Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι Αλπικοί στη Γαλλία

Τυπικός Αλπικός από τη Γαλλία
H Γαλλίδα ανθρωπολόγος Ginette Billy μελέτησε από ανθρωπολογικής σκοπιάς την επαρχία της Σαβοΐας στη νοτιοανατολική Γαλλία. Η ογκωδέστατη έρευνά του δημοσιεύτηκε το 1962 στο περιοδικό Bulletins et Mémoires de la Société d'Anthropologie de Paris, υπό τον τίτλο "La Savoie, anthropologie physique et raciale", πρώτο και δεύτερο μέρος. Αξιοσημείωτο ότι στη Γαλλία πραγματοποιούνται ανθρωπολογικές μελέτες με καθαρά φυλετική ορολογία μέχρι και την δεκαετία του '60. Σκοπός της μελέτης είναι η ανθρωπολογική μελέτη της περιοχής, από την προϊστορία μέχρι και σήμερα και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις ανθρωπολογικές μεταβολές στο διάβα του χρόνου και την φυλετική σύνθεση της περιοχής στη σύγχρονη εποχή.

Στο πρώτο μέρος η συγγραφέας ερευνά την ανθρωπολογική ιστορία της περιοχής, προβαίνοντας σε παλαιοανθρωπολογική - κρανιολογική μελέτη της περιοχής, βασιζόμενος σε ευρήματα της περιοχής. Τα κρανία δείχνουν...
κυριαρχία της βραχυκεφαλίας, πλειοψηφία μεσοπροσωπίας και λεπτορρινία προς μεσορρινία. Η περιοχή έχει σημαντική φυλετική ομοιογένεια, με τον Αλπικό τύπο να κυριαρχεί στα κρανιακά ευρήματα.

Στο δεύτερο μέρος η συγγραφέας μελετά τους σύγχρονους κατοίκους της περιοχής, μέσα από εξονυχιστικές ανθρωπολογικές μετρήσεις που έκανε το 1956-57. Ο υψηλός κορμικός δείκτης, 53,0 στους άνδρες, που τείνει στην βραχυσκελία, δείχνει καθαρά την Αλπική επίδραση στην περιοχή, με τους κατοίκους να έχουν μικρά σκέλη και μακρύ κορμό. Ως προς τον κεφαλικό δείκτη, περίπου τρεις στους τέσσερις είναι βραχυκέφαλοι, ενώ υπάρχει μια μειοψηφία δολιχοκέφαλων. Οι δολιχοκέφαλοι μπορεί να είναι Νορδικοί, Κρομανοειδείς ή Μεσογειακοί. Το κρανίο των κατοίκων της περιοχής είναι αρκετά πλατύ. Το πρόσωπο είναι επίσης πλατύ και ο μέσος προσωπικός δείκτης δείχνει μεσοπροσωπία, αν και η κατανομή του εμφανίζει μεγάλη διακύμανση. Η απόσταση των ματιών είναι σχετικά μεγάλη, ο μέσος ρινικός δείκτης είναι περιέργως αρκετά χαμηλός, ενώ υπάρχει σημαντικό ποσοστό με κοίλη μύτη.

Κατανομή του κεφαλικού δείκτη

Το 74,8% του πληθυσμού περίπου είναι βραχυκέφαλοι

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν σκούρα μαλλιά, όμως οι ξαθοί έχουν διψήφιο ποσοστό, πράγμα που δείχνει την Νορδική επίδραση στην περιοχή. Οι Νορδικοί είναι αυξημένοι στα σύνορα με Ελβετία, που φαίνεται και από τον χαμηλότερο κεφαλικό δείκτη, τον υψηλότερο προσωπικό δείκτη και το μεγαλύτερο ύψος. Το χρώμα των ματιών φαίνεται ισομοιρασμένο σε καστανά, ενδιάμεσα και ανοιχτά, πράγμα που δείχνει ότι πολλοί καστανοί έχουν ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια.

Σκούρα καστανά, καστανά και ξανθά μαλλιά, αντίστοιχα, στη Σαβοΐα και στις γύρω περιοχές
 
Η Billy προσπαθεί να κάνει φυλετική ταξινόμηση των δειγμάτων του μόνο από τις μετρήσεις και βρίσκει πλειοψηφία Αλπικών, με μερικούς Νορδικούς και Ατλαντο-Μεσογειακούς (Κρομανοειδείς) και λίγους Μεσογειακούς. Παρόμοια αποτελέσματα βρίσκει και στο τρίτο μέρος που εξετάζει τις ανθρωπολογικές μελέτες που διεξήχθησαν στην περιοχή τον 19ο αιώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο τίποτα δεν άλλαξε από φυλετικής σκοπιάς μέσα σε έναν αιώνα. Στο τέταρτο μέρος εξετάζει την διαχρονική μεταβολή των ανθρωπολογικών παραμέτρων και βρίσκει ότι το ύψος έχει αυξηθεί, λόγω καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Ο κεφαλικός δείκτης, παρά τις διακυμάνσεις των μετρήσεων, συνεχίζει να δείχνει βραχυκεφαλία τον τελευταίο αιώνα.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στην περιοχή κατοικούσαν Αλπικοί ήδη από την προϊστορική εποχή και στους οποίους αργότερα προστέθηκαν Νορδικοί από τον βορρά και Μεσογειακοί από τον νότο. Οι Αλπικοί παραμένουν μέχρι και σήμερα κυρίαρχοι στην περιοχή, κάτι που φαίνεται από την επικράτηση στην περιοχή ανθρώπων με βραχυκεφαλία, συχνά μεσοπροσωπία, καστανά μαλλιά, τάση βραχυσκελίας, κτλ, δηλαδή με τα τυπικά γνωρίσματα του Αλπικού φυλετικού τύπου.

Ακολουθούν εικόνες κατοίκων της περιοχής. Όλοι τους είναι βραχυκέφαλοι με κεφαλικούς δείκτες στο διάστημα 84,0 - 90,9. Οι περισσότεροι είναι μεσοπρόσωποι, ενώ μόνο ο τέταρτος βάσει μετρήσεων είναι λεπτοπρόσωπος και πιθανόν να έχει Μεσογειακή επίδραση. Δεν αποκλείεται και ο δεύτερος να έχει κάτι Μεσογειακό. Σε όλους τους υπόλοιπους επικρατεί η Αλπική επίδραση.



6 σχόλια:

  1. Tυπικός Γάλλος θα είναι κάποιος σαν τον Remi Gaillard.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πουρκουά" είπε η νωθρή αλπική πλειοψηφία και ο Αδόλφος έκανε παρέλαση στο Οαρίσι ανενόχλητος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ DNA ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ????Ο DNA-ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟΥ ( http://www.eupedia.com/europe/benelux_france_dna_project.shtml#at_pco=smlwn-1.0&at_tot=1&at_ab=per-3&at_pos=0 ) ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΤΕΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι απλοομάδες που εμφανίζονται στην γενετική πληθυσμών δεν αντιστοιχούν σε σωματικά γνωρίσματα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα "αποτελέσματα" τέτοιου είδους θα παραμένουν πλήρως αναξιόπιστα. Ο φυλετικός χάρτης είναι του Montandon έχει σημαντικές ανακρίβειες, με πιο τρανταχτή ότι οι Διναρικοί σχεδόν δεν υπάρχουν στην Γαλλία.

      Η μελέτη πρέπει να γίνει για το τμήμα του DNA που μεταφράζεται απευθείας σε σωματικά γνωρίσματα. Όσο μάλιστα η μελέτες γενετικής γίνονται με "πληθυσμούς" και όχι φυλετικούς τύπους, δύσκολα να βγει κάποιο σοβαρό συμπέρασμα ποτέ.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.