Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Βασικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα των σύγχρονων Ελλήνων


Ο πίνακας δίνει κάποια βασικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα των σύγχρονων Ελλήνων. Τα στοιχεία για τον κεφαλικό δείκτη προέρχονται από την έρευνα που δημοσίευσε ο Κλων Στέφανος και τα στοιχεία για το χρώμα των μαλλιών από την έρευνα του Ornstein. Οι σύγχρονοι Έλληνες είναι...
πλειοψηφικά βραχυκέφαλοι, ενώ οι δολιχοκέφαλοι-μεσοκέφαλοι έπονται, με μικρή διαφορά αν ληφθούν αθροιστικά. Το χρώμα των μαλλιών είναι 76,50% σκούρο, 16,84% ανοιχτό καστανό και 6,66% ξανθό. Η Ελλάδα είναι μια έντονα καστανή χώρα ως προς το χρώμα των μαλλιών.

Τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερη αξία, ειδικά συγκρινόμενα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια μελέτη για τους αρχαίους Έλληνες ως προς τον κεφαλικό δείκτη, με ποσοστά 31%, 59% και 10% αντίστοιχα. Συνεπώς οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σημαντικά δολιχοκέφαλοι, αλλά με το πέρασμα των αιώνων αυξήθηκαν δραματικά οι βραχυκέφαλοι.

Πάντως, με βάση τις έρευνες του Πουλιανού την δεκαετία του 1960 προέκυψε περαιτέρω αύξηση των βραχυκέφαλων μέσα σε μόλις 80 χρόνια. Ο λόγος αυτής της μεταγενέστερης μεταβολής είναι πιθανότατα η ασταμάτητη μετανάστευση Μεσογειακών προς το εξωτερικό για εύρεση εργασίας και η διαρκής είσοδος Αλπικο-Διναρικών πληθυσμών από τα Βαλκάνια.

Από το Mittheilungen der anthropologischen Gesellschaft in Wien, 1907.

11 σχόλια:

  1. Αναφερει μηπως για πια περιοδο μιλαει ως προς τον ΚΔ των αρχαιων Ελληνων? Διοτι την εποχη του χαλκου και νωριτερα ο ΚΔ εφτανε το 72 (!) ενω την κλασσικη και ρωμαικη το 78 και πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευγονικη και σταδιακη αυξηση των δολιχοκεφαλων μεσογειακων στη χωρα μας !Μονο μεσω μιας μεσογειακης στρατιωτικης αριστοκρατιας θα μεγαλουργησει ξανα η Ελλαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε μεγαλο ποσοστο,ο σημερινος ελληνικος πληθυσμος είναι βραχυκεφαλος(όχι βραχυκεφαλοποιημενος κατά Δημοπουλο...),πραγμα που ωφειλεται στην καθοδο Βαλκανικών στοιχειων αλλα και Μικρασιατων και Ποντιων.Ενας άλλος παραγων,που μαλιστα με ξενιζει το γεγονος της μη αναφορας του ηδη,ειναι ο παραγων της Αναδρομικης Γνωσης που αποκτησαμε.Δηλαδη,εως το πχ 1970,βλεπαμε καποιον και λεγαμε ότι ηταν Αθηναιος η Θεσσαλονικιος η τελος παντων κατοικος πεδινης πολεως.Αντιθετα,στην Ομονοια στου Μπακακου το φαρμακειο μπροστα που διναν ραντεβού οι εσωτερικοι μετανάστες της εποχης βλέπαμε τακτικα ατομα που τα χαρακτηρίζαμε επιεικως Ορεσίβιους,η "χωριατες" κλπ.Στην πραγματικοτητα βεβαια ηταν κυριως Διναρικοι η Κρομανοειδεις σπανιοτερα.Δυστυχως σε αυτό που λεμε σημερα Ελληνικη Φυλη,αυτοι κυριαρχουν,Διναρικοι,Αλπικοι,Αρμενηδες και ελάχιστοι Μεσογειακοι/Νορδικοι.Και τωρα είναι περισσοτερο φανερο, λογω των ΜΜΕ και της ευκολότερης πρόσβασης στο δεινα μερος.Ετυχε τελη δεκαετιας 60 να υπηρετώ σε χωρια της ορεινης Ρούμελης,δεν μπορω με λογια να περιγραψω το τι εχουν δει τα ματια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος σου είπε ότι οι μικρασιάτες ειναι βραχυκέφαλοι;

      Διαγραφή
    2. Οι Ποντιοι ειναι κατα κυριο λογο. Οι αλλοι παιζονται.

      Παντως, περα απο την ανοδο των βραχυκεφαλων σε ολη την ευρωπη κατα τον μεσαιωνα, ενα σημαντικο μερος στην Ελλαδα οφειλεται στους βαλκανιους κατα κυριο λογο, ιδιαιτερα στον βορρα.

      Διαγραφή
    3. Στους πόντιους υπάρχει η συνήθεια να γίνεται ΜΑΣΑΖ στο κεφάλι των νεογνών για να μην πετάγεται το κεφάλι προς τα πάνω. Επίσης τα αλλάζουν θέση στον ύπνο γι αυτό το λόγο. Το ωραίο κρανίο είναι το στρόγγυλο κρανίο.

      Διαγραφή
  4. ...κα για να μιλησω με παραδείγματα,θυμαστε φυσιογνωμιες σαν του Γκογκιτς και του Νταμπιζα;Κι δυο παικτες του ολυμπιακου.Αυτο το ειδος κυριαρχουσε στην ορεινη και ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ Ελλαδα...Αυτό διεπιστωσα ιδιοις ομμασι.Αντιθετα,φυσιογνωμιες σαν του ηθοποιου Μιχαλη Γιαννατου η/και του ποδοσφαιριστη Κωστα Μήτρογλου,καθαρα Ασιατης προελευσης κατ'εμε,εβλεπες στα πεδινα,στις πολεις και κυριως στην βορειο Ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα χωριά της Ημαθίας (Μελίκη,Βεργίνα) και της περιοχής Αλεξάνδρειας όπου δίδασκα σε τμήματα κατ' εξοχήν κοριτσιιών, έχω συναντήσει πολλές Καρυάτιδες. Πολλές έχουν και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μακρύτερο. Πανέμορφα κορίτσια! Και άντρες συναντάς πιο σπάνια όμως, σαν αρχαία αγάλματα. Τώρα όλοι μεταναστεύουν για Γερμανία... Θα μείνουν μόνο οι Ρομά και οι Αλβανοί. Δυστυχώς...

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω συναντήσει στους ντόπιους ελληνικές φυσιογνωμίες σαν αυτές κάποιων Τραπεζούντιων, Κρωμναίων, Αργυρουπολιτών και Κοτυωριτών... Να μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι τα ωραιότερα και τα ψηλότερα παιδιά τα αρπάζανε οι Τούρκοι. Στην ποντιακή λαογραφία, η μάνα κρύβει τα όμορφα παιδιά της ακόμη κι από τον Χριστό που τα καταριέται να γίνουν "μαϊσάδες" (ξωτικές). Γι αυτό και οι ξωτικές κατά τον πόντιο παραμυθά είναι τόσο όμορφες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσα δείγματα υπήρχαν σε αυτή την έρευνα;

    -Ανώνυμος 1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην έρευνα του Ornstein, το δείγμα αποτελούνταν από 1767 άτομα, παρότι υπάρχει μία μικρή απόκλιση στο άθροισμα του πίνακα, που το αναφέρει ο Pittard στην υποσημείωση:
      https://archive.org/stream/archivessuissesd12instuoft#page/n35/mode/2up

      Στην έρευνα του Stephanos, το δείγμα αποτελούνταν από 360 άτομα, όπως φαίνεται στον πίνακα εδώ:
      https://archive.org/stream/lesracesdeleuro00sciegoog#page/n234/mode/2up

      Διαγραφή

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα σχόλια των αναγνωστών τους.