Ο χάρτης αποτυπώνει την κατανομή του μέσου Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στον πλανήτη. O ΔΜΣ ισούται με το βάρος σε kg διαιρεμένο με το τετράγωνο του ύψους και στην πράξη δείχνει το πόσο παχύς ή λεπτός είναι κάποιος.
Ενώ στα μεμονωμένα άτομα, το βάρος δεν συνδέεται απευθείας με την σωματοδομή, αντιθέτως σε μεγάλο δείγμα ο ΔΜΣ...
αποτυπώνει επιτυχώς την τάση ενδομορφικότητας ή εξωμορφικότητας του πληθυσμού. Η αριθμητική τιμή του δείκτη διαφέρει από την παραδοσιακή, όμως η διαγράμμιση δηλώνει πως η πιο σκούρα διαγράμμιση σημαίνει και μεγαλύτερο δείκτη. Συνεπώς, οι ανοιχτόχρωμες περιοχές του χάρτη τείνουν εξωμορφικές, ενώ οι σκουρόχρωμες τείνουν ενδομορφικές.
Παρατηρούμε ότι η κεντρική Ασία μέχρι την κεντρική Ευρώπη και την Μικρά Ασία τείνουν ενδομορφικές, λόγω μογγόλων και Αλπικών-Βαλτικών-Αρμενοειδών, αντίστοιχα. Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Στην Αφρική οι περισσότεροι κάτοικοι είναι εξωμορφικοί. Οι ιθαγενείς της Αμερικής εμφανίζουν διακυμάνσεις, οι Αβορίγινες είναι κατά κύριο λόγο εξωμορφικοί, ενώ στη Μέση Ανατολή και νοτιοανατολική Ασία οι κάτοικοι είναι κυρίως εξωμορφικοί. Όπως γίνεται προφανές, η ποικιλομορφία του χάρτη οφείλεται σε φυλετικές διαφορές στην σωματοδομή.
Τον βρήκαμε εδώ.
Ο ΔΜΣ δυστυχώς είναι πλέον παρωχημενος.Στην ιατρική κοινότητα δεν χρησιμοποιειται πλέον γιατί είναι ελλιπης, ευμεταβλητος και ΔΕΝ δινει σαφείς πληροφορίες για την σωματοδομη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή είναι τυχαίο οτι κοντά στους πόλους παρουσιάζεται ενδομορφικότητα ενώ η εξωμορφικότητα στον ισημερινό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν επηρεάζει το περιβάλλον το συγκεκριμένο δείκτη;