Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι Ατλαντοειδείς της Σκωτίας, σύμφωνα με τον John Gray

Ο Βρετανός ανθρωπολόγος John Gray εξέτασε ανθρωπολογικά μια περιοχή της ανατολικής Σκωτίας. Η μελέτη του υπό τον τίτλο "The Physical Characteristics of Adults and School Children in East Aberdeenshire" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Anthropological Institute. Ελήφθησαν μετρήσεις σε περίπου 3.029 ενήλικες και 14.561 μαθητές σχολείου. Η μελέτη αυτή ήταν πολύ σημαντική, καθώς κατέδειξε την φυλετική σύνθεση της Σκωτίας. Κύρια γνωρίσματα που εξετάστηκαν ήταν ο χρωματισμός μαλλιών και ματιών, καθώς και ο κεφαλικός δείκτης.

Τα ποσοστά του χρώματος μαλλιών και ματιών, ανδρών και γυναικών είναι τα εξής...



Οι χρωματικοί συνδυασμοί σε μαλλιά και μάτια:


και σε απόλυτα νούμερα για τον πληθυσμό πόλεων και χωριών:


Έπειτα ο Gray προβαίνει σε μια κατανομή του χρώματος μαλλιών και ματιών, φτιάχοντας το παρακάτω διάγραμμα. Τα γράμματα σημαίνουν F=Fair, R=Red, B=Brown, D=Dark, ενώ για τα μάτια L=Light, M=Medium, D=Dark. Από το διάγραμμα φαίνεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καστανά μαλλιά με ενδιάμεσα μάτια. Εκεί τείνουν και οι μέσοι όροι, που φαίνονται με κυκλάκια στο σχήμα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τυπικός Σκωτσέζος έχει καστανά μαλλιά με ενδιάμεσο χρώμα ματιών. Αυτή η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που ώθησε στην ανάγκη διαχωρισμού του Ατλαντοειδούς φυλετικού τύπου.


Η σύγκριση μεταξύ ενηλίκων και μαθητών σχολείου ως προς το χρώμα των μαλλιών, δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 15,5% περισσότερα παιδιά με ανοιχτό χρώμα μαλλιών από ότι ενήλικες και 17,5% λιγότερα παιδιά με καστανό χρώμα. Πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα 15-16% των παιδιών βαθαίνει το χρώμα των μαλλιών και από ξανθό γίνεται καστανό όταν ενηλικιώνεται. Τα στοιχεία δίνονται στον παρακάτω πίνακα.


Σε σύγκριση με περιοχές της Βόρειας Γερμανίας, η περιοχή του Aberdeenshire που μελετάται στην ανατολική Σκωτία έχει πολύ μεγάλο ποσοστό καστανών, με τους ξανθούς να βρίσκονται μόλις στο 25%. Αντιθέτως στη Βόρεια Γερμανία το ποσοστό αυτό φτάνει και το 83%. Πράγμα που σημαίνει ότι η Σκωτία έχει λίγους Νορδικούς, με τους περισσότερους να είναι καστανοί, Ατλαντοειδείς και Κρομανοειδείς. Ο Gray διαπιστώνει ότι οι ξανθοί στην Βρετανία είναι πολύ λιγότεροι από ότι πιστεύεται. 


Η κατανομή του κεφαλικού δείκτη δίνεται σε ένα παραστατικό διάγραμμα. Οι άξονες x,y δείχνουν πλάτος και μήκος κεφαλιού, αντίστοιχα. Οι διαγώνιες γραμμές αντιστοιχούν σε σταθερό κεφαλικό δείκτη, όπως η κόκκινη για ΚΔ=80. Βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των μετρήσεων είναι κάτω από 80, δηλαδή κυριαρχεί η δολιχοκεφαλία, πράγμα λογικό για Ατλαντοειδείς, Νορδικούς και Κρομανοειδείς. Μάλιστα η πλειοψηφία βρίσκεται στο αναμενόμενο διάστημα 77-79.


Τα συμπεράσματα της μελέτης του Gray είναι τα εξής. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Σκωτίας είναι δολιχοκέφαλοι. Επίσης, οι κάτοικοι είναι κυρίως καστανοί, με συχνά ενδιάμεσα ή ανοιχτά μάτια και μία μειοψηφία ξανθών. Όπως γνωρίζουμε, οι πρώτοι είναι Ατλαντοειδείς και Κρομανοειδείς, ενώ οι δεύτεροι Νορδικοί.

2 σχόλια:

  1. Η μικρή κουκκίδα μεταξύ των νούμερων τι δηλώνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κουκκίδα αυτή αντιστοιχεί στην υποδιαστολή, διαχωρίζοντας τα δεκαδικά ψηφία. Για παράδειγμα, το 6∙5 αντιστοιχεί σε 6,5 και είναι μεγέθη επί τοις εκατό.

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.