει αρκετά την τιμή του κεφαλικού δείκτη, αλλά σχεδόν πάντοτε οι 1-2 της εικόνας θα προκύπτουν δολιχοκέφαλοι και ο 4 βραχυκέφαλος.

Μπορείτε βάσει του σχήματος να αρχίσετε να παρατηρείτε τους ανθρώπους που αντικρύζετε καθημερινά γύρω σας και έπειτα να το συνδυάζετε με τα υπόλοιπα φυλετικά γνωρίσματα. Είναι βέβαιο ότι θα βγάλετε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Το σχήμα είναι του Egon von Eickstedt και το παραθέτει ο Eugen Strouhal εδώ.

13 σχόλια:

  1. Προσωπικά προσπαθώ να παρατηρώ τα κρανία(ελπίζω να μην ακούγεται περίεργο:p) αλλά με την τρίτη περίπτωση δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι δοχιλοκέφαλος ή βραχυκέφαλος.Και επειδή δεν μπορώ να καταλήξω,λανθασμένα πιστεύω,πως πρόκειται για μεσοκεφαλία.Επίσης ,μιας και το ανέφερα,πως ξεχωρίζεται η μεσοκεφαλία και εκτός από τους κρομανοειδείς,ποιοι άλλοι Ευρωπαίοι μπορούν να την παρουσιάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίξεις δολιχοκέφαλων-βραχυκέφαλων. Ο τρίτος τύπος πρόκειται για Κρομανοειδή σίγουρα ή για Διναρίζοντα.

      Διαγραφή
  2. http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160525/engine/newego_LARGE_t_1101_54681580_type13145.jpg

    http://4.bp.blogspot.com/-NeOVBdjb7L4/UoKxG7wDQ6I/AAAAAAAAD_k/0TVfVE5ofY8/s1600/George+Kiritsis.jpg

    Ο φυλετικός τύπος του Γιώργου Κυρίτση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Πύρρος ο βασιλιάς της Ηπείρου σε ποιον φυλετικό τύπο ανήκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις προτομές του,φαίνεται ως αλπικός-μεσογειακός.Τεράστια προσωπικότητα ο Πύρρος.Ένας από τους 5 μεγάλους των Ελλήνων:Αλέξανδρος,Πύρρος,Αγαθοκλής,Αγησίλαος,Επαμεινώνδας.

      Διαγραφή
    2. http://www.theapricity.com/forum/attachment.php?attachmentid=3432&d=1261424580

      Ιρανικός η αρμενοειδής?

      http://z3.ifrm.com/67/29/0/p483438/Image6.jpg

      ιρανικός?

      Διαγραφή
    3. Ναι μάλλον Αλπικός-Μεσογειακός κάνει. Και εγώ έτσι τον βγάζω.

      Διαγραφή
    4. Ο πρώτος ναι, ο δεύτερος έχει και επιρροή αρμενοειδών.
      Κλασσικές εικόνες ταξινόμησης, κι απορώ, αφού τις βρίσκεις σε ανθρωπολογικά φόρα κι σελίδες γιατί δεν ανοίγεις τα στραβά σου να διαβάσεις τι γράφουν τα σχόλια.

      Διαγραφή
    5. 10.56 είσαι αρνητικός

      Διαγραφή
  4. 1. πολυ καλό άρθρο μα ζι με την έρευνα του Eickstedt... παρακολουθουσα εδω κ' καιρο το πισω μερος του κεφαλιού στους ανθρώπους κ' αναρωτιόμουνα ποια η διαφορα;; εχει μεγαλυτερο όγκο;; τοτε ποια η επίδραση στον άνθρωπο;;
    2. ο τέταρτος τυπος τι συμβουλεύει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H βραχύ κεφάλια απλά ει άι ένα ίδος κρανίου συχνά για Μογγόλους που είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο ενω δολιχοκεφαλια βρίσκουμε συνήθως σε ζεστά κλίματα ..Τώρα αυτό που λες για τον όγκο λόγικα δεν θα πρέπει να το αναρωτοιεσαι με τον κεφαλικό δυκτη αλλά με τον δυκτη ύψους μήκους δηλαδή χαμαικρανια ορθοκρανια η υψυκρανια

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.