Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Pittard E. - Race and History

Ο Ελβετός ανθρωπολόγος Eugène Pittard εξέδωσε το 1924 το βιβλίο του "Race and History" στο οποίο εξετάζει ανθρωπολογικά ολόκληρο τον πλανήτη. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου κάνει γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση της φυλής στην ιστορία, ενώ στο υπόλοιπο βιβλίο εξετάζει τις φυλές του κόσμου ανά ήπειρο.

Ο Pittard εκφράζει ενδοιασμούς για το κατά πόσον υπάρχει απευθείας σχέση φυλής και ιστορικών φαινομένων. Εκφράζει κριτική για αυτούς που νομίζουν ότι είναι απόγονοι τρανών κατακτητών, καθώς σπανίως οι κατακτητές πραγματοποιούν εποικισμό για να μεταβάλουν την φυλετική φυσιογνωμία μιας περιοχής. Παράλληλα ο Pittard είναι ενάντιος σε αυτούς που θεωρούν το περιβάλλον υπεύθυνο για όλα. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι το ύψος και ο κεφαλικός δείκτης δεν επηρεάζονται από το περιβάλλον, αλλά αποτελούν φυλετικά κληρονομικά γνωρίσματα. Επισημαίνει επίσης ότι η ανθρωπολογία βρίσκεται στις μέρες του υπό διωγμόν και μαντέψτε ποιος ευθύνεται για αυτό... Στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτούς που συγχέουν την γλώσσα με την φυλή, πολλές φορές για πολιτικούς λόγους.

Ο συγγραφέας αναλύει τα ανθρωπολογικά γνωρίσματα που χρησιμοποιούνται στην φυλετική ταξινόμηση, όπως χρώμα δέρματος, μορφή μαλλιών, χρώμα ματιών και μαλλιών, ύψος, κεφαλικός δείκτης, σχήμα προσώπου, ρινικός δείκτης, κτλ. Χρησιμοποιεί την φυλετική τυπολογία...
του Deniker, που ταξινομεί την Ευρώπη σε Νορδικούς, Βαλτικούς, Μεσογειακούς, Αλπικούς, Ατλαντο-Μεσογειακούς (Κρομανοειδείς) και Διναρικούς. Ο Pittard τους περιγράφει αναλυτικά. Ο Ατλαντο-Μεσογειακός τύπος περιγράφεται με μεγάλο ανάστημα, καστανά μαλλιά και δολιχοκεφαλία με τάση προς μεσοκεφαλία, δηλαδή περιγράφεται ο Κρομανοειδής τύπος. Στους υποτύπους εμφανίζεται και ο Ατλαντοειδής. Στον κεφαλικό δείκτη ακολουθεί την ταξινόμηση κατά Deniker.


Σημαντικό μέρος του βιβλίου ασχολείται με την παλαιοανθρωπολογία. Ο Pittard καταλήγει ότι στην προϊστορική εποχή στην Ευρώπη υπήρχαν δολιχοκέφαλοι Κρομανοειδείς, στους οποίους προστέθηκαν παρεισφρέοντας ειρηνικά βραχυκέφαλοι Αλπικοί, οι οποίοι προήλθαν από την Ασία. Το αποτέλεσμα είναι  η Ευρωπαϊκή ήπειρος να εμφανίζει μεγάλη φυλετική ποικιλομορφία και έντονη μίξη, ήδη από την προϊστορία.

Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται με την φυλετική σύνθεση όλων των περιοχών του κόσμου. Δίνονται στοιχεία για την φυλετική ιστορία κάθε περιοχής ή χώρας, για τον κεφαλικό δείκτη, το ύψος, κτλ και βγαίνουν συμπεράσματα για τους συγκεκριμένους φυλετικούς τύπους που την κατοικούν.

Ο Pittard, παρότι εξετάζει ανθρωπολογικά τους πληθυσμούς με καθαρά όρους φυλετικούς, αδυνατεί να κατανοήσει την βαθύτερη επίδραση της φυλής στην ιστορία και στον πολιτισμό. Κάνει κάποιες σωστές επισημάνσεις, όπως ότι πράγματι υπάρχουν φυλές που είναι πιο πολεμικές, ενώ άλλες είναι πιο ειρηνικές, όμως περιέργως δεν πάει πέρα από αυτό. Το βιβλίο μολοταύτα είναι ενδιαφέρον για την πληθώρα ανθρωπολογικών στοιχείων που παρουσιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.