Πατήστε για μεγέθυνση |
Οι δολιχοκέφαλοι, με κεφαλικό δείκτη κάτω από 80, αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 85,3% του πληθυσμού. Οι βραχυκέφαλοι, με κεφαλικό δείκτη από 82 και πάνω είναι το 7%, ενώ το υπόλοιπο 7,7% είναι μεσοκέφαλοι. Η χωρική κατανομή του κεφαλικού δείκτη, δείχνει ότι βραχυκέφαλοι εμφανίζονται στο βορειοδυτικό άκρο της Ισπανίας, ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν οι δολιχοκέφαλοι.
Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη αναλυτικά είναι η εξής:
Οι δολιχοκέφαλοι μπορεί να είναι Κρομανοειδείς, Μεσογειακοί, Νορδικοί ή Σαχάριοι. Οι βραχυκέφαλοι είναι Αλπικοί, ενώ οι μεσοκέφαλοι μπορεί να είναι τμήμα των Κρομανοειδών ή μίξεις δολιχοκέφαλων-βραχυκέφαλων.
Στην Ισπανία κυριαρχεί η λεπτορρινία. Μόνες τάσεις μεσορρινίας εντοπίζονται στην βορειοδυτική Ισπανία και στο νοτιότερο άκρο της χώρας.
Στην Ισπανία κατοικούν λεπτοπρόσωπες, λεπτόρρινες Κρομανοειδείς μορφές κατά κύριο λόγο. Οι Ισπανοί συχνά χαρακτηρίζονται Μεσογειακοί, αλλά δεν είναι. Έχουν συχνά γωνίες στο πρόσωπο, περιοχή ματιών αρκετά διαφορετική, αθλητικές σωματοδομές, παραπέμποντας στους Κρομανοειδείς. Το γεγονός ότι είναι λεπτόρρινοι, λεπτοπρόσωποι και έχουν συχνά σκούρα μαλλιά και μάτια, τους κάνει να μοιάζουν με Μεσογειακούς. Ένα μικρό μόνο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι Μεσογειακοί, απόγονοι Ελλήνων και Ρωμαίων. Επίσης, υπάρχει ένα ανιχνεύσιμο ποσοστό Νορδικών, απόγονοι των Βησιγότθων. Στα βόρεια της χώρας έχει διεισδύσει ένα μονοψήφιο ποσοστό Αλπικών. Στην μελέτη τους οι δυο Ισπανοί ανθρωπολόγοι διαπιστώνουν την ύπαρξη ενός τύπου βραχυκέφαλου, μεσόρρινου και ενδομορφικού, κάτι που παραπέμπει ασφαλώς σε Αλπικούς. Τέλος, στον νότο της χώρας υπάρχουν βορειοαφρικανικά στοιχεία, που εμφανίζονται στον ελαφρά αυξημένο ρινικό δείκτη.
Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι βρίσκουν την Ισπανία ως μια αρκετά ομοιογενή φυλετικά χώρα, με πολλούς Κρομανοειδείς, μερικούς Μεσογειακούς και τους υπόλοιπους φυλετικούς τύπους σε μονοψήφια ποσοστά.
Άλλο όνομα των μεσογειακών νεοληθικών είναι Ibero-insular.
ΑπάντησηΔιαγραφή