Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η ανθρωπολογία των νήσων Φερόε

Οι νήσοι Φερόε είναι ένα σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα σε Σκωτία, Ισλανδία και Νορβηγία. Την ανθρωπολογία των νησιών μελέτησε ο Σκωτσέζος ζωολόγος και ανθρωπολόγος Nelson Annandale και δημοσίευσε τα αποτελέσματα των μετρήσεών του στα Proceedings of the Royal Society of Edinburgh υπό τον τίτλο "The people of the Faroes" και σε περίληψη στο περιοδικό L'Anthropologie.

Ο μέσος κεφαλικός δείκτης σε 20 άτομα είναι 80,7. Οι μετρήσεις σχεδόν χωρίζονται στη μέση σε μεσοκέφαλους και δολιχοκέφαλους, με ελάχιστους βραχυκέφαλους. Ο συγγραφέας θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μεσοκέφαλοι. Το 40% έχει ξανθά μαλλιά, ενώ το 60% καστανά, μαύρα ή κόκκινα. Σχεδόν όλοι τους...
έχουν μπλε μάτια, κάποιοι ενδιάμεσα και μόνο ένας καστανά. Η μέση διζυγωματική διάμετρος είναι μεγάλη, ενώ ο προσωπικός δείκτης δείχνει μακρύ πρόσωπο στην πλειοψηφία των κατοίκων. Ο μέσος ρινικός δείκτης δείχνει πλειοψηφία λεπτόρρινων.

Έχουμε δηλαδή πληθυσμό στο όριο δολιχοκεφαλίας και μεσοκεφαλίας, με το όριο ταξινόμησης να αντιστοιχεί σε κεφαλικό δείκτη 80. Ο συγγραφέας μάλιστα παρατηρεί ότι οι κάτοικοι με μεγάλο ύψος, έχουν υψηλότερο κεφαλικό δείκτη, με μεγάλο μήκος αλλά και πλάτος κρανίου, και μεγάλη διζυγωματική διάμετρο. Όλα τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν υψηλά ποσοστά Κρομανοειδών, που τείνουν προς μεσοκεφαλία. Με κεφαλικό δείκτη άνω του 80 έχουμε το 56% του πληθυσμού, ενώ το 44% βρίσκεται κάτω του ορίου αυτού. Συνεπώς, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους έχουν Κρομανοειδή μορφή, ενώ οι υπόλοιποι είναι Νορδικοί ή σπάνια Αλπικοί. Να επισημάνουμε ότι τέτοιες τάσεις μεσοκεφαλίας παραητρούνται στη Νορβηγία, από όπου και προέρχονται οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών Φερόε.

Mια άλλη μελέτη είναι αυτή του Δανού ανθρωπολόγου Soren Hansen, "On the physical anthropology of the Faroe Islanders". O Hansen αναφέρει ότι τα νησιά κατοικήθηκαν από Νορβηγούς περίπου τον 9ο αιώνα μ.Χ. και σε πολύ μικρότερο βαθμό από Δανούς, Σκωτσέζους και Άγγλους. Μετρήσεις σε 493 άνδρες και 495 γυναίκες έδειξαν κεφαλικό δείκτη στο διάστημα 79-80 στους άνδρες και 80-81 στις γυναίκες. Ο Hansen διορθώνει τα λάθη των προηγούμενων ανθρωπολόγων, δεν βρίσκει καθόλου βραχυκέφαλους που να μπορούν να ταξινομηθούν ως Αλπικοί και δίνει τιμές κεφαλικού δείκτη πιο κοντά σε αυτές που αντιστοιχούν σε Κρομανοειδείς. Διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν σημαντική ομοιογένεια και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Νορβηγούς. Βλέπουμε δηλαδή ότι οι κάτοικοι των νησιών Φερόε αποτελούνται κυρίως από Κρομανοειδείς μορφές, με μια σημαντική μειοψηφία Νορδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.