Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ντύσιμο και εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων

Μια συλλογή από σκίτσα που απεικονίζουν το ντύσιμο και την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων εξέδωσε ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Thomas Hope το 1809. Υπήρξε σύγχρονος και αναταγωνιστής του Λόρδου Βύρωνα στον συγγραφικό τομέα, αλλά και στα ταξίδια του στην ανατολή.

Το βιβλίο του "The costume of the ancients" αποτέλεσε σταθμό στον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Ευρώπη την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και των υπόλοιπων αρχαίων λαών. Τα σκίτσα του έκτοτε χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπροσωπευτικά της αρχαίας Ελλάδας. Τα φορέματα και τα χτενίσματα των αρχαίων Ελλήνων όπως παρουσιάζονται σήμερα, έχουν πηγή προέλευσης αυτά τα σκίτσα του Hope. Θα δούμε μερικά από αυτά και θα σκιαγραφήσουμε τα φυλετικά γνωρίσματα που απεικονίζονται.

Δείτε τα αρχαιοελληνικά σκίτσα...




Οι μορφές που απεικονίζονται είναι πάντοτε εξωμορφικές, χωρίς γωνίες στο πρόσωπο, με σγουρά ή κυματιστά μαλλιά, ίσια μύτη και ανοιχτά βλέφαρα. Τα σκίτσα είναι μονόχρωμα και δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα περί χρωματισμού. Αν και ιδεαλιστικές, οι μορφές δίνουν μια εικόνα για τα φυλετικά γνωρίσματα των αρχαίων Ελλήνων.

Το βιβλίο περιέχει μόνο σκίτσα, οπότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το ξεφυλλίσετε.

7 σχόλια:

  1. Ώστε όλοι είχαν το προφίλ του Jack Palance;Πέρα από τα αστεία η αρχαιολογία/ανθρωπολογία/γενετική είναι σοβαρή υπόθεση και ελπίζω να γίνει κάποτε μια παρουσίαση που θα στηρίζεται σε πραγματικά αρχαιολογικά/ανθρωπολογικά δεδομένα και όχι σε ρομαντικές απεικονίσεις του 19ου αιώνα.Η αναπαράσταση του προσώπου του Φιλίππου του II και η παρουσίαση του στο BBC αν δεν κάνω λάθος,ήταν μια πολύ καλή αρχή για να δούμε τα πρόσωπα των ανθρώπων που αποκαλούμε προγόνους μας.Μόνο εμείς μπορεί να είναι/γίνουν εμείς.
    Αφιερώνω στους πάντες το κομμάτι των Disturbed-The Night που ακούω καθώς γράφω.Ελευθερία ή Θάνατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνα με τον Angel και Evans, το αρχαιοελληνικο προφιλ ητανε καλλιτεχνικο ιδεωδες, οχι πραγματικο. Ακομα και στην μορφολογια του σωματος τους, οι αρχαιοι δεν ητανε ψηλοι μεσομορρφικοι αλλα κυριως "κοντοχοντροι"/stocky στα αγγλικα το οποιο δεν μεταφραζεται καλα στα ελληνικα.

      Με αλλα λογια, ο ιδεαλισμος δεν εχει θεση στην ανθρωπολογια, μονο στην τεχνη. Ακουω πολλα κουφα στο ιστολογιο, με την ημιμαθεια να πηγαινει συννεφο αλλα εισαι ενας απο τους λιγους με την ικανοτητα να σκεπτεσαι λογικα και γι'αυτο σου απανταω.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο.Παρόλο την χρησιμότητα του μύθου και της τέχνης ο αγώνας μας απέναντι στη σημερινή εποχή της αλλοτρίωσης και του κοσμοπολιτισμού/φελλαχισμού κατά Oswald Spengler πρέπει να στηρίζεται κυρίως σε επιστημονικά στοιχεία.Τέλος θα προσθέσω ότι σαν ηλιαχτίδα φωτός σε αυτή την σκοτεινή περίοδο είναι ότι τέτοιοι προβληματισμοί(σχετικά με την γενετική ταυτότητα και την σημασία της για τον πολιτισμό) εγείρονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αφού η παγκοσμιοποίηση λειτουργεί ως οδοστρωτήρας για κάθε τοπική διακριτή ταυτότητα.Veritas Vincit.

      Διαγραφή
  2. Παντως εγω προσωπικα δεν εχω δει ποτε τετοια μυτη που ειναι ξεκιναει απο τοσο ψηλα και ειναι σαν συνεχεια του μετωπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου αρέσει που οι άντρες όλοι έχουν μακρυά μαλλιά, και κάποιοι μαλακισμένοι/γαμωσπίτακοι φιλόλογοι(κυρίως) θέλουν στο γυμνάσιο τα αγόρια να κουρεύονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.